Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Klaužs

Baumanis: ''Pēc konkurenta avārijas pirms pusfināla biju satraucies''

Baumanis: ''Pēc konkurenta avārijas pirms pusfināla biju satraucies''
Jānis Baumanis
Foto: Rihards Baumanis

Tā dēvētā maģiskā nedēļa, kuras nogalē rekordliela skatītāju pūļa priekšā Holjē, Zviedrijā norisinājās FIA rallijkrosa pasaules un Eiropas čempionāta ceturtais posms, noslēdzās ar latvieša Jāņa Baumaņa uzvaru Super1600 klasē

To, ka svētdienas pēcpusdienā gaidāmas ļoti labas ziņas, liecināja jau brīvie treniņbraucieni. Tajos ātrāko apļa laiku uzrādīja tieši Jānis Baumanis, tiesa, tuvākie četri sekotāji bija vien pussekundes attālumā no latviešu sportista uzrādītā rezultāta. Tas tikai pierāda, cik līdzvērtīgi un spēcīgi ir braucēji Eiropas čempionāta S1600 klasē.

Trīs sportisti no iesildīšanās braucienu pirmā piecinieka Jānim stājās līdzās arī uz starta ceturtajā kvalifikācijas braucienā. Un, lai gan starts tajā nesanāca perfekts, jau pirmajā pagriezienā viss mainījās. Trasi nesadalīja Ulriks Linnemans un Ņikita Misjuļa, bet Jānis izvairījās no sadursmes. Kāpinot tempu, Jānim atlika vien apsteigt priekšā braucošo ungāru Kristiānu Žābo un ar ātrāko apļa laiku šķērsot finišu kā pirmajam. Līdz ar to SET Promotion pārstāvis no Latvijas pakāpās arī uz līdera pozīciju četru kvalifikācijas braucienu summā.

''Iesildīšanās braucienos man bija maza kļūda, bet ātrākais apļa laiks deva labas sajūtas. Jau no paša rīta biju apradis ar mašīnu un trasē devos ar lielu pārliecību, ka varu uzvarēt ceturtajā kvalifikācijā. Pēc ne tik laba starta izvēlējos nejaukties burzmā un mazliet atlaidu, tajā brīdī sekoja trīs konkurentu savstarpējas sadursmes, kā rezultātā Ulriks Linnemans apmeta vairākus kūleņus, Ņikitas Misjuļas mašīnai nolūza stūres pirksts, bet Kristiāns Žābo mazliet sagriezās. Vārdu sakot, pirmajā pagriezienā bija liels haoss, tāpēc uzreiz iebraucu džokerī. Atlikušajos apļos laiki nebija tie labākie, jo Linnemana auto gulēja uz gandrīz ideālās trajektorijas un nācās bremzēt, taču, es turēju tempu, nebraucu pāri savām spēju robežām, apdzinu Žābo un uzvarēju. Gan savā braucienā, gan arī visu četru kvalifikācijas braucienu summā,” svētdienas pirmos notikumus atstāsta Jānis.

Pirmā vieta kvalifikācijas braucienos Jānim nodrošināja arī pirmo starta vietu pusfinālā, turklāt līdzās viņam stājās tieši ungārs Žābo. Atšķirībā no iepriekšējiem braucieniem starts šoreiz padevās nevainojams, un Jānis no pirmā pagrieziena izbrauca kā līderis. Lai arī spiediens no aizmugures bija milzīgs, viņš uzvarētāja pozīcijas nevienam neatdeva līdz pat finišam.

''Iepriekšējā braucienā notikusī avārija un redzētās sekas, kāds ir auto pēc kūleņošanas, radīja emocionālo spiedienu, tāpēc pirms pusfināla biju satraucies. Linnemans neizgāja uz starta, tāpēc man blakus bija Žābo, kurš Eiropas čempionātā pazīstams kā ļoti agresīvs braucējs, kurš burtiski izsit visus no trases, kas ir pa ceļam. Pirmos trīs, četrus apļus viņš man sēdēja cieši aizmugurē, bet, kad jau kļuva brīvāks, uzrādīju divus ļoti labus apļa laikus, un arī džokera apli izbraucu ātrāk par visām citām reizēm,” brīdi, kad tika nodrošināta pirmā starta vieta arī finālā, raksturo Jānis.

Arī S1600 klases finālā Jānis Baumanis startēja no pirmās pozīcijas un arī šoreiz starts sanāca tuvu perfektam. Gluži tāpat kā pusfinālu, arī Holjes maģiskās nedēļas pēdējo braucienu Jānis aizvadīja kā līderis visu sešu apļu garumā. Šoreiz gan Jāņa pārsvars bija pārliecinošāks, jo no otrās pozīcijas startējušais krievs Ņikita Misjuļa atpalika ar katru apli.

“Pirms starta biju noskaņojies, ka ir jāiet uz visu banku. Beidzot sapratām, kur mums bija vājais punkts startā un tas, līdzīgi kā pusfinālā, sanāca ļoti labs. Pirmajā pagriezienā nenobijos no Misjuļas, kas bija turpat aizmugurē un ar pilnu pedāli iegāju pirmajā pagriezienā un tālāk tikai uz priekšu! Braucu apmēram 0,6 līdz 0,8 sekundes ātrāk nekā Misjuļa un finišā apsteidzu viņu par vairāk nekā 5 sekundēm, kas rallijkrosā ir vesela mūžība. Pat biju mazliet pārsteigts, kad šķērsoju finiša līniju, bet Misjuļa tobrīd vēl bija krietnu gabalu pirms pēdējā pagrieziena. Principā fināls bija perfekts, spoteris strādāja perfekti, komanda sadarbojās perfekti un sajūtas uzvarēt 40 tūkstošu skatītāju priekšā bija vienkārši fantastiskas. Paldies latviešu līdzjutējiem, kuri bija ieradušies šeit, sponsoriem un atbalstītājiem. Protams, paldies komandai par teicami sagatavotu mašīnu, ar kuru SET Promotion slavenajās Holjes sacensībās tagad ir izcīnījusi uzvaru pēc piecu gadu pārtraukuma,” nobeigumā piebilst Jānis Baumanis.

Jāpiezīmē, ka jūlija pirmā nedēļas nogale, kas aizritēja lielā tveicē, apstākļos, kas nav viegli nedz sportistiem, nedz trases malā esošajiem līdzjutējiem, Holjē pulcēja rekordlielu skaitu skatītāju - saskaņā ar oficiālajiem datiem sacensības klātienē vērot bija ieradušies 39 800 cilvēki.

Eiropas rallijkrosa čempionāta kopvērtējumā S1600 klasē Jānis Baumanis ar 100 punktiem ir vēl vairāk nostiprinājies vadībā. Otrais ar 75 patlaban ir Kristiāns Žābo, savukārt Ulrikam Linnemanam un Ņikitam Misjuļam ir pa 74 punktiem.

Informāciju sagatavoja:
Baumanis Motorsport


Brāļi Daniels un Bruno Lielbārži uz augstākā pakāpiena

Brāļi Lielbārži uzvar Francijas čempionātā blakusvāģu motokrosā

17. martā, Francijā, “Illats” trasē norisinājās Francijas čempionāta pirmais posms blakusvāģu elites motokrosā, kurā teicamu sniegumu parādīja un uzvaras laurus plūca jaunie un talantīgie latviešu blakusvāģu braucēji brāļi Daniels un Bruno Lielbārži.
Foto: Motorsport.com
3

2025. gada F1 sezona atkal varētu sākties ar posmu Austrālijā

Nākamā gada "Formula 1" sezona visticamāk atkal sāksies ar Austrālijas GP posmu, kas pirms vairākiem gadiem jau bija kļuvusi par čempionāta tradīciju. Savukārt pēc tam kalendārā varētu sekot Japānas un Ķīnas posmi.
Latvijas hokeja izlase. Foto: IIHF
2

Valdība piešķir finansējumu hokeja sieviešu čempionātam, OS kvalifikācijai un MXGP posmam

Otrdien Latvijas valdība ir lēmusi par finansējuma piešķiršanu trim sporta pasākumiem, kuri 2024. gada laikā notiks Latvijā - MXGP posmam Ķegumā (8. līdz 9. jūnijs), IB sieviešu pasaules čempionāta hokejā rīkošanai (31. marts līdz 8. aprīlis) un ziemas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra sarīkošanai hokejā (29. augusts - 1. septembris).