Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Reklāmraksts: Jūrmalā diskutēs, kā mazināt noslīkušo skaitu visā Eiropā

Mārcis Martini
Mārcis Martini

Šī gada 11. un 12. novembrī Eiropas Peldēšanas federācija (European Aquatics) sadarbībā ar Latvijas Peldēšanas federāciju (LPF) rīkos pirmo starptautisko konferenci "Learn to Swim" (“Mācīties peldēt”). Konferences galvenais mērķis ir dalīties pieredzē un uzsākt kopīgu darbu, lai mazinātu noslīkšanas gadījumu skaitu un uzlabotu iedzīvotāju peldētprasmi visas Eiropas līmenī. Reģistrācija konferencei līdz 3. novembrim vietnē https://conference.swimming.lv/.

“Augstu vērtēju Latvijas peldēšanas federācijas ieguldīto enerģiju un aizrautību peldētapmācības veicināšanai savā valstī. Konference, kas norisināsies ļoti skaistā vietā pie Baltijas jūras, vienuviet pulcēs ekspertus un entuziastus no visas Eiropas. Ir svarīgi satikties klātienē, dalīties ar zināšanām, mācīties, kā arī kopā strādāt pie pirmā vienotā peldētapmācības standarta. Konferencē, akcentējot peldētprasmes nozīmīgumu ikviena dzīvē, meklēsim veidus, kā iedrošināt cilvēkus mācīties peldēt, jo tā ir lieliska un veselīga nodarbe gan lieliem, gan maziem,” dalībai konferencē aicina European Aquatics prezidents Antonio Hosē Silva (António José Silva).

Konference ir svarīgs notikums Eiropas nacionālo federāciju, akadēmiskās sabiedrības, peldēšanas treneru un pedagogu, citu ar peldēšanas sporta veidu saistīto profesionāļu, kā arī lēmējinstitūciju pārstāvju sadarbības veicināšanai. Tā ir jauna iniciatīva drošības uz ūdens un peldēšanas izglītības veicināšanai visā Eiropā. Konferences laikā tās dalībnieki tiks iepazīstināti ar European Aquatics izstrādāto bērnu peldēšanas prasmju un zināšanu par drošu uzvedību "Learn to Swim" apmācību programmu. Tās mērķis ir vienotas peldēšanas mācīšanas sistēmas un metodikas ieviešana visā Eiropā. Mācību materiālu izstrādājuši vairāku valstu savas jomas eksperti, tostarp arī no Latvijas.

Divu dienu programmā uzstāsies daudzi savas jomas speciālisti. Par to, kā veidot veiksmīgu nacionālo peldētapmācības programmu, pieredzē dalīsies Dr. Roberts Stallmans (Dr. Robert Stallman), Norvēģijas Sporta zinātnes skolas fiziskās attīstības departamenta asociētais profesors, savukārt Andreass Šleihers (Andreas Schleicher), Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) izglītības un prasmju direktors, akcentēs fiziskās audzināšanas nozīmi izglītības un sociālajās vērtībās. Konferences programmā iekļautas arī Portugāles, Ungārijas, Īrijas, Slovēnijas, Igaunijas peldēšanas federācijas pārstāvju prezentācijas, kā arī vairākas paneļdiskusijas.
Ar īpašu uzrunu konferenci atklās bijusī Sīrijas valsts izlases peldētāja, Olimpisko spēļu dalībniece Jusra Mardini (Ysra Mardini), kas, pateicoties savai peldētprasmei, izglāba sevi un 18 citus bēgļus ceļā no Turcijas uz Grieķiju. Apstājoties laivas motoram, viņa kopā ar vēl trim bēgļiem, peldus grūžot laivu uz priekšu, pēc trīs stundām sasniedza Lesbas salu. 2023. gadā žurnāls Time Jusru iekļāvis starp 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē.
“Latvija kā pirmās “Learn to Swim” konferences norises vieta ir simboliska – Latvijā aizvien noslīkst par daudz, un valstī nav vienotas peldētapmācības stratēģijas. Šī ir unikāla iespēja izprast, kāpēc citas valstis, tai skaitā Lietuva un Igaunija, ir ieviesušas valsts finansētu, mērķtiecīgu peldētapmācības programmu visiem bērniem,” stāsta LPF prezidents Aivars Platonovs. “Divu dienu laikā būs iespēja satikt jomas speciālistus teju no visas Eiropas. Lektoru vidū būs pārstāvji no Īrijas, kur ūdens drošības asociācijas pirmsākumi meklējami tālajā 1945. gadā un šodien uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir mazāk nekā viens nāves gadījums, no Norvēģijas, kur obligātā peldētapmācība skolās tika ieviesta jau 20. gadsimta sešdesmitajos gados un kur apmācības ir obligātas arī atklātajās ūdenstilpēs, un citām valstīm.”

"Learn to Swim" konference atspoguļo kontinentālās organizācijas apņemšanos veicināt peldēšanas izglītību visā Eiropā un tādējādi samazināt noslīkšanas riskus. Apvienojot dažādu ieinteresēto pušu pārstāvjus, tai skaitā sportistus, trenerus, administratorus, nozares ekspertus, politiķus, veselības un izglītības speciālistus, konference aicina uz produktīvām diskusijām par labākajām praksēm, inovatīvām stratēģijām un pragmatiskiem risinājumiem peldēšanas mācību programmu un noslīkšanas novēršanas politikas jomā.

Konference “Learn to swim”, ko rīko Eiropas Peldēšanas federācija sadarbībā ar Latvijas Peldēšanas federāciju un biedrību “Peldēt droši”, norisināsies 11. un 12. novembrī Jūrmalā “Hotel Lielupe by Semarah”. Ar konferences programmu un reģistrācijas noteikumiem var iepazīties Interneta vietnē https://conference.swimming.lv/ un https://www.len.eu/learn-to-swim-co... ON-LINE reģistrācija atvērta līdz 30. oktobrim.

Papildu informācija:
Biedrība “Peldēt droši”, tālrunis +371 26 23 28 23
Latvijas Peldēšanas federācija, tālrunis +371 22 840 906