Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1599, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Dienvidsudānas skrējējs Marials Londonā startēs kā "neatkarīgs sportists"

Dienvidsudānas skrējējs Marials Londonā startēs kā "neatkarīgs sportists"
Guors Marials
Foto: Reuters

Dievidsudānietis Guors Marials, kurš Londonas olimpiskajās spēlēs startēs maratonā, būs "skrējējs bez valsts", jo viņa dzimtenei vēl nav olimpiskās komitejas. Dalībnieku sarakstā Marials būs norādīts kā "neatkarīgs sportists"

Marials olimpisko normatīvu maratonā izpildīja pērn, kad pirmo reizi veica 42.195 kilometrus garo distanci (2:14:32). Šogad viņš maratonu veicis vēl ātrāk (2:12:55). Mariala dzimtene ir Dienvidsudāna, taču oficiāli tā pastāv tikai nedaudz vairāk kā gadu, tāpēc nav izveidojusi vēl savu olimpisko komiteju.

Sudānas olimpiskā komiteja viņam piedāvāja pārstāvēt Sudānu, taču Marials atteicās, sakot, ka pārstāvēt valsti no kuras viņš aizbēga būtu nodevība pret Dienvidsudānu. Marials ir bēglis – 2001.gadā, kad viņam bija tikai 16 gadi, viņam izdevās kopā ar tēvoci aizbēgt uz ASV. Mariala ģimene joprojām dzīvo Dienvidsudānā. Pilsoņu kara laikā nogalināti 28 viņa radinieki, no kuriem astoņi – Guora māsas un brāļi. Dienvidsudāna ir jaunākā valsts pasaulē (neatkarību ieguvusi 2011.gada 9.jūlijā, taču konflikti ar kaimiņos esošo Sudānu par teritorijām un naftu, liek visu laiku tai atrasties uz kara robežas – aut.).

"Kad devos uz ASV, uzreiz sajutos mierīgi un komfortabli. Tagad man nav par ko uztraukties, izņemot savus vecākus, kurus neesmu redzējis jau 20 gadu. Ierodoties ASV man nebija viegli, taču skriešana man palīdzēja. Sākumā es nepratu runāt angliski, taču treniņos skatījos un klausījos, kā komunicē komandas biedri un sāku kaut ko saprast. Kad tēvocis aizbrauca no pilsētas, divus gadus dzīvoju viena komandas biedra, gadu – trenera ģimenē," sacīja 28 gadus vecais Marials.

Olimpiādē Marials startē ar ASV atbalstu, taču Ameriku pārstāvēt viņš nevar. Marials norāda, ka, zinot viņa sarežģītās dzīves gaitas, vēlas būt kā simbols cerībai, īpaši bēgļiem un Dienvidsudānas iedzīvotājiem. Tā kā skrējējam nav valsts, kuru viņš oficiāli var pārstāvēt, Starptautiskā olimpiskā komiteja 20.jūlijā pieņēma lēmumu, ka Marials varēs startēt kā "neatkarīgs sportists" jeb zem olimpiskā karoga. Maratona distance vīriešiem notiks olimpiādes pēdējā dienā, 12.augustā, plkst. 13:00 pēc Latvijas laika.

Jāpiebilst, ka Marials nebūs vienīgais neatkarīgais sportists Londonā - olimpiskajās spēlēs zem olimpiskā karoga startē arī 400 metru skrējējs Lemarvins Bonevasija, džudists Reginalds de Vindts (džudo) un burātāja Filipīna van Anholta (visi Kirasao).

Izmantotie resursi:
AP


, 2012-08-03 09:15, pirms 12 gadiem
Tā jocīgi - izklausās kā cilvēks no nekurienes
, 2012-08-03 09:26, pirms 12 gadiem
kkas līdzīgs kā Krakozija, Toma Henksa filmā Terminālis
, 2012-08-03 09:50, pirms 12 gadiem
Ar jaunu valsti tas vēl būtu saprotams, kaut kā dīvaini izdarījās ar Nīderlandes Antiļu salām- olimpisko komiteju un sporta veidu federācijas it kā nolikvidēja, bet tālākais palika karāties gaisā. Arī trīs Antiļu salu sportisti startē zem olimpiskā karoga.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-08-03 10:32, pirms 12 gadiem
Visiem patīk tādi stāsti, bet pārdomas vienalga rodas.

1. Kad ceturtais un piektais Latvijas šķēpraidis ar olimpisko A normatīvu emigrēs uz Burkinafaso, uztaisīsies par bēgļiem no Dombrovska-Bērziņa asiņainā režīma un izdomās pārstāvēt Sēliju vai Kurzemi, vai viņiem arī ļaus?

2. Kāpēc īsti olimpiskās komitejas maksā biedru naudas? (Jā, jā - lai iegūtu tiesības savas valsts atlētiem piedalīties OS!)
, 2012-08-03 10:38, pirms 12 gadiem
sasperjods rakstīja: Nikitā bija 10tiem izdomātu valstu
unb pat nesen LTV1 rādītājā par dāņu valdību bija pilns ar izdomātām valstēm
Kas ta pa filmu?
Vel jau protams ir Dr. Dooma, fantastic 4 galvena pretinieka mitnes valts Latverija
, 2012-08-03 10:47, pirms 12 gadiem
M rakstīja: Visiem patīk tādi stāsti, bet pārdomas vienalga rodas.

1. Kad ceturtais un piektais Latvijas šķēpraidis ar olimpisko A normatīvu emigrēs uz Burkinafaso, uztaisīsies par bēgļiem no Dombrovska-Bērziņa asiņainā režīma un izdomās pārstāvēt Sēliju vai Kurzemi, vai viņiem arī ļaus?

2. Kāpēc īsti olimpiskās komitejas maksā biedru naudas? (Jā, jā - lai iegūtu tiesības savas valsts atlētiem piedalīties OS!)
Ar ceturto Latvijas šķēpraidi elementāri- sarunā, lai Burkinafaso ņem tevi pretī (ideālā variantā arī, lai Latvija atlaiž) un mauc Bahreinas un Kataras komandas pilnas ar kenijiešiem un etiopiešiem, kas netiek savās izlasēs vai vienkārši viņiem liekas, ka dzimtenē par maz maksā. Latviešu skeletoniste, starp citu, arī šļūc zem Azerbaidžānas karoga... Ar Kurzemi un Sēliju būs problemātiskāk, tur vispirms jāpanāk, lai kaut vai kādā daļā pasaules atzītu to neatkarību.
, 2012-08-03 12:01, pirms 12 gadiem
Aizbega uz ASV 16 gados, tagad vinam ir 28 gadi, un vecakus neredzeja 20 gadus... WTF??? Nemak skaitit?
, 2012-08-03 13:59, pirms 12 gadiem
xloco rakstīja: Aizbega uz ASV 16 gados, tagad vinam ir 28 gadi, un vecakus neredzeja 20 gadus... WTF??? Nemak skaitit?
A kur teikts, ka viņš tai savā Sūdānā redzēja tos vecākus pēc 8 gadiem. It sevišķi ņemot vērā to bardaku aka karu, kas tur notiek?
, 2012-08-03 16:40, pirms 12 gadiem
maarchs rakstīja: Tā jocīgi - izklausās kā cilvēks no nekurienes
Un to, ka mums ir pilsonji -''ALIENS''- jociigi neizklausaas????? uk par to njirdz
Māris Štrombergs
Foto: Latvijas Pasts
3

Štrombergs, Pļaviņš un Šmēdiņš iemūžināti pastmarkās

Šodien notiek pirmās dienas zīmogošana divām jaunām pastmarkām, kas veltītas Latvijas olimpisko medaļu ieguvējiem - Mārim Štrombergam, Mārtiņam Pļaviņam un Jānim Šmēdiņam. Pasākums notiek Rīgas Sporta muzejā, Alksnāja ielā 9, no plkst.10 līdz 17, informē LOK mājas lapa.
Ķīna - piecgades līdere pasaules sportā
Foto: AP / Scanpix
5

Ķīna - piecgades līdere sportā, nākotnē dominēs Krievija

Vērienīgā pētījumā noskaidrotas aizvadītās piecgades vadošās valstis sportā – līderes ir Ķīna un Lielbritānija, savukārt nākamā piecgade piedrerēs Krievijai, informē sporta mārketinga kompānija.
Bronzas medaļnieki Jānis Šmēdiņš un Mārtiņš Pļaviņš
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, F64

LOK izdevusi desmito olimpisko grāmatu "Latvija Londonā"

Šodien,12.novembrī, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ilggadējā atbalstītāja Swedbank Centrālajā ēkā notika LOK izdotās grāmatas „Latvija Londonā” atvēršanas svētki, kur Latvijas Olimpiskā komanda vēlreiz atcerējās aizvadītās vasaras spilgtākos olimpiskos notikumus Londonā, kurus fiksējuši Latvijas ievērojamākie sporta žurnālisti un fotogrāfi.