Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Norvēģijas kērlingisti dienas spēlē pieveic Šveici un izvirzās līderos

Norvēģijas kērlingisti dienas spēlē pieveic Šveici un izvirzās līderos
Norvēģijas jaukto pāru izlase
Foto: Imago/Scanpix

Dažas stundas pirms Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu oficiālās atklāšanas jaukto pāru kērlinga komandas aizvadījušas vēl divas spēļu kārtas. Par dienas centrālo spēli kļuva Šveices un Norvēģijas duelis ceturtajā spēļu kārtā.

Kērlinga turnīrā piedalās astoņas izlases, kuras visas aizvadīs viena apļa turnīru, labākajām četrām tiekot pusfinālā, kad arī tiks noskaidrota pirmā olimpiskā čempione jaukto komandu turnīrā, jo šī disciplīna olimpiskajās spēlēs piedzīvo savu debiju. Pēc divām kārtām vadībā bija Šveice, bet nākamajās divās spēlēs šveiciešiem bija jātiekas ar spēcīgo Norvēģijas izlasi, kā arī ASV.

Trešo spēļu kārtu Šveice nesāka īpaši labi, pirmajos divos endos ASV izlasei ļaujot paņemt divus punktus. Visu spēli vajadzēja atspēlēties, ko arī izdevās paveikt spēles otrajā pusē. Pēc septiņiem spēlētiem endiem rezultāts bija 4:3 ASV izlases labā. Tā kā ASV paņēma punktu endu iepriekš, tad Šveicei bija pēdējā akmens tiesības, lai vismaz panāktu izlīdzinājumu. Šveicieši ar katru izspēlēto akmeni perfekti tos krāja mājā, izsitot pretinieka akmeni, bet savējo saglabājot. Lieliski izspēlētais pēdējais ends Šveicei ļāva iegūt uzreiz sešus punktus un izcīnīt trešo uzvaru ar 9:4.

Citā spēlē Norvēģija spēkojās ar Dienvidkorejas kērlingistiem. Norvēģi lieliski nospēlēja otro endu, sekmīgi aizslēpjot savus akmeņus aiz pretinieku sargiem. Pēdējā akmens tiesības bija mājiniekiem, bet lielas iespējas izbēgt no zaudētiem punktiem nebija. Ar pēdējo metienu dienvidkorejieši riskēja, raidot akmeni pa sargiem, lai tādējādi veiksmes gadījumā izsitu pretinieku akmeņus no mājas, bet nesekmīgi. Norvēģija izvirzījās vadībā ar 4:0. Arī trešajā endā Norvēģija nozaga vienu punktu, kas pārējo spēli principā padarīja par formalitāti. Ceturtajā endā Norvēģija deva mājiniekiem iespēju atspēlēties, bet tā palika neizmantota. Dienvidkoreja šoreiz nespēja izrādīt pienācīgu pretestību, mačam noslēdzoties jau pēc septiņiem endiem ar Norvēģijas uzvaru - 8:3.

Spēle pēc septiņiem endiem beidzās arī Kanādas un Ķīnas duelī, kurā kanādieši pēc trīs endiem jau bija vadībā ar 7:2, arī turpinājumā kontrolējot cīņas gaitu un uzvarot ar 10:4. Tikmēr vēl vienu uzvaru izcīnīja Krievijas olimpisko sportistu komanda, kas slikti sāka spēli pret Somiju, nonākot iedzinējos ar 0:3, bet pēc tam guva četrus punktus trešajā endā, bet līdz septītajam endam izkārtoja sev uzvaru (7:5).

Par 4. kārtas centrālo maču kļuva Šveices un Norvēģijas duelis, kas savas cerības uz spraigo spēkošanos attaisnoja. Pirmajā endā norvēģi pieņēma lēmumu atdot pirmo punktu šveiciešiem, neriskējot tiem dot vairākus, jo mājā jau tā bija daudz pretinieku akmeņu. Stratēģija atmaksājās, jo jau nākamajā endā norvēģi izmantoja pēdējo akmeni, lai tiktu uzreiz pie trīs punktiem. Šveicei bija jāatspēlējas un vajadzēja spēlēt agresīvi. Norvēģiem bija iespēja nozagt punktu trešajā endā, labi tika salikti sargi, bet šveicieši ar prasmīgu metienu izsita pretinieku akmeni no centra. Iztiekot bez mērīšanas tomēr izrādījās, ka viens akmens tuvāk centram galu galā bija Norvēģijai (4:1).

Ceturtajā endā Šveice teorētiski ar pēdējo akmeni varēja atspēlēt trīs punktus, bet beigās tika pie diviem punktiem, atgriežoties spēlē. Nākamajā endā Šveice nozaga vienu punktu un panāca izlīdzinājumu. Turpinājumā komandas apmainījās punktiem pēc prasmīgi izspēlētiem endiem, visam izšķiroties astotajā endā. Norvēģi savus pirmos trīs akmeņus pārliecinoši salika centrā, kamēr šveiciešiem, kuriem arī nebija pēdējā akmens tiesības, vajadzēja atrast veidu, kā dabūt akmeni tuvāk centram aiz pretinieku akmens. Tas bija grūts uzdevums un ar pēdējiem diviem akmeņiem netika sasniegts. Norvēģi sev labvēlīgā situācijā vēl nolika sargu, izdzēšot Šveices cerības uz perfektu rezultātu pēc četrām kārtām. Norvēģijai uzvara ar 6:5.

Spraiga cīņa izvērtās arī starp Krievijas olimpiešiem un Ķīnas kērlingistiem. Pirmajā endā krieviem izdevās nozagt pirmo punktu, otrajā endā vēl vienu, lai arī ķīnieši cerēja uz vismaz diviem punktiem, lielākajai daļai akmeņu sakrājoties vēl pirms mājas, bet trešajā endā lielākā daļa akmeņu bija mājas centrā, kur Krievijas olimpiskie atlēti tika pie trešā punkta. Ceturtajā endā ķīniešiem beidzot izdevās tikt pie trīs punktiem, bet spēles turpinājums atkal bija nesekmīgs (3:5). Varēja likties, ka krievu izredzes nav no lielākajām, bet astotajā endā krievi netika klāt pretinieku akmenim, kā rezultātā nozagts punkts un neizšķirts (5:5). Vajadzēja aizvadīt devīto endu, kurā Krievijas olimpieši sekmīgi izspēlēja pēdējo akmeni, tiekot pie tik vajadzīgā punkta - 6:5.

Pēc zaudējuma Norvēģijai, Dienvidkorejas kērlingisti izrēķinājās ar ASV izlasi, sakaujot to ar 9:1. Tikmēr Kanāda jau pēc sestā enda lika pacelt balto karogu Somijai, kas vēl joprojām bez uzvarām - 8:2.

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga jaukto pāru komandu turnīra 3. un 4. kārta

SpēleRezultāts
Dienvidkoreja-Norvēģija3:8
ASV-Šveice4:9
Ķīna-Kanāda4:10
Krievijas olimpieši-Somija7:5
Kanāda-Somija8:2
Ķīna-Krievijas olimpieši5:6
ASV-Dienvidkoreja1:9
Šveice – Norvēģija5:6

Phjončhanas ziemas olimpiskās spēles, kērlinga jaukto pāru komandu turnīrs

VietaKomandaUZ
1.Kanāda31
1.Norvēģija31
1.Krievijas olimpieši31
1.Šveice31
5.Dienvidkoreja22
6.Ķīna13
6.ASV13
8.Somija04

Izmantotie resursi:
https://www.olympic.org/pyeongchang...


Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.