Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Apstiprināta "Super Rugby" 2022. gada sezonas izspēles kārtība

Juris Miņins
Juris Miņins

Apstiprināta "Super Rugby" 2022. gada sezonas izspēles kārtība
2021. gada "Super Rugby" čempioni, Oklendas "Blues", Foto:AFP/Scanpix

Šodien ir paziņots, ka Austrālijas un Jaunzēlandes regbija savienības ir vienojušās par 2022. gada "Super Rugby" turnīra izspēles kārtību, kurai, pēc divu gadu pauzes, būs jāatgriežas ierastajā formātā.

"Super Rugby" čempionāts ilgus gadus tika saukts par dienvidu puslodes spēcīgāko regbija klubu turnīru, taču 2022. gada sezonā tas piedzīvos pamatīgas izmaiņas gan dalībnieku sastāva, gan arī izspēles formāta ziņā.

Starp dalībniekiem šogad var atrast 12 komandas, taču pirmo reizi kopš 1993. gada šajā turnīrā nebūs Dienvidāfrikas Republikas komandu. Šāds solis ir sperts, lai čempionātu padarītu kompaktāku un samazinātu komandu ceļošanas izmaksas. Jāsaka gan, ka šāds solis ir loģisks, ja paseko pēdējo gadu "Super Rugby" lēmumiem attiecībā uz komandu skaitu.

2016./2017. gadā čempionātā piedalījās vislielākais skaits komandu (18), taču kopš tā laika SANZAAR, kas ir "Super Rugby" rīkotāji, plānveidīgi samazina dalībnieču skaitu. Vispirms tika "atkabinātas" sportiski un finansiāli vājākās Austrālijas un DĀR komandas, tad tika pieņemts Japānas "Sunwolves" iesniegums par čempionāta pamešanu, bet Covid-19 laikā no visām aktivitātēm, kas nes čempionāta vārdu tika atstumta Argentīnas "Jaguares" vienība.

2022. gada sezonā "Super Rugby" spēlēs piecas komandas no Austrālijas un Jaunzēlandes, tās, kas jau piedalījās divās iepriekšējās lokālajās "Super Rugby" sezonās, kā arī "Moana Pasifika" un "Fijian Drua" komandas, jeb komanda no Fidži un Samoa un Tongas apvienotais klubs.

Paredzēts, ka sezona norisināsies 14 kārtās, katrai komandai tiekoties ar katru pa vismaz vienai reizei, bet vēl trīs spēļu formāts pagaidām gan tiek apspriests. Austrālija vēlas, lai tās ir spēles starp vietējām komandām, t.i., derbiji, kamēr Jaunzēlandes puse to noraida un uzskata, ka tas nav godīgi, tā kā austrāliešu klubiem pēdējos gados pret jaunzēlandiešiem iet ne pārāk labi un ar šādiem derbijiem Austrālijas puse mēģina izvairīties no lielākas konkurences.

Pašlaik kā reālākie varianti ar kuriem noteikt atlikušo trīs spēļu pretiniekus ir vai nu nejaušā izvēle vai pretinieku noteikšana balstoties uz 2021. gada sezonas Trans-Tasmānijas turnīra rezultātiem.

Pēc regulārā turnīra ir paredzētas izslēgšanas spēles, kurām kvalificēsies astoņas labākās komandas un triju kārtu "playoff" turnīrā noskaidros čempionus.

Izmantotie resursi:
https://www.planetrugby.com/