Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Sporta špikeris: kas jāzina par šautriņu mešanas noteikumiem?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Sporta špikeris: kas jāzina par šautriņu mešanas noteikumiem?
Foto: PA Wire/Scanpix

Sporta špikeris – vienkārši par sarežģīto! Īstā vieta tiem, kam zināšanas par sportu nav stiprā puse.

Jau nākamnedēļ sāksies 2022. gada pasaules čempionāts šautriņu mešanā, kas ikgadēji ir vērienīgākais sezonas turnīrs. Tajā piedalīsies arī latvietis Madars Razma, bet, lai sacensības vērot būtu vieglāk, Sporta špikeris piedāvā galveno noteikumu skaidrojumu.

15. decembrī Londonā sāksies 2022. gada pasaules čempionāts šautriņu mešanā, kas ir gada vērienīgākais turnīrs šī sporta veida pārstāvjiem. Latviju turnīrā pārstāvēs Madars Razma, kurš pirmajā kārtā 16. decembrī spēkosies pret īru Stīvu Lenonu. Pastiprinoties interesei par šautriņu mešanu, ne vienmēr sporta līdzjutēji saprot šautriņu mešanas noteikumus, tāpēc ''Sporta špikeris'' nāk talkā, tos izskaidrojot.

Šautriņu mešanā pārsvarā ir individuāls sporta veids, kur spēles notiek pret kādu citu šautriņu metēju. Taču pastāv arī turnīri, kur piedalās komandas, kā, piemēram, Pasaules kauss, kur no katras valsts piedalās divi šautriņu metēji, bet amatieru līmenī tiek organizēti Eiropas un Pasaules kausi ar četriem dalībniekiem komandā.

Katrā no profesionālajām šautriņu mešanas spēlēm jāuzvar tā saucamie legi, kurā kādam no sportistiem pirmajam jānodzēš 501 punkts. Minimālais šautru skaits, ar kuru var nodzēst 501 punktu, ir deviņas un to sauc par ''nine-darter''. Deviņu šautru finišs TV turnīros, kuriem ir augsta likme, pielīdzināms meistarstiķim, tāpēc tajos spēlētāji par to tiek apbalvoti ar papildus naudas balvām.

Izņemot ''World Grand Prix'' (legs jāsāk un jānoslēdz ar metienu dubultajā sektorā), šautriņu metēji katru legu var iesākt ar metieniem sev vēlamajā sektorā. Lai pēc iespējas ātrāk spētu nodzēst 501 punktu, sākotnēji šautriņu metēji cenšas trāpīt trīskāršajos sektoros - kā, piemēram, trīskāršajā 20 (60 punkti ar vienu metienu), trīskāršajā 19 (57 punkti ar vienu metienu), trīskāršajā 18 (54 punkti ar vienu metienu) vai trīskāršajā 17 (51 punkts ar vienu metienu). Maksimālais punktu skaits vienā gājienā - 180 punkti (trīs precīzi metieni trīskāršajā 20 sektorā). Netrāpot trīskāršajā sektorā, visticamāk, sportists trāpīs parastajā sektorā, tādā veidā, piemēram, par metienu saņemot 20 punktus (ja iemetis 20 sektorā).

Lai noslēgtu legu, nepieciešama precīza kombinācija ar trāpītu metienu mērķī dubultajā sektorā vai pašā vidū, ko šautriņu mešanas apritē sauc par ''bullseye''. Lielākā iespējamā noslēguma kombinācija ir 170 punkti (divi trīskāršie 20 un precīzs metiens vidū jeb 50 punkti). Mazākais iespējamais noslēgums ir divi (dubultais 1).

Cik legi jāuzvar? Katrās sacensībās ir atšķirīgs nolikums. Visbiežāk jāuzvar ir seši legi, taču, piemēram, pasaules čempionātā nepieciešams uzvarēt noteiktu setu skaitu. Pirmajās kārtās tie ir trīs seti (vienā setā jāuzvar trīs legi), bet finālā septiņi seti (kā minimums 21 uzvarēts legs, ja spēle noslēdzas 7-0). ''World Matchplay'' finālā jāuzvar 18 legi. Savā ziņā, jo garāka ir šautru spēle, jo lielāka iespēja, ka spēlētājs, kurš izrāvies priekšā tās sākumā, ne vienmēr izcīnīs uzvaru. Īsāka formāta spēlēs jebkurš breiks ir nozīmīgs pavērsiens. Vārdam breiks ir tieši tāda pati nozīme kā tenisā - šautriņu metējs uzvar pretinieka sākto legu. Pirms spēles ar metienu vidējā sektorā tiek noteikts, kurš spēli sāks un kuram būs priekšrocība sākt legu, ja cīņa nonāks līdz izšķirošajam. Kurš pirmais iemet vidējā sektorā, sāk spēli.

Televīzijas turnīros novērots, ka katram spēlētājam ir savs spēles stils un iecienītākie sektori. Neiztrūkstoša šautru sastāvdaļa ir taktika. Ir ātra tempa spēlētāji, lēna tempa spēlētāji un tādi, kuri prot spēlēt abos ritmos. Lēnāka tempa spēlētāji cenšas slāpēt ātrāka tempa šautriņu metējus, kuri ne vienmēr par to ir sajūsmā.

Ir arī atsevišķas citas viltīgas metodes kā uzsist pa šautru dēli pēc gājiena, lēni iet pakaļ šautrām, mēģināt runāt ar pretinieku pirms spēles vai komentēt savus metienus aiz pretinieka muguras spēles laikā, bet pati neiztrūkstošāka sadaļa ir emocijas. Pēc lieliem punktiem vai lielas noslēguma kombinācijas kā, piemēram, 170 punktu lega noslēguma, spēlētājs cenšas izrādīt savas emocijas, kas brīžiem var mainīt cīņas turpmāko gaitu un izsist pretinieku no ritma. Par lielāko emociju izrādītāju PDC apritē var saukt esošo pasaules čempionu Gervinu Praisu.

Šautriņu mešanas TV turnīri nav iedomājami bez ''walk-on'' jeb spēlētāju izsaukšanas uz skatuves un ar to pavadošo mūziku, kas ir katra spēlētāja izvēlēta. Katru spēli pieskata tiesnesis, kurš skaita punktus un informē līdzjutējus par atlikušajiem lega punktiem un iemesto gājienā katram sportistam. Katra gājiena punktus pieraksta vēl divas personas - katram spēlētājam savs, lai šautriņu metējs pirms gājiena redzētu, cik punkti viņam atlikuši.

  +1 [+] [-]

, 2021-12-09 17:15, pirms 2 gadiem
"ja cīņa nonāks līdz izšķirošajam. Kurš pirmais iemet vidējā sektorā, sāk spēli."

Nav tā vairs, tas kas sāka spēli arī sāks izšķirošo legu....

     [+] [-]

, 2021-12-09 17:22, pirms 2 gadiem
Erlens rakstīja: "ja cīņa nonāks līdz izšķirošajam. Kurš pirmais iemet vidējā sektorā, sāk spēli."

Nav tā vairs, tas kas sāka spēli arī sāks izšķirošo legu....
Pareizi- This year, there would be no throw for the bull in any sudden-death legs

     [+] [-]

, 2021-12-09 18:44, pirms 2 gadiem
Erlens rakstīja: "ja cīņa nonāks līdz izšķirošajam. Kurš pirmais iemet vidējā sektorā, sāk spēli."

Nav tā vairs, tas kas sāka spēli arī sāks izšķirošo legu....
Tas nebija domāts par izšķirošo legu, bet par to, kurš sāks spēli.

     [+] [-]

, 2021-12-10 10:44, pirms 2 gadiem
Toms Mālmeisters rakstīja: Tas nebija domāts par izšķirošo legu, bet par to, kurš sāks spēli.
Tad, varbūt, tā vajadzēja arī rakstīt?