Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:129, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Hamiltons apsteidz Botasu par apli un kļūst par septiņkārtēju F1 čempionu

Hamiltons apsteidz Botasu par apli un kļūst par septiņkārtēju F1 čempionu
Lūiss Hamiltons. Foto: AFP/Scanpix

Turcijas "Grand Prix" izcīņā "Formula 1" sacensībās pirmo vietu izcīnīja Lūiss Hamiltons, kurš startēja no sestās starta pozīcijas, sacīkšu gaitā par apli pārspēja savu komandas biedru un tuvāko konkurentu Valteri Botasu. Ar izcīnīto uzvaru šodien Hamiltons garantējis sezonas čempiona titulu, ko ieguvis septīto reizi karjerā, atkārtojot leģendārā Mihaela Šūmahera rekordu.

Lūiss Hamiltons savu pirmo F1 titulu ieguva 2008. gadā, taču viņa īstā dominance "Formula 1" sacensībās sākās pēc vairākiem gadiem. Startējot ar "Mercedes" formulu, Hamiltons tagad uzvarējis sešās no iepriekšējām septiņām F1 sezonā, un vienīgo reizi viņš piekāpās savam komandas biedrm Niko Rosbergam. Pēc Rosberga aiziešanas no F1 Hamiltonam vairs nav bijusi tik spēcīga konkurence ne savā komandā, ne vispār, ko ļoti labi raksturo arī šodienas simboliskais brīdis, kad 43. aplī "Mercedes" pilots Valteri Botass ieraudzīja zilos karogus, kas vēstīja, ka viņam jāpalaiž garām sacensību līderis Hamiltons, kurš viņu apdzina par apli. Botass šodien bija vienīgais, kurš varēja liegt Hamiltonam titula garantēšanu...

Turcijas trasē Hamiltonam gan uzvara nenāca nemaz tik viegli. Pēc vakardienas haosa kvalifikācijā viņš ieņēma tikai sesto vietu, kamēr no pirmās starta pozīcijas startēja Lānss Strolls, darot pirmo reizi savā F1 karjerā. Haoss turpinājās arī šodien, jo vēl pirms starta sodu saņēma Pjērs Gaslī, tiekot nolikts uz pēdējo starta pozīciju, kā arī jau iesildīšanās laikā avārijā cieta Antonio Džovinaci.

Startā Strolls nosargāja savu līderpozīciju, turklāt viņa komandas biedrs Peress pacēlās uz otro vietu. Labs starts izdevās arī Hamiltonam, kamēr Botasa formula trasē sagriezās. Pilotiem trasē bija jāievēro īpaša piesardzība, ņemot vērā slapjo trasi, kurā joprojām bija ūdens. Jau pēc desmit apļiem vairāki vadošie piloti devās pitstopā, nomainot riepas, kas noveda pie tā, ka uz brīdi par sacensību līderi kļuva Alekss Albons.

Turpinājumā neveiksmi piedzīvoja Verstapens, sagriežoties trasē, kas viņu atmeta no trešās vietas uz sesto. Vēl vienu kļūdu pieļāva Botass, nespējot novaldīt formulu. "Racing Point" piloti turpināja ieņemt divvadību līdz pat sacensību vidum, un Peress bija ātrāks par vadībā esošo Strollu. Strolls tika iesaukts boksos pēc jaunām riepām, kamēr Hamiltons drīz vien apsteidza Peresu un pārņēma vadību.

Strollam ar jaunajām riepām acīmredzami uzlabojums nebija panākts, un viņš beigās finišēja tikai devītajā vietā, kamēr viņa komandas biedrs Peress, kuram bija cita pitstopu taktika, saglabāja otro vietu. Trešo vietu ieņēma Sebastians Fetels, nopelnot gandrīz tikpat punktus, cik visas iepriekšējās gaitā, un viņam sekoja otrs "Ferrari" pilots Šarls Leklērs. Savukārt Hamiltons tā arī nosargāja savas līderpozīcijas, neskatoties uz to, ka sacensību izskaņā pār trasi atkal savilkās tumši mākoņi, draudot ar lietu.

Informācija tiek papildināta

Braucēju kopvērtējums

VietaPilotsValstsKomandaPunkti
1.Lūiss HamiltonsGBRMercedes307
2.Valteri BotassFINMercedes197
3.Makss VerstapensNEDRed Bull-Honda170
4.Serhio PeressMEXRacing Point-Mercedes100
5.Šarls LeklērsMONFerrari97
6.Daniels RikjardoAUSRenault96
7.Karloss SainssESPMcLaren-Renault75
8.Lendo NorissGBRMcLaren-Renault74
9.Alekss AlbonsTHARed Bull-Honda70
10.Pjērs GaslīFRAAlphaTauri-Honda63
11.Lānss StrolsCANRacing Point-Mercedes59
12.Estebans OkonsFRARenault40
13.Sebastians FetelsGERFerrari33
14.Danils KvjatsRUSAlpha Tauri-Honda26
15.Niko HilkenbergsGERRacing Point-Mercedes10
16.Kimi ReikenensFINAlfa Romeo-Ferrari4
17.Antonio DžovinaciITAAlfa Romeo-Ferrari4
18.Romēns GrožānsFRAHass2
19.Kevins MagnusensDENHaas-Ferrari1

Titulētākie F1 piloti

V.SportistsValstsTituli
1.Mihaels ŠūmahersVācija7
Lūiss HamiltonsLielbritānija7
3.Huans Manuels FanhioArgentīna5
4.Alēns ProstsFrancija4
Sebastians FetelsVācija4

Iepriekšējo desmit gadu F1 čempioni

GadsČempionsKomanda
2020HamiltonsMercedes
2019HamiltonsMercedes
2018HamiltonsMercedes
2017HamiltonsMercedes
2016RosbergsMercedes
2015HamiltonsMercedes
2014HamiltonsMercedes
2013FetelsRed Bull
2012FetelsRed Bull
2011FetelsRed Bull

, 2020-11-15 14:12, pirms 3 gadiem
Interesanta sacīkste vienīgais,kas garlaicīgi bija atkal Hamilton uzvar. Bet pārējais viss diezgan labi
, 2020-11-15 14:13, pirms 3 gadiem
Hamiltons un Perezs normāli notaupija riepas, sarkanie ar malači ,teicams rezultāts šodien
Strols ,Verstapens un Albons izgāzās konkrēti un par Botasu vispār nerunāsim
Brīnums , ka neviens neuzlika slikus beigās,vis maz tie , kas bija ārpus top 10 varēja riskēt neko nebūtu zaudējuši
, 2020-11-15 14:15, pirms 3 gadiem
kristaps30 rakstīja: Interesanta sacīkste vienīgais,kas garlaicīgi bija atkal Hamilton uzvar. Bet pārējais viss diezgan labi
Labāka gonka kopš Vācijas GP 2019.
, 2020-11-15 14:18, pirms 3 gadiem
Viennozīmīgi sezonas interesantākā gonka.
Žēl ka beigās neuzlija.

Hamiltons atkal nepieļauj kļūdas un paņem uzvaru (un titulu)

Protams, nedaudz žēl Strola (bet tikai nedaudz)

Prieks par Perezu un Fetelu. Abiem labas atvadas no savām komandām. Žēl ka Šārls beigās kļūdijās mēģinot apiet Perezu.
, 2020-11-15 14:22, pirms 3 gadiem
kristaps30 rakstīja: Interesanta sacīkste vienīgais,kas garlaicīgi bija atkal Hamilton uzvar. Bet pārējais viss diezgan labi
Tieši to pašu gribēju teikt. Tiklīdz kā ir interesanta sacīkste, tā Hamiltonam visu jāsabojā, izcīnot kārtējo uzvaru...
, 2020-11-15 14:32, pirms 3 gadiem
petravicus rakstīja: Tieši to pašu gribēju teikt. Tiklīdz kā ir interesanta sacīkste, tā Hamiltonam visu jāsabojā, izcīnot kārtējo uzvaru...
Tieši tāpēc naivi ceru, ka pēc šīs sezonas viņš beigs karjeru
, 2020-11-15 14:33, pirms 3 gadiem
Perfekts veids, kā uzvarēt 7. čempiona titulu. Nebija kārtējais pole position un visu sacīksti vadībā, bet gan neprognozējamos apstākļos nobrauca visstabilāk un ar dominanci izcīnīja uzvaru, kur viņš parādīja savas prasmes bez liekām kļūdām, kamēr visi konkurenti pieļāva lielākas vai mazākas.

Ideāla atbilde no Hamiltona puses visiem tiem, kas viņu nolika šajā nedēļas nogalē. Bet tāpat liela daļa nespēs atzīt, pat pēc šīs uzvaras, ka viņš ir viens no labākajiem (nav viena labākā, ļoti grūti salīdzināt dažādu ēru pilotus).
, 2020-11-15 14:35, pirms 3 gadiem
Nu ko, kā jau vakar teicu, šodien arī viss notikās.
Kā palika sauss un ūdens beidza šļakstīties, Mercedes un Ferrari ar sausā laika regulējumu pa priekšu, un ne velti vakar paredzēju, ka uzvarēs Hamiltons.
Dienas pārsteigums noteikti ir Peress, Feteļš un Botass - pirmais noturējās pozīcijā kamēr komandas biedrs pat ar jaunām riepām sabruka, otrais nobrauca bez kļūdām kamēr komandas biedrs samudījās, trešais meta karuseļus katru desmito apli.
Hamiltons un Peress kārtējo reizi apliecināja, ka māk sataupīt riepas, un intervijā pat pateica, kāpēc atteicās braukt boksos - 2007.gadā es pakāsu boksos titulu, otreiz uz grābekli nekāpšu.
RdBull ar lietus regulējumu tā arī nespēja pavilkt līdzi, un beigās arī McLaren sāka pogāt visus laukā. Vēl viens aplis un Sainss būtu otrais.
, 2020-11-15 14:36, pirms 3 gadiem
"Hamiltons jaunās ēras lietus karalis? Hamiltons čempions, labākais braucējs? Cik tur trūka, lai Kimi viņam ieliktu, nerunājot, ka Makss viņu elementāri ielika. Visu cieņu viņam, bet ar vienādu tehniku, viņš vismaz 6 pilotus neapsteigtu."

/Kaut kāds āmurs pēc vakardienas kvaļa/
, 2020-11-15 14:39, pirms 3 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Tieši tāpēc naivi ceru, ka pēc šīs sezonas viņš beigs karjeru
Hamiltona heiteriem (neesmu ne viņa fans ne heiteris) diemžēl sliktas ziņas - pēc apbalvošanas intervijā ar Marku Vēberu diezgan skaidri lika noprast ka brauks vēl un vēl.
, 2020-11-15 14:42, pirms 3 gadiem
Nereāls draivs no Hamiltona. Visu cieņu, čempiona cienīgs sniegums. Prieks par Fetela 3. vietu. Monstruāls 1. aplis un stabila sacīkste kopumā. Žēl Leklerku nedaudz, atdeva 2. vietu un podiumu pēdējā līkumā.
, 2020-11-15 14:49, pirms 3 gadiem
Patika Peress šodien. Ferrari arī ļoti laba sacīkste. Red Bull gan izgāšanās, jo īpaši lēnais starts abām mašīnām.
, 2020-11-15 14:54, pirms 3 gadiem
flab3r rakstīja: Nereāls draivs no Hamiltona. Visu cieņu, čempiona cienīgs sniegums. Prieks par Fetela 3. vietu. Monstruāls 1. aplis un stabila sacīkste kopumā. Žēl Leklerku nedaudz, atdeva 2. vietu un podiumu pēdējā līkumā.
Legleks bija ātrākais šodienas sacīkstē un uzņēmās lielu risku nomainot zilās riepas pret zaļajām un pēc tam vēlreiz uzliekot zaļās riepas. Daudziem pilotiem tas neatmaksājās un sāka buksēt
, 2020-11-15 14:56, pirms 3 gadiem
Atlantique rakstīja: Patika Peress šodien. Ferrari arī ļoti laba sacīkste. Red Bull gan izgāšanās, jo īpaši lēnais starts abām mašīnām.
Grūti spriest kā būtu , ja Verstapens būtu saglabājis vēsu prātu un nebūtu veicis to pārgalvīgo manervu
, 2020-11-15 15:01, pirms 3 gadiem
12 piloti jau bijuši TOP3 šajā sezonā, diezgan neticami, redzot kā Merši un Verstapens dominē. Vēl Okons varētu mošk podestu dabūt ,reālākais variants Bahreinas ovālā
Slēpts komentārs: alexy
, 2020-11-15 15:15, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Grūti spriest kā būtu , ja Verstapens būtu saglabājis vēsu prātu un nebūtu veicis to pārgalvīgo manervu
Verstapens un vēss prats viena teikumā kopā nerakstās.
, 2020-11-15 15:19, pirms 3 gadiem
VapeNation rakstīja: "Hamiltons jaunās ēras lietus karalis? Hamiltons čempions, labākais braucējs? Cik tur trūka, lai Kimi viņam ieliktu, nerunājot, ka Makss viņu elementāri ielika. Visu cieņu viņam, bet ar vienādu tehniku, viņš vismaz 6 pilotus neapsteigtu."

/Kaut kāds āmurs pēc vakardienas kvaļa/
Ja tu domā, ka es mainīšu savas domas, tad stipri kļūdies, otrkārt citu saukt par āmuru var tikai tāds, kuram pašam nav inteliģences. Vēlreiz atkārtoju, ka es neuzskatu Hamiltonu par sliktu pilotu, labs braucējs, ļoti labs, bet MANUPRĀT, pat šobrīd uz trases ir labāki par viņu, ieskaitot 40 gadīgo Kimi, kurš vispār brauc tikai prieka pēc (vienmēr), ja Kimi pielietotu savu talantu, iespējams pat vairākus titulus būtu izcīnījis. Veiksme ir Luisa pusē, pat varu pateikt, kad tā sākās - 2008.gadā, kad kkāda iemesla pēc Glokam nobruka vāģis pēdējā līkumā. Veicas stiprākajam, bet vai labākajam?
, 2020-11-15 15:37, pirms 3 gadiem
Krisons_bez_olām2 rakstīja: Ja tu domā, ka es mainīšu savas domas, tad stipri kļūdies, otrkārt citu saukt par āmuru var tikai tāds, kuram pašam nav inteliģences. Vēlreiz atkārtoju, ka es neuzskatu Hamiltonu par sliktu pilotu, labs braucējs, ļoti labs, bet MANUPRĀT, pat šobrīd uz trases ir labāki par viņu, ieskaitot 40 gadīgo Kimi, kurš vispār brauc tikai prieka pēc (vienmēr), ja Kimi pielietotu savu talantu, iespējams pat vairākus titulus būtu izcīnījis. Veiksme ir Luisa pusē, pat varu pateikt, kad tā sākās - 2008.gadā, kad kkāda iemesla pēc Glokam nobruka vāģis pēdējā līkumā. Veicas stiprākajam, bet vai labākajam?
Var redzēt, ka par F1 interesējies pēc ziņām, nevis skaties gonkas. Paskaties vēlreiz 2008.gada Brazīlijas gonku!!!
Kamēr visi brauca ar mitrajām riepām, tikmēr gloks pēdējos 5 apļus slidinājās ar slikiem un 5 sekundes lēnāks aplī. Tur nav nekāda sakara ar veiksmi bet gan vistīrākais matemātisks aprēķins, cik un kurš ātri var pabraukt.
Un tad paskaties 2010.gada un 2012.sezonas, kur ar stipri švakāku McLaren regulāri uzvarēja, poles izcīnīja, apdzina RedBull un Ferrari, kuri bija klasi augstāki. Tieši šie divi gadi parādīja, ka ar švakāku tehniku var aizbraukt garām visiem līderiem.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2020-11-15 16:08, pirms 3 gadiem
archdevil rakstīja: Var redzēt, ka par F1 interesējies pēc ziņām, nevis skaties gonkas. Paskaties vēlreiz 2008.gada Brazīlijas gonku!!!
Kamēr visi brauca ar mitrajām riepām, tikmēr gloks pēdējos 5 apļus slidinājās ar slikiem un 5 sekundes lēnāks aplī. Tur nav nekāda sakara ar veiksmi bet gan vistīrākais matemātisks aprēķins, cik un kurš ātri var pabraukt.
Un tad paskaties 2010.gada un 2012.sezonas, kur ar stipri švakāku McLaren regulāri uzvarēja, poles izcīnīja, apdzina RedBull un Ferrari, kuri bija klasi augstāki. Tieši šie divi gadi parādīja, ka ar švakāku tehniku var aizbraukt garām visiem līderiem.
Vai es kādā brīdī teicu, ka esmu F1 ģēnijs? Sacīkstes es skatos, turklāt, esmu skatījies arī vecās sacīkstes, izdevās man kkur atrast. Nav tas man primārais sporta veids, bet vēlreiz es uzsvēršu - MANUPRĀT, pat šobrīd ir labāki piloti uz starta par Hamiltonu. Ja nepatīk mans viedoklis, tad nepatīk, es tikai viņu izsaku, tavam viedoklim taču es nepretojos.
, 2020-11-15 16:09, pirms 3 gadiem
Tie, kuri grib Hamiltona aiziešu, ir kaut kādi mīkstie. Es M.Šūmahera ziedu laikos un Fetela dominēšanas gados biju pret viņiem, bet noteikti negribēju, lai šie iet prom no F-1, bet lai kāds uzvar viņus trasē.
, 2020-11-15 16:18, pirms 3 gadiem
comon88 rakstīja: Legleks bija ātrākais šodienas sacīkstē un uzņēmās lielu risku nomainot zilās riepas pret zaļajām un pēc tam vēlreiz uzliekot zaļās riepas. Daudziem pilotiem tas neatmaksājās un sāka buksēt
Kad Tu beidzot beigsi nabaga Šarlu spokot saucot par kaut kādu Legleku?
, 2020-11-15 16:27, pirms 3 gadiem
HAMILTONS īsts čempions, nejau kā šumahers Monako trasē nosimulē mašinas problēmas lai neļautu citiem lidojošo apli veikt 😂😂 taads mizala. Nemaz nerunājot par to kā Baričello esot pirmajā vietā pirms finiša bremzēja lai palaistu garaam sumaheru. Un tad svin uz, pjedestāla lielo 1 vietu.
, 2020-11-15 16:36, pirms 3 gadiem
Bowijs rakstīja: Hamiltona heiteriem (neesmu ne viņa fans ne heiteris) diemžēl sliktas ziņas - pēc apbalvošanas intervijā ar Marku Vēberu diezgan skaidri lika noprast ka brauks vēl un vēl.
Protams, ka brauks. Kāpēc lai nebrauktu? Kamēr viņam nav konkurences, nav iemesla iet prom no F1... karjeru viņš beigs tad, kad vairs uzvaras tik viegli nenāks...
, 2020-11-15 17:29, pirms 3 gadiem
Nu ko, Hamiltons ir The GOAT. Gluži kā Greckis hokejā un Džordans basī.
, 2020-11-16 08:35, pirms 3 gadiem
Jāuzvar 8 tituls sākumā
Serhio Peress. Foto: Motorsport.com
2

Visvairāk soda punktus iekrājuši Peress un Sardžents

Ķīnas GP nedēļas nogalē vairāki piloti izpelnījās soda punktus. Kāda situācija šajā ziņā ir "Formula 1" braucēju starpā? Visvairāk soda punktus pašlaik sakrājuši Serhio Peress un Logans Sardžents.
Foto: f1.com
4

Plāno veikt izmaiņas F1 punktu skaitīšanas sistēmā

Šonedēļ F1 komisijas sēdē Ženēvā plānots diskutēt par izmaiņām punktu skaitīšanas sistēmā. Stāties spēkā tās varētu jau nākamajā sezonā.
Andrea Kimi Antonelli. Foto: Mercedes

Antonelli aizvadījis pirmos F1 testus

Turpinoties intrigām ap jaunā talanta Andrea Kimi Antonelli nākotni, itāļu pilots aizvadījis savā karjerā pirmos F1 testus "Mercedes" komandas sastāvā.