Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Atjaunotā Latvijas U18 regbija izlase spraigā spēlē pieveic lietuviešus

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Atjaunotā Latvijas U18 regbija izlase spraigā spēlē pieveic lietuviešus
Latvijas U18 izlase. Foto: Latvijas Regbija federācija.

Pārrobežu sadarbības programmas ietvaros atjaunotā Latvijas U18 regbija-15 jauniešu izlase savās mājās Baldonē pirmajā pārbaudes spēlē ļoti līdzīgā cīņā ar 36:32 pieveica spēcīgos un principiālos pretiniekus – Lietuvas jauniešu izlasi.

“Pārrobežu sadarbības projekts mums sācies veiksmīgi. Uzvarēta ir pirmā spēle mājās ar 36-32. Regbijs-15 atšķiras no regbija-7, un daudz darba jāvelta, lai spēlētāji adaptētos pie jaunas izpratnes. Šis ir pirmais solis mūsu plānā atjaunot U18 un U20 vecuma grupu izlašu programmas. Tiek strādāts pie tā, lai šajās vecuma grupās noorganizētu Baltijas jūras/Ziemeļvalstu izlašu turnīru, kas dotu spēlētājiem papildus iespēju gūt starptautisko spēļu pieredzi,” stāsta Latvijas U18 regbija-15 izlases treneris Kristaps Staņa.

“Pirmajai spēlei gatavojāmies pāris nedēļas. Tika aizvadīti pieci izlases koptreniņi. Spēlētājiem, kas vairumā, šajā vecuma grupā, spēlē regbiju-7, jāadaptējas regbijam-15. Spēlētājiem tika doti vienkārši uzdevumi un vienkāršota spēles struktūra. Šis ir ceļa sākums, un daudz kas vēl jāpaveic, bet spēlētāju ieguldījums redzams spēles rezultātā. Kolektīvais un individuālais darbs laukumā nelika vilties. Puiši izpildīja uzdevumus un darīja to ar atdevi, kas ir Latvijas izlases cienīga. Nākamā spēle prasīs vēl vairāk, un šī spēlētāju grupa to var paveikt. Turpināsim liet sviedrus treniņos, lai varētu vēl labāk nospēlēt. Lepojos ar izlases sniegumu,” uzslavas velta Kristaps Staņa.

“Šī ir lieliska, talantīga Latvijas regbija paaudze, un mums ir jāpiedāvā viņiem šādas iespējas. U18 programmai paredzama laba nākotne. Arī Zviedrija ir izrādījusi interesi par pārbaudes spēlēm un Rugby Europe reģionālā sadarbība var pārvērsties par nozīmīgu attīstības programmu. “World Rugby Coaching level 3” apmācību kurss ir garš process, un mēsar Robertu Bondarenko (Latvijas U18 regbija-15 izlases trenera palīgs) esam sākuma posmā. Paldies Grehemam Smitam, ka mēroja garo ceļu, lai svētdienas dienā palīdzētu mums ar klātienes darba novērtējumu. Gaidīsim viņa piezīmes un turpināsim pilnveidoties. Jaunieši iegulda milzīgu darbu un ziedo pat savas brīvdienas, lai pārstāvētu Latviju starptautiski un sagatavotos spēlēm. Paldies spēlētājiem un viņu ģimenēm, draugiem, par to, ka viņi investē sevi un savu laiku,” pateicīgs ir Kristaps Staņa.

“Sākumā mūs uzrunāja Lietuviešu puse, ka vēlas sarīkot pārrobežu sacensības, varbūt iesaistot arī Polijas spēlētājus, kuri gan beigās nepievienojās. Gatavojoties pirmajai spēlei pret lietuviešiem, mums bija bažas, kā tas viss izdosies, jo šajā vecuma grupā puiši nav spēlējuši regbiju-15. Varbūt, izņemot vienīgi vadošos spēlētājus savos klubos. Ikdienā klubos mēs redzam, ka mums akūti pietrūkst šo jauno spēlētāju, kurus tikai ar regbijs-7 sacensībām nav iespējams izaudzināt,” pauž Latvijas Regbija federācijas prezidents Kārlis Vents.

“Ir iecere pēc iespējas tuvākā laikā atrast kopsaucējus ar skandināviem un valstīm Baltijas jūras reģionā un aizsākt reģionālās sacensības jauniešu grupās, tādejādi dodot papildus motivāciju klubiem un spēlētājiem attīstīties regbijā-15. Lai regbijs Latvijā attīstītos, ir jābūt šādām komandām un sacensībām kā starptautiskā, tā arī klubu līmenī. Ja nav bērnu un jauniešu komandas, tad nevar sagaidīt, ka pēkšņi uzrodas kāds “glābējs” Latvijas regbijam 25-30 gados,” situāciju skaidro Vents.

Latvijas jauniešu izlases sastāvs:
Alberts Spilva, Ulvis Bojarunas, Artūrs Unaņjans, Mihaels Beikulis, Toms Bobrovskis, Dāvis Juškus, Reinis Keiselis, Rihards Pluškevics, Dāvids Židelis, Roberts Pluškevics, Ruslans Sosnars, Jānis Cepurītis, Rodrigo Ozoliņš, Gļebs Vorobjovs, Marsels Župerka, Toms Auziņš, Kristiāns Telešņikovs, Tomass Niklāvs, Kristers Vimba.

Otrā pārbaudes spēle norisināsies šo svētdien, 12. novembrī, plkst. 14:00 Kauņā.

Izmantotie resursi:
rugby-latvia.lv