Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource628 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource628), Fid:2914, Did:0, useCase: 3

Ārpus kadra: nopietni nenopietnās balvas, godi un negodi

Rolands Eliņš

Ārpus kadra: nopietni nenopietnās balvas, godi un negodi
Foto: LBS , LFF , AFP/Scanpix, F64

Podkāstā "Ārpus kadra" kopā ar Sportacentrs.com pārstāvjiem Ulvi Broži un Rolandu Eliņu gada nogalē studijā bija arī portāla galvenais redaktors Jānis Celmiņš, un kopīgiem spēkiem izdevās turpināt tradīciju un noskaidrot 11 nomināciju galvenos kandidātus, apkopojot aizvadītajā gadā notikušo un pieredzēto.

Gada virsraksts: Kā pirmais variants tika piedāvāts raidījuma "eXi" virsraksts "Sorokins smalki izstāsta par gadījumu, kad Vecrīgā tika piekauts Masaļskis", taču, pirmkārt, tika atzīmēta redaktora bezkaunība, izvirzot nominācijā pašam savu virsrakstu, otrkārt, vēlāk tika secināts, ka šis virsraksts ir vispār no 2022. gada 28. decembra.

Līdz ar to tika izcelti divi citi mūsu portāla virsraksti: "Ostapenko oponente dabū pa seju" un Treimanis parāda dzelteno plāksteri psihojošajam Ronaldu. No vienas puses, abi virsraksti skaidri pasaka, kas tieši noticis, bet no otras puses liek izbrīnā saraukt seju un pārliecināties, vai tiešām noticis tas, kas apgalvots virsrakstā un kāpēc tas tā noticis.

Gada citāts: Šajā nominācijā bezkaunīgs toties bija šo rindu autors, kā labāko šogad publiski pateikto novērtējot Kārļa Muižnieka izteikumu pēc PK basketbolā ceturtdaļfināla, kad Latvijas izlase cīnījās pret Vāciju. "Ja es būtu Vācijas izlases treneris, es šādi spēlējošu Šrēderu laukumā beigās nemaz nelaistu," sacīja Muižnieks, spilgti novērtējot Vācijas basketbola lielākās zvaigznes Denisa Šrēdera sniegumu pret Latviju.

Aizmirsts gan nepalika arī hokeja PČ, kur spilgti tika izcelts Kristapa Zīles teiktais pēc uzvaras bronzas mačā: "Pirms spēles teicu, lai man met kaut trīsreiz pa seju, ka tikai mēs uzvaram." Zīle savu teikto pirms tam spēcīgi apliecināja laukumā, ar savu pašaizliedzīgo sniegumu aizsardzībā sekmējot Latvijas izlases panākumu.

Gada notikums: Hokeja emocijas pasaules čempionātā. PČ apakšgrupu un ceturtdaļfinālu Latvijas izlase izspēlēja Rīgā, kur "play-off" mačā tika pieveikta Zviedrija, un sekoja vairāku tūkstošu Latvijas līdzjutēju uzlidojums medaļu spēļu norises vietai Tamperei. Šo pasākumu iepriekš bija grūti ieplānot, kaut vai tā vienkāršā iemesla dēļ, ka Latvija līdz tam vēl nekad nebija spēlējusi PČ pusfinālā, taču 48 stundu laikā pārbraucienam uz Somiju saorganizējās vairāki tūkstoši Latvijas līdzjutēju, turklāt, vērtējot notikuma nozīmi, nevajadzētu aizmirst, ka PČ bronzas medaļas izcīnīšanas dēļ pirmoreiz Latvijas vēsturē tika izsludināta oficiāla valsts brīvdiena saistītā ar sporta notikumu.

Gada aplauziens: Ne gluži savas vainas dēļ, bet lielākais un nozīmīgākais aplauziens sanāca Latvijas Olimpiskajai komitejai un Siguldas OS rīkošanas kandidatūrai. Zviedrijas kandidatūras paspārnē tika atjaunota ideja, ka Sigulda varētu uzņemt OS renes sporta veidu sacensības. Novembrī tika iesniegts oficiāls pieteikums SOK, un tika gaidīts, ka nu sekos īstā cīņa par savu kandidatūru, taču - novembra beigās SOK paziņoja, ka kā vienīgo kandidāti uz 2030. gada OS akceptējusi Franciju.

Savukārt vietējā sporta līmenī nekā citādi kā aplauzienu nevarēja nodēvēt futbola Virslīgas ilgstošās līderes "Riga FC" palikšanu bez titula sezonas beigās. "Riga" bija vadībā teju visu sezonu un atradās parocīgās pozīcijās arī pēdējā kārtā, taču tomēr netika galā ar "Valmieru" un palika otrajā vietā aiz RFS. "Tas pēc definīcijas nemaz nevar nebūt aplauziens, ja komanda kopš 3. kārtas ir līgas vadībā un sezonas beigas tomēr sagaida bez titula," pārrunām par "Riga" vietu šajā nominācijā punktu pielika Ulvis Brože.

Gada skaistums: Pēc godīgas vienošanās, ka paši sevi atstājam ārpus šīs nominācijas kandidātu loka, acīmredzami palika divi kandidāti, proti, divas īpašas dienas Latvijas sportā, kad divas Latvijas izlases tika īpašā ceremonijā sagaidītas pie Brīvības pieminekļa. Tūkstošiem līdzjutēju sagaidīja gan Latvijas hokeja izlasi maijā, gan Latvijas basketbola izlasi septembrī. "Ja vārdiem "sporta skaistums" nepieciešama definīcija, tad droši var izmantot šos kadrus kā ilustrāciju," teica šo rindu autors.

Gada brigāde: Hokeja apskatnieks Brože bez variantiem šeit iecēla Latvijas hokeja izlases mazākuma brigādi, kas pasaules čempionātā, spēlējot mazākumā kopā gandrīz stundu, ielaida tikai divus vārtus. "Iespaidīgs rādītājs. Bez šīs cīņas mazākumā bronzas noteikti nebūtu."

Kā jau vairākās citās nominācijās, arī šeit piesaucama grūtā izvēle starp hokeja un basketbola izlasēm, taču, ja hokeja izlasē tika izcelta spēja labi nospēlēt mazākumā, tad Latvijas basketbola izlase darbojās pretēji un pat pārkāpjot noteikumus, proti, ar savu sesto spēlētāju laukumā esot vairākumā.

Gada trādirīdis: Trādirīdis pats par sevi neapzīmē ne ko labu, ne ko sliktu, bet gan kaut ko tādu, kas izraisījis ilgstošu jucekli vai traci. Šeit tika atgādināta LOK iepriekšējā prezidenta Žorža Tikmera nomešana no amata, kas publiski sākās ar viņa interviju "Sporta studijā" un jautājumiem par viņa ģimenes locekļu uzņēmumu sadarbību ar LOK. Viedokļu, publisku pārmetumu un aizkulišu cīņu šeit netrūka pāris mēnešus.

Vārds "trādirīdis" izskan daudz maigāk nekā, piemēram, "skandāls", un piedodams, ja šajā vārdā tiek saskatīts arī humora piesitiens. Taču ļoti maz humora bija šogad atklātībā nākušajā Andra Steļmaha "trādirīdī", kad pēc viņa centieniem krāpties Latvijas līgas spēlē, neatļauti nomainot soda metienu izpildītājas, portāls "Delfi" ieguva liecības un veica publikācijas par viņa intīmajām saiknēm ar tobrīd vēl nepilngadīgo audzēkni.

Netrūka gan arī citu trādirīžu - SOK lēmums pielaist agresorvalstu pārstāvjus Parīzes olimpiskajām spēlēm, intriga ap Daiņa Kazakeviča futbola izlases galvenā trenera krēslu, divu izlases futbolistu Šteinbora un Zjuzina atskaitīšana no valstsvienības disciplīnas pārkāpumu dēļ, kā arī Elvja Merzļikina komentāri un skaidrojumi par savu nespēlēšanu izlasē, kas gan savā ziņā raksturojams arī kā vienkārši nesaprašanās.

Gada šāviens garām: Kā divi lielie "šāvieni garām" Latvijas sportā 2023. gadā tika novērtēti divi komunikācijas veidi. Kristapa Porziņģa nespēlēšana Latvijas izlasē un veids, kādā tas sasniedza Latvijas izlases līdzjutējus (pirms tam izvairoties no jautājumiem un pat noliedzot ziņas par šādu iespējamību), kā arī Daiņa Kazakeviča paškritikas trūkums šoruden pēc Latvijas futbola izlases rezultātiem. Vai cita attieksme būtu palīdzējusi Kazakevičam saglabāt amatu? Tas nav slikts jautājums.

Gada āmurītis: Šī nominācija tika speciāli ieviesta pirms gada, lai īpaši atzīmētu Maira Brieža Džeikpološanos, karā-viss-nav-tik-viennozīmīgošanos un visas pārējās aktivitātes (ieskaitot ierašanos uz boksa šovu Anglijā Supermario tērpā). Šogad Briedis ringā nav atgriezies, tad nu nominācijā bija vakance.

Brože šeit vēlreiz atzīmēja futbola izlases bijušo treneri Kazakeviču, norādot, ka viņa publiskā komunikācija bijusi kā paraugs, ko šādās situācijās nevajadzētu darīt. Savukārt Sportacentrs.com redaktors vēlreiz nosauca basketbola treneri Steļmahu, sakot, ka šeit viņam nominācijai pietiek jau ar krāpšanos sieviešu basketbola spēlē vien.

Gada zaķis: 2023. gads paliks vēsturē kā Truša gads jeb Zaķa gads, tad nu attiecīgi, ja pirms gada galvenā nominācija bija Gada tīģeris, tad šoreiz tas ir Gada zaķis. Tā, protams, ir ne pārāk daiļskanīgi noformēta nominācija, ja to saņemtu kāda daiļā dzimuma pārstāve, taču šoreiz izvēle bija starp diviem Artūriem - hokeja PČ MVP Šilovu un basketbola PK simboliskās izlases dalībnieku Žagaru, kurš ar savu ātrumu un veiklību laukumā "zaķa" tēlam varbūt pat atbilst vairāk.

  +3 [+] [-]

, 2023-12-28 17:25, pirms 4 mēnešiem
Ja ne gada citāts, tad gada krēsls pienākas Dainim, uz atvadām.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-29 01:20, pirms 4 mēnešiem
atpakaļ normālu exi par grozu, ripu un pēdas bumbu ar Ādi, Žigu & co, nevajag sev šaut 2x kājā

     [+] [-]

, 2024-01-01 18:27, pirms 4 mēnešiem
Teliņš eliņš burtiski kā pirmo reizi ieraudzījis, ka sportists marketingam izmato tērpu, kurš ikdienā nav pierasta lieta.
Nazims Hameds, Rojs Džonss, Meivezers u.c. ir savā laikā taisījuši dažādus uznācienus, bet par to neviens nesmejas, jo smieties jau nav ko, vismaz sliktā nozīmē.

Mums gan te gan seklie žurnaļugas, gan arī daļa tautas masas izdomā, ka tādēļ jāsāk apsaukāties un pieminēt to katrā vārda galā, kā nezin ko.

Satiks tāds eliņš kādā tumšā vietā cilvēku Supermario kostīmā, bikses pietaisīs

     [+] [-]

, 2024-01-03 09:54, pirms 4 mēnešiem
...liekas neparasti, ka tik redzama organizācija kā SOK kandidāti izziņo tik interesantā, lai neteiktu - smirdīgā veidā...("novembra beigās SOK paziņoja, ka kā vienīgo kandidāti uz 2030. gada OS")