Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Raimonds Rudzāts

Dziesma gan par krekliem, gan par sirdsapziņām

Dziesma gan par krekliem, gan par sirdsapziņām
Ja talants ir izaudzis Latvijā, kas no tā tiek audzinātājam?

Foto: bk.ventspils.lv

Nav trenera, nav sportista – šie vārdi sportā ir kā aksioma. Visas lielākās sporta zvaigznes savas gaitas sāka no nulles, kāri ņemot katru vārdu un uzdevumu, ko treneris viņiem sniedza. Pirms gadiem četriem pieciem, kad Latvijas basketbols dzīvoja trekni, basketbola sabiedrībā tika aktivizēts jautājums par spēlētāju finansiālām pateicībām saviem jaunatnes treneriem. Toreiz vārdos visi piekrita, bija arī pirmā reakcija. Zināms laiks ir pagājis, tāpēc jājautā – kāda situācija šajā lauciņā ir šobrīd?

Apstājās pēc pirmā soļa

Diemžēl Latvijā, un šeit nav stāsts tikai par basketbolu, pedagogs, tātad – arī treneris, nav tā ienesīgākā profesija. Darbs smags, prasa visa veida piepūli, par to pretī nesaņemot gandrīz neko. Aicinājums. Tomēr ir treneri, kuru dzīvē gadās pa kādam saulstariņam jeb basketbola profesionālim, kurš ar basketbola spēlēšanu spēj nopirkt ne tikai kefīru un rupjmaizes klaipu, bet arī pa kādam saldākam prieciņam. Tāda paradoksāla situācija – spēlētājs dzīvo pārtikuša cilvēka dzīvi, bet viņa treneris, kurš ir ieguldījis pūles daudzu gadu garumā, veicot vēl papildus funkcijas, kuras būtu jāveic ģimenei, sitas ar nabadzību. Ko tu padarīsi – tirgus ekonomika tomēr.

Latvijā šis jautājums tika pacelts pirms gadiem pieciem, kad teju visi Latvijas vadošie, līdz ar to – pelnošākie, basketbolisti ar degošām acīm atsaucās idejai par savu darbaudzinātāju(no kuriem vairums dzīvoja ne tajos labākajos apstākļos) atbalstīšanu jeb sava veida parāda atdošanu. Stāsts bija par ikmēneša maksājumiem, atvēlot kādu mazu procentiņu no savām Latvijas apstākļiem iespaidīgajām darba algām. Tikai un vienīgi apsveicama iniciatīva, kura diemžēl sākās un beidzās ar preses konferencēm, tajās izteikto atbalstu un tai sekojošo bezdarbību. Tāpēc šoreiz uzteiksim tos 3 spēlētājus, kas toreiz, lai arī tikai ar vienreizēju pabalstu, savu pateicību treneriem teica. Proti, Andris Biedriņš savam un arī visas savas ģimenes balstam Raivo Otersonam teica paldies ar summu, kas rakstāma 5 cipariem, tāpat arī Kristaps Janičenoks (Imants Pļaviņš) un Gatis Jahovičs (Ziedonis Jansons) pievienojās, tiesa, ar 4 cipariem, taču – katram sava rocība.

Ar to arī viss esot beidzies, regularitāti un stabilitāti atstājot iekavās. Tā visa ir vēsture, taču viņnedēļ SA+ šo jautājumu aizkadrā pārrunāja ar vairākiem basketbola ķēķī dažādas lomas spēlējošiem cilvēkiem, cenšoties izvilkt vidējo aritmētisko šajā drosmīgajā, pasaulē gandrīz nepraktizētajā un diskutablajā jautājumā.

Sistēmas nav ne Latvijā, ne pasaulē

Viena lieta ir brīvprātības princips – ja spēlētājs gribēs savu treneri atbalstīt, viņš nebūs īpaši jāmudina, darot to pats pēc savas iniciatīvas. Bet – vai ir kāda sistēma, kas regulē to, kas pienākas vai nepienākas treneriem par ilggadēju darbu basketbola spīdekļa sagatavošanā? Kā izrādās – nav. Un ne tikai Latvijā, bet pasaulē vispār. Sanāca šo jautājumu pārrunāt ar dažiem aģentiem, kuri pastāstīja vērtīgu informāciju par pasaules praksi. Nekur pasaulē nav tāda kārtība, par kādu pirms dažiem gadiem runāja Latvijā, proti – ikmēneša maksājums trenerim, kas ietverts līgumā. Tas gan neizslēdz to, ka ir spēlētāji, kas paši to dara. Nav arī nekādu saistošo FIBA noteikumu par to, kādas summas, domāts – vienreizējais maksājums, pienākas trenerim saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Arī sporta skolas paliek ar garu degunu.

Vienīgais izņēmums ir Ukraina, kur jebkurš augstākās līgas klubs ir tiesīgs no jaunatnes kluba paņemt jebkuru spēlētāju, ko vien tas grib, iepriekš nesaskaņojot un nebrīdinot. Vien tāda nianse – jāsamaksā 5000 eiro. Spēles noteikumi skaidri un pateicīgi, lai varētu nodarboties ar ražošanu.

Vienīgais sporta veids, kur treneru un sporta skolu peļņu par izaudzinātajiem profesionāļiem regulē vienoti starptautiski noteikumi, ir futbols. 2002. gadā FIFA ieviesa vienotu sistēmu jaunatnes futbola atalgošanai par pienesumu profesionālajam futbolam. Skatās spēlētāja evolūciju sākot no 12 gadu vecuma, uzskaitot, kur, pie kā un cik ilgi viņš ir trenējies, līdz noslēdzis pirmo profesionālo līgumu. Par katru gadu, kas ieguldīts, jaunatnes klubs saņem 10 – 30 tūkstošus eiro. Tas gan attiecas uz gadījumiem, ja spēlētājs profesionālo karjeru neiesāk savā klubā. Tāpat līdz 23 gadiem ir „solidaritātes maksājums”, kad zināms procents pienākas par katru noslēgto līgumu.

Tiesa, arī FIFA regulas neparedz treneru atalgošanu, naudu piešķirot jaunatnes klubam, kurā spēlētājs izaudzis. Tas, ka klubs zināmu procentu atmet arī trenerim, ir jau cits stāsts – iekšēja lieta. Lai arī pēc FIFA noteikumiem treneris nav jāatalgo par spēlētāja sekmēm profesionālajā karjerā, piemēram, Latvijā dažiem jaunatnes treneriem darba līgumos šāds punkts ir.

Futbolā lietas tika sakārtotas pirms 10 gadiem, bet citos sporta veidos nav vēl aizvien. Arī Latvijas basketbolā to pagaidām nav izdevies ieviest, lai arī sarunas un mēģinājumi bija, bet nu jau vairākus gadus – nav. Vai vajag?

Nepieciešamība: viedokļi dalās

Interesantas ainas paveras, kad cilvēki izsaka savu redzējumu šajā jautājumā. Ir trīs karogi, zem kuriem pulcējas ļaudis. Viena grupa ir tie, kas uzskata, ka profesionālam spēlētājam no savas algas katru mēnesi ir jāatbalsta savs jaunatnes treneris. Otra grupa iestājas par vienreizēju pabalstu, trešā aicina to dot nevis trenerim, bet sporta skolai.

Tomēr šajā stāstā ir savas piebildes:

1) Reti ir tādi gadījumi, kad viens treneris kopā ar spēlētāju noiet pilnu ceļu. Kā lai izvērtē, kurš ieguldīja vairāk? Tas, kurš veica pēdējos sagatavošanas darbus profesionālajam basketbolam vai tas, kurš veica pirmos sagatavošanas darbus, lai spēlētāju vispār kāds pamanītu?

2) Kāds bijušais spēlētājs norādīja uz divām būtiskām niansēm. Pirmkārt, ir nopietni jāizvērtē trenera reālais devums, jo mēdz gadīties, ka spēlētājs ir izsities sava un vecāku mežonīgā fanātisma dēļ, kas sevī ietver patstāvīgu un individuālu treniņu darba organizēšanu, jo treneris diemžēl to nepiedāvā. Otrkārt, diskutabls aspekts ir tas, vai treneris, kurš saņem 300 latus pamatdarbā, katru mēnesi saņemot papildus 2 tūkstošus, kļūs motivētāks darbam ar nākamajām zvaigznēm vai tieši otrādi – nodrošināts un laisks?

3) „Ko gan spētu paveikt treneris, ja viņam nebūtu radīti apstākļi treniņu darbam?” – norādīja vēl kāds, aicinot dalīt 50% trenerim, 50% - sporta skolai.

Un tā diskutēt par niansēm vēl neradītai sistēmai var ilgi un pamatīgi. Tomēr stāsts ir par principu, kuru katrs uztver citādi, un viņam uz to ir tiesības. Šeit nu katram spēlētājam ir jāatceras, kā un pateicoties kam viņš ir tur, kur viņš ir. Tāpat viņam pašam ir jāizvērtē tas, vai ir kāds, kas par to ir pelnījis atlīdzību, tāpat pašam ir jālemj par apmēru un biežumu. Ideja, kas tika aizsākta pirms aptuveni 5 gadiem, bija apsveicama, taču – šādā jautājumā mākslīgi neko nav iespējams panākt. Māris Čaklais ir rakstījis šādas dzejas rindas:

„Un tikai reiz pa reizei
Kāds atgādina viņam,
Ka dziesma nav par krekliem,
Bet ir par sirdsapziņām.”

Diemžēl pirms dažiem gadiem daudzi pēdējā brīdī aizdomājās par krekliem. Reizi pa reizei ir jāatgādina arī par sirdsapziņām. Cerēsim, ka tās pateiks priekšā.


, 2012-03-28 09:18, pirms 12 gadiem
Kārtējais Latvijas ceturtās varas nepārbaudīts un tendenciozs šedevrs. Latvijā par LBL1 līmeņa spēlētāja sagatavošanu trenerim tiek 400 LVL. Visi Latvijas treneri ir pašvaldību algoti darbinieki, kāpēc klubiem par viņa tiešajiem darba pienākumiem vispār jāmaksā papildus naudas prēmijas. Iespējams, uz naudu var pretendēt pašvaldība, kuras sporta skolā izauga basketbolists.
Raksta autors, nav ņēmis vēra, ka klubi 99% arī ir pašvaldību atbalstīti, un te vispār nav runa par sirdsapziņu.
Cietēji no tiem 400 LVL ir paši jaunie basketbolisti un klubi kuru rocība ir minimāla (izņemot VEF un Ventspils )
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-03-28 10:26, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Gan jā, gan nē. Gan par, gan pret.

Te iepriekšējais komentētājs minēja par pašvaldībām, kas atbalsta. Bet no kurienes tad nauda ir pašvaldībām? Pareizi - pašvaldībām nauda nevar rasties ne no kā, tā visa nauda ir iedzīvotāju maksājumi, nodokļi. Līdz ar to pašvaldības jaukt iekšā kompensāciju sistēmā nevajadzētu. Tām nekādas kompensācijas nepienākas, pašvaldībās visu laiku ieplūst ievērojami naudas līdzekļi, kurus viņas dala pēc saviem ieskatiem. Ir pašvaldība, kas iedos sporta skolai, ir cita pašvaldība, kas pieņems darbā papildus 20 sētniekus, lai visa vide ir sakoptāka. Bet rezultātā vienkārši viņi apsaimnieko, iztērē to naudu, kas ienāk caur nodokļiem.
OK, šis jautājums ir skaidrs tagad, cerams?

Pārejam par atlīdzībām treneriem. Skaidrs, ka katram trenerim grupās ir savi "mīluļi" un savi ne-mīluļi. Protams, ka ļoti vienkārši atlīdzību prasīt no tiem mīļajiem audzēkņiem, un viņi arī labprātīgāk iedos kaut ko no sava profesionālā kontrakta. Bet - nereti ir gadījumi, ka sportā izsitas tieši "sliktie puikas", tie, kurus treneris savā darbībā nav varējis ciest. Vai te arī pienāktos atlīdzība? Iespējams, ka jā - ka treneris neskatoties uz savu riebumu un antipātijām, ir mēģinājis un trenējis šo sportistu tālāk. Bet, rezultātā viss tāpat paliek uz sportista sirdsapziņas, kā jau autors raksta.

Vai jāmaksā sporta skolām? Arī interesants jautājums, jo treneri arī maina darbavietas, arī aiziet pensijā - tad jau sanāk, ka šādā gadījumā treneri nedabūs neko, jo sporta skola jau nebūs tik godprātīga, lai meklētu audzēkņa vecos trenerus pa citām skolām vai pa pansionātiem... Drīzāk jau tomēr nē.

Es pats drīzāk sliecos uz brīvprātīgu tiešo maksājumu sportists->treneris, iespējams, ka pat bez nodokļiem, kaut varbūt tas arī valstiski nav pareizi, bet tomēr.

Kopumā jāuzslavē šis Autors, labs raksts.
Arī labs viedoklis .
Ko darīt LU un Turībai, ja viņiem katru gadu pienāk vismaz četri jaunieši un ne tie veiksmīgākie jaunatnes līgā(4*400)?
, 2012-03-28 10:41, pirms 12 gadiem
Autoram Kaspars Kambala piemirsies - jau pirms šiem pieminētajiem trijiem, Jelgavā A. Eglītim pateicās, un liekas ka ar 5-ciparnieku.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-03-28 11:22, pirms 12 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Es domāju, ka te viss ir vienkārši.
Ja audzēknis kādā klubā saņem naudu, tad ir jāmaksā 400. Ja spēlē LBL bez algas, bez atalgojuma (kā LU vai Turībā), tad nav jāmaksā nekādi 400.
Mācību atvieglojumi neskaitās. Profesionāla basketbolista definīcijas kritērijam ir jābūt - vai viņš saņem algu, vai nesaņem. Ja ir profesionālis, tad klubam jāsamaksā tas 400. Ja nav - tad tas ir amatieris, par ko nebūtu jāmaksā.

Tas pats arī ar ārzemnieku licenzēm. Ja algo ārzemniekus, kā Ventspils vai VEF, tad ir jāmaksā licenze. Ja tas ir ārzemju students, kam tikai sedz mācību maksu, tad nav jāmaksā licenze. Bet tas ir pavisam cits stāsts, nenovirzīsimies.
Tas nav cits stāsts. Kāpēc klubiem ir jāmaksā 400 LVL pirmajam trenerim, par ko. Par 18 gadīgu jaunieti, kuram palielam nav pat sajēgas (perspektīvas) ko viņš dzīvē darīs, bet vidusmēra klubiem dēļ kaut kāda trenere jāiesaldē naudas līdzekļi. Latvijā sportā nav tādas naudas un nebūs, mums nav Spānijas, Itālijas vai Krievijas naudas apgrozījums.
Piemēra pēc, kas notiks ar LBL1, ja dēļ "jaunatnes treneru 400 latiem", Turība, LU, u.c., komandas pateiks: paldies, mēs spēlēsim LBL2, skolojat paši savus perspektīvos un neperspektīvos. Rezultātā, LBL1 paliks četras vai piecas komandas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-03-28 12:31, pirms 12 gadiem
eermss rakstīja: Autoram Kaspars Kambala piemirsies - jau pirms šiem pieminētajiem trijiem, Jelgavā A. Eglītim pateicās, un liekas ka ar 5-ciparnieku.
Tieši tā, ja nemaldos tas notika Ventspilī pirms vienas no Latvijas izlases spēlēm. Kaspars pasniedza trenerim milzīgu čeku (summu gan neatceros)
, 2012-03-28 12:34, pirms 12 gadiem
Nez, nez, vai sistēmas nesakārtotību vajadzētu lāpīt ar kaut kādiem godīgi sakot stulbiem ielāpiem..
Tad jau varbūt nosakam ar likumu, ka atrodot darbu katrs iedzīvotājs atvēl no algas noteiktus procentus saviem videnes skolotājiem un augstskolas profesoriem - algas no valsts budžeta nevajadzētu maksāt..
Trenerim maksā algu sporta skola vai klubs, tāpat kā skolotājiem valsts.. abi sūdzas, ka nepietiek.. ko darīsim? LV diemžēl klasiski ir meklēt visādus ielāpus, nevis mēģināt sakārtot sistēmu..
, 2012-03-28 15:57, pirms 12 gadiem
Viss ir paša sportista rokās, jo tas nu gan būtu muļķīgi likt maksāt obligāti. Jo pats sportists izvērtēs un zinās labāk, kam viņš var teikt vislielāko PALDIES! Varbūt var ik pa pāris gadiem noorganizēt akciju"Palīdzēsim treneriem", bet tam jābūt uz brīvprātības principa.
Nav jau arī likums, ka bērniem, kad tie izauguši, obligāti ir jārūpējas par saviem vecākiem - viss ir uz katra paša sirdsapziņas un mīlestības.
, 2012-03-28 16:14, pirms 12 gadiem
Bīdās runa par sarežģītas "sistēmas" veidošanu bez konkrētiem kritērijiem, nekas labs nevar sanākt.

Mana doma vienkārša - treneriem normālas algas nosaka un maksā valsts - ar domu, ka viņi ir motivēti un izaudzinās spēcīgus sportistus, kuri ārzemēs pelnīs lielu naudu, bet agrāk vai vēlāk to tērēs / ieguldīs Latvijā un maksās te lielus nodokļus, kas atgriežās valstij ..
, 2012-03-28 19:37, pirms 12 gadiem
smailiite rakstīja: Nez, nez, vai sistēmas nesakārtotību vajadzētu lāpīt ar kaut kādiem godīgi sakot stulbiem ielāpiem..
Tad jau varbūt nosakam ar likumu, ka atrodot darbu katrs iedzīvotājs atvēl no algas noteiktus procentus saviem videnes skolotājiem un augstskolas profesoriem - algas no valsts budžeta nevajadzētu maksāt..
Trenerim maksā algu sporta skola vai klubs, tāpat kā skolotājiem valsts.. abi sūdzas, ka nepietiek.. ko darīsim? LV diemžēl klasiski ir meklēt visādus ielāpus, nevis mēģināt sakārtot sistēmu..
Nekad neesi dzirdējusi ka turīgi uzņēmēji atbalsta savu skolu, skolotājus kas palīdzēja, mīļākos skolotājus? Un jā, ja tu strādā un maksā nodokļus, tad tu jau atvēli noteikltu % savas algas skolotāju, profesoru utt algām!

Kapēc tiek izcelts sports? Tapēc ka tu pelnot kaut vai 1000Ls uz rokas mēnesī nevari izmaksāt pateicības visiem. Bet basketbolists kas pelna daudz lielāku summu tomēr var atmest kaut kādu summu savam trenerim/sporta skolai.
, 2012-03-29 07:45, pirms 12 gadiem
Vēl tāda nianse kā nodokļi!!!! No katriem 100 LVL aizies mīļajai valstij 25%, protams ja sportists neatnesīs kešā uz mājām tos rubuļus!
, 2012-03-29 10:36, pirms 12 gadiem
Izlasi manu komentāru kārtīgi, es nenoliedzu uz brīvprātības principa veiktos ziedojumus/atmaksas treneriem, bet gan uzskatu, ka būtu stulbi veidot kkādu obligātu sistēmu tieši sporta treneriem.. Un loģiski, ka no algas maksājot nodokļus kkādu procentu es atvēlu arī skolotājiem, un arī treneriem, no kuriem liela daļa algu saņem tieši vai pastarpināti no pašvaldībām.. tad, lai tas tā arī paliek..

Jankis rakstīja: Nekad neesi dzirdējusi ka turīgi uzņēmēji atbalsta savu skolu, skolotājus kas palīdzēja, mīļākos skolotājus? Un jā, ja tu strādā un maksā nodokļus, tad tu jau atvēli noteikltu % savas algas skolotāju, profesoru utt algām!

Kapēc tiek izcelts sports? Tapēc ka tu pelnot kaut vai 1000Ls uz rokas mēnesī nevari izmaksāt pateicības visiem. Bet basketbolists kas pelna daudz lielāku summu tomēr var atmest kaut kādu summu savam trenerim/sporta skolai.
, 2012-03-29 13:44, pirms 12 gadiem
man liekas, ka jebkuram trenerim būs milzīga motivācija turpināt strādāt un audzināt nākamos stārus ja viņš no katra saņemtu 2-3 % no algas čeka un caur FIBA. Viņš ar daudz lielāku OK atdotu 16 gadīgu perspektīvo stāru kādā ārzemju aprūpē pēc vajadzības, ja vien zinātu, ka tas ir viņa aktīvs un par to viņš saņems naudu. tā ir motivācija ne kā autors saka demotivācija, pie tam labākie līgumi neko ilgi nemaz nav. Kas mums ir ar super duper līgumiem
Blūms
K. Valters
Kambala
Biedriņš
Moš būs Bertāns un Strēlnieks.

Tas attiecas uz visiem sporta veidiem, jo piemēram, ja es treneris būdams redzu stāru, bet redzu, ka ir jāpieslīpē, kas man prasītu papildus 20h nedēļā pie algas 300ls, man to vajadzētu, bez atlīdzības? nē!
, 2012-03-29 19:45, pirms 12 gadiem
mkr rakstīja: man liekas, ka jebkuram trenerim būs milzīga motivācija turpināt strādāt un audzināt nākamos stārus ja viņš no katra saņemtu 2-3 % no algas čeka un caur FIBA. Viņš ar daudz lielāku OK atdotu 16 gadīgu perspektīvo stāru kādā ārzemju aprūpē pēc vajadzības, ja vien zinātu, ka tas ir viņa aktīvs un par to viņš saņems naudu. tā ir motivācija ne kā autors saka demotivācija, pie tam labākie līgumi neko ilgi nemaz nav. Kas mums ir ar super duper līgumiem
Blūms
K. Valters
Kambala
Biedriņš
Moš būs Bertāns un Strēlnieks.

Tas attiecas uz visiem sporta veidiem, jo piemēram, ja es treneris būdams redzu stāru, bet redzu, ka ir jāpieslīpē, kas man prasītu papildus 20h nedēļā pie algas 300ls, man to vajadzētu, bez atlīdzības? nē!
tiešām, esam "renģu galvas" nevis reņģēdāji
, 2012-03-30 17:47, pirms 12 gadiem
interesanti, ka nav pieminētas mūsu dāmas. daudz kritizēties veči arī šajā sakarā tiek tā kā kritizēti. bet dāmas pat vairāk ir uztrenētās spēlēšanai augstā līmenī un labas naudiņas pelnīšanai ..

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...