Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:541, Did:0, useCase: 3

Autors: Ēriks Strauss

2003. gads. Znaroks pie Lindstrēma sāniem

2003. gads. Znaroks pie Lindstrēma sāniem
Vadims Romanovskis
FOTO: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Latvijas izlase nav no tām komandām, kura var atļauties pretiniekus šķirot ērtajos vai neparocīgajos, taču laika gaitā iezīmējušās tendences, kuras liecina par pretējo. Turku jau ceturto reizi Latvijas izlasei pasaules čempionātos tika dota iespēja uzspēlēt ar Šveici, bet nevienā no šiem mačiem mūsējie nav izcīnījuši pat neizšķirtu. Toties Krievijas hokejisti kļuvusi par pēdējo gadu Latvijas patstāvīgo klientūru - vispirms bija uzvara Sanktpēterburgā un tagad arī Turku. 2003. gada Krievijas izlases modelis ne tuvu nebija tik zvaigžņots, kā pirms trīs gadiem, taču Krievija vienmēr bijusi īpaša izlase un vienmēr to bijis divtik patīkami uzvarēt kā jebkuru citu pretinieku.

Maz, bet kvalitatīvi. Apmēram šādi var noraksturot Lindstrēma izvēlēto pārbaudes spēļu daudzumu - tikai četras spēles, bet ar nopietniem pretiniekiem un visas Rīgā. Nelielais cikls tiek iesākts ar divām spēlēm pret Somiju un izskatāmies gana cienīgi - 5:2 un 1:2. Nākamajā mačā izdodas pārspēt pat čempionātos neuzvarēto Šveici (2:1). Tikai pašam Kirovam Lipmanam zināmā veidā uz Rīgu izdodas atvilināt Kanādas izlasi, lai aizvadītu vienu vienīgo pārbaudes spēli ar hokeja dzimtenes pārstāvjiem. Federācijai tas bija ļoti dārgs prieks, jo kanādiešiem vajadzēja segt visus ar ceļošanu saistītos izdevumus, par izmitināšanu un ēšanu nemaz nerunājot. Hokeja apskatnieki saskaitījuši, ka 23. aprīļa vakarā uz Rīgas sporta pils ledus esot izslidojuši 26 miljoni dolāru. Tāda bijusi visu kanādiešu vienas sezonas darba alga. Daudzi šādu zīmēšanos pasaules sabiedrības acīs uzskatīja par lieku, jo visiem bija zināms, ka jau pēc pāris dienām ar tiem pašiem kanādiešiem vajadzēs spēlēt pasaules čempionātā. Pēc pārbaudes spēles ar kanādiešiem, pretinieku galvenais treneris ziemeļamerikāņu stilā slavē Edgaru Masaļski, pasakot frāzi, pēc kuras salecas visa hokeja sabiedrība: "Kāpēc viņš nespēlē NHL?"

Kopš 2003. gada pavasara Latvijas nacionālajai izlasei ir savs ģenerālsponsors - "Aldaris". Klātesot Kurtam Lindstrēmam un Aigaram Ciprusam, "Aldaris" šefs Vitālijs Gavrilovs hokeja federācijas prezidentam Kirovam Lipmanam izrakstīja čeku 200 tūkstošu latu vērtībā. Parakstītais līgums ir spēkā līdz pat 2006. gadam.

Pirms čempionāta plašu rezonansi izpelnījās izlases hokejistu apdrošināšanas jautājums - vairāk nekā nedēļu LHF spēkos nebija atrast risinājumu, lai gan neapmierinātība ar esošo situāciju tikai auga augumā. Ignatjeva savainojums bija uzskatāms piemērs tam, cik neaizsargāti šajā situācijā ir hokejisti, un daudz ko liecina jau tas fakts vien, ka savu neapmierinātību nekautrējās slēpt pat parasti konfliktus ar līkumu ejošais Sergejs Naumovs. Tā varbūt bija nozīmīgākā un plašāko rezonansi ieguvusī, taču ne vienīgā sadzīviskā rakstura problēma, ar kuru nācās saskarties izlases hokejistiem, - tā Lindstrēms par savu naudu iegādājās ģērbtuvē iztrūkstošo inventāru, treneris Ēriks Miļūns no sava veikala sarūpēja Naumovam kārtējo reizi trūkstošās nūjas, bet Lipmans tikmēr ekipējuma nepieciešamības gadījumā hokejistiem tikai attrauca, sak - nopērciet paši, vēlāk atdošu... Vārdu sakot, sadzīvisku problēmiņu, kas, kopā ņemtas, spēlētājiem acīmredzami radīja diskomfortu, bija gana.

Lindstrēms šogad ir drosmīgāks kā iepriekš - izlases sastāvā iekļauj uzreiz sešus debitantus, kas ir vairāk kā jebkuram viņa priekšgājējam - aizsargi Vents Feldmanis un Arvīds Reķis, uzbrucēji Ģirts Ankipāns, Vadims Romanovskis, Aleksejs Širokovs un Sergejs Čubars. Divi no šī seksteta šodien ir izlases neiztrūkstošās vērtības.

Ir jau piemirsts, bet tieši 2003. gadā pirmos soļus pretī lielajai izlasei kā treneris spēra Oļegs Znaroks. Viņš tika izvēlēts (iecelts) kā viens no Lindstrēma palīgiem. Jaunā speciālista pienākumos ietilpa spēļu laikā sēdēt tribīnēs un pierakstīt blociņā pretinieku taktiskos zīmējumus. Par šo lomu Znaroks nebūt nebija laimīgs un zinot, kāda bija viņa attieksme pret zviedru...

Varbūt tā ir sakritība vai vienkārši nejaušība, taču tieši 2003. gada pavasari jāuzskata par viena no pieredzējušākā Latvijas izlases aizsarga atpakaļceļa sākumu uz izlasi. Pēdējo reizi Sējējs pasaules čempionātā spēlēja 2001. gadā un kopš tā laika nedz pats aizsargs prasījās uz izlasi, nedz kāds treneris par viņu izrādīja interesi. Tikām pats Sējējs Slovākijā Trenčīnas "Dukla" sastāvā spodrināja savu tēlu: te viņš tiek iebalsots "All Stars" spēlē, te viņš regulāri spēlē pirmajā aizsargu pāri un te vēl sakrāj pieklājīgu punktu summu (6+20). Tikai Kurts Lindstrēms un viņa palīgi nelikās neko zinām par šo aizsargu. Treneri šo kļūdu laboja nākamajā čempionātā pēc trīs gadu pārtraukuma Sējēju iekļaujot izlases sastāvā.

Varbūt kāds jau ir piemirsis, taču pirms paša čempionāta nesmukumā iegrābās viens no nedaudzajiem latviešiem, kas uzspēlējuši NHL, Kaspars Astašenko. Paradoksāli, bet tieši 1. aprīlī Astašenko kādā Lovelas ielā aizturēja policisti un pie hokejista atrada divas paciņas heroīna. Policisti jokus nedzina un arestēja Astašenko. Par laimi, aiz restēm viņam nebija ilgi jāsēž, toties tagad viņš var būt drošs, ka iebraukšana ASV viņam ir liegta uz ilgiem laikiem.

Savu neprasmi orientēties turnīra tabulā Lindstrēms nodemonstrēja jau pagājušajā gadā Zviedrijā, kad spēlē pret Vāciju pēdējā minūtē tā vietā, lai nosargātu izdevīgo neizšķirtu, visa Latvijas izlase metās uzbrukumā un pusminūti pirms mača beigām zaudēja vēl vienus vārtus un līdz ar to - arī visu spēli. Būtu saglabāts neizšķirts, šogad priekšsacīkšu pretinieki būtu pavisam citi - baltkrievu vietā pretī stātos Japāna. Šogad Lindstrēms "ūdeni nolaida" pret Šveici. Pirmām kārtām - pēc otrās trešdaļas, kad rezultāts vēl bija 2:2, visu pēdējo trešdaļu malā tiek nosēdināta ceturtā maiņa. Pēc spēles Aleksandrs Macijevskis atzīst, ka nav īsti sapratis, kādā nolūkā tas darīts, bet Rodrigo Laviņš saka, ka tuvāk mača beigām arvien vairāk kaulos sajutis nogurumu. Nepilnas divas minūtes pirms tā beigām Naumovs tiek nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. It kā loģiski, taču neviens viņam zem deguna nepabāza tā brīža turnīra tabulu. Ja tiek saglabāts zaudējums ar divu vārtu starpību, tad labvēlīgas apstākļu sakritības gadījumā Latvijai paliek izredzes aizspēlēties līdz ceturtdaļfinālam. Noņemot vārtsargu, šveiciešu priekšā paliek tukši vārti, bet latvieši riskē zaudēt spēli ar triju vārtu starpību, kas mums vairs neder. Pēc tam Lindstrēms atrunājas, ka atcerējies 1986. gadu, kad viņš bija viens no Zviedrijas izlases treneriem un zviedriem līdzīgā situācijā deviņu sekunžu laikā izdevies no 2:4 atspēlēties.

Tikai trīs hokejistiem pasaules čempionātos vienā spēlē izdevies gūt trīs vārtus. 1999. gadā Norvēģijā mačā pret Franciju to iespēja Aigars Cipruss, bet 2001. gadā spēlē pret Japānu - Sergejs Žoltoks. 2003. gadā viņiem pievienojās aizsargs Kārlis Skrastiņš, kuram "hat trick" padevās pašā svarīgākajā čempionāta spēlē pret Baltkrieviju. Starp citu, arī ceturtos vārtus šajā spēlē guva aizsargs (Oļegs Sorokins).

Kamēr Latvijas izlase Somijā aizvadīja kārtējo čempionātu, tikām no Ziemeļamerikas tika gaidīta ziņa, kurš no latviešiem - Sandis Ozoliņš vai Sergejs Žoltoks iekļūs Stenlija kausa izcīņas finālā. Viens no viņiem noteikti spēlēs, jo pusfinālā viens pret otru spēlēja "Mighty Ducks" (Ozoliņš) un "Wild" (Žoltoks). Līdz finālam tika Ozoliņš un otro pavasari pēc kārtas Latvijā agrajās rīta stundās varēja sekot līdzi Stenlija kausa finālsērijai. Pirms gada nakts mieru traucēja Karolīnas "Hurricanes" ar Artūru Irbi vārtos.

26.04. - 11.05.2003
Turku, Tampere, Helsinki
26.04.2003. ZVIEDRIJA 1:3 (1:2, 0:1, 0:0). Turku.

Naumovs; Reķis - K.Rēdlihs (2), Macijevskis - Cipruss - Ņiživijs; Laviņš - Sorokins (2), Romanovskis (2) - Fanduļs (2) - Panteļejevs; Skrastiņš (25) - Tribuncovs, Semjonovs (2) - Čubars - Kerčs; Feldmanis, Širokovs - Sprukts - Tambijevs; Ankipāns.
Romanovskis (Panteļejevs) 1:0 (12:58), Norstrēms (Nordstrēms) 1:1 (13:57), Nordstrēms (Rodins, Jonsons) 1:2 (16:28), Rodins (Andersons) 1:3 (22:46). Sodi: 37:10.

27.04.2003. KANĀDA 1:6 (1:2, 0:1, 0:3). Turku.
Irbe; K.Rēdlihs - Reķis, Ņiživijs - Cipruss - Macijevskis; Tribuncovs - Skrastiņš, Tambijevs - Čubars - Semjonovs; Sorokins - Laviņš, Panteļejevs - Fanduļs - Romanovskis (2); Feldmanis, Širokovs - Sprukts - Ankipāns; Kerčs.
Hītlijs (Reinprehts, vair.) 0:1 (2:25), Čubars (Semjonovs, Tambijevs) 1:1 (12:14), Kross (Horkofs) 1:2 (16:50), Hītlijs (Kross, Dandeno) 1:3 (31:46), Komrijs (Kārters, Stajoss) 1:4 (45:42), Brīrs (Hītlijs, Marlo) 1:5 (52:14), Komrijs (Smits) 1:6 (52:42). Sodi: 2:8.

29.04.2003. BALTKRIEVIJA 4:0 (1:0, 3:0, 0:0). Turku.
Naumovs; Skrastiņš - K.Rēdlihs, Macijevskis - Cipruss - Ņiživijs; Reķis - Tribuncovs (2), Semjonovs (2) - Čubars - Tambijevs (2); Laviņš - Sorokins, Romanovskis (2) - Fanduļs - Panteļejevs; Feldmanis, Širokovs (2) - Sprukts - Kerčs.
Sorokins (Laviņš, Panteļejevs, vair.) (16:10), Skrastiņš (Sprukts) (27:05), Skrastiņš (Cipruss) (34:05), Skrastiņš (Sprukts) (36:33). Sodi: 10:12.

03.05.2003. ŠVEICE 2:4 (1:1, 1:1, 0:2). Turku.
Naumovs (59:11); Skrastiņš - K.Rēdlihs, Macijevskis - Cipruss - Ņiživijs (2); Reķis - Tribuncovs (4), Semjonovs - Čubars (2) - Tambijevs; Laviņš - Sorokins, Romanovskis - Fanduļs (2) - Panteļejevs; Feldmanis, Širokovs - Sprukts - Kerčs.
Fišers (Blidenbahers) 0:1 (3:11), Fanduļs (Sorokins, vair.) 1:1 (14:19), Fanduļs (Panteļejevs, Laviņš) 2:1 (22:07), Forsters 2:2 (30:46), Vihsers (Vircs) 2:3 (45:15), Fišers (Bezina, Čereda) 2:4 (49:55). Sodi: 10:6.

04.05.2003. KRIEVIJA 2:1 (0:0, 0:0, 2:1). Turku.
Irbe; Reķis - Tribuncovs (2), Tambijevs - Semjonovs - Kerčs; Skrastiņš - K.Rēdlihs, Macijevskis - Cipruss - Ņiživijs; Laviņš (2) - Sorokins, Romanovskis - Fanduļs - Panteļejevs; Feldmanis, Ankipāns - Sprukts (2) - Širokovs, Čubars.
Tambijevs (Kerčs, Semjonovs) 1:0 (40:15), Frolovs (Soins) 1:1 (40:48), Romanovskis (Sorokins, Čubars) 2:1 (51:31). Sodi: 6:10.

06.05.2003. DĀNIJA 4:2 (0:0, 2:2, 2:0). Turku.
Irbe; Reķis (2) - Tribuncovs (4), Tambijevs (4) - Semjonovs - Kerčs; Laviņš (2) - Sorokins, Romanovskis - Fanduļs (2) - Panteļejevs; Skrastiņš - K.Rēdlihs, Macijevskis - Cipruss - Ņiživijs (2); Feldmanis, Ankipāns - Čubars - Širokovs; Sprukts.
Kerčs (Skrastiņš) 1:0 (24:03), Grejs (Molgārds) 1:1 (25:50), Degns (Dūss) 1:2 (26:55), Širokovs (Ankipāns, Skrastiņš) 2:2 (33:45), Panteļejevs (Cipruss) 3:2 (40:50), Kerčs (Skrastiņš) 4:2 (51:06). Sodi: 16:26.

Latvijas izlase 2003.gada čempionātā
Vārtsargi

HokejistsSpēlesMinūtesMetieniVārtiVid.sp.%
Artūrs Irbe3180:0010093.0090.11%
Sergejs Naumovs3179:118072.3490.41%

Aizsargi

HokejistsSpēlesVārtiPiespēlesPunktiSM
Kārlis Skrastiņš633627
Oļegs Sorokins61342
Rodrigo Laviņš60224
Vents Feldmanis60000
Krišjānis Rēdlihs60002
Arvīds Reķis60004
Atvars Tribuncovs600012

Uzbrucēji

HokejistsSpēlesVārtiPiespēlesPunktiSM
Grigorijs Panteļejevs61340
Aleksandrs Kerčs52130
Leonīds Tambijevs61126
Vadims Romanovskis62026
Vjačeslavs Fanduļs62026
Sergejs Čubars61122
Jānis Sprukts50222
Aigars Cipruss60220
Aleksandrs Širokovs61012
Ģirts Ankipāns50110
Aleksandrs Semjonovs60114
Aleksandrs Macijevskis60000
Aleksandrs Ņiživijs60004

PČ noslēguma rangs

Kanāda
Zviedrija
Slovākija
Čehija
Somija
Vācija
Krievija
Šveice
Latvija
Austrija
Dānija
Ukraina
ASV
Baltkrievija
Slovēnija
Japāna


, 2010-04-27 12:34, pirms 14 gadiem
Bet man ir jautājums..... KUR ir palicis Vadims Romanovskis ???
, 2010-04-27 12:34, pirms 14 gadiem
Vēl tagad atceros viņa vārtus pret Krieviju, toreiz likās ļoti ātrs uzbrucējs.
, 2010-04-27 13:05, pirms 14 gadiem
Aizmugure rakstīja: Bet man ir jautājums..... KUR ir palicis Vadims Romanovskis ???
Spēlē LAČ.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-04-27 13:26, pirms 14 gadiem
Ozolnieku- Monarch sastāvā šogad bija Vadims.
Slēpts komentārs: balkons
, 2010-04-27 14:08, pirms 14 gadiem
virsrakstā 2002, bet rakstā 2003. kaut kas neštimm
, 2010-04-27 15:09, pirms 14 gadiem
balkons rakstīja: Njā.Lindstrēmam tas duriks baigi bija vajadzīgs
Viņš vismaz darīja visu, lai hokejisti izlasē jūtas kā cilvēki, nevis kā šestaki, un spēlēja izlase sakarīgu hokeju. Un spēlēs pret krieviju Lindstrēms vismaz čentās apspēlēt Krieviju spēlēs, nevis kā to izdarījis viens cits...vēlāk vēl pats par to atklāti priecājoties par lielā kaimiņa uzvaru!
Nenospēlējot ne spēli Latvijas nacionālajā izlasē, Soču olimpisko spēļu pieteikumā ticis Teodors Bļugers.
Foto: Gints Ivuškāns/f64
27

Lipmans: "Bļugers olimpiskajā izlasē - tas ir smieklīgi!"

7. janvārī Latvijas Hokeja federācijai jāsūta uz IIHF Soču olimpisko spēļu 25 hokejistu saraksts un 6. janvāra pievakarē tajā bija kāds hokejists, kurš valsts nacionālajā izlasē vēl nav aizvadījis nevienu maču, toties Sočos viņam jābūt. Tas ir Teodors Bļugers...
Iespējams, ka VEF galvenajam trenerim Ramūnam Butautam šovakar būs pēdējā spēle šajā amatā.
Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze", F64
9

5 iemesli, kāpēc šodien jāiet uz VEF spēli

Rīgas VEF šovakar Eiropas kausa izcīņā aizvadīs grupu turnīra pēdējo spēli savā laukumā tiekoties ar Turcijas “Banvit”. Abām komandām šī spēles likme ir vienāda – būt vai nebūt nākamajā posmā un nokļūt vienā grozā ar Eirolīgas pirmā posma neveiksminiecēm. Zinot, ka VEF šobrīd nav populārākais vārds līdzjutēju mutēs, centos atrast piecus iemeslus, kāpēc tomēr šovakar jābūt arēnā.
Miķelim Rēdliham jākļūst par pirmo, kurš atjaunotajā "Dinamo" aizvadīs 200 un vairāk spēļu.
Foto: Romāns Kokšarovs, f64/Sporta Avīze
20

"Dinamo". Būs vai nebūs?

Šodien savu pirmo spēli ceturtajā KHL sezonā aizvadīs Rīgas "Dinamo". Kā pirms katras sezona, arī šoreiz ieskatīsimies nākotnē un mēģināsim prognozēt, vai "Dinamo" un tās spēlētāji uzspodrinās pašu līdz šim padarītos darbus.