Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Gada jaunpienācējs ATP tūrē - Kližans

Gada jaunpienācējs ATP tūrē - Kližans
Martins Kližans
Foto: Reuters/Scanpix

Straujiem soļiem tuvojas tenisa sezonas noslēgums. Šajā laikā tradicionāli tiek dalītas balvas par spēlētāju sasniegumiem. Par gada jaunpienācēju ATP tūrē atzīts slovāks Martins Kližans, bet vislielākais progress izdevies Austrālijas pārstāvim Marinko Matoševičam. Bez balvām nav palikuši arī Rodžers Federers un Novaks Džokovičs.

Gada jaunpienācējs – Martins Kližans (Slovākija)

23 gadus vecais Kližans kopš gada sākuma rangā ticis augšā par 88 vietām un iekļuvis Top 30, ieņemot 29. vietu. Kližans šosezon uzvarējis četros "Challenger" turnīros uz māla seguma. Tas sekmēja kāpumu rangā un deva iespēju spēlēt ATP tūrē. "US Open" 3. kārtā uzvarēts Žo-Vilfrīds Tsonga, bet rudenī Sanktpēterburgā izcīnīts karjeras pirmais ATP vienspēļu tituls. Piebilstams, ka balvu ieguvēji tika izlemti pirms laba laiciņa, tāpēc Ježija Janoviča varoņdarbi pagājušajā nedēļā Parīzē liedza viņam tikt pie šīs balvas.

Gada atgriešanās – Tomijs Hāss (Vācija)

34 gadi nav šķērslis, lai spēlētu augstākajā līmenī un darītu to labi. Bijušais ranga vicelīderis Hāss 2012. gadu sāka 205. vietā, bet oktobrī tika līdz 20. vietai (šobrīd 21. pozīcija). Hāss pieklājīgajā vecumā spēlēja "French Open" kvalifikācijā, apliecinot savu motivāciju. Turnīra organizatori viņam neiedeva "wild card". Parīzē Hāss uzvarēja piecās spēlēs, bet pamatturnīra 3. kārtā viņam pietrūka spēka pret Rišāru Gaskē. Divas nedēļas vēlāk Halles finālā Hāss uzvarēja "zāliena karali" Rodžeru Federeru, bet vasaras turpinājumā spēja tikt līdz Hamburgas un Vašingtonas fināliem.

Gada progress – Marinko Matoševičs (Austrālija)

Bijušajā Dienvidslāvijā dzimušais Marinko Matoševičs 27 gadu vecumā piedzīvoja karjeras labāko sezonu. Februārī Matoševičs, rangā būdams tikai 173. vietā, no kvalifikācijas tika līdz Delrejbīčas finālam, kurā piekāpās Kevinam Andersonam. Matoševičs minētā turnīra ceturtdaļfinālā uzveica Ernestu Gulbi. Vēl Marinko kontā arī pusfināls Losandželosā. Šobrīd Matoševičs rangā ieņem 47. vietu, kas viņam ļauj sevi saukt par Austrālijas pirmo numuru.

Krietnuma balva – Rodžers Federers (Šveice)

Šveices tenisa leģenda Federers Stefana Edberga vārdā nosaukto krietnuma balvu saņem otro gadu pēc kārtas un kopumā astoto reizi. Rodžers šajā kategorijā labākais bija laika posmā no 2004. līdz 2009. gadam, kad uz vienu gadu Federera sēriju pārtrauca Rafaels Nadals. Balvas īpašnieks tiek noteikts spēlētāju balsojumā. Šogad uz titulu bez Federera pretendēja arī Marins Čiličs, Huans Martins Del Potro un Davids Ferers.

Federers arī 10. gadu pēc kārtas uzvarējis fanu balsojumā kā līdzjutēju mīlulis. Federers savāca 57% balsu, aiz sevis 2. vietā atstājot Endiju Mareju. Tālāk sekoja Novaks Džokovičs un Nadals. Pāru sacensībās visvairāk fanu Bobam un Maikam Braieniem, kuri šo titulu iegūst jau astoto reizi.

Gada humanitārs – Novaks Džokovičs (Serbija)

Džokovičs bez gada noslēguma ranga līdera trofejas šoreiz tiek arī pie Artūra Eša vārdā nosauktā gada humanitāra titula. Serbijas tenisista labdarības fonds septembrī savāca 1.4 miljonu dolāru bērnu izglītībai. Oktobrī Džokovičs sadarbībā ar savu ekipējuma piegādātāju UNIQLO izveidojis fondu "Clothes for Smiles", kas ar 10 miljoniem dolāru palīdzēs bērniem visā pasaulē.

Izmantotie resursi:
Tennis - ATP World Tour - Home


, 2012-11-05 16:03, pirms 11 gadiem
Nu nez Janovičam vel lielāks kāpums, tiesa Kližans biežāk bija redzams
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-11-05 18:16, pirms 11 gadiem
Nu man arī liekas,ka vajadzēja būt Janovičam.
, 2012-11-05 20:38, pirms 11 gadiem
Janovičs - gan jaunāks, gan vieta augstāka
Hāss der
Strādīgākais tomēr šogad Ferers. Bet kam ir, tam vēl tiek dots. Jāpiezīmē ka īsti neizprotu krietnums jēgu tenisā.
Labākais tenisists - Marejs vai Federers. Kurš šonedēl tiks tālāk, tas arī būs.
Gada sarūgtinājums vai kā citādi blablabla - mūsu tenisa līderi Gulbis un Sevastova.
, 2012-11-05 22:08, pirms 11 gadiem
nu Sevastova cīnās ar traumām visu gadu. viņai balva par sarūgtinājumu nespīd, bet par Ernestu gan šaubu nav.
, 2012-11-06 08:57, pirms 11 gadiem
izlasījāt, ka Janovičs par vēlu pakāpās?
, 2012-11-06 09:02, pirms 11 gadiem
Starp citu, Lodrā reitingā pakāpās par 69 vietām, kamēr Janovičs tikai par 43 !
, 2012-11-06 11:51, pirms 11 gadiem
ptica rakstīja: izlasījāt, ka Janovičs par vēlu pakāpās?
Kā var par vēlu pakāpties?
Nepateikšu gan precīzi, bet šovbiznesā, liekas, ka Wham! ar Last Christmas topā ieradās pāris-trīs nedēļas pirms Ziemsvētkiem un uzreiz bija gada Top virsotnē
Lodra ir 'pensionārs', jeb pats nelasīji?

Žēl, protams, Sevastovas, bet traumas tāpat nerodas. Sarūgtinājums jau uzreiz nenozīmē nolikt.
Marta Kostjuka. Foto: Jimmie48 / WTA
1

Madrides "WTA 1000" lielākais pārsteigums - Kostjuka zaudē māla speciālistei

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Šovakar noslēdzās otrā kārta, kur zaudēja arī Štutgartes turnīra fināliste Marta Kostjuka (Ukraina) un "top 8" tenisiste Cjiņveņa Džena (Ķīna).
Karloss Alkarass. Foto: BNP Paribas Open

Alkarass ar graujošu uzvaru sāk titula aizstāvēšanu Madridē

Spānijas galvaspilsētā Madridē notiekošā "ATP Masters 1000" otrajā kārtā iepriekšējo divu gadu čempions Karloss Alkarass šodien sagrāva kazahu Aleksandru Ševčenko - 6:2, 6:1.
Ludmila Kičenoka un Aļona Ostapenko. Foto: Jimmie48 / WTA

Ostapenko/Kičenoka atspēlējas otrajā setā un sasniedz Madrides 1/8 finālu

Spānijas galvaspilsētā Madridē turpinās "WTA 1000" māla turnīrs. Latvijas-Ukrainas tenisa tandēms Aļona Ostapenko un Ludmila Kičenoka šodien pirmajā kārtā pārspēja igaunieti Ingridu Nīlu un čehieti Lindu Noskovu - 6:1, 7:5.