Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Armands Puče

Panika. Sodi. Sterilitāte.

Panika. Sodi. Sterilitāte.
Ja nav algas, nav arī panikas...

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Dienā, kad Znaroks no Maskavas ziņoja, ka viņa komandā nav panikas, mūsu pašu Dinamo staļļos bija gluži pretēja gaisotne. Ceturtdien abas koncepcijas sitīsies ar pierēm. Redzēs, kura pauris būs cietāks.

Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš brīnumainā kārtā vēl nav padzīti no savām vietām. Šķiet, KHL ietvaros nebūtu nevienas komandas – tai skaitā Rīgas Dinamo – kur pēc desmit (10) zaudējumu sērijas, treneri paliktu savās vietās. Kāpēc Znaroks ir kļuvis par izredzēto? Kad viņdien apvaicājos par to pašam Oļegam, viņš pasmīnēja – sak, esmu mierīgs kā pūpols, lai viņi paši baidās... Kas ir „viņi” un – vai tiešām Znaroks nepārspīlē ar bravūru?

Maskavas Dinamo zaudējumi tiek vairumā gadījumos skaidroti ar savainoto spēlētāju skaitu, kas patiešām būtu kritisks jebkurai komandai. Te gan rodas retoriskas pārdomas – kas tās par slodzēm vai treniņu metodiku, kas spēj apkaut nevis vienu vai divus, bet gan kaudzēm labi noaugušus un trenētus stāvus. Krievu hokeja speciālisti, kam Znaroks un Vītoliņš ar savu spēles koncepciju un sasniegtajiem rezultātiem ir kā kauls rīklē, tagad ņemas vētīt laukumā notiekošo. Vieni spriež, ka dinamiešu pazaudējuši spēles zīmējumu, citi uzskata, ka šobrīd komandai ir vajadzīgas jebkādas pārmaiņas, treneru maiņu ieskaitot. Bet ievērojiet kādu īpatnību. Šie desmit zaudējumi nav radījuši nekādu publisku rezonansi no darba devēju puses – Iekšlietu resors, kas ir Maskavas Dinamo saimnieks, klusē kā kapakmens, lai gan iepriekš mutes nav ciet turējuši. Vai atceraties, ka pat vēlā rudenī no priekšnieku gala nāca mājieni, ka uzvaras – tas ir labi, bet spēli gan vajadzētu skaistāku. Tagad, kad zaudējumi ir kā dzērves kāsī, nav ne repliku, ne sašutuma, ne reakcijas, ne, atvainojiet – erekcijas... Tagad esam nonākuši līdz „viņiem”. Naivi domāt, ka Znarokam šobrīd viss ir vienalga – viņš, protams, gribētu beidzot uzvarēt, mainīt sezonas gaitu, lai varētu ar kaujas saucieniem uz lūpām sagaidīt izslēgšanas spēles. Nesanāk. Bet Oļegam ir iedots tāds mandāts, ka no malas izskatās – viņš ir ne tikai treneris, bet arī galvenais mužiks šajā sistēmā. Nav raksturīgi Krievijas iekšlietu nacionālajiem paradumiem, kuri dzīvo pēc principa – es esmu priekšnieks, tu esi muļķis... Kāpēc „viņi” tā uzvedas? Viena no versijām, kas ir diezgan ticama un nāk no resoram pietuvinātiem cilvēkiem – Maskavas Dinamo pārdzīvo nevis sportisko, bet gan finansiālo krīzi. Dzird runājam, ka komanda jau pāris mēnešus nav saņēmusi algas. Ticami. Ar to noteikti problēma nebūs gada turpinājumā, jo milicijas iespējas Krievijā ir plašas. Taču šobrīd – puikas spēlē par godu Znarokam un – nevis savam vēderam vai simboliem uz krekliem. Tieši tāpēc Znaroks stoiciski iet cauri ugunij un ūdenim, neskatoties uz katastrofālo sēriju, tieši tāpēc viņa vadība klusē kā ūdeni mutē ieņēmusi. Psiholoģiski tas maskaviešiem nav vieglākais laiks un šajā ziņā Znaroks iztur sitienu, taču – normāli tas nav. Tādos apstākļos būs interesanti pavērot tālākos notikumus. Jo vienā brīdī arī zaudējuma sērijai pienāks gals, un, pilnīgi droši – arī maizi vīriem kaut kad atvedīs. Bet Znaroku droši vien pēc sezonas apbalvos ar vēl vienu ordeni – par varonību (ha, ha, hi, hi). Jo publiski viņš savu lietu nav nodevis, tas – fakts.

Ja Maskava vārdos dievojās, ka panika nav, tad Rīga vārdus nemeklē – tā vienkārši paniko. Kā lai savādāk izskaidro menedžera Sējēja pēdējos publiskos ziņojums, ka komandā tagad ir ieviesta sāpju naudas kārtība, ja spēlētāji neattaisnoti laukumā nopelnīs soda minūtes. Ko hokejā nozīmē neattaisnoti? Ja netur nervi un tu iebliez savam pretspēlētājam ar nūju pa galvu – tas ir neattaisnoti, jo sevi ir jāmāk savākt. Bet – ja pretinieks izskrien viens pret vārtiem un tu kritienā viņu nogāz – tas ir attaisnoti? Kā mūsu Dinamo tagad novilks šo robežu? Neticu, ka tā ir Sējēja ideja, jo viņš kā bijušais profesionālais hokejists labi saprot, ka neviens laukumā šajā vecumā neiet ar domu – eh, šodien paslidināšos, bet rīt – tad gan parādīšu visu, uz ko esmu spējīgs. Tādā vīzē varam iztēloties, kas darās hokejistu galvās, ja viņiem ir pateikts – sodīsim, ja būsiet neattaisnoti... Par agresīvu presingu varam aizmirst, jo tas parasti ir uz noteikumu pārkāpumu robežas. Kurš gribēs maksāt no savas kabatas par to, ka trenerim vajag, lai hokejists būtu agresīvs – attiecīgi, potenciāls jaunā soda mēra klients? Vai šādas darbības nepazemo treneru kolektīvu, jo tagad sanāk, ka viņi ar komandu netiek galā. Jo redz – ja večiem pasaka, ka viņiem būs par pārkāpumiem jāmaksā, tad viņi sāks spēlēt labāk. Vai tas ir pēdējais, kas šai komandai ir vajadzīgs, lai labi spēlētu hokeju? Tad jau nevajag trenerus – iedodam katram pa sarakstam ar soda mēriem un rukājam uz nebēdu: neprecīza piespēle – sods 100 eiro, pārmetiens – 250 eiro, nenosegts spēlētājs, kurš izdara metienu – 150 eiro. Ja vārtsargs ielaiž „ņemamu metienu” – 300 eiro... Un treneriem arī vajag savu tabulu: ja uz laukuma mača laikā nonāk vairāk hokejistu, kā paredzēts pēc noteikumiem – galvenais maksā kluba kasē 500 eiro, palīgi – pa 100. Ja spēlētājs saaukstējies, maksā jau komandas ārsts, ja salūzt nūja – sodīts tiek ekipējuma menedžeris... Tādā veidā mēs sasniegsim sterilitāti visā! Izklausās absurdi? Bet, vai absurdi nav sodīt profesionālus hokejistus par tā sauktajiem neattaisnotiem sodiem? Tātad – droši vien būs speciāla komisija, kas pateiks – kas ir attaisnojums. Tad vēl vajadzēs nest uz treniņiem vecāku parakstītas zīmes, kas pamatos, kāpēc vakar „jūsu dēls uz laukuma izskatījās tik švaks”... Ja viņš ir tik aprobežots, ka neattaisnoti skraida pa laukumu un izpildās, tad – kāpēc viņu vispār kāds ņēma šajā komandā. Klau, Normund, te jau velk uz tavu pusi...

Nu, labi – pajokojāmies. Taču vārdam panika pēc ceturtdienas mača jau būs cita nozīme. Jo pretinieks – izsalcis ne tikai pēc uzvarām vien... Bet mēs – gribam pierādīt, ka ne jau soda sankcijas nosaka mūsu spēles kvalitāti. Pieaugušo pasaulē tā tam vajadzētu būt.


, 2011-01-19 09:23, pirms 13 gadiem
ja kādam zināmas jura savicka vai aigara kalvīša e-pastu adreses - lūdzu, pārsūtiet raksta otru pusi zēniem, lai palasa no darba brīvajā laikā un padomā, ko vajadzētu šajā jomā komandā pamainīt, lai tautai nenāk smiekli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-01-19 09:49, pirms 13 gadiem
Yuri rakstīja: Par ko lai padzen Znaroku? Par to, ka labākie spēlētāji traumēti vai par to, ka Maskavas dinamo ir joprojām 2. vietā savā konferencē? Armands šoreiz šauj pār svītru!
Nu tā tīri teorētiski par to, ka kādu laiciņu atpakaļ viņi bija 1. vietā visā līgā, bet nu pat jau var nokrist arī uz kādu 4to koneferncē.

Un krievijā nav pieņemts, ka treneri paliek vietā pēc 10 spēļu zaudējumu sērijas.
, 2011-01-19 09:53, pirms 13 gadiem
angelz rakstīja: Un krievijā nav pieņemts, ka treneri paliek vietā pēc 10 spēļu zaudējumu sērijas.
Jaa, biezhi vien pat daudz aatraak treneris tiek padziits...

Ja pienjem ka MD ir lielas naudas probleemas, tad vinji Znaroku taapeec arii nepadzen, jo kursh tad vinja vietaa par baltu velti gribees straadat ar komandu kurai nemaksaa algas?!
, 2011-01-19 10:00, pirms 13 gadiem
Yuri rakstīja: Par ko lai padzen Znaroku? Par to, ka labākie spēlētāji traumēti vai par to, ka Maskavas dinamo ir joprojām 2. vietā savā konferencē? Armands šoreiz šauj pār svītru!
Dotajaa briidii Maskavieshiem ir 4 traumeetie, lielaakai dalju komandu 3 vai taa ir baigi lielaa starpiiba? Tamdeelj domaaju, ka ne tikai traumes sheit speelee lomu, bet arii Armanda piemineetais par algaam utt.
, 2011-01-19 10:07, pirms 13 gadiem
bet ta ideja ar naudas sodiem ir pat visai laba.
ja nu tiesam RD nakamgad nespes savakt to budzetu? savacam piemeram pusi no vajadziga budzeta, nosledzam ligumus, un par katru kludu pa soda naudai. par katru noraidijumu tik un tik, par parmetienu tik un tik.... u.t.t. sezonas beigas speletaji vel paliks parada komandai.
ta teikt biznesa projekts.
, 2011-01-19 10:09, pirms 13 gadiem
Kaut kā jocīgi sanāk - MD it kā naudas nav, bet pastiprinājumu iepērk... Šatans?
, 2011-01-19 10:25, pirms 13 gadiem
attaisnots sods: pretspēlētājs bīstamā tuvumā no vārtiem un tiek likvidēts vai maksimāli sarežģīts metiens.
neattaisnots: visi kas nav savā aizsardzība zonā no labām metienu pozīcijām.
vispār jāskatās visi atsevišķi, vai tu biji pēdējais spēlētājs un apsejot tevi izietu 1 pret Holtu vai arī tur aiz tevis vēl bars bija, mierīgi var koeficientus sacept, sods * (spēlētāji aizmugurē - 1)

bet nu tas jau izdomāts hartiganam, zb cik var pārkāpt un ķeksēt pretiniekus aiz VIŅU vārtiem kad zaudē šis ripu, vispār jebkurš sods pretinieka aizsardzības zonā un sods, viduszonā vēl tā
, 2011-01-19 10:28, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Kaut kā jocīgi sanāk - MD it kā naudas nav, bet pastiprinājumu iepērk... Šatans?
Nekā jocīga iepriekšejā sezonā viņi tāpat darīja un mūsu ASK piemērs basketbolā, naudas nav ,bet spēlētājus pērk.Finanšu krīze ir daudos klubos visā pasaulē, un krievija nav izņēmums ,futbolā jau divi klubi pamet virslīgu naudas trūkuma dēļ, bet vēl dažus gubernatori ir spiesti uzturēt ciešot lielus zaudējumus , neticu ka hokejā ir savādāk. Nevar bezgalīgi naudu mest caurumābez peļņas, bet krievija laikam grib pierādīt pretējo.
, 2011-01-19 10:32, pirms 13 gadiem
Oļegs taču plāno sev pretinieku pirmajai kārtai
, 2011-01-19 10:46, pirms 13 gadiem
nu par to paniku rīgas sastāvā - sajūta tāda, ka autors ir gribējis rakstu ielikt, lai virsraksts izdodas tāds, lai cilvēki nopirktu abonementu... kaut kāds sekls, nebūtiskas informācijas teksts, netabilstošs vārdam - "panika", pats autors domāju lieliski to saprot
, 2011-01-19 12:44, pirms 13 gadiem
Da labi, nevajag jau muļķi mētāt. Nav jābūt megaekspertam, lai atšķirtu kurš sods attaisnots, kurš nē.
, 2011-01-19 12:54, pirms 13 gadiem
zzk rakstīja: Kaut kā jocīgi sanāk - MD it kā naudas nav, bet pastiprinājumu iepērk... Šatans?
Ir taču cilvēki - no sponsoriem, kuri gatavi atsevišķam spēlētājam naudu samest un iedot.
, 2011-01-19 12:54, pirms 13 gadiem
aigars076 rakstīja: Da labi, nevajag jau muļķi mētāt. Nav jābūt megaekspertam, lai atšķirtu kurš sods attaisnots, kurš nē.
Un lai redzētu, kurš tiešām nesaprot vai negrib saprast, un dara to entās reizes.
, 2011-01-19 15:50, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: bet ta ideja ar naudas sodiem ir pat visai laba.
ja nu tiesam RD nakamgad nespes savakt to budzetu? savacam piemeram pusi no vajadziga budzeta, nosledzam ligumus, un par katru kludu pa soda naudai. par katru noraidijumu tik un tik, par parmetienu tik un tik.... u.t.t. sezonas beigas speletaji vel paliks parada komandai.
ta teikt biznesa projekts.
Kāds tur vēl bizness? Tad jau uzreiz spēlētājiem maksāt mazāk! Šaubos cik kvalitatīvāka var būt spēle, ja spēlētājiem nemitīgi jādzīvo stresā - ''kaut nu es nekļūdītos''! Un nez vai kāds gribēs spēlēt tādā komandā, kur par katru kļūdu atvelk no algas.
, 2011-01-19 20:58, pirms 13 gadiem
Znaroks ta vai ta rulle
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-01-20 09:49, pirms 13 gadiem
Mierīgs kā pūpols...

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...