Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Jaunzēlande uzbrūk, Austrālija sargā - sākas Regbija čempionāts

Juris Miņins
Juris Miņins

Jaunzēlande uzbrūk, Austrālija sargā - sākas Regbija čempionāts
Jaunzēlandes izlase gatavojas cīņai par uzvaru Regbija čempionātā.
Foto: AFP/Scanpix

Jau pavisam drīz, 20. augustā, tiks dots starts vienam no nozīmīgākajiem turnīriem pasaules regbija sezonā, “The Rugby Championship”, kurā dienvidu puslodes labākās izlases cīnīsies par čempionu titulu. Ko no šī turnīra gaidīt?

Pasaules regbija sezona ir izveidota tā, ka bez pārbaudes spēlēm, kas notiek katras vasaras sākumā un arī gada beigās, labākās izlases piedalās ikgadējos un par tradīciju kļuvušajos turnīros – ziemeļu puslodes labākās komandas (Anglija, Francija, Īrija, Skotija, Velsa un Itālija) agrā pavasarī cīnās Sešu nāciju kausā, bet vasaras izskaņā dienvidu puslodes komandas (Jaunzēlande, Austrālija, DĀR un Argentīna) cīnās Regbija čempionātā.

Pagājušā gada Regbija čempionāts tika aizvadīts saīsinātā formātā, jo izlases gatavojās Pasaules kausam un Austrālija bija tā, kurai vislabāk izdevās izmantot šo turnīra īpatnību, nodrošinot uzvaru. Šogad viss atgriežas ierastajā formātā, tāpēc ir vairāki jautājumi uz kuriem gribēsies saņemt atbildes.

Pirmais un, droši vien, pats svarīgākais jautājums ir par Jaunzēlandes izlasi. Protams, no vienas puses tā ir komanda, kas ieņem “World Rugby” ranga pirmo pozīciju un nesenajās pārbaudes spēlēs trīsreiz pieveica Velsas izlasi, taču ir jāsaprot, ka pārbaudes spēles ir pārbaudes spēles un Velsa arī nevar tikt uzskatīta par komandu, kas reāli var mēģināt patraucēt “All Blacks” viņu ceļā uz jauniem regbija rekordiem (sevišķi jau tās novājinātais sastāvs, kas bija ieradies cīnīties testu maču sērijā), tāpēc ar nepacietību ir jāgaida mači, lai redzētu kā Jaunzēlande izskatās pilnīgā kaujas gatavībā.

Vēl jo vairāk tāpēc, ka faktiski šī būs pirmā nopietnā Jaunzēlandes izlases jaunā modeļa pārbaude nopietnos mačos, jo nu būs jāiztiek bez virknes aizgājušo gadu līderu – Ričija Makova, Dena Kārtera, Konrada Smita, Mā Nonu, t.i., spēlētāju, kuri izcīnīja uzvaras divos iepriekšējos Pasaules kausos.

Arī Austrālijas izlase, kas ir esošie titula īpašnieki, šo Regbija čempionātu sāk ar dalītām jūtām, jo, protams, ka viņi ir čempioni un viņiem ir jācenšas noturēt titulu, taču trīs zaudējumi pret Angliju, turklāt spēlējot mājās optimismu nevieš. Protams, ka šajās spēlēs komandai nepalīdzēja vairāki Eiropā spēlējošie veterāni, kas uz Regbija čempionātu ir pievienojušies izlasei, taču šī situācija tikai vēl vairāk palielina intrigu, precīzāk, liek uzdot jautājumu – cik ļoti šie veterāni uzlabos savu sniegumu.

Interesanti, ka pirms turnīra sākuma Jaunzēlandes izlases galvenais treneris Stīvens Hansens un Austrālijas komandas vadītājs Maikls Čeika jau apmainījās ar laipnībām, kuru galvenā doma bija tāda, ka Austrālijai šajā turnīrā nāksies nolikt savas čempionu pilnvaras par labu Jaunzēlandei.

DĀR izlase šim turnīram gan gatavojas bez lielām ambīcijām, jo vasaras sākuma testu mačos divas izmocītās uzvaras pār Īriju, valsts vadošo regbija komandu vājie rezultāti (izņemot, protams, Johanesburgas “Lions” komandu) Super Rugby čempionātā un plašais savainoto spēlētāju saraksts neļauj pirms turnīra sākt zīmēt grandiozus plānus.

Savukārt Argentīna tiek uzskatīta par gaidāmā turnīra vājāko komandu. Kādam, protams, tas var likties dīvaini, jo tieši argentīnieši pagājušsezon Pasaules kausā spēlēja pusfinālā, taču jāsaka, ka “Pumas” vēl aizvien ir komanda, kas attīsta savu spēli un aug meistarībā, kas nozīmē, ka viņiem nav stabilitātes sniegumā. Par to lieliski varēja pārliecināties Super Rugby čempionātā, kur “Jaguares” vienība, kas tika veidota no Argentīnas izlases labākajiem spēlētājiem, īsti nekādu konkurenci čempionāta labākajām komandām sastādīt nevarēja.

Pievēršoties konkrēti pirmās spēļu kārtas mačiem jāsaka, ka “The Rugby Championship” atklāšanas cīņa, kurā tiksies Austrālija un Jaunzēlande, protams, ka būs īpaša, kā jau visas šo nesamierināmo kaimiņu spēles, taču īpašu asumu tām piedos vēl viens turnīrs, proti, “Bledisloe cup”, kas tiek izspēlēts starp šīm komandām.

Bledislo kausam nav konkrēt formāta, taču šis kauss tiek izspēlēts starp Austrālijas un Jaunzēlandes izlasēm un to saņem tā komanda, kura uzvar ikgadējās spēļu sērijās (ir labākā komanda visa gada garumā). Šogad kausu izspēlēs divās Regbija čempionāta spēlēs un vienā gada beigu pārbaudes spēlē, kas notiks oktobrī.

Mēģinot prognozēt spēles gaitu jāsaka, ka Jaunzēlande, protams, ka ir spēles favorīte, taču to cik lielā mērā tā ir pirmā komanda, to jau noteiks individuālie meistari un “All Blacks” šobrīd ļoti cer uz Super Rugby izslēgšanas maču pārsteiguma Bodena Bareta spožās spēles turpinājumu.

Jāpiebilst, ka iepriekšējās 15 savstarpējās spēlēs Austrālija ir uzvarējusi vien divreiz, divreiz komandas ir cīnījušās neizšķirti, bet 11 reizes labāka ir bijusi Jaunzēlande.

Otrajā pārī Argentīna – DĀR, viss ir daudz sarežģītāk, jo, kā minēts iepriekš DĀR izlase pašlaik ir diezgan sarežģītā situācijā un, no vienas puses, Alistera Kotzē komandai ir ļoti izdevīgi sākt turnīru pret nomināli pašu vājāko turnīra vienību, taču, no otras puses, iepriekšējā reizē, kad komandas tikās Regbija čempionāta ietvaros, Argentīna svinēja uzvaru. Tāpat dienvidāfrikāņiem, kā to parādīja mači pret Īriju, ir lielas problēmas ar spēļu sākumiem, kas atkal ir iespēja argentīniešiem.

Kopumā gan jāsaka, ka, ja Argentīnas izlase parādīs savu labāko sniegumu, tad viņu uzvara nebūs nekāds pārsteigums, taču DĀR izlasei, ja vien viņi negrib krist vēl lielākā bedrē un, ja viņi nevēlas sev sarežģīt dzīvi kā šajā turnīrā, tā vispār, būtu jācenšas tikt pie uzvaras.

Tāpat tiek prognozēts, ka šajā spēlē varētu izvērsties interesants Nikolā Sančeza un Eltona Janīza duelis, proti, lielu priekšrocību varētu iegūt tā komanda, kura labāk spēs spēlēt bumbu ar kājām.

The Rugby Championship 2016

DatumsSpēleLaiks
20.08.Austrālija – Jaunzēlande13:05
20.08.DĀR – Argentīna18:00
27.08.Jaunzēlande – Austrālija10:35
27.08.Argentīna – DĀR22:40
10.09.Jaunzēlande – Argentīna10:05
10.09.Austrālija – DĀR13:05
17.09.Jaunzēlande – DĀR10:05
17.09.Austrālija – Argentīna13:05
01.10.DĀR – Austrālija18:00
01.10.Argentīna – Jaunzēlande22:40

Kura komanda uzvarēs "The Rugby Championship"?

  • 1

  • 9

  • 1

  • 2