Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Regbija skandāls: Atklājas "Rugby Europe" vadītāja ieinteresētība

Juris Miņins
Juris Miņins

Regbija skandāls: Atklājas "Rugby Europe" vadītāja ieinteresētība
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas regbija savienības ("Rugby Europe") vadītājs Augustins Morariu aizvien vairāk tiek saistīts ar iepriekšējā nedēļas nogalē notikušo skandālu, kura rezultātā Spānija neieguva ceļazīmi uz Pasaules kausu un viņu vietā uz Japānu dosies Rumānija.

Aizvien plašāk izvēršas skandāls regbijā, kurā iesaistīta Rumānijas regbija savienība un tās pārstāvis Oktaviāns Morariu. Iepriekš ziņojām par starptautiskajā sporta praksē neierasto soli no "Rugby Europe" puses, kad uz 2018. gada Eiropas čempionāta ietvaros notiekošo Spānijas un Beļģijas maču, kurā izšķīrās spāņu liktenis – vai nu viņi uzvar un brauc uz 2019. gada Pasaules kausu regbijā, vai zaudē un uz Japānu dodas Rumānija, tika nosūtīta tiesnešu komanda tieši no Rumānijas, t.i., mača arbitri pārstāvēja mača iznākumā ieinteresēto regbija savienību.

Interesanta šī situācija kļūst tad, ja apskatāmies kas ir Eiropas regbija savienības vadītājs. Tas ir rumānis Augustins Morariu.

Pati spēle tika aizvadīta diezgan nervozi, bet cīņas galvenais tiesnesis Vlads Jordanesku spāņiem piešķīra ievērojami vairāk sodus nekā beļģiem, kas beigu beigās arī izšķīra spēles likteni – Beļģija uzvarēja ar 18:10. Protams, ka pēc mača Spānijas regbija savienība iesniedza protestu, taču nevis "Rugby Europe", kas pārrauga starptautisko regbiju Eiropā, bet gan Pasaules regbija savienībai, jeb "World Rugby", kuras viceprezidents Augustins Pišo paziņoja, ka personīgi izdarīs visu, lai tiktu pieņemts godīgs lēmums.

Pēc šiem notikumiem baumu līmenī un arī diezgan oficiāli sākt nākt klajā dažādi interesanti fakti tieši par Eiropas regbija savienības vadītāju, kurš, acīmredzami, varētu būt ieinteresēts Rumānijas izlases iekļūšanai Pasaules kausā.

Šeit gan jautājums nav par patriotismu un "savējo" atbalstīšanu, bet gan par biznesu, jo Augustinam Morariu pieder divas Maltā reģistrētas kompānijas, kas nodarbojas ar televīzijas translāciju tiesību pārdošanu un, kā ziņo informēti avoti, viņam bija lielas cerība pārdot tiesības translēt 2019. gada Pasaules kausu Rumānijā, ko varētu izdarīt daudz izdevīgāk, ja, protams, tajā spēlētu arī pati Rumānijas valstsvienība.

Tāpat, jau neoficiāli, tiek ziņots, ka Morariu esot personīgi sazinājies ar vairāku Eiropas regbija federāciju vadītājiem, lai apspriestu izveidojušos situāciju, netieši norādot, ka viņš būtu ļoti pateicīgs, ja šis skandāls netiktu izplatīts un virzīts tālāk.

Jaunu pavērsienu šī lieta, iespējams iegūs rītdien, kad "Rugby Europe" dos savu verdiktu par notikušo un, iespējams, ja Spānijas puses argumenti būs pietiekoši spēcīgi, lems par iespēju anulēt aizvadītā mača rezultātu un nozīmēt šīs cīņas pārspēli.

Izmantotie resursi:
https://rugger.info/