Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

KHL un VTB līga – kas lācim vēderā?

KHL un VTB līga – kas lācim vēderā?
Vladimirs Putins un prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs (pirmajā rindā otrais no kreisās) 2014. gada 27. maijā piedalās Krievijas hokeja valstsvienības apbalvošanā
Foto:...

Tu man ļoti nepatīc – varens, liels un cildīgs.
Kaut tu būtu lācītis, zāģu skaidām pildīts! (Edgars Liepiņš)

Piezīme. Blogā atspoguļots autora personīgais redzējums.

Kremļa agresija Ukrainā aktivizējusi debates, vai Latvijas klubiem vajadzētu piedalīties Krievijas rīkotajos sporta turnīros. Viennozīmīgas atbildes uz šo jautājumu nav. Sporta sabiedrība nepieder pie agresijas izraisītājām, taču nereti atrodas politisko spēku kontrolē un tiek izmantota manipulatīvos nolūkos. Šajā rakstā salīdzināta Kontinentālā hokeja līga un VTB Vienotā līga.

1) Pirmsākumi

KHL pirmā sezona sākās 2008. gada 2. septembrī – trīs nedēļas pēc Krievijas un Gruzijas kara. Tāpat kā Ukrainas gadījumā, starptautiskās sabiedrības attieksme bija rezervēta. Piemēram, Valsts prezidents Valdis Zatlers kara laiku pavadīja, klīstot pa Pekinas tempļiem un sporta arēnām. Karam nebija tiešas ietekmes uz KHL darbību.

VTB līgas aktivitātes ievadīja Promo kausa izcīņa 2008. gada 20.-22. decembrī Maskavā, piedaloties astoņām komandām no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Krievijas un Ukrainas. Pirmajās četrās sezonās (2009-2013) VTB līgai nebija tiešas saistības ar Krievijas čempionātu

2) Ambīcijas

KHL no pirmsākumiem tika salīdzināta un pretstatīta Nacionālajai Hokeja līgai – turnīram ar simts gadu vēsturi. “Panākt un apdzīt NHL” – tāds bija neoficiālais KHL sauklis pirmajās sešās sezonās. Krievijas izlases izstāšanās Soču spēļu ceturtdaļfinālā lika nedaudz nolaisties uz zemes.

VTB līgas ambīcijas bija daudz pieticīgākas, intervijā Sportacentrs.com atzina turnīra ģenerāldirektors Andrejs Širokovs. “Skatoties patiesībai acīs, basketbols Krievijā nav trešais populārākais sporta veids, jo atrodas krietni zemāk. Viens no veidiem, kā Krievijā palielināt interesi par basketbolu, ir izveidot līgu, kurā vēlētos nokļūt daudzi klubi un kura būtu piramīdas virsotne. Līgu ar vietu sporta biznesā. Ceru, daudz iegūsim no Baltijas valstīm, kur basketbols ir divu populārāko sporta veidu vidū. Pārnesot to uz Krieviju, notiktu basketbola mīlestības renesanse.”

3) Ģenerālsponsori

Par KHL lielāko atbalstītāju kļuva Kremlim pietuvinātais Krievijas gāzes monopolists “Gazprom” – viens no ietekmīgākajiem uzņēmumiem pasaulē. “Gazprom” fonā VTB banka nav uzskatāma par pirmā līmeņa spēlētāju pasaules tirgū – ne globāli, ne savā nozarē.

4) Aizmugure

KHL pasākumos regulāri redzamas divas vadošās Krievijas amatpersonas – prezidents Vladimirs Putins un premjerministrs Dmitrijs Medvedevs. Pirmais 2011. gadā portālam Sports.ru pavēstīja, ka bijis KHL izveides tēvs.

VTB līgas ietekmīgākais cilvēks ir Krievijas prezidenta administrācijas vadītājs Sergejs Ivanovs. Kā 2014. gada 20. martā vēstīja britu konservatīvais laikraksts “Telegraph” un viens no diviem ietekmīgākajiem ASV izdevumiem “New York Times”, Ivanovs kopā ar Putinu un vēl trīs amatpersonām pieņēma lēmumu par Krimas aneksiju.

5) Ietekmes ģeogrāfija

KHL pirmajā sezonā sacentās komandas no četrām valstīm – Krievijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Latvijas. Pirmās trīs no tām izveidojušas Muitas savienību, kurai jāpāraug Eirāzijas ekonomiskajā savienībā. Bija iecerēts, ka minēto kompāniju papildinās Ukraina, taču pēc Janukoviča režīma gāšanas, Krimas aneksijas un agresijas kontinentā ukraiņu kluba līgā vairs nav.

Eiropā iet kā pa celmiem. Piemēram, Prāgas “Lev” pavasarī spēlēja Gagarina kausa finālā, taču atbalsts Čehijas sabiedrībā izrādījās nepietiekams, lai klubs turpinātu startēt līgā. Paliekot bez ārējām naudas injekcijām, čehu klubs izstājās no turnīra. KHL turpina startēt Slovākijas un Horvātijas klubi, savukārt Somijas pārstāve “Jokerit” līgā aizvada tikai pirmo mēnesi.

VTB līga savu sākotnējo bāzi lielā mērā zaudējusi. Kā jau minēts, Promo kausa izcīņā piedalījās Lietuvas, Polijas, Ukrainas, Latvijas un Krievijas klubi. Šodien lietuviešu, poļu un ukraiņu klubu līgā vairs nav, tādējādi pārsvarā nākas izlīdzēties ar komandām no valstīm, kur basketbols nav īpaši populārs (Krievija, Baltkrievija, Kazahstāna). Izņēmumi ir Latvija un Igaunija, taču zaudējot Baltijas-Melnās jūras trio, ģeogrāfiskais vēriens vairs nav tāds kā agrāk.

6) Sportiskais līmenis

Šajā ziņā atšķirību ir vismazāk. KHL uzskatāms par otro stiprāko klubu turnīru pasaulē aiz NHL. Savukārt VTB līga sportiskā līmeņa ziņā ir tuvu Eiropas spēcīgākajam nacionālajam čempionātam – ACB līgai Spānijā. Tiesa, vairākos rādītājos VTB līga spāņiem zaudē. Atšķiras Eirolīgas komandu skaits (2 pret 5), taču vislielākā starpība vērojama klātienes un TV auditoriju lielumā. Kā tas ietekmē reklāmdevēju interesi un ieguldītās-atpakaļ saņemtās naudas proporcijas, nav grūti uzminēt.

7) Popularitāte

KHL līdzās futbola Premjerlīgai ir viena no divām populārākajām līgām Krievijā. 2014. gada sezonā līgas spēles vidēji apmeklēja 6081 skatītājs. Turpretī VTB līgas apmeklētības skaitļi apliecina to, ka basketbols Krievijā nav populārs. Eirolīgā vidējais apmeklējums 2014. gada sezonā bija 8130 skatītāji, ACB līgā 6202 skatītāji, Vācijas BBL 4494 skatītāji (piepildīti 85,2% sēdvietu).

Pirms pāris gadiem, precīzāk 2012. gada novembrī, kad līga pirmo reizi apkopoja apmeklētības rādītājus, pirmās trīs vietas ieņēma Kauņas “Žalgiris” (vidēji 12 371 skatītājs), Klaipēdas “Neptūnas” (4950) un ukraiņu “Donetsk” (4156). Šo trīs klubu līgā vairs nav.

2014. gada janvārī tika veikts cits pētījums par Ziemeļeiropas komandām, summējot apmeklētības rādītājus VTB līgā, ULEB un FIBA rīkotajos turnīros. Krievijā pirmās pozīcijas ieņēma Krasnodaras “Lokomotiv-Kubaņ” (4731) un Maskavas CSKA (3406), savukārt nākamie Eiropas kausa finālisti Kazaņas “Unics” pulcēja vidēji 3250 skatītājus. Pārējiem attiecīgi mazāk.

8) Regulārā sezona

KHL klubi 2014. gada regulārajā sezonā izspēlēja 54 spēles. VTB līgā katrs klubs piedalījās 18 spēlēs (20 komandas, sadalītas divās apakšgrupās, izspēlēja divus apļus pret savas grupas komandām). Regulārā sezona beidzās martā, bet “play-off” pagāja ar milzīgām pauzēm, jo virkne klubu bija aizņemti Eirokausos un nacionālajās izslēgšanas spēlēs. Šosezon visi klubi regulārajā sezonā aizvadīs 30 spēles (2x15).

9) Finanšu maksājumi

KHL cenšas uzturēt vairākus klubus ārpus Krievijas, katru sezonu tajos iepludinot vairākus desmitus miljonus dolāru. Minētais finansējums sešas sezonas veidoja lielāko daļu no Rīgas “Dinamo” budžeta. Par labdarību to saukt nav iespējams, jo Latvija pagaidām simtprocentīgi patērē no Krievijas piegādāto gāzi.

VTB līga klubus neuztur, taču sedz tiesnešu atalgojumu un spēlētāju apdrošināšanu. Sezonas beigās, atkarībā no sportiskajiem rezultātiem, tiek izmaksātas prēmijas, taču katra kluba budžetā tās nepārsniedz dažus procentus no kopējiem izdevumiem.

10) Likumdošana

KHL nolikuma 1.2 pants vēsta, ka “Krievijas Hokeja federācija, pamatojoties uz 2007. gada 4. decembrī pieņemto Federālo likumu Nr. 329-FZ “Par fizisko kultūru un sportu Krievijas Federācijā” (1. daļa, 1.16 pants un 2.16 pants) līdz 2017. gadam ir deleģējusi KHL tiesības rīkot Krievijas Čempionātu hokejā.

VTB līgas nolikuma 1.1 pants. “Čempionāts notiek ar mērķi:
+noskaidrot klubu spēku samēru (klasifikāciju),
+propagandēt basketbolu Eiropā,
+sekmēt tālāku basketbola attīstību dalībvalstīs,
+sagatavot sporta rezerves,
+paaugstināt basketbolistu meistarības līmeni,
+propagandēt veselīgu dzīves veidu.”


, 2014-09-22 16:56, pirms 10 gadiem
Jauna vieta karstām diskusijām
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 17:07, pirms 10 gadiem
autora kuslais mēģinājums attaisnot VEF dalību VTB?

un kā tad ar sankcijām pret VTB - to autors ir "piemirsis"?
, 2014-09-22 17:08, pirms 10 gadiem
Torins rakstīja: KHL ir pašlaik labākā līga Eiropā un cieši konkurē ar NHL.

Paldies KHL, ka varu augstākā līmeņa hokeja spēles skatīties pa vakaru nevis naktī kā NHL.

par tādu NHL jau esmu daļēji aizmirsis
trollītim atkal nadziņi niezēja?
, 2014-09-22 17:16, pirms 10 gadiem
No emocionālā un "latvieša - patriota" viedokļa - nevajag tādas līgas un Latvijas klubu dalību šajos turnīros, bet no praktiskā viedokļa, šādi turnīri dod iespēju mūsējiem spēlēt pret spēcīgiem pretiniekiem, tādējādi celt savu meistarībum, utt. Bet, ja mūsējie nevar sakasīt pietiekami daudz "piķa", lai nokompletētos un varētu "rādīt zobus" varenajiem, tad spēlēšanas jēga zūd!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 17:23, pirms 10 gadiem
Kur pats blogs un sākumā minētās autora domas?
, 2014-09-22 17:24, pirms 10 gadiem
mans skatījums ir tāds
VEF noteikti nebūtu jāspēlē VTB līgā,jo nekādu labumu tas nedod,pat iedragā kluba prestižu.mierīgi varētu spēlēt pilnu sezonu LBL un BBL un viss būtu pat labāk.°
Dinamo-KHL pagaidām ir labākais variants,lai arī kā tas visiem nepatīk,tas ir pagaidām labākais līmenis kur spēlēt mūsu spēlētājiem kuri netiek NHL.jā piekritīšu ka dinamo ir krievu sponsorēts klubs,bet tad labāk lai mums ir tāds klubs nekā nekāds,jo tomēr latvijas hokejistiem tas šo 6 gadu laikā ir palīdzējis,kur pretī VEF ir bijus pilnīgi pretēja situācija
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 17:37, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Ačgārns skatījums gan, jo VTB spēlēšana dod spēcīgāka līmeņa pretiniekus nekā tas ir BBL un LBL.....ĢInama neko nav palīdzējusi mūsu spēlētājiem tieši otrādāk, tikai bojājusi
Tev ir kāda alternatīva, kur Dinamo varētu spēlēt, ja ne KHL?
Vef, tad vismaz ir kāda iespēja spēlēt citur. BBL, Eirokausi utt.
Dinamo ir tikai KHL.
, 2014-09-22 17:40, pirms 10 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Tev ir kāda alternatīva, kur Dinamo varētu spēlēt, ja ne KHL?
Vef, tad vismaz ir kāda iespēja spēlēt citur. BBL, Eirokausi utt.
Dinamo ir tikai KHL.
Kāpēc Dinamo vispār kaut kur būtu jāspēlē?
Slēpts komentārs: aksels82inbox.lv
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 17:45, pirms 10 gadiem
hokejs vs bimbambols...ne tur blogs, ne raksts...
izlasot izceltās vietas skan vēstījums faniem, ejiet uz basketbolu, VTB nav Krievijas čempis bet Eiropa...un neejiet uz hokeju, jo tur Krievijas čempis

p.s. kāpēc daži SC autori, lai palielinātu publicitāti liek pie raksta ripu...kāpēc ne basketbola bumba?
, 2014-09-22 17:45, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Pirmkārt Ģinamu vispār nevajag, jo tas klubs neko nedod, un kā es teicu, ka drīzāk otrādāk bojā, vajag LAČ attīstīt, lai vismaz LBL līmeni sasniedz utt.

Par līgām runājot, tad īsti alternatīvu VTB nav, jo BBL varētu tikai spēlēt ja netiec EK otrajā kārtā, jo viņiem tā līguma nav, bet tā kā tas katru gadu nav garantēts, ir risks, ka paliekot tikai EK un LBL, pēc izkrišanas nav īsti augsta līmeņa spēļu......
Ko dod Vefs?
Vai izlasei tas ir palīdzējis?

Bet redz, Tu VTB gribi tāpēc, ka basis tur ir augstākā līmenī? Vai tā?
, 2014-09-22 17:47, pirms 10 gadiem
aksels82inbox.lv rakstīja: Un kāpēc nē?
Tev Dinamo ir kaut kā kaitējis, ka tādas antipātijas?
Tapēc, ka klubam Latvijā nav nekāda atbalsta, ne materiāla, ne morāla. Respektīvi nav nekāda pamata un jēgas pastāvēt. Dinamo - tā ir pagātne...
, 2014-09-22 17:47, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Ģinama neko nedod hokejistiem, tikai kaitē, to labi izlasē var redzēt, ka pārmaksātajiem spēlētājiem nav motivācijas rauties tur, agrāk jā, prieks bija skatīties, ka visi centās savu maksimumu parādīt, bet tagad tā vairs nav
Nu, ja Tu sāksi domāt, ko kas reāli dod, tad nonāksi pie secinājuma, ka ne viens, ne otrs (domāju VEF un Dinamo) neko nedod.
, 2014-09-22 17:52, pirms 10 gadiem
bimbambola fuņi pagaidām vadībā šajā cīniņā..
kur pazudis hokeja funs un co? viens aksels cīnās
, 2014-09-22 17:54, pirms 10 gadiem
Mārim kā parasti vieds raksts, bet pārejās būs tikai +/- interpretācijas
, 2014-09-22 17:56, pirms 10 gadiem
Domāju, ka politologs Andis Kudors pirms nedēļas skaidri un gaiši TV izklāstīja, kāds mērķis ir šīm kremļa organizētajām izklaidēm KHL un VTB, tā kā apspriest vai salīdzināt tur vēl kaut ko nav ne mazākās jēgas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 17:57, pirms 10 gadiem
Torins rakstīja: Ko es redzu? aizmirsu uzlikt ignore tam slimiķim abragam bet kļūda tūliņ tiks izlabota.
Protams, tadiem ka tev, kam krievu ūdens garšīgāks un krievu gaiss smaržīgāks, nadzini niezt, mazais provokators !
, 2014-09-22 17:59, pirms 10 gadiem
Paldies Dievam, ka ir gan KHL, gan Dinamo! Var baudīt neierobežotā daudzumā augstākās raudzes klubu hokeju!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 18:00, pirms 10 gadiem
Tie kas te aizstav Dinamo ir paskatijushies ko nozime Dinamo un kapec tik daudz klubi post padomju teritorija ir ar sho nosaukumu? Man nebutu nekas pret klubu, kas sauktos Latvijas Legionari - shads klubs vareetu vagot plashas Krievijas aares muuzhiigi muuzhos.
, 2014-09-22 18:01, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: Autors kaut ko ar to rakstu ir saputrojis, bet man kā skatītājam tās līgas diametriāli pretējas šķiet, viena tur vēlas mērīties ar krāniņiem utt. kamēr otrai tas ir pilnīgi vienalga, vai kaut tā sadarbība ar federāciju utt. Daudz ko izšķir arī tas, ka VTB banka ir iesaistīta, jo pirms sankciijām, tais bankai bija un ir jāuztur savs tēls
beidz attaisnoties kā autors, abas vienādas...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 18:05, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: pa lielam man ir vienalga, kad būs normāla opcija kur spēlēt, tad ātrāk prom no VTB, daudz ko izšķir tas, ka neviens negrib attīstīt BBL
tomēr tev nav vienalga, tu gaidi opciju basketbolā
kāpēc hokejā negaidi?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-09-22 18:07, pirms 10 gadiem
mēsli vēderā
, 2014-09-22 18:10, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: hokejā ir opcija, attīstīt LAČ, kur varētu spēlēt un sisties uz augstākām līgām, piemēram uz Skandināviju vai Šveici, tikai daudziem vietējais čempis vienalga ir, galvenais jau ģinama ir
kas basketbolā nenotiek Latvijas čempionāts?
atkal tev nezačets...
tā arī pasaki uzreiz, ka man interesē basketbols un gribu redzēt augstākās raudzes čempionātu nekā Latvijas basketbola čempis...
nevis tupi tirs uz Dinamo un attaisno VEF!
vopšem esi basketbola funs
, 2014-09-22 18:10, pirms 10 gadiem
SportExpert rakstīja: hokejā ir opcija, attīstīt LAČ, kur varētu spēlēt un sisties uz augstākām līgām, piemēram uz Skandināviju vai Šveici, tikai daudziem vietējais čempis vienalga ir, galvenais jau ģinama ir
Bet basketbolā tādas opcijas nav? Visus tavus argumentus var pavēst otrādi...
Elvis Merzļikins. Foto: IIHF.com
2

Pirmā pārbaude izbraukumā: Latvija samēros spēkus pret šveiciešiem

Pārbaudes spēļu ciklu, gatavojoties pasaules čempionātam hokejā, šovakar turpinās Latvijas valstsvienība. Pulksten 20:45 pretī stāsies Šveice, spēle tiks aizvadīta ceturtajā lielākajā pilsētā Lozannā. Tiešraide kanālā TV6.
Antons Macijevskis. Foto: IIHF
5

Latvijas U18 hokejisti pasaules čempionātu turpinās pret slovākiem

Šodien Somijā notiekošo pasaules čempionātu turpinās Latvijas U18 hokeja izlase, kas pulksten 14:00 spēkosies pret vienaudžiem no Slovākijas. Abas komandas turnīru sāka ar neveiksmēm.
Teodors Bļugers un Keisijs Desmits. Foto: USA Sports Today/Scanpix
15

"Canucks" arī nākamajā spēlē uzticēsies Desmitam, nevis Šilovam

Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Vankūveras "Canucks" naktī no piektdienas no sestdienu aizvadīs Stenlija kausa pirmās kārtas dueli izbraukumā pret Nešvilas "Predators". Vārtu drošība tiks uzticēta Keisijam Desmitam, bet Artūrs Šilovs būs rezervē. Sērijā rezultāts ir neizšķirts 1-1.