Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2274, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Celmiņš

Pasaules čempionātā parahokejā šodien fināls

Šodien 4.maijā Čehijas pilsētā Ostravā noslēdzas pasaules čempionāts parahokejā. Par trešo vietu sacentīsies mājinieki Čehijas izlase ar Dienvidkorejas valstsvienību, savukārt par pirmo vietu sacentīsies ASV un Kanādas valstsvienību spēlētāji. Sporta līdzjutējiem Latvijā sestdienā būs iespēja vērot "zelta cīņu" tiešraidē plkst. 17.30, hokeja fanu kanālā "360 Hokejs".

Pirms 2019.gada pasaules čempionāta parahokejā lielākā daļa no prognozēm paredzēja tieši šādu - ASV un Kanādas cīņu par uzvaru čempionātā, taču reti kurš iepriekš vērtēja kā reālas iespējas mājas komandai - Čehijas valstsvienībai cīnīties par bronzu. Zināmā mērā pārsteigums šajā parahokeja nedēļā ir Itālijas komandas vājāks sniegums, kas atpaliek no 2018.gada Paralimpisko spēļu rezultāta, kur itāļi piekāpās Dienvidkorejai.

Dienas rezultāti 3.maijā:

- Itālijas valstsvienībai ar 0 : 1 piekāpās Norvēģijas valstsvienībai;
- Kanādas valstsvienība ar 10 : 0 sagrāva Dienvidkorejas valstsvienību;
- ASV čempionu vienība ar 10 : 2 pārspēja mājinieku Čehijas valstsvienības pūles.

Rezultāti pirms fināla dienas:

Norvēģija 5 vieta pasaules reitingā;
Itālija 6 vieta pasaules reitingā;
Zviedrija 7 vieta pasaules reitingā;
Japāna 8 vieta pasaules reitingā.

2019.gada pasaules čempionāta norises arēna Ostravā pazīstama vairumam hokeja fanu pasaulē kopš 2009.gada IIHF pasaules čempionāta un šobrīd ir viena no nedaudzajām hokeja arēnām Eiropā, kurā ievēroti universālā dizaina principi un, kas pilnībā piemērota cilvēku ar īpašām vajadzībām pieejamības prasībām. Ostravar arēnas maksimālā ietilpība ir 10 004 vietas un jau šo divu parahokeja dienu garumā, kopējais dažādo spēļu apmeklējums bijis ievērojams – sevišķi lielu fanu pulku piesaistot pašmāju – Čehijas valstsvienības spēlēs.

3.maija spēle starp Čehijas un ASV valstsvienībām pulcēja rekordlielu skaitu apmeklētāju klātienē – Ostravar arēnas un turnīra organizatori jau stundu pirms spēles ziņoja, ka sasniegta maksimālā ietilpība – tātad vairāk nekā 10 tūkstoši skatītāju. Klātienē spēles atmosfēra bija burtiski elektrizēta, un pirmie vārti, kurus realizēja Čehijas valstsvienība burtiski izsauca gaviļu vētru.

Atgādinām, ka sestdien, 4. maijā, plkst. 17.30 pasaules čempionāta spēle parahokejā tiks demonstrēta "Tet" īpaši pasaules čempionātam hokejā izveidotajā kanālā "360TV Hokejs". Spēles komentētājs būs hokeja profesionālis Edgars Gaross.

Pasaules čempionāts parahokejā 2019.gadā norisinās Čehijas pilsētā Ostravā, kur laika posmā no 27.aprīļa līdz 4.maijam sacentīsies elites grupas pārstāvji – Čehijas, Zviedrijas, Itālijas, Kanādas, Norvēģijas, Dienvidkorejas, ASV un Japānas parahokeja valstsvienības. 2.maijā paralēli čempionātam norisināsies arī Nāciju pārstāvju sanāksme, kurā piedalīsies arī Latvijas pārstāvji.

Uzziņai:

"Latvijas Para Ledus Hokeja Federācija" 2019.gada janvārī kļuvusi par pilntiesīgu "Latvijas Paralimpiskās komitejas" dalīborganizāciju, tādējādi izpildot atzīšanas procedūru – apliecinot savu piederību parasportam, un izvirzot mērķus 2026.gadā piedalīties kā nācijas izlase Paraolimpisko spēļu disciplīnā – parahokejā.

Para ledus hokejs (angļu: Para ice hockey; arī roku hokejs vai kamaniņu hokejs (angļu: ice sledge hockey, sled hockey)) ir komandas sporta spēle uz ledus, analoga hokejam ar ripu, taču domāta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Divas spēlētāju komandas, kurās ir līdz 15 dalībnieku, sacenšas savā starpā, pārvietojoties pa ledu ar speciālām kamaniņām un ar hokeja nūju palīdzību cenšas izdarīt pēc iespējas vairāk metienu pretinieka vārtos, aizsargājot savējos. Uzvar komanda, kas iemetusi visvairāk ripu pretinieka vārtos. Komandas sastāvā paralēli var piedalīties dažādu dzimumu atlēti – tādējādi šis ir viens no demokrātiskākajiem un iekļaujošākajiem komandu sporta veidiem. Para ledus hokejs ir iekļauts paraolimpisko ziemas spēļu programmā.

Parahokeja kustības aktivitātes Latvijā ir iespējamas pateicoties "Starptautiskās Paralimpiskās komitejas" "Agitos fonda" granta finansējumam un "Latvijas paralimpiskās komitejas" līdzfinansējumam. Parahokeju atbalsta "Tet", "Mass portal", "Mobilly" un "Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari"".


, 2019-05-04 14:43, pirms 5 gadiem
Par parapretinieka paragrūšanu parabortā paratiesnesis piešķir divu paraminūšu paranoraidījumu.
Valmieras Gaujas krasta vidusskolas – attīstības centra sporta zāles atklāšanas ceremonija. Foto: valmierasnovads.lv
1

Valmieras Gaujas krasta vidusskolā par 2,1 miljoniem eiro pielāgota sporta zāle

Olimpiskajā dienā, 26. aprīlī, svinīgā gaisotnē atklāta Valmieras Gaujas krasta vidusskolas – attīstības centra jaunā sporta zāle, kas īpaši pielāgota bērniem un jauniešiem ar speciālām vajadzībām.
Jānis Buks. Foto: LOK
10

LOK prezidents vaino Čakšas komandu par politiskā spiediena izdarīšanu

LETA. Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Jānis Buks vaino Izglītības un zinātnes ministrei Andai Čakšai pietuvinātas personas par politiska spiediena izdarīšanu, trešdienas vakarā vēstīja Latvijas Televīzija (LTV).
LSFP prezidents Einars Fogelis un LOK ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks. Foto: LOK
6

LOK biedri neatbalsta LOK un LSFP apvienošanās procesa uzsākšanu

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) biedri šodien Ģenerālās asamblejas sesijā (aizklātā balsojumā) nolēma neatbalstīt kārtību, kādā Latvijas Sporta Federāciju padome (LSFP) tiktu apvienota ar LOK.