Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

"Svētā Helēna" nosargā "Old Trafford" no pūķiem – "St.Helens" atkal uzvar Superlīgā

Juris Miņins
Juris Miņins

"Svētā Helēna" nosargā "Old Trafford" no pūķiem – "St.Helens" atkal uzvar Superlīgā
Foto:AFP/Scanpix

Šodien Anglijas pilsētā Mančestrā norisinājās 2021. gada regbija Superlīgas fināls, kurā tikās "St.Helens" un "Catalan Dragons" komandas. Spraigā un nepiekāpīgā cīņā uzvaru ar 12:10 izcīnīja "St.Helens" regbisti.

Eiropas spēcīgākajā regbija-13, jeb regbija līgas, čempionātā, Lielbritānijas Superlīgā, šodien tika aizvadīts fināls, kas norisinājās Mančestras "Old Trafford" arēnā. Jāpiebilst, ka izņemot 2020. gada sezonu, visi Superlīgas fināli ir norisinājušies "Old Trafford" stadionā, kas daudz plašāk ir pazīstams kā Mančestras "United" mājas laukums, jo pati Mančestras pilsēta tiek uzskatīta par vienu no Lielbritānijas regbija līgas centriem.

2021. gada sezonas izšķirošā spēle gan nebija tikai vienas pašas Mančestras, Anglijas vai Lielbritānijas stāsts, jo bez jau ierastās "spēkstacijas", daudzās ziņās vietējās "St.Helens" komandas, uz "Old Trafford" zāliena devās "Catalan Dragons" komanda, jeb vienīgā ārzemju komanda Superlīgā, kas pārstāv Francijas katalāņu reģionu, Perpiņānu. Šī komanda ilgu laiku bija Superlīgas statisti, taču pēdējos gados, līdz ar sastāva pastiprināšanu, "Catalan Dragons" ir kļuvuši par spēku ar kuru britu klubiem ir jārēķinās, jo 2018. gadā viņi uzvarēja Izaicinājuma kausā, bet šogad regulāro sezonu noslēdz pirmajā vietā, tiekot arī līdz finālmačam.

Finālspēlē, kurā daudzi gaidīja diezgan pārliecinošu "St.Helens" spēli, rezultātu atklāja tieši katalāņi, kad sodu realizēja austrālietis Džeimss Melounijs, taču četras minūtes vēlāk fidžietis Kevins Naikama guva savu pirmo piezemējumu šai spēlē un vadībā jau izvirzījās vietējie regbisti.

Tomēr, lai kā komandas centās panākt savu, pirmais puslaiks noslēdzās pie kaujinieciska 10:6 par labu "St.Helens", kas solīja bezierunu cīņu sezonas pēdējās 40 minūtēs.

Regbisti arī nepievīla, jo abas komandas, saprotot, ka vieniem vajag atspēlēties, bet otriem – bēgt prom, ko nevar izdarīt spēlējot no aizsardzības, devās uz priekšu. Perpiņānas komandai uzbrukumi gan padevās labāki un bīstamāki, kamēr, ne bez pašu "St.Helens" kļūdām un noraidījumiem, Maiks Makmīkens guva piezemējumu arī Francijas komandas labā un vadība atkal bija "Catalan Dragons" rokās.

Ilgi gan viņi to nenoturēja, jo Naikama atkal guva piezemējumu pēc kura gan bija spiests pamest laukumu savainojuma dēļ, taču, kā izrādīsies vēlāk, viņa piezemējums, kas deva neizšķirtu ielika pamatu uzvarai, ko tehniski nodrošināja Lečlens Kūts, raidot bumbu vārtos realizācijas sitienā.

Tiesa, nebija tā, ka "Catalan Dragons" pēc šī zaudētā piezemējuma "sašļuka" un 14 minūtes vien noskatījās uz to kā iztek laiks. Viņi devās uzbrukumos un tie, jāatzīst, nebija zaudējuši asumu, taču precizitāti – gan. Pēdējās 10 minūtēs francūži pieļāva vairāku kļūdu, neprecizitāšu un pārkāpumu virkni, kas arī pārvilka svītru pāri viņu cerībām uz titulu.

"St.Helens" komandai šis bija jau astotais Superlīgas čempionu tituls un šajā rādītājā viņi ir panākuši Līdsas "Rhinos" vienību. Tiesa, "St.Helens" regbisti šobrīd ir izcīnījuši jau trīs titulus pēc kārtas, kas ir tikai otrais gadījums līgas vēsturē, kad kādai no komandām izdodas šāds hettriks. Līdz šim vienīgo reizi, 2007., 2008. un 2009. gadā, pie trim tituliem pēc kārtas tika jau pieminētā "Rhinos" vienība.

Bez paša Superlīgas čempionu kausa, uz kura nu tiks iegravēts komandas nosaukums un kapteiņa vārds, "St.Helens" saņems arī 100 tūkstošus britu mārciņu. Savukārt Kevins Naikama, kurš atzīts par fināla labāko spēlētāju, tika pie Harija Sanderlenda vārdā nosauktās balvas.

Lai arī šodien ir izspēlēts Superlīgas fināls, vēl ir palicis viens jautājums, kas pagaidām ir palicis neatbildēts – kura komanda ieņems no Superlīgas izkritušo Lī "Centurions" vietu? Rītdien ir paredzēts "Championship", jeb pēc spēka otrās līgas fināls, kas šogad ir saņēmis arī "Miljons mārciņu spēles" titulu, jo Fīterstonas "Rovers" un vēl vienas Francijas komandas, Tulūzas "Olimpique", cīņā noskaidrosies tā vienība, kas nākamsezon spēlēs Superlīgā.

Tāpat, līdz ar "St.Helens" uzvaru ir arī noskaidrojies Pasaules klubu izaicinājuma dalībnieku sastāvs. Šīsdienas mača