Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Ferers pirmo reizi 10 gadu laikā Nadalu pārspēj uz māla

Ferers pirmo reizi 10 gadu laikā Nadalu pārspēj uz māla
Davids Ferers
Foto: AP/Scanpix

Piektdien Montekarlo "Masters 1000" turnīrā notika kas tāds, ko tenisa pasaule nebija piedzīvojusi 10 gadus. Turnīra astoņkārtējais čempions Rafaels Nadals ceturtdaļfinālā ar 6:7(1), 4:6 zaudēja savam tautietim Davidam Fereram, kuram uz māla nebija piekāpies kopš tīņa gadiem.

Ferers pirmo reizi kopš 2004. gada Nadalu uzveic uz māla

Davids Ferers māla karali uz māla nebija aspēlējis kopš abu pirmā mača 2004. gadā Štutgartē (6:3, 6:7(3), 7:5), kur viņam izdevās novērst trīs mačbumbas. Kopš tā laika vairākas spēles uz māla starp abiem spāņiem bijušas līdzīgas. Piemēram, pērn Madridē Ferers bija vien divu punktu attālumā no uzvaras un ar kļūdu pie tīkla nespēja iegūt divas mačbumbas. Arī pagājušā pavasarī Romā Ferers zaudēja trīs setos.

Šodienas mača sākumā iniciatīvu uzņēmās Ferers, kurš dominēja izspēlēs no gala līnijas un sāka ar uzreiz iegūtu breiku. To nosargāt Spānijas otrajam numuram neizdevās. Ferers gandrīz 16 minūšu ilgā (15:52) geimā atspēlēja piecas breikbumbas, taču Rafaels Nadals nepiekāpās un ar sesto mēģinājumu beidzot izdeidoja veiksmīgu uzbrukumu – 1:2.

Rafa ceturto geimu pabeidza ar dubultkļūdu, vēlreiz dotot tautietim breika pārsvaru. Ferers breiku atkal nostiprināt nemācēja. Kad bija nospēlētas 45 minūtes, Nadals beidzot pirmo reizi mačā noturēja servi – 3:3. Ranga līderis sesto geimu uzvarēja, atspēlējot četras breikbumbas. Nadals vēl vienu breikbumbu atspēlēja astotajā geimā, bet divus geimus vēlāk Ferers nokļuva divu punktu attālumā no uzvaras setā – 5:4 un "vienādi". Nadals vēlreiz novērsa nepatikšanas, panākot izlīdzinājumu – 5:5.

Seta uzvarētājs noskaidrojās taibreikā. Nadals tajā cieta pamatīgu sagrāvi ar 1:7, pie tam vienīgo punktu ieguva, pateicoties Ferera kļūdai. Nadals punktus zaudēja dažādos veidos – bija gan sitieni autā un tīklā, arī viens "dropšots", kas bija par īsu. Fereram tikai otrais uzvarētais taibreiks pret Nadalu (2-6). Pirmais sets ilga 85 minūtes!

Nadals ar saīsināto sitienu vēlreiz izgāzās 2. seta trešajā geimā, kad Fereram bija breikbumba. Davids aizsniedzās līdz bumbiņai un ar apvedošo sitienu nokārtoja vēl vienu breiku. Ja mača pirmajā pusē Ferers vairāk uzbruka Nadala "bekhendam", tad 2. setā viņš nekautrējās spēlēt uz uz otro pusi, arī tādā veidā gūstot labumu. Ferers drīz bija vadībā ar 5:2, taču maču izservēt ar pirmo reizi neprata. Otrajā reizē viņam roka nenotrīcēja – 7:6(1), 6:4. Nadalam divos setos 44 nepiespiestās kļūdas.

Astoņkārtējais čempions Nadals Montekarlo agrāk par finālu zaudēja pirmo reizi kopš 2003. gada, kad viņš tika izslēgts 3. kārtā. Toreiz Nadals 15 gadu vecumā zaudēja Giljermo Korijam. Kopš tā zaudējuma šajā turnīrā sekoja 46 uzvaru sērija, kas pārtrūka pagājušā gada finālā.

Ferers tikai otro reizi (2-17) Nadalu apspēlēja uz māla seguma. Kopējā bilance ir 21-6 Nadala labā. Vakar 300. uzvaru uz māla guvušais Nadals pēdējo reizi uz sava mīļākā seguma zaudēja pirms gada, kad Montekarlo finālā piekāpās Novakam Džokovičam. Ferers piektdien kļuva par tikai ceturto spēlētāju, kuram ir vismaz divas uzvaras pār Nadalu uz māla. Pārējie veiksminieki ir Džokovičs, Rodžers Federers un Gastons Gaudio.

Vavrinkam pirmais pusfināls kopš "Australian Open"

Ferers rīt pusfinālā tiksies ar Šveices pirmo numuru Stanislasu Vavrinku. Viņš trešo reizi tikpat mačos uzveica Milošu Raoniču – 7:6(5), 6:2. Raoničs Montekarlo pirmo reizi sasniedza "Masters 1000" turnīru ceturtdaļfinālu sacensībās uz māla seguma. Interesnati, ka Raoničs ar Vavrinku visus trīs mačus izspēlējis "Masters" turnīros. Vislabākā iespēja uzvarēt kanādietim bija pirmajā spēlē 2012. gadā Sinsinati, taču toreiz Milošs ar 6:2, 6:7(5), 4:6 zaudētajā mačā pēc uzvarēta 1. seta otrajā setā taibreikā izlaida minibreika pārsvaru.

Šodien Milošam bija līdzīgs misēklis. 1. setā breikbumbu nebija vispār. Raoničs guva vairāk vieglu punktu, pateicoties servei, bet Vavrinka dominēja izspēlēs no gala līnijas. Taibreikā Raoničam, pateicoties pretinieka kļūdām, izdevās iegūt divus minibreikus, taču pārsvaru nosargāt nebija lemts. Vavrinka no 3:5 uzvarēja četrās izspēlēs pēc kārtas, "nozogot" setu. Raoničam pie 5:4 bija divreiz jāservē, taču abos gadījumos viņš netrāpīja pirmo servi un punktus zaudēja – vispirms Vavrinka lieliski trāpīja diagonālo sitienu, bet pie 5:5 Raoničs iesita tīklā "forehand".

Raoničs 2. seta pirmajā geimā savu servi iespaidīgi zaudēja no 40:0 pārsvara. Vavrinkam izdevās daži labi sitieni uzņemšanā, Raoničs palīdzēja ar kļūdām, bet breikbumbas izspēlē viņa "forehand" sistā bumbiņa skāra tīklu, piezemējoties aiz sānu līnijas. Raoničs turpinājumā spēlēja ļoti haotiski un ne vien nespēja iegūt kaut vienu breikbumbu, bet savu servi zaudēja vēlreiz, 2. setā spējot uzvarēt tikai divos geimos. Raoničam "Masters 1000" ceturtdaļfinālos 1-5 bilance, vienīgo reizi šo barjeru pārvarot pagājušā gadā savās mājās Monreālā, kur viņš ceturtdaļfinālā uzveica Ernestu Gulbi.

Federeram 950. uzvara un pusfināls pret Džokoviču

Rodžers Federers piektdien izcīnīja karjeras 950. uzvaru, ar 2:6, 7:6(6), 6:1 ļoti sarežģītā spēlē tiekot galā ar vakardienas jubilāru Žo-Vilfrīdu Tsongu. Federers francūzi spēja nobreikot tikai ar 16. mēģinājumu! Rodžers pirmajos divos mačos pret Radeku Štepāneku un Lukašu Rosolu realizēja visas astoņas breika iespējas, bet šodien 1. setā viņam 0/3, bet otrajā pat 0/10!

Trīs reizes Montekarlo finālā zaudējušais Federers 2. setā divreiz bija divu punktu attālumā no izstāšanās. Vispirms viņam 12. geimā servi izdevās noturēt no 0:30, bet taibreikā vienubrīd bija rezultāts 6:6. Federers pirms tam neprata izmantot trīs setbumbas (6:3), no tām divas ar savu servi. Tsonga tūlīt iesita tīklā, un Federers ar ceturto setbumbu pielika punktu.

Francijas otrais numurs daudzo atspēlēto breikbumbu rezultātā bija pamatīgi iztukšots – gan fiziski, gan psiholoģiski. Tsonga 3. seta sākumā atspēlēja vēl divas breikbumbas, bet ar trešo, kas Federeram bija 16. breika iespēja mačā, galā netika – šveicietis Tsongu piespieda izsist autā. Daudz netrūka, lai pēdējā setā būtu "sausais" 6:0, jo Federers pie 5:0 uzņemšanā nemacēja realizēt mačbumbu.

Federers ir trešais tenisists, kura kontā ir vismaz 950 uzvaras ATP līmenī. Pārējie divi ir Džimijs Konorss (1253) un Ivans Lendls (1071). Federers sestdien spēlēs karjeras 50. "Masters 1000" pusfinālā, to arvien sagaidot kā 2014. gada sezonas uzvarām bagātākais tenisists. Panākums par Tsongu Federeram ir 27. uzvara šogad.

Novaks Džokovičs, kurš katrā no pirmajiem diviem mačiem zaudēja tikai vienu geimu, šonedēļ trešo reizi sacenšoties ar Spānijas tenisistu, maču sāka pavirši, pret Giljermo Garsiju-Lopesu nokļūstot iedzinējos ar 1:4 (divi breiki). Pirmo reizi savu servi viņš pamanījās zaudēt no 40:0 pārsvara. Džokovičs tūlīt sāka spēlēt labāk, vienu breiku uzreiz atguva, taču setu izblāgt viņam neizdevās. Garsija-Lopess setu izservēja astoņu minūšu ilgā geimā, kuram viņš punktu pielika ar ceturto setbumbu – 6:4.

Ranga vicelīderis 2. seta piektajā geimā ļoti garā izspēlē atspēlēja breikbumbu. Divus geimus vēlāk spānim bija vēl divas breika iespējas, pie tam abos gadījumos viņš varēja uzbrukt un to arī darīja, tiesa, divreiz pēc kārtas izsita autā. Tas kļuva par mača lūzuma punktu. Džokovičs nākamajā geimā nokārtoja breiku. Devīto maču pusotras nedēļas laikā aizvadošais Garsija-Lopess uz zemes bija gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Džokovičs 2. setā revanšējās ar 6:3, bet 3. setā pamatīgi sagurušo pretinieku sagrāva ar 6:1.

"Monte-Carlo Rolex Masters". ATP "Masters 1000" turnīrs uz māla seguma

Ceturtdaļfinālu rezultāti

SpēleRezultāts
(6) David Ferrer – (1) Rafael Nadal7:6(1) 6:4
(2) Novak Djokovic – Guillermo Garcia-Lopez4:6 6:3 6:1
(3) Stanislas Wawrinka – (8) Milos Raonic7:6(5) 6:2
(4) Roger Federer – (9) Jo-Wilfried Tsonga2:6 7:6(6) 6:1

, 2014-04-18 16:37, pirms 10 gadiem
Prieks, ka māla karalim aplausti ragi..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-04-18 18:38, pirms 10 gadiem
ja tiek galā vispirms ar sevi, tad Nadals nemaz tik neuzvarams nav. Protams nevar teikt ka viņš būtu slikts, bet līdz Serēnas līmenim gan nevelk
, 2014-04-18 21:24, pirms 10 gadiem
Ļoti interesanti visi šodienas mači.Pēdējā mača sākumā bija kārtīgas dusmas uz Noli par tik paviršu spēli.Ļoti pamatīgi izšķirošs geims bija 2.setā , kur Garsija nerealizēja tās 2 breikbumbas.Ja būtu izdevies, mačs varēja beigties pavisam citādi.
Koko Gofa. Foto: WTA

Gofa pirmoreiz triumfē ar 6:0 un 6:0, Karla kļūst par Ostapenko oponenti

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Otrajā kārtā amerikāniete Koko Gofa nīderlandieti Arantksu Risu atstāja uz nulles.
Aļona Ostapenko. Foto: Scanpix/Reuters
11

Ostapenko Madridē sāk ar pārliecinošu uzvaru un iesoļo trešajā kārtā

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. No pirmās kārtas atbrīvotā Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko otrajā kārtā pārspēja spānieti Džesiku Bousasu - 6:3, 6:1.
Rafaels Nadals. Foto: AP/Scanpix
6

Nadals nav pārliecināts par savu dalību "French Open"

LETA--AP. Bijušais pasaules ranga līderis Rafaels Nadals sacentīsies Francijas atklātajā čempionātā, ja spēs turnīram pienācīgi sagatavoties un būt konkurētspējīgs tajā, teica tenisists.