Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Kjasts Podžuks: "Tagad ceturtā vieta būtu kā zelta medaļa..."

Kjasts Podžuks: "Tagad ceturtā vieta būtu kā zelta medaļa..."
Kjasts Podžuks teicami brauca Latvijas izlases sastāvā Pasaules kausā un tagad cer apliecināt sevi Eiropas čempionāta finālā.

Tikai 2001. gada tika sarīkots pirmais Eiropas čempionāts spīdvejā un šo sestdien Gdaņskā risināsies tikai 13. čempionāta pirmais posms, taču tikai šā gada Eiropas čempionātu spīdvejā laikam var saukt par pilnvērtīgu čempionātu, jo tik spēcīgs dalībnieku sastāvs šajās sacensībās nekad vēl nav bijis. Tāpēc īpaši patīkami, ka starp finālistiem ir arī mūsu Kjasts Podžuks.

2001. gadā Eiropas čempionātā nepiedalījās ne skandināvu, ne britu spīdvejisti un ja skandināvi jau ar nākamo gadu sāka piedalīties, tad pirmais brits - pašreizējais "Grand Prix" seriāla jeb pasaules čempionāta vicelīderis Tais Vofindens - piedalīsies tikai tagad. Iepriekšējie 11 čempioni (slovēnis Matejs Žagars ir vienīgais, kurš uzvarējis divas reizes) nav vainīgi, ka liela daļa spēcīgāko spīdvejistu ignorēja šīs sacensības (tajā skaitā arī finansiālu iemeslu un neizdevīgo termiņu dēļ) un tas nemazina viņu titulu vērtību. Daži augstākās klases meistari piedalījās katru gadu, taču šī sezona Eiropas čempionātā spīdvejā būs īpaša.

Eiropas čempionāts spīdvejā ir nonācis poļu "OneSportMarketing" paspārnē, kam izdevies piesaistīt vairākus GP seriāla dalībniekus ar slavenajiem Tomašu Gollobu, Niki Pedersenu un pašreizējiem GP seriāla līderiem Emīlu Saifutdinovu un Taiu Vofindenu priekšgalā, turklāt izdevās piesaistīt Eurosport TV kanālu, kas rādīs visus četrus finālposmus (pārraide no Gdaņskas sestdien sāksies plkst 19.30 pēc Latvijas laika). GP seriāla rīkotāji no BSI jau ir ne tikai greizsirdīgi, bet pat nedaudz nikni uz poļu firmu, uzskatot to par nopietnu konkurenti. Spīdvejs no šāda pavērsiena tikai iegūst - Eiropas čempionāta finālposmi kļūst par patiešām ļoti augstas klases sacensībām.
Bez jau minētajiem Saifutdinova, Golloba, Vofindena un trīskārtējā pasaules čempiona Pedersena finālposmos startēs arī tādi meistari kā 2011. gada Eiropas čempions Grigorijs Laguta, pašreizējais čempions Alešs Drīmls, Frederiks Lindgrens (pirmajā posmā viņa piedalīšanās traumas dēļ vēl ir zem jautājuma), Hanss Andersens, Martins Vaculiks, Sebastians Ulameks, Jurica Pavličs... Septiņi no finālistiem ir uzvarējuši vismaz vienā no GP posmiem, bet divi (Pedersens un Gollobs) ir bijuši pasaules čempioni. Tāpēc jo lielāks gods, ka finālā ir iekļuvis Latvijas izlases kapteinis nesenajā Pasaules kausa izcīņā Kjasts Podžuks. Finālā iekļuva arī Andžejs Ļebedevs, taču viņš atteica savu līdzdalību, jo divi Eiropas čempionāta finālposmi sakrīt ar diviem pasaules junioru čempionāta finālposmiem (pēc pirmā posma Andžejsistarp junioriem ir vicelīderis).

Pirmais no Latvijas spīdvejistiem Eiropas čempionāta finālā 2006. gadā iekļuva pieckārtējais Latvijas čempions un pirmais mūsu spīdvejists, kurš guva atzinību Polijas Ekstralīgas klubos Andrejs Koroļovs. Miškolcas mototrekā Ungārijā viņš ieguva tikai 2 punktus un ieņēma 16. vietu.
2008. gadā rezervista lomā Lendavā (Slovēnija) bija Maksims Bogdanovs, bet 2009. gadā Toljati 11. vietu finālā ieņēma 18 gadus vecais Jevgeņijs Karavackis.
2010. gadā finālā iekļuva Kjasts Podžuks un Tarnuvas mototrekā Polijā ierindojās 12. vietā.
2012. gadā Eiropas čempions pirmo reizi tika noskaidrots nevis vienā finālā, bet gan četros finālposmos, viens no kuriem risinājās Daugavpilī. Kjasts Podžuks un Andžejs Ļebedevs līdz pēdējam posmam spēkojās par medaļām, taču abi palika pie goda pjedestāla - 4. vieta Podžukam un 6. vieta Ļebedevam. Kjastu no bronzas medaļas šķīra tikai 2 punkti, Andžeju - 3 punkti...
Kā būs šogad? "Tādā konkurencē, kāda Eiropas čempionātā ir tagad, ceturtā vieta būtu līdzvērtīga gandrīz vai zelta medaļai... Uz ko ceru? Ar aprēķiniem nenodarbojos - apzinos, kādi meistari stāsies pretī, katrā braucienā centīšos nobraukt pēc iespējas labāk un tad jau redzēsim, kas beigās sanāks. Skaidrs, ka šādā līmenī gribas apliecināt sevi pēc iespējas labāk. Papildus pārliecību dos sekmīgi aizvadītā Pasaules kausa izcīņa. Es neesmu favorīts, taču arī punktus nevienam nedāvināšu - vai tas būtu Pedersens vai Gollobs, Vofindens vai Saifutdinovs...," pirms došanās uz Gdaņsku teica Kjasts Podžuks.

Eiropas čempionāta finālā startēs arī Daugavpils "Lokomotīves" leģionārs Romāns Považnijs. Podžukam pirmajā finālposmā būs 9. starta numurs, Považnijam - 10. starta numurs un viņi savā starpā tiksies jau 3. braucienā, kurā vēl būs Alešs Drīmls un Hanss Andersens. Podžukam 3. starta celiņš.
Pārējie Kjasta Podžuka braucieni 1. finālposmā (attiecīgi 1., 2., 3. un 4. starta celiņš):
5. brauciens - Tais Vofindens, Emīls Saifutdinovs, Fredriks Lindgrens, Podžuks
11. brauciens - Tomašs Gollobs, Podžuks, Niki Pedersens, Martins Vaculiks
16. brauciens - Podžuks, Macejs Janovskis, Grigorijs Laguta, Sebastians Ulameks
18. brauciens - Podžuks, Kristians Piščeks, Andrejs Karpovs, Jurica Pavličs

Pēc 20 braucieniem pirmie divi uzreiz iekļūs finālā, bet tie, kuriem būs 3. līdz 6. punktu summā, aizvadīs pusfinālbraucienu par vēl divām vietām finālā (šā brauciena punktus kopējā ieskaitē nerēķina). Pavisam būs 22 un posmā maksimāli var iegūt 18 punktus.

Eiropas spīdveja čempionātu medaļnieki:

2001
1. Bohumils Brhels (Čehija), 2. Mariušs Staševskis (Polija), 3. Kžištofs Cegeļskis (Polija)

2002
1. Magnuss Zeterstrēms (Zviedrija), 2. Kžištofs Kaspžaks (Polija), 3. Rafals Šombierskis (Polija)

2003
1. Kžištofs Kaspžaks, 2. Slavomirs Drabiks (Polija), 3. Magnuss Zeterstrēms

2004
1. Matejs Žagars (Slovēnija), 2. Matejs Ferjans (Slovēnija), 3. Hanss Andersens (Dānija)

2005
1. Jespers Monbergs (Dānija), 2. Alešs Drīmls (Čehija), 3. Kajs Laukanens (Somija)

2006
1. Kžištofs Jabloņskis (Polija), 2. Gžegožs Valaseks (Polija), 3. Kristians Hefenbroks (Vācija)

2007
1. Jurica Pavličs (Horvātija), 2. Sebastians Ulameks (Polija), 3. Patriks Hougords (Dānija)

2008
1. Matejs Žagars, 2. Sebastians Ulameks, 3. Madss Korneliusens (Dānija)

2009
1. Renats Gafurovs (Krievija), 2. Andrejs Karpovs (Ukraina), 3. Alešs Drīmls

2010
1. Sebastians Ulameks, 2. Alešs Drīmls, 3. Andrejs Karpovs

2011
1. Grigorijs Laguta (Krievija), 2. Tomašs Gapiņskis (Polija), 3. Alešs Drīmls

2012
1. Alešs Drīmls, 2. Roberts Miškovjaks (Polija), 3. Andrejs Karpovs

2013. gada EČ finālposmu kalendārs:

27. jūlijs Gdaņska (Polija)
10. augusts Toljati (Krievija)
14. septembris Goričana (Horvātija)
29. septembris Žešuva (Polija)


Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).