Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Aizliegtā karoga nesējs nenožēlo savu uznācienu paralimpiādes atklāšanā

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Aizliegtā karoga nesējs nenožēlo savu uznācienu paralimpiādes atklāšanā
Baltkrievijas delegācijā arī Krievijas karogs
Foto: Sergio Moraes / Reuters, rsport.ru

Baltkrievijas Sporta un tūrisma ministrijas nodaļas vadītājs Andrejs Fomočkins atklāj, ka rēķinājās ar sankcijām par Krievijas karoga nešanu atklāšanas ceremonijā, taču personiskie uzskati ir pirmajā vietā.

Kā jau ziņots, atklāšanas ceremonijā Baltkrievijas delegācijas funkcionārs Andrejs Fomočkins nesa Krievijas karogu, kaut gan iepriekš pasaules paralimpiešu vadība to aizliedza. Drosminiekam izdevās noiet apmēram ceturtdaļapli, un tad aizliegtais karogs tika konfiscēts. Baltkrievijas paralimpiešu vadība skaidroja, ka baltkrievu delegācija nesa krievu karogu, solidarizējoties ar Krievijas paralimpiešiem, kuri "tika atstādināti no Rio spēlēm bez antidopinga noteikumu pārkāpšanas un individuālo diskvalifikāciju piespriešanas".

Andrejs Fomočkins: "Baltkrievijas komandas lēmumu ļoti ietekmēja arī krievu paralimpiešu trenere Jeļena Belkina, kura [pēc nepielaišanas] stāstīja pa sportistu reakciju un raudāja. Svarīgi atcerēties, ka tie ir cilvēki ar ierobežotām iespējām, kuriem par dzīves jēgu kļuvis sports - tā ir iespēja pašrealizēties un būt noderīgiem sabiedrībai, nevis sēdēt starp četrām sienām."

Kādā veidā notika Krievijas karoga konfiscēšana?
- Pie manis pienāca organizatoru pārstāvji un, atsaucoties uz oficiālo procedūru, lūdza atdot Krievijas karogu. Viņi arī nofotografēja akreditācijas karti, lai mani identificētu. Ja jau tā bija oficiāla procedūra, man nācās izpildīt viņu prasības.

Droši vien apzinājāties, ka sankcijas var skart visu Baltkrievijas izlasi?
- Mēs visi to sapratām. Saskaņā ar mūsu pamatplānu lielos baltkrievu un krievu karogus vajadzēja nest mūsu paralimpiešiem pirmajās rindās, taču viņiem nesanāca, jo karogus atņēma. Tad nostrādāja mūsu rezerves variants ar karogu, kas bija pie manis.

Kāda izvērtās nakts pēc tam?
- Neslēpšu, ka nevarēju aizmigt. Pat ja gribētu, nevarētu. Telefons pastāvīgi zvanīja. Uz daudziem zvaniem nevarēju atbildēt - rīta pusē jau bija ap 100 zvaniem. Visi gribēja atbalstīt. Daudzi to darīja sociālajos tīklos. Tik vērienīgu atbalstu nebiju gaidījis, īpaši no Krievijas puses.

Kā uztvērāt ziņu par akreditācijas atņemšanu?
- Teikšu diplomātiski: personiskie uzskati ir svarīgāki. Es pametu Rio, taču sirdī esmu kopā ar mūsu paralimpiešiem.

Nenožēlojat savu soli?
- It nemaz. Starptautiskās paralimpiskās komitejas vadītājs Filips Kreivens atklāšanas ceremonijas runā teica, ka mēs visi esam daļa no pasaules. Man nav saprotams, kāpēc Krievijas sportisti nav daļa no šīs paralimpiādes."

Krievu medijos jūs sauc par varoni.
- Es sevi par tādu neuzskatu. Varoņi ir visi paralimpieši, kuri, pārvarot savas kaites, ikdienā pierāda, ka neiespējamais ir iespējams.

Izmantotie resursi:
"Sportivnaja Panorama" / mst.by

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2016-09-10 16:28, pirms 8 gadiem
Krievi izmantoja viņu kā noderīgo idiotu un tad pameta zem tanka! Ar to arī apsveicu, karjera čalim beigusies.

  +2 [+] [-]

, 2016-09-10 17:01, pirms 8 gadiem
Izdzīt šito no sporta kustības aprites...prieks ka utainos izmēza no olimpiādes..tādiem nav vieta starp cilvekiem..

  +4 [+] [-]

, 2016-09-10 18:21, pirms 8 gadiem
Godīgi sakot, šī ir tā reize, kad Baltkrievijas federāciju pilnīgi bezkaislīgi būtu jāsoda ar naudassodu, kas mērāms simtos tūkstošu, un lietu jāizbeidz.

  -2 [+] [-]

, 2016-09-10 18:37, pirms 8 gadiem
Tapat sorosa atejas piemerotu dsq visam valstim kas kaucik "draudzejas" ar rusñu pec 4 gadiem.. pec apmaksato swj komentiem jau redzams.. trapija tiesi acee xD

     [+] [-]

, 2016-09-10 18:42, pirms 8 gadiem
Parbijušies nepajokam visa tā varza .. jo jūt ka valstis var nemt un pašas nepiedalities Olimpiskajas un tas jau būtu pipec .. Pat kara laikaa nebija tādas cenzūras un bailes no provokacijām xD

  +1 [+] [-]

, 2016-09-11 14:11, pirms 8 gadiem
labi zin ka paši vainīgi, bet tēlo cietējus kuru amērika apbižojusi un viss ir liels pasūtījums. Tas attiecas arī un pārējiem krievijas sportistiem. varēja visu izlasi izmest par šo. Politikai sportā nav vietas