Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: sporta pasākumu odziņa - karsējmeitenes

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Sporta špikeris: sporta pasākumu odziņa - karsējmeitenes
Dalasas "Cowboys" karsējmeitenes. Foto: Zumapress.com/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Šajā špikerī uzmanību vēlamies vērst ne uz kādu sporta spēli vai sacensībām īpaši, bet gan uz kādu sporta pasākumu sastāvdaļu, kas laika gaitā daudzviet kļuvusi par teju neatņemamu – tās ir karsējmeitenes, kas katru sporta laukumu uz brīdi padara par karstāko deju grīdu, aizraujot publikas skatienus. Turpinājumā - sīkāks ieskats karsēju kustības pirmsākumos un attīstībā.

Karsējmeitenes un karsēju sports

Pirms sākt, uzreiz jāizšķir divi jēdzieni – karsējmeitenes un karsēju sports. Latvijas Karsēju sporta federācija vēsta, ka pēc Starptautiskās karsēju savienības izstrādātā definējuma karsējmeitenes ir “grupa, kuras mērķis ir atbalstīt profesionālos sportistus sporta spēlēs, bet karsēju sports ir akrobātisku elementu komandu sports”. Šajā špikerī vairāk fokusēsimies tieši uz karsējmeitenēm.

Pirmsākumi - bez pušķiem un svārkiem

Karsēju kustības saknes meklējamas Amerikā 19. gadsimta beigās – tobrīd meitenes ar uzkrāsotām lūpām, īsiem svārkiem kājās un pušķiem rokās vēl bija tikai fantāzija.

Angļu valodas vārda “cheerleader” sakni veido “cheer”, kas latviski tulkojas gan kā “uzmundrināt”, gan “sauklis”, un tieši uzmundrinoši saukļi bijuši pats pamats. 19. gadsimta beigās ASV koledžu futbola spēlēs parādījušies pirmie līdzjutēji, kas savas atbalstītās komandas uzmundrinājuši ar dažādiem ritmiskiem saukļiem, iesaistot pārējo publiku.

Vairākos avotos kā karsēju kustības sākums minēts 1898. gada 2. novembris, kad spēlē starp Prinstonas un Minesotas universitātēm seši karsēji amerikāņu studenta Džonija Kempbela vadībā ar speciāliem saukļiem uzmundrināja sevis atbalstītās komandas, iesaistot visu publiku. Ar gadiem kustība attīstījās karsēju sportā, iesaistot dažādus akrobātikas un vingrošanas elementus.

Interesanti, ka līdz pat Otrajam pasaules karam absolūti lielākā daļa karsēju bija vīrieši. Tikai sākoties karam, kad daudz vīriešu tika iesaukti armijā, durvis uz karsēju pasauli plašāk tika pavērtas arī dāmām.

Reakcijas uz arvien lielāku popularitāti gūstošo elementu sporta sacensībās gan laika gaitā bijušas dažādas. 1911. gadā Hārvardas Universitātes prezidents Ebots Lorenss Lauels nosauca to par “sliktāko izdomāto veidu, kā izpaust emocijas”, savukārt, piemēram, Jēlas Universitāte līdz pat 1969. gadam aizliedza dāmām iesaistīties karsēju sportā.


Jēlas Universitātes karsēju komandas triki uz spēles programmiņas vāka. Foto: collectableivy.com

Līdz tam karsēju sporta programmas tika ieviestas teju katrā ASV koledžā, un sešdesmitajos gados sava karsēju grupa bija arī lielākajai daļai NFL [Nacionālā futbola līga – ASV amerikāņu futbola čempionāts] komandu.

”Lūk, tās ir dāmas!”

Karsējmeiteņu stāstā nozīmīgs atskaites punkts ir 1972. gads. NFL komandas Dalasas “Cowboys” īpašnieks Tekss Šrams paziņoja, ka, viņaprāt, karsējmeitenes varētu būt izklaidējošākas, jo, galu galā, publikai taču patīkot skaistas meitenes! Pie darba ķērās karsējmeiteņu vadītāja Sjūzena Mičela un horeogrāfe Teksija Votermena, un viņu vadītās dāmas pamazām ieguva to karsējmeiteņu veidolu, kāds tas ir šodien – lielāks uzsvars tieši uz dejas elementiem, īsi šorti vai svārki, pieskaņotas augšiņas, sportiski augumi, uzkrāsotas lūpas un pušķi rokās.

“Jaunā kārtība” paredzēja arī atbilstošus noteikumus – nekādu attiecību ar spēlētājiem, kluba uniformas nenēsāšana ārpus komandas pasākumiem, sevis uzturēšana formā un svara kontrolēšana. Pēc Mičelas vārdiem: “Vēlējāmies, lai cilvēki uz viņām paskatās un saka – lūk, tās ir dāmas!”

Iespējams, leģendārākais karsējmeiteņu priekšnesums risinājās 1976. gada “Super Bowl” [NFL sezonas finālspēle – viens no lielākajiem ikgadējiem notikumiem ASV sportā], kad Dalasas Kovboju meitenes uzstājās savā jaunajā veidolā miljonu acu priekšā. Futbola laukumā dalasieši piedzīvoja zaudējumu, taču karsējmeiteņu priekšnesums raisīja milzu ažiotāžu. Nākamajos gados atlasē uz 35 vietām karsējmeiteņu komandā ieradās 435 un 1000 sieviešu, bet karsējmeitenes sāka rotāt tādu populāru vīriešu žurnālu kā “Esquire” un “Playboy” vākus. Tobrīd arvien striktāk tiek nodalītas karsēju sporta un karsējmeiteņu robežas.


Dalasas "Cowboys" karsējmeiteņu uzstāšanās 1976. gada "Super Bowl". Foto: AP

No Dalasas meitenēm piemēru ņēma ne tikai arī citas NFL komandas, bet arī citu sporta veidu līgas. Tāpat 20. gadsimta beigās karsējmeiteņu kustība sāk arvien vairāk izplatīties ārpus ASV robežām. 1979. gadā savu karsējmeiteņu blici dibina arī zvaigžņotā NBA [Nacionālā basketbola asociācija] komanda Losandželosas “Lakers”.

Tieši basketbols un amerikāņu futbols ir sporta veidi, kuros karsējmeitenēm ir iespēja uzstāties uz vislielākās skatuves. Šobrīd sava karsējmeiteņu komanda nav septiņiem no 32 NFL klubiem, bet NBA vienīgais izņēmums ir Sanantonio “Spurs”. Komanda 2018. gadā paziņoja, ka izformēs “Silver Dancers” karsējmeiteņu grupu, tā vietā veidojot “ģimenēm draudzīgāku” karsēju grupu [angliski – hype squad].

Rūpējoties par maksimāli plašu izklaides iespēju nodrošināšanu un aizpildot garās pauzes spēļu starplaikos, šobrīd klubi jau vairs neaprobežojas ar vienu karsējmeiteņu grupu. Piemēram, NBA komandas Atlantas “Hawks” paspārnē atrodas gan klasiskāka karsēju deju grupa, gan akrobātikas un breika deju grupas.

Latvijā karsējmeitenes biežāk redzamas basketbola laukumos, kā arī Rīgas “Dinamo” spēļu laikā “Arēna Rīga” tribīnēs. Latvijas Basketbola līgā līdz no 2011. līdz 2017. gadam sezonas Zvaigžņu spēles laikā risinājās arī karsējmeiteņu konkursi – visvairāk reižu (4) tajos uzvarējušas BK “Ventspils” karsējmeitenes.

Īpaši ASV, kur profesionālā sporta sacensības ir liela izklaides industrijas sastāvdaļa, nepietiek tikai ar sportisko intrigu laukumā. Citreiz tā pat var nonākt otrajā plānā, jo katra spēle jāpadara par šovu. Karsējmeitenes nenoliedzami ir šī šova odziņa, kas to padara krāšņāku.

Izmantotie resursi:
https://www.karseji.lv/
https://www.espn.com/espnw/culture/...
https://www.motherjones.com/media/2...

Tavs viedoklis par karsējmeiteņu uzstāšanos sporta pasākumos...

  • 12

  • 3

  • 32