Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Latvijas regbija izlase uzvar Izraēlu un panāk pārspēli ar Horvātiju

Latvijas regbija izlase uzvar Izraēlu un panāk pārspēli ar Horvātiju
Latvijas regbija izlase
Foto: Rugbylatvia.com

Latvijas regbija valstsvienība sestdien, 26. aprīlī ''Daugavas'' stadionā Rīgā guva nepieciešamo uzvaru pār Izraēlu, lai garantētu otro vietu Eiropas Nāciju kausa (ENC) 2B divīzijā un tiesības uz pārspēli par vietu pakāpi augstākajā 2A divīzijā ar Horvātiju neatkarīgi no 3. maijā Odensē gaidāmās divu gadu cikla turnīra noslēdzošās spēles iznākuma pret Dāniju.

Latvijas izlase pārspēja Izraēlas regbistus ar 29:22 sagādājot grupas līderiem pirmo zaudējumu viņu pēdējā no astoņām finišējošā cikla spēlēn. Abām komandām ir iespēja tikties arī nākamajā ENC divu gadu ciklā, ja Latvijas komanda vienīgajā pārspēlē vasaras sākumā savā laukumā uzvarēs 2A divīzijas priekšpēdējo komandu Horvātiju.

Piezemējumus uzvarētājiem izdarīja Ingus Aivars, Matīss Zalcmanis, Leno Bramanis un divreiz - Kristaps Bērziņš, kurš jau agrāk sakrātajiem 54 punktiem šajā mačā pievienoja vēl 14 - arī četrus par divām iesistām realizācijām un visu laiku rezultatīvāko sarakstā pakāpās uz dalītu piekto vietu nostājoties līdzās Kristapam Andersonam, kurš 68 punktus bija savācis jau agrāk. Lai panāktu sarakstā nākamo - Jāni Skuju, Bērziņam jāgūst 12 punkti. Izlases kapteinim Skujam šī arī bija vēsturiska spēle - sešdesmitā valstsvienībā par ko viņš pēc spēles saņēma īpašu piemiņas velti, bet vēlāk pauda arī milzīgu gandarījumu par par šo uzvaru. Līdz šim 60 spēles izlasē bija sakrājis tikai cits ilggadējs komandas kapteinis Vilmārs Sokolovs.

Pirmajā puslaikā bija aizvadīta tikai mazliet vairāk nekā puse, bet Latvijas komanda, priecējot stadiona tribīnēs sanākušos vairākus simtus skatītāju, jau bija izdarījusi jau četrus piezemējumus. Vispirms Aivars - laukuma stūrī ofensīvā ar uzbrucējiem. Tad rupji kļūdoties saspēlē pretiniekiem, bumba tika nomesta zemē, kur to nedaudz pirms pretinieku 22 metru līnijas savāca Bērziņš un veica solo skrējienu pāri vairāk nekā puslaukumam vienam no izlases skaistākajiem piezemējumiem pēdējos gados. Nākamajiem trim piezemējumiem piespēles izdalīja Valters Raņķis. Vispirms iedeva bumbu jau skrējienā esošam Zalcmanim (15:0), nākamajā reizē līdzīgi - Bramanim, kurš izskrēja cauri diviem pretiniekiem (24:0), bet jau otrajā puslaikā labajā malā izvirzīja Bērziņu, kurš nodemonstrēja kaut ko līdzīgu no tā arsenāla, ko Francija savā uzvarā pār Jaunzēlandi episkajā 1999. gada Pasaules kausa pusfinālā. Vienu pretinieku viņš apskrēja, bet otram garām pasita bumbu pēc kuras paspēja aizskriet un piezemēt to pretinieku ieskaites laukumā.

Izraēla pēc ceturtā ielaistā piezemējuma uzreiz bija veikusi trīs spēlētāju maiņas un ar svaigākiem spēkiem kaut nedaudz apturēja Latvijas komandas tālākus uzbrukumus. Pirmos punktus viesi guva 32. minūtē pēc kļūdainas pozīciju izvēles Latvijas aizsardzībā. Otrā puslaika sākumā rezultāta starpība saruka vēl vairāk, bet pēc Bērziņa otrā piezemējuma nākamo pusstundu Latvija vairs ar gūtiem punktiem neizcēlās. Pēc diviem izraēliešu piezemējumiem līdz 61.minūtei tika sasniegta kritiskā robeža viena piezemējuma un realizācijas izmērā 29:22, kas arī vairs līdz mača beigām nemainījās.

Rīgā neatkārtojās tas, ko savās iepriekšējās spēlēs turnīrā pret Dāniju un Andoru spēja Izraēla. Pret Dāniju pagājušā gada rudenī 57. minūtē tā zaudēja ar 0:13, taču atlikušajā laikā guva 15 punktus pēc kārtas un uzvarēja ar 15:13. Pirms divām nedēļām vēl 77. minūtē Andora bija vadībā ar 16:13, taču Izraēla paspēja izdarīt piezemējumu un iesist realizāciju, lai uzvarētu ar 20:16.

Valstsvienības galvenais treneris Sergejs Lisko paļāvās uz sākumsastāvā iznākušajiem un ar spēlētāju maiņām neaizrāvās. Spēles izskaņā nelaimīgi ar galvām sadūrās Andrejs Aleksandrovs un Māris Robežnieks, tecēja asinis, kādēļ uz piecām minūtēm laukumā devās citi, kamēr cietušajiem tika sniegta medicīniskā palīdzība. Palikušajiem spēka pietika, lai noturētu Izraēlas mēģinājumus izvairīties no zaudējuma un panākt kaut neizšķirtu, kas Latvijai otrās vietas nodrošināšanai grupā jau pirms nākamās nedēļas spēles nederēja.

Pēc šīs uzvaras Latvija noteikti pakāpsies augstāk par pašreizējo 70. vietu nākamās nedēļas sākumā gaidāmajā jaunākajā IRB rangā, jo tika gūta ne tikai uzvara, bet uzvara pār rangā krietni augstāk - 46. vietā esošu komandu.
Pret Izraēlu bija debija valsts izlasē oficiālās spēlēs Maksimam Batrakovam, kurš devās laukumā sākumsastāvā, bet uz maiņu vēlāk iznāca Ivars Eglis un Mārtiņš Rundāns, kā arī uz laiku nomainot savainotu spēlētāju - Romāns Višņakovs.

Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko:
"Uzskatu, ka galvenais bija komandas noskaņojums - tikai uz uzvaru. Iespējams, ka daudzie skatītāji un atbalsts arī deva kādu papildus stimulu. Ja arī gatavošanās procesā mums bija dažas problēmas, tad šoreiz tās aizēnoja spēlētāju vēlme uzvarēt kā vienotam kolektīvam. Spēles sākumā pretinieki pieļāva vairākas kļūdas, ko mūsu puiši prasmīgi izmantoja. Tie, kas šodien izgāja laukumā, patiešām bija kaujinieciski noskaņojušies. Nevar teikt, ka treniņos mēs būtu paveikuši ļoti lielu darba apjomu, taču es cerēju, ka spēlētājiem no iepriekšējiem mačiem būs palicis atmiņā tas, kādu regbiju mēs cenšamies spēlēt.

Pārtraukumā sacīju, ka tā kā mēs devāmies laukumā spēles sākumā, tā arī jāturpina spēlēt. Iespējams, ka puiši juta lielo rezultāta pārsvaru un sāka pieļaut tādas lietas, par kurām es jau pašā sākumā sacīju, ka tā nevar. Bija jāspēlē taktiski pareizi, taču es novēroju vairākus nepareizus lēmumus, kādi spēlēs pret spēcīgu pretinieku ir kategoriski aizliegti. Tāpat kā spēles sākumā mēs izmantojām viņu kļūdas, vēlāk pretinieki sāka izmantot mūsējās.

Šodien pirmo reizi spēlē redzēju Andreju Aleksandrovu, kurš nospēlēja ļoti pārliecinoši. Pirmajā puslaikā labi darbojās Leno Bramanis, varu pateikt lielu paldies komandas kapteinim Jānim Skujam, jo viņš ar savu atrašanos laukumā vien jau iedveš komandai pārliecību. Kristaps Bērziņš, viņa uztvertā bumba un piezemējums, kas ļāva palielināt rezultātu un deva iespēju komandai nomierināties un turpināt spēli. Vēlos pateikties visiem spēlētājiem."

Komandas kapteinis Jānis Skuja:
"Ir bijušas spēles, kurās sākumā ielaižam divus, trīs piezemējumus, bet pēc tam ir grūti atspēlēties. Šodien pirmais puslaiks iznāca skaists, bet otrajā kaut kas notika. Varbūt fiziski pagurām. Daudzos momentos pieņēmām nepareizus lēmumus - vajadzēja vairāk spēlēt bumbu ar kāju. Vēlos savējiem spēlētājiem pateikt paldies par šo uzvaru."

Latvija - Izraēla 29:22 (24:5)
Punktu guvēji. Latvija. Piezemējumi: Ingus Aivars (5. min.), Kristaps Bērziņš (14. min., 51.min.), Matīss Zalcmanis (17. min.), Leno Bramanis (21. min.). Realizācija: Kristaps Bērziņš (18. min., 22.min.). Izraēla. Piezemējumi: Fabians Maguids (32. min), Dimitrijs Droizens (46. min.), Nimrods Kaplans (54. min.), Džonatans Feldmans (61.min.). Realizācija: Ori Abutbuls (55. min.)
Latvija: 1-Jānis Skuja, 2-Edgars Cīrulis (16-Elmārs Imbrass, 55-63), 3-Sandris Jauntēvs (19-Mārtiņš Rundāns, 63), 4-Santis Podāns, 5-Māris Robežnieks (17-Romāns Višņakovs, 81-85), 6-Ingus Aivars (20-Ivars Eglis, 65), 7-Viktors Silvonis, 8-Leno Bramanis, 9-Norberts Bekmanis, 10-Valters Raņķis, 11-Maksims Batrakovs, 12-Andrejs Aleksandrovs (21-Arvis Pilenieks, 81-85), 13-Matīss Zalcmanis, 14-Kristaps Bērziņš, 15-Nauris Bērziņš. Neizmantotās maiņas: 18-Andrejs Panasjuks, 22-Mikus Ozols, 23-Dāvis Zagorskis.
Tiesnesis: Vadims Pihovkins (Krievija)

ENC 2B DIVĪZIJAS TURNĪRA TABULA

VKomandaSUNZPBPKPV
1.Izraēla870128533212-109
2.Latvija740316622158-140
3.Andora841318220131-140
4.Dānija721410313119-135
5.Serbija8107426136-232

Informāciju sagatavoja
Valters Nikans
Latvijas Regbija federācijas
preses sekretārs


, 2014-04-26 21:22, pirms 10 gadiem
Pārāk daudz kļūdas, brīžiem pat pārāk bērnišķīgas! Un mudīgi alus bārs jāiemaina pret vieglatlētikas treniņiem, čaļi uz beigām lūza nost, Izrēla gandrīz mūsējos nospieda..
, 2014-04-27 02:32, pirms 10 gadiem
Meric rakstīja: Pārāk daudz kļūdas, brīžiem pat pārāk bērnišķīgas! Un mudīgi alus bārs jāiemaina pret vieglatlētikas treniņiem, čaļi uz beigām lūza nost, Izrēla gandrīz mūsējos nospieda..
Izraēlai ir tāds stils. Izskatīties "mīkstiem", bet kad dod iekšā, tad pa riktīgo. Katrā ziņā, mūsējie malači, ka noturēja beigās to spiedienu. Tāds prieks par šo uzvaru kā nekad.
No kreisās: U.Strautmanis (preses konferences vadītājs), E.Šefanovskis, E>Kralliša, M.Rullis, E.Ščavinsks. Foto: Agnis Melderis.

RK "Livonia" regbisti ir "izsalkuši" un apņēmušies atgūt titulus

Viena no vadošā Baltijas regbija kluba “Livonia” visa līmeņa komandas pirms sezonas ir labi sagatavojušās, lai jau šajā sezonā papildinātu kluba kausu galeriju. Galvenais komandas mērķis – atgūt Latvijas čempionu “dēli” klasiskajā regbijā vīriešiem.

Rīt sāksies Latvijas čempionāts regbijā-15 vīriešiem, sestdien regbijā-7 sievietēm

Šajā nedēļas nogalē sāksies 2024. gada Latvijas čempionāts regbijā-15 vīriešiem un regbijā-7 sievietēm. Vīriešiem pirmā spēle paredzēta jau rīt, 26. aprīlī, Rīgas Tehniskās koledžas stadionā, bet turpat sestdien, 27. aprīlī, pirmo Latvijas čempionāta posmu aizvadīs sievietes.
Pirmo četru vietu ieguvējas. Foto: Juris Bērziņš Soms.

Latvijas čempionāta 1. posmā regbijā U16 jauniešiem godalgas izcīna Baldone, Eleja un "Livonia"

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta pirmajā posmā U16 jauniešiem pagājušā gada vicečempioni RK “Livonia/Rīga” spēlētāji izcīnīja trešo vietu, esot ļoti tuvu otrajai vietai, jo spraigā cīņā ar divu punktu starpību piekāpās pagājušā gada čempioniem Elejai. Par posma uzvarētājiem kļuva progresu parādījušie Baldones/ĶNSS regbisti.