Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:534, Did:0, useCase: 3

Dainis Krištopāns: "Komandas mērķis ir tikt sešiniekā"

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Dainis Krištopāns: "Komandas mērķis ir tikt sešiniekā"
Dainis Krištopāns uzbrukumā pēdējā pārbaudes spēlē pret Berlīnes "Fuchse".

Jau 27. augustā sāksies Vācijas handbola 1. bundeslīgas čempionāts un šosezon mums atkal ir iemesls vienai no spēcīgākajām handbola klubu līgām pasaulē sekot īpaši - MT "Melsungen" komandas rindās šosezon spēlēs Dainis Krištopāns. Vācijas handbola 1. bundeslīga viņam nav sveša, jo pirms nonākšanas Parīzes "Saint Germain" viņš vairākas spēles aizvadīja Berlīnes "Fuchse" komandā, taču šī Dainim būs pirmā pilnā sezona 1. bundeslīgā.

Melzungenas komanda aizvadījusi gatavošanos sezonai, aizvadījusi visas ieplānotās pārbaudes spēles un 2023./2024. gada 1. bundeslīgas pirmajā spēlē 27. augustā savā "Rothenbach-Halle" laukumā uzņems "Frisch auf Goppingen" komandu. Dainis Krištopāns ies laukumā ar savu ierasto 10. numuru. Melzungenas komandas galvenā atbalstītāja ir sena un slavena farmācijas firma, komandā tiek ieguldīti lieli līdzekļi, lai ar laiku tā kļūtu par vienu no spēcīgākajām Vācijā. Tāpēc ir uzaicināts Krištopāns, Ungārijas izlases līnijas spēlētājs Adriāns Šipošs no Vespremas kluba un spāņu saspēles vadītājs Eriks Balensiaga no Tulūzas komandas, tāpēc par komandas galveno treneri kļuvis spānis Roberto Garsija Parrondo, kura vadībā Krištopāns 2019. gadā Skopjes "Vardar" rindās kļuva par EHF Čempionu līgas uzvarētāju un finālčetrinieka turnīra labāko spēlētāju savā labā ārējā spēlētāja pozīcijā (tajā sezonā Dainis bija arī otrais rezultatīvākais spēlētājs visā Čempionu līgas turnīrā). Melzungenas komanda 1. bundeslīgā spēlē kopš 2005./2006. gada sezonas un tās augstākais sasniegums ir 4. vieta 2016. gada sezonā. Pagājušajā sezonā - tikai 9. vieta...
"Desmitais numurs, kā par brīnumu, bija brīvs, tā ka nevajadzēja vilkt kreklu ar neierastu numuru vai lūgt kādam, lai ar mani samainās," telefonsarunā pastāstīja Dainis. "Viss, kas bija iecerēts sagatavošanās posmā, ir paveikts, taču skaidrs, ka komanda vēl ir tapšanas stadijā - jauni spēlētāji, vairāki spēlētāji aizgājuši prom, jauns galvenais treneris... "
- No lielpilsētas Parīzes esi nonācis mazpilsētā Melzungenā, kurā ir tikai divreiz vairāk iedzīvotāju nekā dzimtajā Ludzā...
- Melzungena patiešām ir neliela un mājīga pilsētiņa ar apmēram 15 tūktsošiem iedzīvotājiem, bet es mitinos Kaselē, kas ir apmēram 30 km attālumā un kas ir jau krietni lielāka pilsēta (apmēram 205 tūkstoši iedzīvotāju - A.K.). Melzungenā nebija tik viegli atrast dzīvesvietu, Kaselē izvēle ir lielāka un arī vairāki citi komandas spēlētāji šeit dzīvo, šeit arī atrodas halle, kurā komanda aizvada spēles. Pagaidām gan esmu viens, jo ģimene atbrauks septembrī. Nav jēgas sievai ar mazo dēlu šeit tagad būt, jo mēs visu laiku bijām treniņnometnēs, tajā skaitā arī treniņnometnē Spānijā, kur aizvadījām arī pārbaudes spēles. Ko viņi te vieni paši darītu... Sāksies sezona, ieiesim spēļu ritmā un tad ģimene arī būs klāt. Klubs palīdz, taču dzīvesvietu bija jāatrod pašam. No Kaseles pa autobāni līdz Melzungenai var tikt ļoti ātri.
- Komandas galvenais treneris tev ir labi zināms un tas jaunā komandā laikam nav mazsvarīgi...
- Noteikti. Man pārsteigumu gatavošanās posmā nebija. Visiem tik ātri nesanāk saprast trenera prasības īpaši spēles taktikas ziņā, uztvert viņa idejas. Man šajā ziņā ir vieglāk - pazīstu viņu personīgi, esam kopā strādājuši, zinu, ko viņš grib treniņos un spēlēs.
- Vācijas izlases spēlētājs Kais Hēfners aizgāja uz Štutgarti un labā ārējā spēlētāja pozīcijā tagad esat divatā ar horvātu Ivanu Martinoviču, taču pēc šīs sezonas arī viņš dosies prom. Jau tiek meklēts aizstājējs?
- Ir viens jaunais vietējais spēlētājs, taču viņš spēlēšanai bundeslīgā vēl nav gatavs. Martinovičs pēc sezonas dosies uz Manheimas "Rhein Neckar Lowen", pašreiz tas nav aktuāli un satraucoši, taču handbola tirgus, un īpaši ārējās līnijas kreiļu turgus, ir tāds, kāds tas ir, tā ka maiņu jāmeklē savlaicīgi.
- Kā ar Martinoviču sadalat laiku laukumā?
- Apmēram uz pusēm. Pārbaudes spēlēs kreisā ārējā pozīcijā visviežāk spēlēja islandietis Elvars Jonsons, saspēles vadītājs - spānis Balensiaga, pa labi - es vai Martinovičs. Protams, kreisā ārējā pozīcijā mums ir Eiropas čempions Juliuss Kīns, bet saspēles vadītāja pozīcijā pēc savainojumiem beidzot atgriezies horvāts Pavlovičs un ceram, ka viņš beidzot atkal varēs daudz spēlēt un mums līdz ar to būs divi spēles manieres ziņā atšķirīgi saspēles vadītāji. Vispār jau pārbaudes spēlēs treneris Parrondo deva iespēju spēlēt visiem - lai katram ir iespēja sevi apliecināt, lai treneris varētu pēc iespējas labāk iepazīt spēlētājus.
- Pagājušajā sezonā Melzungenas komanda ieņēma tikai 9. vietu...
- Skaidrs, ka neviens ar to nebija apmierināts. Līdz pašām beigām komanda spēkojās par vietu sešiniekā un iekļūšanu Eiropas kausu izcīņā (EHF Eiropas līgā - A.K.)), taču neveiksmīgi tika aizvadīta čempionāta galotne, kamēr konkurenti to nospēlēja daudz sekmīgāk. Pietrūka četru punktu.
- No otras puses - ja ir jāspēlē tikai bundeslīgā, tad trenerim atliek vairāk laika veidot komandu. Nav ļaunuma bez labuma.
- Tā ir. Atliks vairāk laika treniņiem starp spēlēm. Tiesa, daudzu klubu treneri nav īsti apmierināyti ar to, ka te notiek spēles ik pēc četrām dienām, bet tad trīs nedēļas nenotiek nekas. Vispirms spēlētāji nepaspēj kā nākas atjaunoties, bet tad atkal pārāk gara pauze. Skaidrs, ka kalendārs ir pieskaņots arī izlašu spēlēm un Eiropas kausiem, bet pārējām komandām tas ir mīnuss. Lai kā arī būtu, uzdevums komandai šosezon ir tikt sešiniekā un Eiropas kausu izcīņā (pēdējo reizi Eiropas kausu izcīņā - toreiz EHF kausa izcīņā - MT "Melsungen" spēlēja nesen - 2020./2021. gada sezonā un neiekļuva grupu turnīrā - A.K.). Nebūs viegli, drīzāk - būs grūti to paveikt, jo bundeslīgā nav tā saukto "treniņspēļu".
Kaseles hallē ir 4500 vietu un tribīnes gandrīz vienmēr ir pilnas, jo sabrauc arī skatītāji no citām apkārtējām lielākām vai mazākām pilsētām. Handbols Vācijā ir viens no populārākajiem sporta veidiem un nav šaubu, ka jaunajā sezonā līdz ar jaunu treneri un spēlētājiem, līdz ar jaunām komandas ambīcijām interese par MT "Melsungen"spēlēm būs liela.
Pēdējā pārbaudes spēlē pirms jaunās sezonas Melzungenas komanda savā laukumā nospēlēja neizšķirti 24:24 ar Berlīnes "Fuchse" komandu, kaut gan pēc pirmā puslaika bija vadībā ar 18:9. Dainis Krištopāns jau paredzēja, ka diezin vai treneris šajā spēlē gribēs atklāt kārtis un tā arī bija - spēles laikā bija daudz spēlētāju maiņu, bija vairāki eksperimenti. Krištopāns guva trīs vārtus un viņa sniegums tika izcelts - proti, Krištopāns nav klasisks ārējās līnijas vārtu guvējs, viņš ir komandas spēlētājs un pēc viņa lieliskām piespēlēm vairākus vārtus guva komandas biedri.
Melzungenas komandas pirmā pretiniece "Frisch auf Goppingen" komanda aizvadītajā sezonā ieņēma tikai 14. vietu, taču tā ir spēcīga komanda ar ļoti labiem spēlētājiem. Komanda savulaik 9 reizes bija Vācijas (tolaik vēl VFR) čempione, 60. gados divreiz ieguva EHF Čempionu kausu, bet no pēdējiem panākumiem jāmin četras uzvaras EHF Eiropas līgā - 2011., 2012., 2016. un 2017. gadā. Viesu rindās būs trīs 2020. gada Eiropas vicečempioni no Horvātijas izlases (vārtsargs Marins Šego, līnijas spēlētājs Krešimirs Kozina un kreisais ārējais Josips Šaracs), 2017. gada pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvējs Slovēnijas izlases sastāvā Vids Poteko, Portugāles izlases spēlētājs Žilbertu Duarte, Vācijas izlases spēlētāji Tims Knoile, Marcels Šillers un Dāvids Šmits, Nīderlandes izlases vārtsargs Barts Ravensbergers, kā arī mazāk zināmi, bet meistarīgi spēlētāji no Dānijas un Zviedrijas. Tāda ir Vācijas handbola 1. bundeslīga. Lieki teikt, cik svarīgi Melzungenas komandai būtu sākt sezonu ar uzvaru pār tik spēcīgu pretinieku, pār vienu no saviem tiešajiem konkurentiem cīņā par vietu pirmajā sešiniekā.

     [+] [-]

, 2023-08-22 18:28, pirms 8 mēnešiem
Labs raksts, paldies! Dainim veselību visas sezonas garumā un tikt 6niekā! Vai ir zināms, vai kādas spēles ar Daiņa komandas piedalīšanos rādīs kāds no LV pieejamiem kanāliem?