Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Latvija regbija 7 izlase olimpisko spēļu kvalifikācijā piedzīvo piecus zaudējumus

Krišs Upenieks

Latvija regbija 7 izlase olimpisko spēļu kvalifikācijā piedzīvo piecus zaudējumus
Latvijas regbija 7 izlase
Foto: Zigismunds Zālmanis, rugbylatvia.com

Latvijas regbija 7 izlase nedēļas nogalē Eiropas olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā Portugāles galvaspilsētā Lisabonā zaudēja visās piecās spēlēs un palika pēdējā – 12. vietā, taču par to nav ko kaunēties, uzskata gan Latvijas Regbija federācijas (LRF) valdes loceklis Jānis Zuments, gan komandas galvenais treneris Edmunds Ščavinsks.

"Mēs atbraucām uz šo turnīru, godīgi sakot, kā pēdējais – 12. numurs. Tā jau mēs bijām izlikti ar 11. numuru, bet kā divpadsmitā bija Īrija," sacīja Zuments. Kā zināms, Īrija gudri izvēlējās iespēju startēt Eiropas B divīzijā, kurā uzvarēja rotaļājoties, kvalificējās kā šīs divīzijas uzvarētāja un Lisabonā ieņēma trešo vietu iekļūstot pēdējās cerības turnīrā, kurā 16 komandas izspēlēs vienu ceļazīmi uz Rio. "Arī sportiskā ziņā pēc rezultātiem turnīra noslēgumā mēs ieņēmām 12. vietu. Taču uzskatu, ka mums nav ko kaunēties - ne komandai, ne tās vadībai, ne spēlētājiem, ne visai Latvijas regbija saimei. Jo trīs no piecām spēlēm pret objektīvi spēcīgākiem pretiniekiem mēs zaudējām ar minimālu pārsvaru – par viena piezemējuma tiesu. Tas ir cienījams sasniegums un ar to var lepoties, jo mūs šajā elites sabiedrībā neviens negaidīja. Latvijas regbisti Lisabonā izdarīja maksimāli iespējamo."

"Tikai pirmajā spēlē pret Vāciju rezultāts bija liels, bet pārējās spēlēs visu izšķīra viens vai divi piezemējumi," saka Ščavinsks, kurš otro gadu ir Latvijas regbija 7 izlases galvenais treneris. "Secinājums ir viens – vēl nepietiek latviešiem pieredzes šādā līmenī un aukstasinības. Esmu ļoti apmierināts ar to progresu, kādu šī komanda ir īsā laikā sasniegusi. Mēs varam cīnīties ar "Grand Prix" komandām! Komandai ir potenciāls. Ja Latvijas Regbija federācijā tiks saglabāta šī sistēma, tad izaugsme būs neizbēgama un varēsim raudzīties uz lielākiem mērķiem."

Ar 12. numuru izliktā Īrija kvalificējās Pasaules pēdējās cerības turnīram Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, kurā iekļuva arī Krievija, kas finālā ar 38:12 uzvarēja Vāciju. Rumānija ar kuru kā līdzīgs ar līdzīgu sestdienas pēdējā mačā spēkojās Latvija par vietu ceturtdaļfinālā, turnīra noslēgumā ieņēma piekto vietu cīņā ar Lietuvu, kas pret latviešiem tikai mača izskaņā izrāva uzvaru ar četru punktu starpību.

Svētdien Latvija turnīra pusfinālā par 9. vietu tikai ar 5:12 zaudēja Itālijai un vēlāk spēlē par 11. vietu ar 12:19 Polijai, kas šogad uzvarēja Eiropas čempionāta A divīzijā un nākamgad cīnīsies ”Grand Prix” sērijā. Klasiskajā regbijā par zaudējumiem ar ne vairāk kā septiņiem punktiem daudzos turnīros piešķir bonusa punktu.

Pret Latviju pirmajā puslaikā Itālija, kas Eiropas ”Grand Prix” sērijā šogad ieguva 11. vietu, izdarīja pirmo piezemējumu izraujoties pa malu no mūsu aizsargiem un panākot 5:0. Otrajā puslaikā Ainārs Bērziņš pēc Elmāra Šefanovska piespēles rezultātu izlīdzināja, bet izvirzīties vadībā Latvija nespēja, jo Valtera Raņķa realizācijas sitiens bija neprecīzs. Līdz spēles beigām itālieši ar sekmīgu saspēli vēlreiz piezemēja bumbu Latvijas ieskaites laukumā. Turpinājumā Latvijai arī bija izdevības vismaz samazināt rezultāta starpību. Labi un tālu pretinieku laukumā pusē pa malu aizskrēja Emīls Balodis, taču viņš tika apturēts.

Spēlē par 11. vietu Latvijai vēlāk bija jāspēlē ar Poliju, kas otrā pusfinālā par 9. vietu ar 14:21 zaudēja Ukrainai. Latvija pirmā atklāja rezultātu, kad izcēlās Dāvis Jansons. Realizāciju iesita Vigo Valdavs. Poļi atguva piecus punktus, kad mūsu aizsargi nepaņēma pretinieku. Otrajā puslaikā Polija nokļuva vadībā, kad izmantoja Latvijas kļūdu, taču 12:12 panāca Emīls Balodis divas minūtes pirms spēles beigām iekrītot ieskaites laukumā ar saņemto bumbu uzreiz pēc auta, ko bija izcīnījis Ainārs Bērziņš. Spēle turpinājās poļu laukuma pusē, taču pretiniekiem izdevās pretuzbrukums, kurā skrējēju ar bumbu aizturēt neizdevās.

Sestdien grupu turnīrā Latvija zaudēja ar 5:31 grupas favorītei Vācijai, ar 17:21 Lietuvai un ar 0:17 Rumānijai.

Latvijas izlasē Lisabonā spēlēja Pavels Tulubjevs, Ainārs Bērziņš, Vigo Valdavs juniors, Valters Raņķis, Kristaps Bērziņš (visi RFC "Livonia"), valstsvienības kapteinis Elmārs Šefanovskis, Emīls Cēburs, Emīls Balodis, Toms Asejevs (visi RK "Miesnieki"), Dāvis Bajārs (RK "Fēnikss"), Nauris Bērziņš (RK "Ovāls") un Dāvis Jansons ("Marist Albion RC", Jaunzēlande). Galvenais treneris - Edmunds Ščavinsks, komandas konsultants - Sergejs Lisko, menedžeris - Kaspars Jēkabsons, par spēlētāju veselību rūpējās Jekaterina Liepiņa.

Informāciju sagatavoja:
Valters Nikans
LRF preses sekretārs

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-07-19 22:59, pirms 9 gadiem
Tūristi!

     [+] [-]

, 2015-07-20 12:26, pirms 9 gadiem
Tūristi un kauns pa visu ģīmi?

Ja Latvijas izlase būtu nokomplektēta tik tikko, sākusi spēlēt nesen, izprasījusi naudu, lai aizbrauktu uz šādu turnīru, pirms tam visiem sasolot nez kādus rezultātus, tad tā varētu teiktu, bet realitāte ir pilnīgi cita.

Lai iekļūtu šajā atlases turnīrā Latvijas izlase vispirms iekļuva savas divīzijas TOP-3 un IZCĪNĪJA VIETU šajā turnīrā.

Ko viņiem? Nebraukt? Jau pirms turnīra visa regbija sabiedrība tā arī paziņoja, ka šajā gadījumā nekādu augsto sportisko mērķu nav un nevar būt, galvenais ir pienācīgi aizvadīt mačus un šis uzdevums, tā objektīvi skatoties, ir izpildīts.

Latvija regbijā ir tur kur tā ir (regbijs Latvijā nav profesionāls sports ar visām no tā izrietošajām), jau iekļūšana šādā turnīrā ir jāvērtē kā ļoti labs panākums.