Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Autors: Armands Puče

Uzmet un...met atpakaļ

Uzmet un...met atpakaļ
Pirms gada tieši Kalvītis pārņēma Sējēja iestrādnes...

Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze

Vai nu tas ir Šuplera pielūgto numerologu ietekmē, vai ironiska sakritība, bet 10. aprīlis ir diena, kad Normunds Sējējs pieņem izaicinājumus. Pērn viņš šajā dienā Rīgas „Dinamo” uzmeta, šogad – tieši šajā pašā datumā – metas atpakaļ... Kopumā – nav sliktākais, kas ar šo komandu var notikt.

Tas, ka vienu gadu Rīgas „Dinamo” mēģināja iztikt bez komandas ģenerālmenedžera, nav nekāds pārsteigums. Dīvaini būtu, ja šie ļaudis, kas sevi sauc par kluba akcionāriem, to nebūtu pamēģinājuši. Jo galvas taču visiem lielas... Pamēģināja. Ko saprata? Ja reiz Sējēju ņem atpakaļ, tad laikam attiecīgi secinājumi ir izdarīti. Jo komandā atgriežas cilvēks, kas, ja esam atklāti, pirms gada nostādīja Skanstes ielu mazliet neveiklā pozā. Protams, protams, mēs dzirdējām atrunas, ka „tas bija gaidīts lēmums”, ka „nekas traģisks nav noticis”, ka „iestrādnes Sējējs ir atstājis”, ka „komandas komplektācija no tā necietīs” utml. Tomēr, Normunds Sējējs aizgāja pats – aizskrēja, ka dūmi vien nokūpēja. Vai viņam bija piegriezusies „Dinamo” kārtība? Ļoti ticami, vēl jo vairāk tāpēc, ka tobrīd nebija ne smakas no Rautakalio kapitulācijas, ko, starp citu, Sējējs paklusām būra... Varēja teikt, ka savu suni Normunds pie Rīgas kungiem bija apēdis un vajadzēja pavisam maz, lai viņš ļautos vai atdotos pirmā pretimnācēja vilinājumam. Prāga nokrita pie Sējēja kājām kā dāvana – viņš zināja valodu, izprata KHL kārtību, bija sava veida autoritāte. Kāpēc nemēģināt, ja varēji pats sev būt priekšnieks? Tā viņš domāja... Kļūdījās. Nevar teikt, ka gads Čehijā viņam pagāja ar muti rasola bļodā, jo bija patiešām spilgtas epizodes un labas izdošanās. NHL lokauta laikā Sējējs nodemonstrēja savu apķērību, piesaistot „lauvām” patiešām lielas zvaigznes. Ar neapbruņotu aci varēja novērtēt, ka menedžerim dod visu, vai – gandrīz visi – ko viņš prasa. Sezonas gaitā viņam pat uzticēja pārņemt citas Prāgas komandas vadību, nepārprotami pasvītrojot saimnieku ieinteresētību viņa kompetencē. Un tomēr – pēc debija gada ar viņu līgumu nepagarināja? Piedāvāja palikt par konsultantu, dot padomus – tikai pie teikšanas vairs nē... Kas tur bija – čehu hokeja mafija vai krievu naudas kules - gan jau pats Normunds ir ticis kaut kādā skaidrībā, taču Prāgas pavasaris izrādījās vēss... Starp citu, sezonas gaitā, kad viens no Čehijas sporta žurnāliem bija sastādījis valsts ietekmīgāko hokeja cilvēku rangu, Sējēja uzvārdu varēja atrast otrajā desmitā. Piekritīsiet, nav maz, ja saprot, cik bagāta ir šī hokeja valsts gan ar cilvēka resursu, gan zināšanām.

Tagad viņš atkal ir atgriezies mājās – pie sava Rīgas „Dinamo”, ko pazīst no visām pusēm. Sākot ar spēlētājiem un, beidzot ar administrāciju. Nav nekādu šaubu, ka tik specifiskā organizācijā, ar tik izteiktu vertikālo „taimkodu”, tikai tāds žuks (latviski – vabole) kā Sējējs spēj atrast pie resno galda gan pareizo pieeju, gan vārdus, gan argumentāciju. Lai nu kā, bet viņš vismaz izstaro hokeja būtību un, ja tas nesanāk – vienkārši skaisti noblefo. Piemēram, jauka bija bauma par variantiem Omskā – tieši laikā... Viņš var Ulmanim vai Savickim iestāstīt, ka pats ar savām rokām tūlīt izkastrēs pusi no sastāva, ja viņi nesāks spēlēt (lasi – uzvarēt), bet pēc mirkļa jau pie komandas autobusa džekiem principiāli pasvītros, ka ir izdarījis visu, lai nomierinātu ložu... Normunds Sējējs pēc rakstura un dzīves uztveres ir perfekts šajā vietā, turklāt – viltībā ar viņu maz kāds var no laikabiedriem sacensties, ko Savickis vēl nav pa īstam nemaz sapratis. Skrienot uz Prāgu, Sējējs atstāja iestrādnes, kas vēlāk noteica Rīgas „Dinamo” sezonas skrējumu. Sākumā administrācija tobrīd bijušā menedžera lomu sastāva komplektācijā necentās izcelt, jo kurš gan negrib nest galveno baļķi, bet – kā sezona aizgāja pa vīlēm, tas pats Svētais Jurītis neslēpa, ka „šo komandu jau bija savācis iepriekšējais menedžeris”. Tā teikt – lai nebūtu pašiem sev jākaisa pelni uz galvas, kas allaž ir nepatīkami. Nebija melots, jo gandrīz visi, kas aizvadītajā sezonā piedalījās Rīgas „Dinamo” krekla valkāšanā, bija saistīti ar Normunda dotajiem padomiem un pārliecību. Sākot ar Raita Ivanāna pieslēgšanu, Gunta Galviņa jauno līgumu, Aleksandra Žirū lenkšanu, Šrempu... Laviņš tur saraksta galā parādījās kā pārsteigums trenerim Rautakalio. Nu, jā – un, ja esam līdz galam korekti, arī Peku taču uz Rīgu citā pavasarī atveda tieši Sējējs, kas tobrīd diezgan skaidri prata administrācijai noargumentēt, kāpēc „šis būs labākais no visiem variantiem”. Tātad – lai gan Normunds Sējējs aizvadītajā sezonā „Dinamo” štatu sarakstos nebija, viņa darbi un izvēles te dzīvoja. Arī sezonas laikā skaidri iezīmējās, ka Noriks labprāt veido hokeja stāstus un rokādes, ar sev zināmiem kadriem, no zināmiem plauktiem – Šehura taču Rīgā nonāca tieši no Prāgas, kur tobrīd neizturēja čehu spiedienu. Nenoliegsim, ka arī Ņiživija pārtapšana sezonas beigās par Prāgas „lauvu”, bija saistīta ar Normunda vēlmi un izpratni. Tiesa, par vienu gan esmu pārliecināts – būtu Normunds palicis Rīgā, viņš noteikti nepieļautu vārtsargu trenera Naumova patriekšanu. Tik lielu glupību Sējējs neatļautos, jo skaidri saprot komandas gara un miesas savstarpējo mijiedarbību, bet – tā bļoda ar ūdeni jau vairs nebija viņa rokās... Un te nu atgriežamies pie vecā labā jautājuma – kurš Rīgas klubā aizvadītajā sezonā bija hokeja cilvēks? Runa ir par administrāciju...

Lai gan pirms pāris nedēļām satikts, Normunds šo rindu autoram teicās, ka mazliet grib atpūsties, pavērot visu no malas, atvilkt elpu, izvēdināt galvu un tādā garā – skaidri redzams, ka Sējējs no hokeja prom nevar aiziet. Spēle viņu ir uzsūkusi, tāpat kā azarts darīt darbu, kurā pēdējos gados ir gana pārliecinoši ievingrinājis roku. Neizmantot šādu cilvēku būtu augstākā mērā muļķība, pat, ja darba devējus pēc rokas kādu brīdi vadā aizvainojums. Ja Sējēja otrā atnākšana nāk kopā ar pieredzi un puniem, ko viņš ir guvis, atziņām, kas viņu ir skolojušas, mācībām, kas devušas vielu pārdomām, mūsu priekšā noteikti būs cits Normunds Sējējs. Gribētos cerēt – labāks par iepriekšējo versiju, kas tomēr bija vēl neapbružāta, jēla, nenogatavojusies, lecīga, pašpārliecināta, bravurīga – jā, arī iedomīga. Bet – tam visam bija jāiet cauri, jo arī viņš taču tolaik tikai sāka taustīt drēbi, izprast lietu kārtību. Nenāk par ļaunu uzsvērt, ka Sējējs abas divas savas vadītās KHL komandas visās sezonās ir aizvadījis līdz „play off” spēlēm, kas ir labs atskaites punkts menedžera biogrāfijā. Tagad viņam tiek dots otrais piegājiens. Sadarbības meklējumi ar treneri Arti Ābolu, kam acīmredzot ir jābūt galvenajam trenerim, kapteiņa Ozoliņa otrā elpināšana, leģionāru vākšana, jauno cepšana un vārīšana. Vecās labās intrigas ap hosām, šindeļiem un citiem pīrādziņiem, kas mazliet iezīmē Normunda iepriekš zināmo rokrakstu. Tik daudz izaicinājumu! Darba pietiks. Paskatīsimies, kas sanāks galā, taču par vienu esam droši – Nadeždas kauss vai tā izcīnīšana nebūs tas, kāpēc Normunds Sējējs atkal turpina ar Rīgas „Dinamo”. Tādu aprobežotību no šī cilvēka nesagaidīsiet un – jau tas nav maz, ja runājam par īstām cerībām. Veiksmi darbā!


, 2013-04-10 20:47, pirms 11 gadiem
Bilde ar Kalvīša ģīmi vienkārši super. Kā viņu ieraugu pašam jāsāk smaidīt.)))))))))))
, 2013-04-10 20:49, pirms 11 gadiem
Diezgan var piekrist Pučes rakstītajam. Pie tam, ja paliek Ābols par treneri, tad viņi ļoti labi var vienoties, par savām vēlmēm un iespējām.
Kur tu atradīsi tādu GM, kas labi pārzina LV kadrus, māk krieviski, prot strādāt gan ar krieviem, gan ar Eiropu un ZA...
, 2013-04-10 21:18, pirms 11 gadiem
interviju studija! un tiesi ta - nekadas nadezdas!
, 2013-04-10 22:44, pirms 11 gadiem
saki ko gribi Kalvīša kungs vēl joprojām ir kā noēdies sivēns.
nekā personīga nedomāju.
, 2013-04-10 22:50, pirms 11 gadiem
Es joprojām gaidu Sējēja BOMBU
, 2013-04-10 22:51, pirms 11 gadiem
Likās jau ka čekistu klubs būs jāslēdz ,bet parādās kāda cerība ... ruk ruk
, 2013-04-10 22:52, pirms 11 gadiem
Šķiet tandeims Sējējs- Ābols viens otru respektētu, līdz ar to varētu veiksmīgi sastrādāties.
, 2013-04-10 23:29, pirms 11 gadiem
Veel tik trenneri apstiprinaat..........
, 2013-04-11 01:17, pirms 11 gadiem
normis zin dreebi
, 2013-04-11 07:34, pirms 11 gadiem
"Ozoliņa otrā elpināšana" - šis labs!
, 2013-04-11 09:21, pirms 11 gadiem
Japāņiem gan ir tāds labs teiciens,ka divreiz vienā upē iekāpt nevar!Tas,ko Sējējs nokomplektēja pagājušosezon ejot prom arī nekas labs nebija-sākot ar ārzemniekiem un beidzot ar Ankipānu.Bez tam jāņem vērā,ka mūsu Rietumu konferencē atkal būs 14 komandas-tātad,lai būtu konkurētspējīga komanda,nepieciešama ievērojami labāka komplektācija.
, 2013-04-11 09:26, pirms 11 gadiem
ST2 rakstīja: "Ozoliņa otrā elpināšana" - šis labs!
Nez ko Ozo saka par tādu frāzi no cilvēka kuram dod darbu.
, 2013-04-11 16:22, pirms 11 gadiem
elninjo2 rakstīja: Nez ko Ozo saka par tādu frāzi no cilvēka kuram dod darbu.
Domāju, ka ar gadiem ir pieradis pie Armanda stiliņa. Un gan jau ar ka humora izjūtu arī viss ok

2015.gada abonentiem - piesakies pieejai sadaļai "Vienos Vārtos" šeit!

Lūdzu reģistrējies, lai saņemtu "Viens Vārtos" bezmaksas abonementu 2015.gadam. Šis pakalpojums ir pieejams tikai žurnāla „Sporta Avīze” drukātās versijas gada abonentiem. Pieeja sadaļai "Viens Vārtos" tiks pieslēgta trīs darba dienu laikā. Ja Tev rodas jautājumi vai neskaidrības, sazinies ar mums, rakstot uz e-pastu janisc@sportacentrs.com vai zvanot uz mobilo tālruni +371 26158730.
Ernests Gulbis
Foto: AP/Scanpix
42

Gulbis atgriešanās spēlē parāda raksturu un uzvar trīs setu cīņā

Atgriežoties kortā pēc pusgada pārtraukuma, uzvaru izcīnīja Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, kurš Roterdamā notiekošā ATP 500 turnīra kvalifikācijas pirmajā mačā ar 6:7(6), 7:5, 6:3 pieveica ukraini Serhiju Stahovski.
Varbūt Laurim Dārziņam vārtus liedz gūt jaunā maska?
Foto: Romāns Kokšarovs/f64
6

Rīgas „Dinamo” stūrakmenis – psiholoģija un/vai laiks?

Vakar,1.oktobrī, Rīgas „Dinamo” aizvadīja izbraukuma spēli, piekāpjoties Bratislavas „Slovan” komandai, kurai viesos iepriekš rīdzinieki nebija kapitulējuši. Zaudējums bija sāpīgs un par iemeslu tam bija?... To zina vien treneri, taču kuluāros rakstītais un rādītais liek secināt, ka zaudējumu iemesli nav parādījušies tieši tagad (Bratislavā) – tie, iespējams, krājušies jau no sezonas sākuma...