Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Zālītis

Šaha čempionātā pirms pēdējās kārtas puspunkta pārsvars Samoļinam un Bērziņai

Šaha čempionātā pirms pēdējās kārtas puspunkta pārsvars Samoļinam un Bērziņai
Jevgēņijs Samoļins. Foto: sahafederacija.lv

Latvijas čempionātā šahā pirms pēdējās kārtas līdera pozīcijās izvirzījies Vitālijs Samoļins, par puspunktu apsteidzot FIDE reitingā augstāk esošos un krietni pieredzējušākos Jevgēņiju Svešņikovu un Ilmāru Starostītu. Dāmām puspunkta vadība Ilzei Bērziņai un pēdējā kārtā parocīga pretiniece, lai pirmo vietu nosargātu.

Kungu turnīrā Oļegs Krivonosovs ātri vienojās par neizšķirtu ar vienu no turnīra līderiem J.Svešņikovu, kas deva iespēju pieredzējušā lielmeistara konkurentiem. Pirmkārt, tā bija iespēja Vitālijam Samoļinam, kuram baltās figūras pret Viesturu Meijeru un vienāds punktu skaits ar Svešņikovu. Uzvaras gadījumā Vitālijs pirms pēdējās kārtas kļūtu par vienpersonisku turnīra līderi.

Otrkārt, tā bija iespēja Ilmāram Starostītam, kuram baltās figūras pret Rolandu Bērziņu un par puspunktu mazāk nekā Svešņikovam. Uzvara ļautu Ilmāram panākt Svešņikovu un mēģināt pašā finiša taisnē viņu apdzīt.

Starostīts savu iespēju izmantoja ļoti ātri — pēc atklātnes iegūto pārsvaru viņš realizēja bez starpgadījumiem un priekš tā viņam vajadzēja vien pusstundu sava laika.

Arī Samoļins negrasījās paļauties liktenim un drosmīgi ņēma to savās rokās. Viņa atklātnes koncepcija šķita riskanta — zirdziņi uz a5 un b3 neatstāja pārliecinošu iespaidu, taču tie efektīvi sasaistīja melno figūras. Mēģinot pabeigt attīstību un evakuēt karali no centra, Meijers kļūdījās, kas ļāva Samoļinam upurēt kvalitāti un iegūt lielu pozicionālu pārsvaru. Pozicionālās priekšrocības sniedza arī taktiskas iespējas, kuras Vitālijs lieliski izmantoja pārvedot partiju tehniski uzvarētā galotnē. Mejers padevās 41. gājienā, kad baltā bandinieka pārvēršanās dāmā kļuva neizbēgama.

Šī uzvara ļāva Vitālijam izvirzīties vienpersoniskā vadībā pirms pēdējās kārtas. 9. kārtā Samoļinam melnās figūras pret Vladimiru Svešņikovu, kurš noteikti cīnīsies par uzvaru, lai atbalstītu tēvu. Tikmēr Svešņikovam senioram baltās figūras pret Tomu Kantānu un laba iespēja cīnīties par uzvaru. Pie otrā galdiņa baltie arī Ilmāram Starostītam, kuram jāspēlē ar necaursitamo Oļegu Krivonosovu. Līdzjutējiem garantēta aizraujoša izklaide čempionāta pēdējā dienā!

Dāmu čempionāta līdere Ilze Bērziņa priekšpēdējā kārtā spēlēja neizšķirti ar Līgu Unguri. Iespēju pietuvoties līderei izmantoja Dana Reizniece-Ozola, kura pieveica Ingunu Ernesti. Pēdējā kārtā Bērziņai jāspēlē ar Martu Kāni, bet Reizniecei-Ozolai ar Katrīnu Šķiņķi.

Latvijas čempionāts šahā. Pēc 8.kārtas

Kungi

VietaŠahistsPunkti
1.Vitālijs Samoļins6.5
2.Jevgēņijs Svešņikovs6.0
3.Ilmārs Starostīts6.0
4.Oļegs Krivonosovs5.5
5.Viesturs Meijers5.0
6.Arturs Bernotas5.0
7.Vladimirs Svešņikovs5.0
8.Toms Kantāns5.0
9.Verners Putka5.0

Dāmas

VietaŠahistePunkti
1.Ilze Bērziņa6.5
2.Dana Reizniece-Ozola6.0
3.Laura Rogule5.5
4.Inguna Erneste5.0
5.Katrīna Šķiņķe5.0
6.Līga Ungure5.0

Izmantotie resursi:
LATVIJAS ŠAHA FEDERĀCIJA »


Godalgoto vietu ieguvēji Latvijas čempionāta ieskaitē priekšplānā. Foto: Latvijas Šaha federācija.
3

Rāviņš kļuvis par vienpadsmitkārtējo Latvijas čempionu šaha kompozīciju risināšanā

Rīgā notikušajā jubilejas 50. Latvijas čempionātā šaha kompozīciju risināšanā, kas arī reģistrēts Pasaules risināšanas kausa izcīņai, par uzvarētāju kļuva Modris Rāviņš.
Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Andersons un Gudēvica-Liepiņa pārliecinoši uzvar Latvijas čempionātā dambretē jaunākajā grupā

18. un 19. maijā dambretes kluba “Rīgas namu apsaimniekotājs” telpās norisinājās Latvijas čempionāts 100 lauciņu dambretē jaunākajā jauniešu grupā. Par godalgotajām vietām meitenes un zēni sacentās atsevišķos turnīros pēc Šveices sistēmas 8 kārtās.
Latvijas vīru izlase izcīnījusi kārtējo sudrabu. Pirmā no kreisās: daudzkārtējā pasaules čempione Zoja Golubeva.

Pasaules čempionāts dambretē noslēdzies ar Latvijas vīriešu komandas trešo sudraba medaļu

Portugāles pilsētā Albufeirā vakar, 8. maijā, noslēdzās pasaules komandu čempionāts sievietēm un vīriešiem 100 lauciņu dambretē, Latvijas vīriešu izlasei ar Gunti Valneri, Raimondu Vipuli un Robertu Misānu sastāvā iegūstot otro vietu arī ātrspēlē un izcīnot tādējādi trešo sudraba medaļu.