Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Celmiņš

Neērtā Rio izloze un Jāņa Šmēdiņa "bumbas"

Neērtā Rio izloze un Jāņa Šmēdiņa "bumbas"
Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš
Foto: FIVB

Aizvadītajā nedēļas nogalē Gštādē noslēdzās Major sērijas turnīrs, kurā bronzas godalgas savā īpašumā ieguva Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, tādejādi jau trešajā turnīrā pēc kārtas spējot iekļūt labāko četriniekā. Paralēli cīņām smiltīs, notika arī Riodeženeiro olimpisko spēļu apakšgrupu izloze, kas, iespējams, pat šoreiz ēnā atstāja spēles gleznainajā Gštādē. Tālākajās rindās ne tikai par izlozi, kas Latvijas duetam sola tiešām interesantas cīņas Rio, bet arī par “bumbām”, Jāņa Šmēdiņa “bumbām”…

Latvijas duets starp sešām izliktajām komandām izlozē nebija, kas to automātiski iekļāva otrajā grozā. Mūsu vīri no otrā groza tika izlozēti kā trešie un D grupā pievienojās jau izliktajiem Pedro Solbergam un Evandro Gonzalvesam (Brazīlija). No trešā groza Brazīlijas un Latvijas komandām mirkli vēlāk pievienojās kanādieši Bens Sakstons un Čeims Šalks, bet no nosacīti vājākajām komandām (4. groza) D grupu papildināja Kubas pārstāvji Nivaldo Diazs un Serhio Gonzaless. Pirmais iespaids par grupu, kurā Kopakabana pludmalē cīnīsies Samoilovs / Šmēdiņš, bija apmēram tāds – varēja būt labāk, bet varēja būt arī sliktāk. Grupa mūsu vīriem nebūt nav vienkārša, par ko liecina duetu savstarpējo spēļu vēsture.

Brazīlijā “ražotā” serve

Neticami, bet ar Brazīlijas duetu Saša ar Jāni spēkus samērojuši tikai reizi, turklāt cīņa visiem vēl svaigā atmiņā. Gštādes turnīra apakšgrupā mūsējiem nācās izjust zaudējuma rūgtumu trijos setos. Vēlāk Brazīlijas otrais spēcīgākais duets triumfēja Gštādes smiltīs, izcīnot savu pirmo kopīgo zelta godalgu FIVB Pasaules kausa posmu ietvaros. 30 gadus vecajam Pedro Solbergam aiz muguras dalība jau 140 FIVB organizētajos turnīros, un viņa pieredze sakausējumā ar šī brīža labāko servētāju Evandro Gonzalvesu Oliveiru (25 gadi) ļāvusi Brazīlijas duetam nodrošināt dalību Riodeženeiro spēlēs itin pārliecinoši. Lai gan par tumšajiem zirdziņiem Rio spēļu kontekstā Pedro un Evandro saukt īsti nebūtu pareizi, diezgan droši, ka viņi būs starp medaļu pretendentiem. Domājams, ka ar Evandro servju spēku sastapties nevēlas neviens pasaules pludmales volejbola bumbas dīdītājs, un servei mūsdienu volejbolā ir milzu nozīme. 210 centimetrus slaidais “tornis” turklāt ne tikai spēcīgi servē, pārliecinoši darbojas pie tīkla, bet arī neslikti spēlē aizsardzībā, un tas viss ar augumu virs diviem metriem. Tikmēr Pedro ilgāku laiku sēdējis aiz Emanuela un Rikardo muguras, nu iznācis saulītē un ir kā no jauna dzimis. Abiem šīs būs pirmās olimpiskās spēles.

Andris Šmēdiņš uzsver, ka brazīliešu spēks slēpjas tikai vienā. “Viss atkarīgs no Evandro serves. Ja viņam izdodas uzservēt, tad duets ir ļoti bīstams, arī Pedro Gštādē nospēlēja ļoti labi. Gribējās, lai pēdējā turnīrā mums būtu iespēja ar viņiem uzspēlēt vēl reizi, taču nesanāca,” teic Latvijas dueta treneris.

Sīkstie un neērtie kanādieši

No trešā groza D apakšgrupā tika ielozēti kanādieši Seims Šalks un Bens Sakstons, ar kuriem savstarpējo spēļu vēsture Latvijas duetam ir krietni iespaidīgāka. Vai tieši kanādieši ir Sašas un Jāņa neērtākie pretinieki? Sausa statistika dod apstiprinošu atbildi, jo sešās savstarpējās cīņās mūsu pludmales volejbolisti pie panākumiem tikuši tikai divas reizes (2:4), kas ir viens no sliktākajiem rādītājiem. Negatīva uzvaru un zaudējumu statistika mūsu pārim vēl ir tikai pret brazīliešiem Alisonu / Bruno (3-5), ASV pārstāvjiem Dalhauzeru/Lucenu (1-3), itāļiem Nikolai/Lupo (2-4) un jau pieminētajiem Evandro / Pedro (0-1). Vēl vairāk – kanādiešu pārākumu Saša ar Jāni divreiz atzinuši šosezon. Šie skaitļi liek noprast, ka no trešā groza Latvijas pāris pretī dabūjis sliktāko no iespējamajiem variantiem. Mānīgs ir viedoklis, ka Kanādas duets ir apspēlējams uz vienas kājas. Abi ir augumā raženi (200 un 197 cm), abi ir ļoti tehniski un cīnās par katru bumbu, neko tā vienkārši nevienam nedāvina.

“Viņiem esam zaudējuši trīs spēles pēc kārtas, lai gan visas šīs spēles bijušas ļoti līdzīgas. Visu laiku spēlējam līdzīgi, taču trešajos setos kanādieši vienmēr bijuši pārāki, tas viņiem noteikti dos papildu pārliecību. Iespējams, taktiski kaut ko mēģināsim pamainīt, vēl aprunāšos ar čaļiem pašiem,” noslēpumains ir Šmēdiņš vecākais.

Nezināmie kubieši

Absolūts “tumšais zirdziņš” Rio spēlēs būs kubieši Nivaldo Gomezs un Serhio Gonzaless. Kubas duets Pasaules kausa tūrē nav redzēti, bet pēdējā viņu iznākšana uz lielās skatuves bija iespaidīga. 2015. gada pasaules čempionātā Kubas duets tika pie 9. vietas. Apakšgrupā kubieši toreiz tikai trijos setos piekāpās Evandro un Pedro, bet turnīra gaitā prata svinēta trīs uzvaras piecās spēlēs, pieveicot arī spēcīgāko spāņu pāri Adrianu Gaviru un Pablo Ereru. Tiesības startēt Rio spēlēs kubieši izcīnīja Kontinentālajā kausā, apspēlējot arī Kanādas otro spēcīgāko pāri. 22 un 26 gadus jaunie kubieši ir augumā slaidi un ļoti atlētiski, taču šoreiz ne tas būs izšķiroši, Saša ar Jāni savu karjeru laikā smiltīs sastapušies ne ar tādiem vien atlētiem. Problēmas var sagādāt fakts, ka Kubas duets ir tik maz redzēts.

“Šī komanda mums ir vismazāk zināmā, taču labā ziņa ir tā, ka mums ar viņiem Rio būs otrā spēle. Atceros, ka pasaules čempionātā viņi rādīja brīnumus. Šis noteikti ir spēcīgākais pretinieks no ceturtā groza. Manuprāt, no visiem groziem mums ielozējās tās komandas, kuras vismazāk gribējām,” teic Andris Šmēdiņš. Ar tēvu vienisprātis ir arī viņa dēls. “Grupa ir diezgan smaga. Ar visām komandām būs jācīnās. Uz katru spēli nāksies doties kā uz svarīgāko. Nav nevienas pastarītes, pret kuru varētu iekrāt labu mazo punktu attiecību, lai viegli izkļūtu no grupas,” teic Jānis Šmēdiņš.

Jāņa Šmēdiņa… “bumbas”

Cītīgākie augstākminētā lasītāji teiks, ka šo rindu autors jau pārvilcis svītru pāri Samoilova un Šmēdiņa izredzēm izkļūt no šīs grupas un cīnīties par Rio spēļu godalgām. Nebūt nē! Lai gan sezonu Latvijas duets iesāka lēnīgi, kas lielā mērā saistīts ar Samoilova gūto vēdera muskuļa savainojumu, šobrīd rādītais sniegums ļauj domāt, ka Latvijas komanda par godalgām noteikti cīnīsies. Vai izcīnīs, to rādīs laiks. Tas, ka pludmales volejbola turnīrs Kopakabana pludmalē būs ļoti sīvs apliecina vien tas, cik ļoti dažādi goda pjedestāli šosezon bijuši FIVB Pasaules kausa posmos. Ar acīm pārskrienot dalībnieku sarakstam, secināms, ka uz pjedestāla Rio var uzkāpt vismaz desmit komandu. Samoilovs un Šmēdiņš gan saka, ka visas 12.

Ar pēdējās nedēļas sasniegto komplimentus un uzslavas izpelnās arī Latvijas pāris. “Jānim Šmēdiņam ir bumbas,” pēc Gštādes turnīrā redzētā zem paša Facebook.com publicētā video ( https://www.facebook.com/jb.juliusb... ) rakstījis Londonas olimpisko spēļu čempions Juliuss Brinks, kurš pēc karjeras beigām kļuvis par TV komentētāju un intervētāju. Spēles epizode, kurā Jānis Sašam piespēlē ar vienu roku (turklāt labo) sociālajos tīklos jau sasniegusi daudzu acis.

Ne tikai šī epizode vien apliecina to, kāds tehnikas arsenāls ir Kreiļa azotē. Tas, ka viņš ir viens no pēdējo gadu labākajiem pasaules tūres spēlētājiem ir skaidrs gandrīz ikvienam, un vislabāk to apliecina pretinieki, kuri servju uzņemšanā viņu traucē reti. Ja no daudziem sportistiem bieži dzirdam daudz pieklājības frāžu par konkurentu sniegumu, tad ticiet man, par kuldīdznieku izteiktie vārdi nav tikai pieklājība, tas ir respekts. Jānis Brinka izteikumus komentēt nevēlas, atbildot sev vien raksturīgajā mierā: “Bez komentāriem!” Pēcāk Jānis gan piebilst, ka tā bijusi vien spēles epizode, kurā nav bijuši citi varianti. “Sākumā gribēju uzbrukt no otrās piespēles, taču redzēju, ka Dalhauzers ir klāt un bumba arī bija par tuvu, lai celtu ar augšējo piespēli, tā bija spēles epizode,” īsi un pieticīgi situāciju komentē Šmēdiņš.

Teiksiet: "Celmiņš jau neko sliktu par Šmēdiņu rakstīt nevar un nedrīkst, jo viņa vedējtēvs bija Kreiļa vecākais brālis Toms". Nebūt nē. Ja būs kas slikts, rakstīšu, ticiet man! Šobrīd nav.

Nāves grupa(s)?

Cilvēkiem pēc dažādām izlozēm patīk runāt par “nāves grupām”, tad nu, lai tiek arī šoreiz. Rio spēlēs par tādu noteikti var dēvēt E grupu, kurā cīnīsies nīderlandieši Numerdors / Varenhorsts, krievi Semjonovs / Krasiļņikovs, kā arī čīlieši Grimalts / Grimalts un poļi Fijaleks / Prudels. Vai arī mūsējo grupa (D) uzskatāma par “nāves grupu”? Pilnīgi noteikti, taču visprecīzāk izlozi raksturo vārds “neērta”.

Aleksandram Samoilovam šīs būs jau trešās olimpiskās spēles, bet Jānim Šmēdiņam otrās. Pludmales volejbola turnīrs Rio olimpiskajās spēlēs startēs 6. augustā, bet fināls tiks aizvadīts 18. augustā. Pēc apakšgrupu turnīra spēlēm cīņu par godalgām turpinās 16 komandas - katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras no sešām apakšgrupu trešo vietu ieguvušajām komandām.

Vīriešu turnīra izlozes rezultāti:

GrupaKomandas
A grupaAlison Bruno Schmidt (BRA); Ranghieri/Carambula (ITA); Doppler/Horst (AUT); CAN
B grupaBrouwer/Meeuwsen (NED); Losiak/Kantor (POL); Bockermann/Fluggen (GER); RUS
C grupaLucena/Dalhausser (USA); Nicolai/Lupo (ITA); Virgen/Ontiveros (MEX); Naceur. Ma/Belhaj. C (TUN)
D grupaPedro/Evandro (BRA); Samoilovs/Smedins J. (LAT); Schalk/Saxton (CAN); Diaz/Gonzalez (CUB)
E grupaNummerdor/Varenhorst (NED); Semenov/Krasilnikov (RUS); Fijalek/Prudel (POL); Grimalt/Grimalt (CHI)
F grupaGibb/Patterson (USA); Herrera/Gavira (ESP); Huber/Seidl (AUT); Jefferson/Cherif (QAT)

Aizvadītās nedēļas nogalē noskaidrojās visas Rio olimpisko spēļu dalībkomandas, un kļuva skaidrs, ka ar divām komandām Rio spēlēs pārstāvētas būs Brazīlija, Itālija, Nīderlande, Polija, ASV, Austrija un Krievija.


, 2016-07-11 20:52, pirms 8 gadiem
Pirmais iespaids par grupu bija apmēram tāds – varēja būt labāk, bet varēja būt arī sliktāk.

Pēc tam rakstā skaidri un gaiši izskaidrots, ka visos grozos ir dabūts sliktākais variants. Kā tad īsti ir? Kas tad būtu bijis sliktāk?
, 2016-07-11 20:59, pirms 8 gadiem
Alisons vai Dalhauzers
, 2016-07-11 21:20, pirms 8 gadiem
Trakais servētājs, neērtie kanādieši un nezināmie kubieši! Viegli nebūs, bet no grupas ārā jātiek. Tālāk jau kā trāpīsies ar izlozi un konkrētajā dienā ar spēles garšu, izjūtām.
, 2016-07-11 21:20, pirms 8 gadiem
Visas grupas pec speka vienadas,ta ka nav starpibas,ja butu bijusi cita grupa
, 2016-07-11 21:27, pirms 8 gadiem
Adolfs'Hitlers rakstīja: Visas grupas pec speka vienadas,ta ka nav starpibas,ja butu bijusi cita grupa
F grupa tada pamiikstaaka
, 2016-07-11 21:45, pirms 8 gadiem
ice F-1 rakstīja: Alisons vai Dalhauzers
Tu to man?
, 2016-07-12 10:10, pirms 8 gadiem
ice F-1 rakstīja: Alisons vai Dalhauzers
Alisons vai Dalhauzers nemaz nevarēja būt vienā grupā ar mūsējiem. No pirmā groza varēja trāpīties Pedro/Evandro (BRA), Nummerdor/Varenhorst (NED) vai Gibb/Patterson (USA)
, 2016-07-12 12:13, pirms 8 gadiem
Aloeux rakstīja: Alisons vai Dalhauzers nemaz nevarēja būt vienā grupā ar mūsējiem. No pirmā groza varēja trāpīties Pedro/Evandro (BRA), Nummerdor/Varenhorst (NED) vai Gibb/Patterson (USA)
sk.
, 2016-07-12 13:47, pirms 8 gadiem
Lai Smedins un Plavins atbild par naudas izkrapsanu no valsts , kad pec olimpiskajam spelem viltigi sadalijas pa pariem , lai algotu vairakus trenerus un papildus speletajus , kaut gan finansejums bija jabut bronzas medalas ieguvejiem PlavinamSmedinam!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Ardis Bedrītis un Artūrs Rinkevičs. Foto: Jānis Riņķis, VK Saldus

Bedrītis/Rinkevičs "Challenge" sērijas pamatturnīrā sasniedz izslēgšanas spēlēs

LETA. Latvijas duets Ardis Daniels Bedrītis/Artūrs Rinkevičs piektdien Ķīnā profesionālās pludmales volejbola tūres (BPT) "Challenge" sērijas pamatturnīrā divos mačos izcīnīja vienu uzvaru, kas ļāva iekļūt izslēgšanas spēlēs.
Aleksandrs Samoilovs. Foto: IZM
7

Valdība tomēr piešķir 400 tūkstošus Nāciju kausa fināla organizēšanai Jūrmalā

Ministru kabinets šodien atbalstījis IZM ierosinājumu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt finansējumu CEV pludmales volejbola Nāciju kausa fināla, kurā tiks izspēlētas Parīzes olimpisko spēļu ceļazīmes, rīkošanai Jūrmalā jūnija vidū. Finansējuma summa ir 400 tūkstoši eiro.
Foto: Jurmala.beachvolley
1

Valdība lems par finansējuma palielināšanu olimpiskās kvalifikācijas turnīram pludmales volejbolā

LETA. Valdība otrdien, 23.aprīlī, lems par 400 000 eiro valsts līdzfinansējuma piešķiršanu Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra pludmales volejbolā sarīkošanai Latvijā, liecina valdības darba kārtība.