Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Sekstons "izrauj" Īrijai uzvaru Parīzē

Juris Miņins
Juris Miņins

Sekstons "izrauj" Īrijai uzvaru Parīzē
Džonijs Sekstons (Nr.10) saņem komandas biedru apsveikumus pēc veiksmīgā sitiena.
Foto: AFP/Scanpix

Pateicoties Džonija Sekstona dropsitienam spēles papildlaikā, Īrijas regbija valstsvienība savā pirmajā 2018. gada Sešu nāciju kausa spēlē ar 15:13 pārspēja savās mājās spēlējušo Francijas izlasi.

Pirms spēles, protams, par mača favorīti varēja saukt Īriju, jo šī komanda gan Pasaules rangā atrodas augstāk nekā Francija, gan arī pēdējos gados demonstrē labāku spēli, spējot "iekost" arī spēcīgajai Jaunzēlandes izlasei. Tiesa, Francijas komanda spēlēja Parīzē un tas nozīmēja, ka, kā saka, "viss ir iespējams".

Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, jāsaka, ka visas uz maču liktās cerības arī attaisnojās un, lai arī to nevar nosaukt par pašu skaistāko regbija spēli tīri izpildījuma ziņā, cīņas un spriedzes te netrūka.

Mača ievadā Džonijs Sekstons, jau trešajā minūtē, realizēja soda sitienu un to pašu izdarīja teju 20 minūtes vēlāk, kas arī noteica spēles gaitu, pirmkārt, Īriem bija pārsvars gan rezultātā, gan teritorijā un bumbas kontrolē, otrkārt, spēle bija pilna ar cīņu, kas ļāva prognozēt, ka piezemējumu salūta šoreiz nebūs.

Līdz pārtraukumam gan Francijas izlase, pateicoties Maksima Mašeno trīspunktniekam, sausā nepalika, taču lielajā pārtraukumā vienības devās pie rezultāta 9:3, jo Sekstons bija precīzs arī trešo reizi.

Otrajā puslaikā abi duelanti apmainijās ar precīziem sitieniem, kas neko būtisku nemainīja, jo Īrijai bija pārsvars, taču viens realizēts piezemējums Francijas izpildījumā jau nosvērtu mača svaru kausus par labu mājniekiem.

Tieši tā arī notika, jo Tedijs Tomass izrāvās starp īru aizsargiem un piezemēja bumbu viesu ieskaites laukumā, bet Entojis Beljū ar realizācijas sitienu izvirzīja francūžus vadībā. Tiesa, lai arī mājnieki nu bija priekšā, viena punkta pārsvars noteikti nav tas, kas dod drošību par nākotni. Francūžiem bija iespēja sist soda sitienu, taču viņi to nerealizēja, kas savukārt deva iespēju īriem uz izglābšanos.

Viesi, kuri kontrolēja bumbu pēdējās mača pamatlaika minūtēs lēni, pacietīgi un pārliecinoši spieda cīņas līniju uz oponentu laukuma pusi, lai dotu iespēju Džonijam Sekstonam izpildīt dropsitienu. Savukārt mājniekiem nekādā veidā neizdevās izjaukt īru plānus, kas beigu beigās noveda pie vairāk kā 40 fāžu uzbrukuma kā rezultātā Sekstons, jau mača papildlaikā, raidīja bumbu Francijas vārtos, sagādājot mājniekiem ārkārtīgi sāpīgu zaudējumu.

Jāpiebilst, ka Francijas regbisti kopš 2011. gada Īrijas regbija izlasi ir spējuši pieveikt tikai vienreiz.

Savukārt otrajā Sešu nāciju kausa spēlē, kas arī atklāja šīgada turnīru, Velsa tikās ar Skotiju un jāsaka, ka skotiem šī spēle bija katastrofāla, jo tikai pašās spēles beigās viņi izvairījās no kaunpilnas sausās sagrāves.

Lai arī nedz Velsu, nedz Skotiju pie šī gada Sešu nāciju kausa favorītiem nepieskaita, abu komandu spēli var saukt par principiālu, jo 2017. gada turnīrs tika noslēgts ar skotu uzvaru pār velsiešiem, tāpēc, protams, šoreiz "Pūķi" vēlējās revanšēties un viņiem tas arī izdevās.

Tiesa, lai arī velsieši izcīnīja dominantu uzvaru ar 34:7, spēles gaitā viņiem nebija nospiedoša pārsvara, gluži pretēji, tieši skoti bija tie, kas uz pretiniekiem izdarīja ievērojamu spiedienu. Tiesa, vājais izpildījums, kļūdas un noteikumu pārkāpumi pārsvītroja daudzus perspektīvus uzbrukumus. Velsieši gan par to bija tikai priecīgi, pie piezemējumiem šajā spēlē tika Garets Deivīss, Stefs Evanss un Lī Halfpenijs.

Pirmā Sešu nāciju kausa spēļu kārta gan vēl nav beigusies, jo tā tiks noslēgta rītdien, kad iepriekšējās sezonas čempioni angļi mērosies spēkiem ar Itālijas regbistiem.

2018. gada Sešu nāciju kauss

#KomandaSUNZPAP
1.Velsa110034:75
2.Īrija110015:134
3.Francija100113:151
4.Anglija00000:00
5.Itālija00000:00
6.Skotija10017:340