Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Blogs: Arī dāmām vajag NHL

Blogs: Arī dāmām vajag NHL
Nora Rati
Foto: AP/Scanpix

Sieviešu hokejam parasti vislielākā uzmanība tiek pievērsta ziemas Olimpisko spēļu laikā, kad labākās hokejistes cīnās savu izlašu sastāvā par sporta veida visaugstāko apbalvojumu. Tomēr, lai arī cik skaisti viss izskatās Olimpiādē, ikdienā sieviešu hokejam ir jāsaskaras ar dažādām problēmām, kas citos sporta veidos nav. Viena no galvenajām – profesionālā līmeņa neesamība.

Starptautiskā hokeja federācija (IIHF), kā vien rodas tāda vajadzība, vienmēr uzsver, ka dāmu hokejs piedzīvo, lai arī ne lavīnveida, taču attīstību, pieaug reģistrēto spēlētāju skaits, parādās jaunas valstis sieviešu hokejā, kā arī Kanāda un ASV vairs nevar tik droši justies savās pozīcijās kā, piemēram, vēl pirms gadiem desmit. Arī starptautiskie turnīri izlašu līmenī dāmām notiek jau kopš 1990. gada. Šķiet, ka viss ir lieliski un sporta veids attīstās? Realitātē tā gluži vis nav.

Jā, iespējams, ka kvantitatīvās izmaiņas arī patiešām notiek, taču ar kvalitatīvajām izmaiņām gan ir bēdīgāk, jo dāmām pašlaik nav neviena visaugstākā līmeņa klubu turnīra, kurā viņas varētu spēlēt ikdienā. Profesionālā līmenī sieviešu hokejs tikpat kā netiek spēlēts, proti, dažādos Ziemeļamerikas (pārsvarā gan Kanādas) reģionos ir izveidotas pusprofesionālas līgas, kuras pašlaik arī tiek uzskatītas par augstāko līmeni, kurās dāmas var spēlēt, taču līdz pilnībā profesionālam līmenim, kad sportistēm ne par ko citu nebūtu jādomā, ir patālu.

Vēl vairāk, pēdējos gados ne tikai nav izveidojušās jaunas līgas un čempionāti, bet gan vairāki TOP līmeņa turnīri ir beiguši savu pastāvēšanu. Kā galvenais zaudējums, protams, ir jāmin Nacionālās sieviešu hokeja līgas (NWHL) slēgšanu 2007. gadā, tāpat līdz mūsu dienām nenodzīvoja arī Rietumu sieviešu hokeja līga (WWHL) un pašlaik ir tikai viena augstākā līmeņa līga, kur pusprofesionālās hokejistes varētu spēlēt, proti, Kanādas sieviešu hokeja līga (CWHL), taču arī tajā nevarētu teikt, ka ir plašas iespējas hokejistēm, jo čempionātā piedalās vien piecas komandas.

Eiropā šajā gadījumā situācija ir vēl sliktāka, jo šajā pasaules daļā sieviešu hokejs ir vēl mazāk attīstīts nekā Ziemeļamerikā un katra valsts to mēģina virzīt saviem spēkiem, kā rezultātā sieviešu hokejam neizdodas kļūt par profesionālu sportu.

Ja jau viss ir tik slikti, tad no kurienes rodas spēlētājas un kāpēc Ziemeļamerikas izlasēm ir pārsvars? Atbilde ir vienkārša, Ziemeļamerikā, kā ASV, tā Kanādā ir ļoti attīstīts koledžu sports un šajā līmenī jau kopš 1998. gada Kanādā (CIS), bet 2000. ASV (NCAA) meitenēm, kuras studē ir iespēja spēlēt hokeju, kas, jāsaka kā ir, uz šo brīdi ir vissakārtotākajā stāvoklī un arī līmenis tur ir gana augsts. Var pat teikt, ka tieši NCAA līmenī, kas kungu hokejā ir tikai starpposms no jauniešu hokeja uz vīru hokeju, dāmām tiek spēlēts visaugstākā līmeņa hokejs. Taču, atkal atgriežamies pie iepriekš rakstītā, NCAA spēlē studentes, kas nozīmē, ka hokeju var spēlēt tik ilgi, kamēr studē kādā no koledžām, kā tā tiek absolvēta, beidzas arī spēlēšana.

Ko meitenēm darīt pēc tam? Faktiski ir trīs varianti – beigt karjeru (vismaz ar domu par spēlēšanu augsta līmeņa turnīros), mēģināt iekļūt kādā no mazajām pusprofesionālajām/amatieru sieviešu hokeja līgām (kas nozīmē, ka tāpat ir jāmeklē pamatdarbs) vai... spēlēt ar vīriem.

Pēdējā laikā tieši trešais variants gūst aizvien lielāku popularitāti. Šķiet, par Manonu Reumi, kura bija pirmā dāma, kas sevi pieteica visaugstākā līmeņa vīru hokejā, ir dzirdējuši daudzi, taču viņa nebūt nav vienīgā. Ik pa laikam parādās drosminieces, kuras vēlas izmēģināt savus spēkus vīru hokejā. Te gan ir jāpiebilst, ka lielākoties tās ir bijušas vārtsardzes, kā arī līdz augstākā līmeņa hokeja regulārās sezonas mačiem neviena no viņām vēl nav nokļuvusi.

Pagājušās sezonas izskaņā par līguma parakstīšanu ar Kanādas izlases vārtsardzi Šenonu Zabadosu paziņoja SPHL komanda Kolumbusas "Cottonmouths", šogad pie spēlēšanas Somijas "Mestis" līgā tika Somijas izlases vārtsardze un viena no visu laiku labākajām spēlētājām NCAA hokejā Nora Rati. Savukārt NHL komandas Anaheimas "Ducks" šogad deva iespēju ASV izlases uzbrucējai Hilarijai Naitai piedalīties treniņā ar komandu.
Tiesa, jāsaka, ka Naitas gadījums ir bez maz vai unikāls, jo viņa ir pirmā laukuma spēlētāja, kura ir tikusi līdz kādas NHL komandas pirmssezonas treniņnometnei. Taču viņa nav pirmā laukuma spēlētāja, kura ir piedalījusies NHL komandas treniņos, jo leģendārā Heilija Vikenheisere (četrkārtējā Olimpiskā čempione, septiņkārtējā pasaules čempione un Kanādas izlases kapteine) deviņdesmito gadu beigās piedalījās Filadelfijas "Flyers" jauno spēlētāju attīstības treniņos.

Protams, ka te mēs nonākam pie nākamā jautājuma – ja jau dažas dāmas ir izpelnījušās zemāko hokeja līgu komandu uzmanību, bet labākās no viņām pat saņem uzaicinājumus uz NHL, tad varbūt drīz pienāks tas laiks, kad uz NHL ledus kāps kāda sieviešu dzimuma laukuma spēlētāja (pirmā sieviete, kas ir piedalījusies NHL spēlē ir pieminētā Reaume, Tampabejas sastāvā) un, iespējams, vispār nav jāiespringst uz sieviešu hokeju?

Šāda ideja, protams, būtu revolucionāra, taču nez vai šajā gadījumā atbalstāma. Pirmkārt, tāpēc, ka starptautiskā līmenī, tomēr, hokejs tiek spēlēts atsevišķi un šis apstāklis nez vai kādreiz mainīsies. Otrkārt, ir jāsaprot, ka, lai arī pašlaik arī dāmu hokejā ir fiziski spēcīgas hokejistes, nez vai viņām būs pa spēkam cīnīties ar pasaules vadošo hokeja līgu spēlētājiem, kuru augums nereti aizsniedzas līdz 200 cm un 100 kg svars nav nekas ārkārtējs. Treškārt, sieviešu hokejā, tomēr, ir citi noteikumi un, ja sāksies masveidīga dāmu piesaiste vīru klubiem, tad arī pati hokeja spēles noteikumi būs jāmaina, kas, tomēr, lielākajai daļai spēlētāju nebūs piemēroti.
Jau iepriekš pieminētās izcilās Heilijas Vikenheiseres piemērs parāda, ka, visdrīzāk, pat ja kāda dāma tiks līdz spēlēšanai NHL, tad tās būs kādas pārbaudes spēles vai arī reklāmas akcijas, jo pat labākajām hokejistēm ir problēmas ar konkurētspējīgas spēles parādīšanu par Eiropas zemākajās līgās. Vikenheisere ir aizvadījusi 3 sezonas vīru hokejā, spēlējot Somijā (pēc spēka otrajā un trešajā līgā) un Zviedrijā (trešajā līgā), kopā 54 mačos gūstot trīs vārtus un atdodot 11 rezultatīvas piespēles. Tuklāt, Somijas "Mestis" līgā viņa aizvadīja vien desmit mačus (0+0), pēc kuriem atstāja komandu ar pamatojumu, ka šādā līmenī spēlēt viņai ir par smagu. Te gan jāatgriežas pie pirmās Heilijas sezonas, jo Eiropas hokeja līgas tika izvēlētas tāpēc, ka tajās ir mazāk spēka spēles, lai gan iepriekš viņai bija piedāvājums no ECHL komandas Sinsinati "Cyclones", kuru tolaik vadīja leģendārais Fils Espozito.

Kāda tad ir sieviešu hokeja nākotne? Lai sporta veids attīstītos un vairs nebūtu Olimpiskajā programmā "piekabinātais sports" vīru hokejam (būsim godīgi, pašlaik lielākā daļa līdzjutēju to uztver tieši tā), ir nepieciešama sieviešu profesionālā hokeja līga. Ja iepriekš bija gana ar studentēm un dažādām mazajām pusprofesionālajām līgām, jo faktiski dāmu hokejs bija attīstīts pienācīgā līmenī vien Ziemeļamerikā, tad pašlaik, ko rāda arī starptautiskie turnīri, arī citās valstīs ir daudzas ļoti perspektīvas hokejistes, kuras, tāpat kā visas citas, vēlas veidot karjeru sportā, taču, pēc esošajām reālijām, ap 23-25 gadu vecumu tiek noliktas izvēles priekšā – vai nu pusprofesionāls hokejs, kas ir apvienots ar darbu, vai arī hokejs tikai pa TV.

Protams, ka reģions, kurā šī jaunā līga būtu jāveido ir Ziemeļamerika, jo tajā ir gan visa nepieciešamā infrastruktūra šāda, nopietna, līmeņa čempionāta organizēšanai, gan arī hokeja līdzjutēju bāze, gan arī daudz lielākas sieviešu hokeja tradīcijas.
Ja tomēr jau tuvākajos gados šāds čempionāts netiks izveidots, tad, ko atzīst arī visas vadošās spēlētājas, sieviešu hokejs sāks piedzīvot lejupslīdi, jo, neesot iespējai spēlēt profesionāli, liela daļa no potenciāli spējīgām meitenēm vienkārši izvēlēsies citus sporta veidus.

Kur sieviete debitēs pirmāk?

  • 13

  • 64



, 2014-10-24 12:58, pirms 10 gadiem
Lai sieviete varētu debitēt NHL viņai vajadzētu būt riktīgai mātītei!
, 2014-10-24 13:07, pirms 10 gadiem
Nafig nevajag sievietes hokeja. Garlaicibas kalngals.
, 2014-10-24 13:11, pirms 10 gadiem
papildinot šo tēmu - Krievijā par to visai nopietni domā, pie kam, sadarbībā ar KHL ФХР и КХЛ договорились о создании Женской... .
, 2014-10-24 13:16, pirms 10 gadiem
Kas tas par jautājumu: Kur sieviete debitēs pirmāk?

F1 sacīkstēs jau ir piedalījušās 2 sievietes - Lombardi un de Filipiss
, 2014-10-24 13:17, pirms 10 gadiem
Ja runājam par sievietēm NHL, tad es tam neticu. Vienkārši vajag izveidot WNHL līdzīgi kā tas ir ar WNBA
, 2014-10-24 13:20, pirms 10 gadiem
Lukstins88 rakstīja: Kas tas par jautājumu: Kur sieviete debitēs pirmāk?

F1 sacīkstēs jau ir piedalījušās 2 sievietes - Lombardi un de Filipiss
Pielikt piebildi "F1, kā pilna laika braucēja" neļauj pogas formāts.

Abas tevis minētās dāmas nebija "pilna laika" braucējas.
, 2014-10-24 13:22, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pielikt piebildi "F1, kā pilna laika braucēja" neļauj pogas formāts.

Abas tevis minētās dāmas nebija "pilna laika" braucējas.
āāāā nu tad jau jā, tad jau varēji to pievienot jautājumā
, 2014-10-24 13:25, pirms 10 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Pielikt piebildi "F1, kā pilna laika braucēja" neļauj pogas formāts.

Abas tevis minētās dāmas nebija "pilna laika" braucējas.
Ja vēl F-1 pilna laika braucēja nākotnē varētu parādīties, tad NHL nekad pilna laika spēlētājas neparādīsies...
F1 var par naudu nopirkt vietu komandā...
NHL pagaidām nevar...
, 2014-10-24 13:27, pirms 10 gadiem
Hilarija Naita nepiedalījās Anaheimas nometnē kā tādā, viņa tur bija uz 2-3 stundām publicitātes pasākumā lai popularizētu sieviešu sportu. Tādā pat pasākumā Anne Šlepere pāris stundas paslidoja ar Tampa Bay Lightning. Jautājums par to ka sievietes varētu spēlēt NHL - kā laukuma spēlētājas - vispār nekad netiks nopietni apspriests kamēr hokejā būs atļauta spēka spēle.

Protams ka sievietēm vajag savu pro līgu, jautājums kā nodrošināt tās finansiālo dzīvotspēju. Nevar tikai pumpēt investīcijas lai nodrošinātu politkorektu dzimumu līdztiesību. Tā tas kas notiek ar WNBA ir vienkārši izsmiekls.
, 2014-10-24 14:22, pirms 10 gadiem
Nu un neviens neskataas sieviešu basi izlases kontekstaa un nejuut liidzi, vai drusku nepārdziivo kad kkas nesanaaca ja, sviests, ir pietiekami daudz sieviešu, kas vareetu daļu SC alus veederu, noskriet krosiņā, vai vnk nolikt uz deeļiem, taa ka kauns pa visu ģīmi.
, 2014-10-24 14:27, pirms 10 gadiem
Kapeec lai vinjas nespeeletu NHL vai KHL? Ja cilveeks maak speeleet tik pat labi kaa citi prfesionalli tad dzimumam nav noziimes!!! Lielajiem viiriem ir bail ka kkada sieviete vinjus var apspeeleet un taadejaadi kaut kaada vaidaa mazinaat vinju viirishkkiibu Man kaa normaalam hetroseksuaalam viirietim gribeetos redzeet virieshu, kopaa ar sieviesu hokeju, kkaadas paarmainjas ir vajadziigas, savaadaak cik var skatiities kaa kkadi negliiti purni viens otru sit uz ledus
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-24 14:43, pirms 10 gadiem
Domājams ka integreet sievietes NHL buutu vieglaak ja runa iet par vārtu sargiem, taadaaa, gadiijumaa, vajadzeetu arii kārtiigus aizsargus, varbuut pat policistu, sieviešu integreešana hokejaa, piedotu taadu kaa svaigumu, taapat hoķis paliek ar vien tiiraaks, vairs nav norma iegruust ar galvu bortaa, drusku paķekseet ar nedriikst utt. Iespeejams vajadzeetu drusku pielaagot noteikumus, un vareetu uzbliezt kaadu paraug speeli.
, 2014-10-24 14:52, pirms 10 gadiem
Runa jau neiet par to ka sievietes masveidaa, raus hoķi ideja ir taada lai visiem buutu vienaadas iespeejas, nu iedomaajies, ja tagad LV meerogaa lielas algas vareetu dabuut cilveeki kuri ir virs 2m piemeeram es un veel vairums SC lietotaaju tak bļautu, 2.kaart sievieteem buutu vairaak iespeeju un motivaacijas pacensties, nevis aizbraukt uz olimpiādi kaa uz kurortu. Taapat hoķis paliek peec daislidošanas, saliidzinot ar agraako.
, 2014-10-24 15:00, pirms 10 gadiem
Es uzskatu, ka sievietēm jāuztaisa viena sava līga, gluži kā WNBA. Tak padomājiet loģiski trausla meitene kurai varbūt tiešām ir skils, bet viņai pretī vienkārši lido tāds Ovečkins vai Girgensons, kas no tās sievietes paliks? Pēc tam visi čīkstēs ko tai sievietei dara pāri? Sieviete + NHL ir stulbākā doma, kas var būt... F1 kaut vai 50% brauc sievietes, ja viņām ir talants.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-24 16:57, pirms 10 gadiem
Kaut kā atsauca atmiņā filmu kurā Džons Bondžovi kūrēja profesionālo sieviešu hokeju līgu
, 2014-10-24 17:15, pirms 10 gadiem
lai arī kā man gribētos būt fiziski tik pat stiprai vai vēl stirpākai, kā vīritiem (te es runāju par vidusmēru sievieti un vidusmēru vīrieti), bioloģiju un māti dabu neapmānīsi. nu neesam mēs vienādi tīri fizioloģiski būvēti, nesaprotu, kapēc to daļai ir tik grūti pieņemt. atšķirības starp dzimumiem ir daudz un dažādas, bet ne jau tapēc kāds ir labāks vai sliktāgs, vienkārši citādāks.

anyway, pa tēmu - varbūt varētu būt vārtsardze, kas ir apveltīta ar visiem vajadzīgiem dotumiem un talantiem, bet tad atkal rastos ētiskais jautājums, jo mēs labi zinām, kā tomēr nemaz ne tik reti laukuma spēlētāji it kā nejauši pilnā duhā ietešas vārtsargā, tagad daļa par šādu gājienu ir sašutuši, citi tik parauc pieri, citi saka - spēles sastāvdaļa, bet ja tā būs sieviete, tad to spēlētāju dzīvu apēdīs (nu vismaz lielākā daļa) un tur uzreiz rodas dubulstandarts.

manuprāt, ar pareizo mārketingu būtu iespējams Kanādā izveidot dzīvotspējīgu sieviešu profesionālo līgu nu vismaz ar padsmit komandām un uz to arī vajadzētu iet, jo, sasodīts, sievietes arī mīl hokeju un ne tikai pa TV, bet gribas arī uzspēlēt un ja ir talants un dotumi, tad kapēc lai ar to nevarētu pelnīt naudu.
, 2014-10-24 19:47, pirms 10 gadiem
Ir ļoti lielas šaubas par NHL tipa līgas izveidi sieviešu komandām. Pirmām kārtām, raugoties no klubu īpašnieku peļņas viedokļa. Proti, esošā NHL sistēmā viss tiek virzīts uz klubu peļņu. Ņemot vērā vājo interesi par sieviešu hokeju no līdzjutēju puses, nekādas runas par peļņas gūšanu šajā gadījumā nevar būt. Respektīvi, tāda līga varētu attīstīties tikai Kolhoza hokejlīgas virzienā, kad klubu īpašniekiem peļņa nav svarīga.
, 2014-10-24 20:40, pirms 10 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Nafig nevajag sievietes hokeja. Garlaicibas kalngals.
KHL sievietes var mierīgi spēlet,jo viņām tie noteikumi 50/50 ir gandrīz tas pats slido spēka paņēmienus nevar ut.t
, 2014-10-26 21:37, pirms 10 gadiem
Nu ja jau reiz ir vīriešu un sieviešu hokejs, tad tā tam arī būtu jāpaliek. Citādi politkorektums liks drīz vien pēc sieviešu debijas vīriešu hokejā laist kādu tēvaini uz ledus kopā ar sieviešu komandu
Cīņa pie Ivara Punnenova sargātajiem vārtiem. Foto: Martial Trezzini/AP/Scanpix
24

Smagās kājas liedz sīvu pretestību: Latvija ielaiž vairākumā un kapitulē Šveicei

Pārbaudes spēlē Lozannā Latvijas hokeja valstsvienība piedzīvoja bezierunu (1:5) sakāvi pret Šveici. Rīt komandas spēkosies Klotenē.
Mirklis no Vankūveras "Canucks" un Nešvilas "Predators" spēles. Foto: Bob Frid/USA Today Sports/Scanpix

Vankūverieši un citas komandas cīnīsies par mājas spēļu priekšrocību atgūšanu

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā šonakt Vankūveras "Canucks", Vinipegas "Jets" un Edmontonas "Oilers" izbaukumā spēkosies par atgriešanos sēriju priekšgalā.
Foto: IIHF
48

15 gadus vecais Mūrnieks labo rekordu, Latvijas U18 pārspēj slovākus

Šodien uzvaru pasaules čempionāta otrajā spēlē izcīnīja Latvijas U18 hokeja izlase, kas Somijas pilsētā Espo ar 5:3 pieveica Slovākiju un spēra soli pretī iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Ar vārtiem izcēlās arī 15 gadus vecais Olivers Mūrnieks.