Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1281, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Cīrulis

Netici stihijai, klausi savam ķermenim!

Netici stihijai, klausi savam ķermenim!
Foto: www.nordearigasmaratons.lv

Kamēr Rīgā un citur Latvijā šodienas lielākais piedzīvojums bija dabas kataklizma, tikmēr man izdevās līdz šim labākais treniņš Rīgas maratonam. Par visu pēc kārtas.

Pagājis jau diezgan ilgs laiks, kopš stāstīju par savām gaitām, daži pat sūtīja vēstules, redz - trūkstot bloga. Nu, jā – pagurums pēc 8,5 km arī bija pēdējais atskaites punkts. Kopš tā mirkļa bijis gan maratons, stāvot rindā pēc "Mettalica" biļetēm, gan Lieldienu izēšanās laukos, tomēr treniņos 10 kilometrus nebiju mocījis, pieturējos vien pie piecīša, galvenokārt laikapstākļu un apavu dēļ.

Apavi – tieši šī tēma Jūsu komentāros tiek cilāta visvairāk. Pagājušajā nedēļā arī sāku ko bīdīt. Uzzināju, ka eksistē tāda padarīšana kā pēdas skenēšana, un, zinot, ka tieši kājas maratonā cietīs visvairāk, nolēmu izmēģināt to. Jāsaka - nekas sāpīgs tas nav un aizņem nieka desmit minūtes. Pārliecinājos vien par to, ka manas pēdas nemaz nav ideālas - vispirms jau viena garāka par otru, īsākā arī platāka un citi brīnumi. Kā lielākai daļai cilvēku, arī man skriešanas laikā esot liels spiediens uz papēdi, turklāt es ļoti spēcīgi atsperoties. Tad nu pēc visiem šiem brīnumiem tiku pie rekomendētiem "Adidas" apaviem - vieni treniņiem, otri (īpaši vieglie) pašam maratonam. Pie manis tie gan nokļūs tikai jaunnedēļ, tāpēc visu smagumu vēl pašlaik pacieš manas konversītes. Runājot par pēdas skenēšanu, sekojiet informācijai, jo aprīlī akcijas ietvaros šo procesu būs iespējams veikt ikvienam.

Vēl izdevies mazliet motivēt arī savus kolēģus - eSports.lv autorus. Rīgas maratonā tagad startēsim kā komanda, jāpiebilst gan, ka lielajai distancei pieteicies vēl tikai viens avantūrists, divi centīsies pievarēt pusmaratonu, bet pārējie mēros vien 5 km distanci. Liels prieks arī par viņiem.

Bet nu pie šodienas. Rīti joprojām nav kļuvuši par manu stipro pusi, tāpēc, pamanot kupenas septiņos no rīta, domāju, kā tikt līdz darbam, nevis kā paskriet. Arī darba dienas laikā galīgi nešķita, ka šis vakars varētu būt treniņvakars, tomēr, braucot mājup, pakrūtē tā dīvaini kņudināja – "Nu paskrien, Jāni, paskrien!" Tā kā putenis nedaudz bija pierimis, tad, nemiera dīdīts, apģērbu ziemīgo skriešanas apģērbu un devos ielās. Sākumā gribēju mazo aplīti izmest, vismaz 3 kilometrus, tomēr jau pirmajā pagriezienā mainīju savas domas un aizšāvu neceļos. Precīzāk būtu teikt, ka kājas mani nesa – un tā plānotais trīnīts pieauga. Patīkami, ka ielās nebiju vienīgais tipinātājs – vēl divus skrējējus, kurus nebiedēja laikapstākļi, Pļavnieku apkaimē satiku. Pēdējā posma asais pretvējš gan deva smadzenēm signālu doties taisnā ceļā mājup, citādi sazin vēl kurp kājas aiznestu... 55 minūtes un 9,5 km parādīja vēlākie aprēķini. Bez dūrieniem sānos, apstāšanos vai smagumu kājās. Arī tagad – tāda feina sajūta, pat neizdarītie darbi sekmējas. Pavisam savādi...

Uzmetot skatienu Rīgas maratona oficiālajā interneta mājaslapā publicētajam treniņplānam, secinu, ka esmu gan pamatīgi atpalicis. Līdz šim treniņos jau bija jānoskrien teju 150 km, kamēr es varu lepoties vien ar nedaudz vairāk kā 60. Ja pirms šodienas mans optimisms bija pamatīgi noplacis, tad atkal varu raudzīties uz 18. maiju ar smaidu sejā.

Lasi vairāk:
Sākt nemaz nav viegli
Vai amatieris pieveiks maratonu?
Pirmā vilšanās


, 2008-03-26 22:58, pirms 16 gadiem
Īstenībā šodienas laika apstākļi rada vēlmi paņemt brīvdienu un paslēpot, kamēr vēl ir sniegs...
, 2008-03-26 23:02, pirms 16 gadiem
Turies, Cīrul! Vairs tikai 52 dienas!
Es izlaidu pirmo skriešanas treniņu sagatavošanās posmā , otrdien- pārāk vēlu atnācu no augstskolas un pārāk nežēlīgais putenis mani nobiedēja! tomēr viss rita pēc plāna, svētdien 20 km tika pievarēti diezgan normāli- arī ceļi vairs nerada tik lielas problēmas, tomēr vēl ik pa laikam jūt! Funkcionāli maratonam sķiet es būtu gatavs- atliek tikai kājās vēl iedzīt to iekšā, lai viņas turētu!

Bet viss oki- laiks cerams uzlabosies, svādāk tomēr nav tāds kaifs no tās skriešanas pa sniegu!
, 2008-03-26 23:02, pirms 16 gadiem
njā...skriet Pļavniekos...personīgi pazīstams maršruts...
, 2008-03-26 23:07, pirms 16 gadiem
Nesen arii saaku skriet...Veel pirms paaris meeneshiem neticeeju, ka varu noskriet 10 minuutes, bet tagad skrienu 10 km apm 55 minuutees. Ljoti patiikams process, iipashi peec kaarteeja sava rekorda paarvareeshanas. Vieniigais, kas man trauceetu veikt maratonu, kas ir mans sapnis, ir mani 90 kg. Bet veel ir priekshaa visa dziive, lai to sasniegtu
, 2008-03-26 23:10, pirms 16 gadiem
tev 90 kg ir tāpēc ka esi resns vai arī vnk garš un būdīgs?
man bija 86 kg uz 193 cm pirm pārs mēn- tagad nez !
sportojis esmu no 7 gadu vecuma un liekā svara nav - tiesa protams profesionāli- maratonistu ar tādiem parametriem neredzēsi- bet normālā līmenī var noskriet!
Slēpts komentārs: polārlācēns
, 2008-03-26 23:19, pirms 16 gadiem
Nu, esmu 187, buudiigs ariidzan, un paaris lieki kilogrami arii pieaugushi . Es ariii no beerniibas ar sportu nodarbojo (bet pa starpu bija paaris bezdarbiibas gadi) tikai nekad neesmu vareejis daudz skriet. Skriet iisos gabalus un mest, bet garos gan ne. Nez, laikam vienkaarshi vajadzeeja paarvareet sevi un pamociities distances saakumaa...
, 2008-03-26 23:33, pirms 16 gadiem
nedomaaju ka par skreejeeju var spriest peec taa vai vinjsh ir vai nav dzirdeejis par skeneeshanu!
starp citu to adidas foot scan esmu izmeegjinaajis un tev vieniigajam nav viena kaaja lielaaka par otru! bet nu tici man kad tiksi pie skrieshanas apaviem redzeesi ka cita lieta! pats no saakuma skreeju ar basketbola apaviem un domaaju kaada starpiiba kas kaajaas.. Lai Tev izdodas!
, 2008-03-26 23:43, pirms 16 gadiem
Njaa, ko tad man teikt ar savie 94 kg uz augumu 173? Bet nu resns neesmu vnk dazi smejas ka pleci tikpat plati kaa pats gars Bet nu taapat 3niiti bez problemaam var noskriet savaas 13 min
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-03-27 00:07, pirms 16 gadiem
3 km 13 minūtēs ir ļot lēni
bet nu katrs dara ko grib!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-03-27 10:43, pirms 16 gadiem
Visu pagaajusho nedeelju noslimoju(saapeeja kakls) izgaaju paskriet tikai sestd.sveetd. abas reizes pa 11km laiks apm.52min.otrdien atkal visu dienu sap kakls nekaada skrieshana nesanaak,shodien peec darba izieshu bish pa kupenaam paskrieties ceru ar kaklu viss buus oki
, 2008-03-27 11:08, pirms 16 gadiem
Bubb un Kastani un parejie! ari domaju skriet un ari problema tada, ka partak maz laika palicis gatavoshanas. Man sanak paskriet 2 -3 reiz nedelja, bet ne mazak kaa 15km ( parasti 3km iesildos + 10km tempaa + 3 km atslodze) temps tagad apmeram 5min /km, bet ari svars biki par lielu. Esmu secinajis, ka 1 lieks kg dod rezltatam klat kadas 3- 5sek uz km. Un tas ir galvenais ko vajag optimala forma pirms starta! nu vismaz lai starpiba starp auguma cm un svara kg buutu virs 100.
, 2008-03-27 11:12, pirms 16 gadiem
Parsvara jau sanak skriet vienatne, tad tiem kas nezin: labakais partneris ir NIKE+ sistema! Nike+ apavi , i-pods un chips. BEz ta nemaz vairak nevaru iedomaties treninju. Jo, lai kur skrietu- Tu precizi redzi attalumu, kontrole atrumu, laiku, pat kalorijas. Pern pusmaratonaa 1. reizi izmantoju... un tas palidzeja skriet noturet tempu. Shi tiesahm nav reklama, vienkarshi ideala lieta, par ko reti kursh zina.
, 2008-03-27 11:13, pirms 16 gadiem
Malac's, vēl tik 33 kiļi jāpieliek.
Lai veicas
Tik traks, ka maratonu skrietu neesmu, bet pusiniekam jāgatavojas...
, 2008-03-27 11:14, pirms 16 gadiem
A Pareiz, ja nav 18 ta nemaz maratonu nevar, nu ok
, 2008-03-27 13:02, pirms 16 gadiem
Malachi Es arii esmu cieshi noleemis noskriet maratonu, bet taa, lai no taa buutu kaut vai neliels baudiijums, taapeec maratons nebuus ne shogad, ne arii naakamgad. Ir jau cilveeki, kas no nulles liidz maratonam speej sagatavoties 3 meeneshos un to pat noskrien itin pieklaajiigaa laikaa, taa zem 4:30, bet staasta, ka tas neesot ne patiikami, ne arii veseliigi un ljoti biezhi tas tad arii ir peedeejais maratons muuzhaa, jo peec tam chupaa ir gan ortopeedija, gan veeleeshanaas turpinaat... To nenoveelu nevienam.

Kas attiecas uz apaviem, tad patiesiibaa vajadzeetu piestaigaat pie ortopeeda un pafilmeet, kaa juusu kaajas izskataas, skrienot pa lentu. Vairumam cilveeku potiite liecas vai nu uz iekshu, vai arii uz aaru, un tas nosaka, kaads skrieshanas apavu tips ir piemeerotaaks. Peedas forma driizaak nosaka, vai jums vajadziigi plataaki vai shauraaki apavi, un ir pavisam cita opera!

Un veel. Neskrien maratonu, ja neesi peedeejaa laikaa vismaz paaris reizhu noskreejis 30-35 km distances.
Slēpts komentārs: parazutis
, 2008-03-27 20:26, pirms 16 gadiem
piekrītu M. - nevajag saforsēt. Man arī šķiet, ka noskrietie 9.5km drīzāk vedina domāt, ka jāorientējas uz pusmaratonu. Ir palikuši nepilni 2 mēneši. Kaut gan protams es neizslēdzu iespēju, ka maratonu noskriesi. Un vēlreiz piekritīšu M. - kaut nu maratona skriešana ar to nepieriebjas un veselība nesačakarējas. Bet, ja esi nolēmis, tad neatrunāšu - ir dzirdēti gadījumi arī par pavisam maztrenētiem rumpīšiem, kas spēja maratonu pievārēt iekļaujoties kontrollaikā. Veiksmi, bet biežāk paskriet nu gan derētu. Rūdi raksturu!
, 2008-03-28 16:18, pirms 16 gadiem
Ar šitādu trenēšanos Tev puis maratonu skriet nevajadzētu. Ja regulāri reizi nedēļā neskrien 30 - 35 km, maratona trasē labāk nerādies.Vēlamais nedēļas apjoms jābūt virs 100km.Tad vēl varētu mēģināt bez garajiem gabaliem brīvdienās.
''Nordea Rīgas maratona'' uzvarētājs Slimani Benazuzs
Foto: Renārs Buivids
36

Nordea Rīgas maratonā uzvar marokānis Benazuzs (labots)

Par 2010. gada ''Nordea Rīgas maratona'' uzvarētāju šodien kļuva Marokas pārstāvis Slimani Benazuzs, kurš 42 kilometrus un 195 metrus garo distanci veica divās stundās, 17 minūtēs un 33 sekundēs. Sieviešu konkurencē uzvaru izcīnīja Marina Damanševica (Baltkrievija).
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
17

Klāt jubilejas Rīgas maratons ar dalībnieku rekordskaitu

Svētdien plkst. 9:00 ar startu "Vienotības kilometra" distancē sāksies jubilejas – 20. – Rīgas maratons, kas jau vairākus gadus nes galveno atbalstītāju Nordea vārdu. Sacensībās piedalīsies vairāk nekā 11 000 dalībnieku.
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64
13

Rīga maratona svētku gaidās

Dalībai jubilejas - 20. - Nordea Rīgas maratonā, kas norisināsies svētdien 23. maijā, reģistrējušies jau vairāk nekā 11 300 dalībnieku. Tradicionālais skrējiens pulcēs skrējējus no vismaz 43 pasaules valstīm, šodien preses konferencē pastāstīja organizatoru pārstāvis Aigars Nords.