Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:534, Did:0, useCase: 3

Roberts Rancāns "atklās" Spānijas ASOBAL

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Roberts Rancāns "atklās" Spānijas ASOBAL
Roberts Rancāns kļūs par pirmo Latvijas handbolistu Spānijas ASOBAL līgā.

Latvijas handbolisti līdz ar nākamo sezonu būs (vai bija) pārstāvēti visās trijās spēcīgākajās vīriešu klubu handbola līgās - Vācijas 1. bundeslīgā, Francijas LNH jeb "Moly Starligue" un Spānijas ASOBAL līgā. Par Spānijas "atklājēju" jeb pirmo Latvijas handbolistu ASOBAL līgā jaunajā sezonā kļūs ludzānietis Roberts Rancāns.

Atklāti sakot - Roberta Rancāna pārcelšanās no ASK/"Zemessardze"/ LSPA uz ASOBAL līgas komandu bija patīkams pārsteigums. Uzmanība 21 gadu vecajam un 196 cm garajam ārējās līnijas spēlētājam tika pievērsta un viņa nonākšana kādā ārzemju komanda tika gaidīta (ja ne tagad, tad tuvākajā nākotnē), taču nonākšana jau nākamsezon Spānijas spēcīgākajā handbola līgā bija negaidīta. Izvēli par labu Pamplonas komandai "Helvetia Anaitasuna" izšķīra tas, ka tieši šis klubs piedāvāja labākos apstākļus Roberta izaugsmei.

Visplašāk mūsu handbolisti līdz šim bija pārstāvēti Vācijas 1. bundeslīgā (visilgāk -Evars Klešniks un Aivis Jurdžs, te vajag pieskaitīt arī Latvijas handbola audzēkni Aleksandru Pētersonu, kurš vēlāk kļuva par islandes izlases spēlētāju un kļuva par 2008. gada olimpisko vicečempionu, kā arī Edgaru Švanku, kurš bija pirmais Latvijas handbolists Vācijas 1. bundeslīgā). Nākamsezon 1. bundeslīgā spēlēs Dainis Krištopāns (MT "Melsungen" rindās, pirms nonākšanas PSG jau nedaudz spēlēja Berlīnes "Fuchse"). Mūsu handbolisti ir spēlējuši Francijas spēcīgākajā līgā (Ingars Dude un Dainis Krištopāns), bet tagad Roberts Rancāns kļūs par pirmo Latvijas handbolistu ASOBAL līgā. Spānijā savulaik spēlēja brāļi Aleksejs un Andrejs Kuzmini, viņi uzvarēja 3. līgā un spēlēja 2. līgā "Pinta Torrelavega" komandā (roreiz arī Pamplonas komanda spēlēja 2. pēc ranga līgā).

Par Robertu Rancānu sāka runāt, kad viņš vēl spēlēja dzimtās Ludzas komandā "Latgols", turklāt spēlēja kopā ar savu tēti Edgaru Rancānu (līnijas spēlētājs) un tas, šķiet, ir vienīgais gadījums Latvijas handbola virslīgas vēsturē, kad vienā komandā spēlē tēvs un dēls, turklāt spēlē nevis "ķeksītim" jeb, lai veiktu vēsturisku ierakstu, bet spēlēja pa īstam (Edbars savulaik ar "Latgols" komandu bija arī Latvijas čempions). Pēdējās divas sezonas Roberts spēlēja ASK/"Zemessardze"/ LSPA komandā, ar kuru pērn kļuva par Latvijas vicečempionu. Aizvadītajā sezonā Roberts virslīgā guva 109 vārtus un kļuva par otro rezultatīvāko spēlētāju (Valdim Kalniņam no MSĢ - 165 vārti).
Iespējams, ka Robertam vajadzētu sākt kaut nedaudz mācīties saprast un izteikties arī spāniski, jo trenera Enrikes Domingesa vadītajā komandā spēlē tikai spāņu handbolisti un divi argentīnieši. Uz Francija klubu "Nancy HB" aizgāja brazīlietis Arturs Pereira, prom arī portugālis Žoau Pintu. Klāt bez Rancāna nākuši divi spāņu handbolisti. Abi "Helvetia Anaitasuna" komandas argentīnieši ir savas valsts izlases spēlētāji - gan 36 gadus vecais vārtsargs Huans Bars, gan 32 gadus vecais kreisasi ārējais spēlētājs (Rancāna pozīcija) Nikolass Bonanno piedalījās 2020. gada olimpiskajās spēlēs un 2023. gada pasaules čempionātā, turklāt Bonnano izlases rindās ir ieguvis visus iespējamos titulus savā reģionā.

ASOBAL līgā Pamplonas komanda spēlē kopš 2011. gada un trīs reizes bija starp sešām pirmajām komandām - 4. vieta 2015. gadā, 5. vieta 2017. gadā un 6. vieta 2018. gadā. "Helvetia Anaitasuna" 2016. gadā spēlēja Karaļa kausa izcīņas finālā, bet 2017. gadā Superkausa izcīņā un abas reizes zaudēja slavenākajam Spānijas handbola klubam un EHF Čempionu līgas rekordistam (11 uzvaras!) FC "Barcelona". 2016./2017. gada sezonā Pamplonas komanda iekļuva EHF kausa izcīņas ceturtdaļfinālā, kur divu spēļu summā zaudēja šā gada Čempionu līgas uzvarētājai Vācijas komandai SC "Magdeburg" (27:34 un 32:35).

Aizvadītā sezona "Helvetia Anaitasuna" komandai nebija sekmīga - tikai 13. vieta ASOBAL līgā un tikai divi punkti šķīra no pārspēlēm par vietas saglabāšanu ASOBAL līgā un četri punkti no izkrišanas. Skaidrs, ka Robertam Rancānam vispirms būs jāiegūst vietu komandas sastāvā (bez argentīnieša Bonanno viņa pzōcijā vēl ir 21 gadus vecais un 203 cm garais spānis Ernesno Gonji, kurš pagājušajā sezonā piedalījās 28 spēlēs ASOBAL līgā un guva 16 vārtus, bet pavisam viņam ir 114 spēles ASOBAL līgā), taču viņam arī būs iespēja to paveikt un tā reizē būs ļoti laba iespēja izaugsmei.

     [+] [-]

, 2023-06-29 12:33, pirms 10 mēnešiem
Lai veicas!