Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Naudas, zvaigžņu un reputāciju sadursme: Francijā tiks kronēti čempioni

Naudas, zvaigžņu un reputāciju sadursme: Francijā tiks kronēti čempioni
Vai Rugerī aizies kā čempions?
Foto: AFP/Scanpix

Visu mīlētie un žēlotie "mūžīgi otrie" pret odiozajām pasaules regbija superzvaigznēm. Šovakar, 21:45 pēc Latvijas laika, tiks noskaidroti 2016./2017. gada sezonas Francijas čempioni regbijā. "Clermont Auvergne" pret "Toulon": kurš kuru?

Finālu lāsts

Kā lai nejūt žēlumu pret "Clermont Auvergne"? Eiropā būtu jāpameklē otrs tāds klubs, par kuru būtu tik daudz labu atsauksmju. Fanātiski līdzjutēji, ar smalku, gadu gaitā noslīpētu līdzjušanas kultūru. Apmeklēt klātienē kādu "Clermont Auvergne" mājas spēli: tai būtu jābūt mūža misijai katram regbija estētam. Turīgs klubs, taču ar skaidru sastāva komplektēšanas vīziju un cieņpilnu attieksmi pret spēlētājiem: "Telegraph" analītiķa Ostina Hīlija vērtējumā, viens no tikai trim Francijas augstākās līgas klubiem, par kuru nedzirdēsiet spēlētāju sūdzības. Gadu no gada titula pretendenti gan Francijas čempionātā, gan Eiropas Čempionu kausā. Tikai titulu kā nav, tā nav. Francijas čempionātā - 106 gadu laikā tikai viens tituls un vienpadsmit (!) otrās vietas. Eiropas Čempionu kausā - trīs zaudēti fināli un neviena pozitīva iznākuma...

Un pretī viņiem stāsies pretrunīgi vērtētā "Toulon" komanda. Pēc uzvārdiem - spilgtāka komanda. Pēc budžeta iespējām - rocīgāka. Pēc tituliem - veiksmīgāka. Pēc publicitātes - skandalozāka. Kluba īpašnieks, odiozais komiksu tirgonis Murads Buželals, regulāri nonāk mediju starmešu gaismās. Te viņš paziņo, ka vēlas komandu pārcelt uz Anglijas Premjerlīgu, te viņš nekautrējas publiski strostēt spēlētājus, mainīt trenerus un iesaistīties polemikā ar citu klubu priekšstāvjiem.

Pretēji "Clermont Auvergne", par "Toulon" darba (ne)tikumiem medijos neslēpti smīkņā ne tikai Francijā vien: īpašu rezonansi raisījusi šī sezona, kuras laikā nomainīti trīs treneri, piedzīvoti negaidīti zaudējumi, kā rezultātā pasūtīti, bet pēc tam reabilitēti vairāki vadošie spēlētāji. Kad saspīlējums sezonas vidusdaļā sasniedza vārīšanās temperatūru, publiski izskanēja informācija, ka Eiropas trīskārtējiem čempioniem problēmas sagādā pat tāda profesionālā sporta aksioma kā regulārs treniņu apmeklējums... Kronis visam šosezon bija Džeimsa O'Konora apcietināšana brīdī, kad viņš kopā ar bijušo komandas biedru Ali Viljamsu pirka kokaīnu... Pasēdējis nedaudz aiz restēm un dabūjis uz sava tā jau skandalozā kakla jaunas nepatikšanas, O'Konors finālspēlē dosies laukumā "Toulon" pamatsastāvā. Simboliski.

Lai kā arī nebūtu, finālā tiksies divas pēdējo gadu veiksmīgākās Francijas komandas.

Veterānu parāde

"Toulon" var lepoties ar nedaudz garāku vēsturi (109 gadi), bet daudz plašāku trofeju skapi. Četrkārtēji Francijas, trīskārtēji Eiropas čempioni.

"Clermont Auvergne" rindās laukumā uz maiņu, visticamāk, dosies leģendārais Aureliēns Rugerī. Francijas regbija ikonai septembrī būs jau 37. Ātrums vairs nav kādreizējais, arī kapteiņa uzplečus nācies atdot regulārāk pamatsastāvā spēlējošajam Damjēnam Šolī, taču fanu sirdīs un komandas ģērbtuvē Rugerī vēl joprojām ir numur 1. Iespēja beidzot triumfēt Eiropā tika palaista garām (jau trešo reizi), tagad kārta ambīciju apmierināšanai dzimtenē. Nākamās sezonas, visticamāk, vairs nebūs - un nebūtu arī šīs, ja ne "mūžīgi otrās" komandas lāsts, kas liek atlikt un atlikt došanos pelnītā atpūtā. Līdzīga motivācija ir arī Gruzijas milzim Davidam Zirakašvilli, kurš no valstsvienības atvadījās jau 2015. gada Pasaules kausā.

Arī "Toulon" vecā gvarde būs plaši pārstāvēta: Drū Mičels, Mā Nonu, Mets Gito, Huans Martins Lobe, Džuans Smits, Mamuka Gorgodze - arī šie kungi var netikt pie vēl vienas iespējas pacelt virs galvas čempionu trofeju. Sezonas laikā daudz kritizēti par viduvējo sportisko formu un acīm redzamo entuziasma trūkumu, veterāni jau tradicionāli būs tie, kas ar savu sniegumu komandu vai nu spārnos, vai gremdēs. Lai arī "Toulon" vienmēr balstījusies uz karjeras norietā esošajiem pensijas fonda uzkrājējiem, eksperti acīgi pamanījuši, ka šā gada iesaukumā - pretēji citiem gadiem - trūkstot iedvesmojošu līderu. Vai viņi izgaismosies finālā?

"Toulon" iepriekšējo reizi Francijas čempionātā triumfēja 2014. gadā, "Clermont Auvergne" - 2010. Zīmīgi, ka abas komandas nesen tikās Eiropas Čempionu kausa izcīņas ceturtdaļfinālā, un toreiz pārāki bija vēlākie finālisti "Clermont Auvergne".

Skatītāji Latvijā spēli tiešraidē varēs vērot "Setanta Sports" kanālā. Sākuma signāls "Stade Francais" stadionā tiks dots plkst. 21:45 pēc Latvijas laika. Spēli tiesās Francijas vadošais arbitrs Romēns Puats.