Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Autors: Anatolijs Kreipāns

Dobeles ''Tenax'' Eiropas kausa 1. kārtā Luksemburgas čempionu pārbaudījums

Dobeles ''Tenax'' Eiropas kausa 1. kārtā Luksemburgas čempionu pārbaudījums
Toms Lielais - šoreiz ierakumu otrā pusē. Foto: Romualds Vambuts

Latvijas čempioni, Dobeles ''Tenax'' handbolisti pēc 12 gadu pārtraukuma atkal piedalīsies Eiropas kausa izcīņā - EHF Challenge Cup izcīņas 2. kārtā dobelnieki tiksies ar Luksemburgas komandu HB "Dudelange", kas 23 reizes ir bijusi savas valsts čempione un kuras rindās jaunajā sezonā spēlēs bijušais ''Tenax'' handbolists Toms Lielais.

Izdzirdot, ka kādai mūsu sporta spēļu komandai ir jātiekas ar Luksemburgas komandu, daudzi joprojām iedomājas, ka tā būs viegla pastaiga. Tā vairs nav. Handbolā - noteikti nav, un ne tāpēc, ka mēs būtu vāji, bet gan tāpēc, ka Luksemburgas labākās komandas var iesaistīt savos sastāvos diezgan labus leģionārus, kuri savukārt sekmē arī vietējo spēlētāju izaugsmi. Toms Lielais savulaik Dobeles ''Tenax'' rindās kļuva par Latvijas čempionu, bet tagad, pēc "mētāšanās" pa dažādām Vācijas komandām un līgām, ir nonācis HB "Dudelange" rindās. Viņš šajā klubā nebūt nav zināmākais ārzemnieks.

Dīdelānžas pilsētas (apmēram 21-22 tūkstoši iedzīvotāju, kamēr Dobelē nepilni 12 tūkstoši) handbola komandā, piemēram, spēlē horvātu izcelsmes Francijas līnijas spēlētājs Mario Aničs, kurš ir spēlējis Vācijas 1. bundeslīgā ("Gummersbach") un Francijas virslīgā ("St.Raphael" un "Villeurbanne"), tāpat arī serbu kresais ārējais spēlētājs Slobodans Ervacanins, kurš spēlēja "Radnički" rindās, ir 36 gadus vecais maķedoniešu izcelsmes Francijas vārtsargs Mladens Jovičičs, kurš arī spēlējis 1. bundeslīgā ("Gummersbach") un Francijas virslīgā ("Nimes").

''Dudelange'' rindās pulcēti arī tādi handbolisti kā Ukrainā dzimušais, 35 gadus vecais Polijas handbolists Aleksejs Šičkovs, kurš Plockas "Wisla" rindās savulaik piecas reizes bija Polijas čempions, pieredzējušais horvātu labais ārējais spēlētājs Josips Iličs, kurš pirms 11 gadiem spēlēja Rīgā pret ASK komandu EHF kausa izcīņā Bosnijas un Hercegovijas komandas "Ižvidač" rindās (4 un 3 gūti vārti - abas spēles notika Rīgā), kā arī Luksemburgas izlases spēlētāji Armins Zekans un Džimijs Hofmans.

Galvenais treneris ir Nikola Maleševičs, kurš savulaik kļuva par pieckārtēju Dienvidslāvijas vicečempionu kā spēlētājs. Maleševičs spēlējis gan Serbijas, gan Bosnijas un Hercegovinas izlasēs un kopš 2016. gada ir HB "Dudelange" galvenais treneris.

Maleševiča vadībā komanda ir guvusi savu lielāko panākumu starptautiskajā ārēnā - 2016./2017. gada sezonā Dīdelānžas klubs aizkļuva līdz ''Challenge Cup'' ceturtdaļfinālam, pirms tam pārspējot pēc ranga trešo komandu no Ukrainas virslīgas - Zaporožjes ZNTU-ZAB. Pagājušajā sezonā komanda pārvarēja ''Challenge Cup'' 2. kārtu, sagraujot Gruzijas komandu "Imedi Telavi" - 41:13 un 32:25, bet tad kļuva par gardu ēsmu Sanktpēterburgas "Ņeva" handbolistiem - 16:24 un 12:31.

Nav jau dobelnieku pretinieks nekas īpašs, turklāt ''Tenax'' komanda pati jaunajā sezonā, acīmredzot, būs spēcīgāka - tās rindās jau atgriezies viens no Latvijas izlases pamatspēkiem Māris Veršakovs, acīmredzot atgriezīsies Emīls Kurzemnieks, tāpat, visticamāk, gaidāmi vēl vairāki papildinājumi. Taču diezin vai drīkst apgalvot, ka Latvijas čempions šajā pārī ir favorīts. Pirmā spēle paredzēta Dīdelānžā 5. vai 6. oktobrī, atbildes spēle - pēc nedēļas Dobelē.

Iepriekšējo reizi Dobeles komanda Eiropas kausu izcīņā spēlēja 2007./2008. gada sezonā un kausa izcīņas pirmajā kārtā abās spēlēs (abas - Dobelē) piekāpās Islandes klubam UMF "Stjarnan" - 26:36 un 27:30. Savukārt vēl pirms desmit gadiem dobelnieki - toreiz vēl HSK "Spodrība" - šajā pašā turnīrā abas spēles aizvadīja Bitolā (Ziemeļmaķedonija) un abās zaudēja "Pelister" vienībai - 28:46 un 21:37. Gaidām pirmo uzvaru un tikšanu nākamajā kārtā.


, 2019-07-17 17:46, pirms 5 gadiem
Esmu dzirdējis, ka vēl pāris izlases spēlētāji būs tenax, lai kopīgi gatavotos eiropas čempim..
U16 grupas uzvarētāji puišiem Salaspils SS komanda. Foto: Latvijas Handbola federācija.
1

Latvijas čempionātā jauniešiem handbolā visvairāk pirmo vietu Salaspilij un Dobelei

Latvijas jaunatnes čempionātā vairākās vecuma grupās apbalvoti godalgoto vietu ieguvēji meiteņu un zēnu kategorijās no U12 līdz U10 grupai, visvairāk pirmo vietu izcīnot Salaspils Sporta skolai, kuras kontā trīs zelti, savukārt Dobeles SS un Ludzas NSS attiecīgi divi un viens tituls.
Dainis Krištopāns uzbrukumā. Foto: Oliver Zimmermann/Imago Images/Scanpix
1

Krištopāns bombardē Vācijas Bundeslīgā

Vācijas handbola Bundeslīgas pirmajā pieciniekā jeb Eirokausu zonā nostiprinājās "Melsungen", izbraukumā ar 28:23 pārspējot Manheimas "Rhein-Neckar Löwen".
Mirklis no Melzungenes un Magdeburgas komandu spēles. Foto: Patrick Suephke/Lobeca/Imago Images/Scanpix

Krištopāna komanda noplīst spēles beigu daļā un zaudē kausa finālā

Vācijas kausu nespēja izcinīt Daiņa Krištopāna pārstāvētā "Melsungen", 20 tūkstošu vērotāju klātbūtnē Ķelnē lielajā finālā tai piekāpjoties (19:30) Magdeburgas komandai.