Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Miksu pirms Gruzijas: "Labi futbolisti skaļā atmosfērā aizvada savu labāko spēli"

Miksu pirms Gruzijas: "Labi futbolisti skaļā atmosfērā aizvada savu labāko spēli"
Miksu Pātelainens
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Šodien Tbilisi nacionālā stadiona telpās risinājās arī Latvijas futbola izlases galvenā trenera Miksu Pātelainena preses konference pirms rīt gaidāmā Nāciju līgas mača pret mājinieci Gruziju. Preses konferencē piedalījās arī Latvijas izlases kapteinis un vārtsargs Andris Vaņins.

Jāmin, ka Gruzijas žurnālistu skaits sava trenera preses konferencē bija, šķiet, aptuveni 40, bet arī pēc stundu ilgās pauzes uz Latvijas izlases trenera Miksu Pātelainena uzstāšanos bija palikuši aptuveni 25-30 mājinieku žurnālisti. Var just futbola ažiotāžu Gruzijā un jautājumi mūsu trenerim arī sekoja viens pēc otra.

Miksu Pātelainens, Latvijas izlases treneris: "Ļoti gaidu spēli. Gruzija kā komanda ir fantastiska, kvalitatīvi, kvalitatīvi spēlētāji, kuri spēlē ļoti uzbrūkošu futbolu. Tiesa, Kazahstānā nācās diezgan daudz aizsargāties, taču kas par milzīgu uzvaru Nāciju līgas atklāšanas spēlē! Uzskatu, ka Gruzija ir spēcīgākā komanda mūsu apakšgrupā un mūsu uzdevums būs ļoti, ļoti grūts, lai iegūtu šeit kaut vai punktu. Taču mums ir plāns un mēģināsim to realizēt. Gaidām spēli."

Gruzijas žurnālistu jautājumi

Kuriem Gruzijas spēlētājiem jāpievērš īpaša uzmanība?
Pātelainens: "Patiešām visai komandai! Tā ir fantastiska komanda ar ļoti ātriem un tehniski apdāvinātiem futbolistiem. Labi flanga spēlētāji, Čakvetadze, tāpat Kankava, kurš ir ļoti spēcīgs aizsardzības tipa pussargs, kurš nodrošina, lai pretiniekiem nebūtu pretuzbrukumu. Kā arī divi spēcīgi centra aizsargi - Kašija un Kverkvelija. Tā ka šī komanda ir stipra jebkurā pozīcijā. Man ir ļoti grūti izcelt vienu konkrētu futbolistu. Mums jāspēlē kā komandai, mums jābūt vienotiem, jāpalīdz viens otram, lai tiktu galā ar fantastiskajiem Gruzijas individuālajiem spēlētājiem."

Jūs bijāt arī Somijas izlases treneris un toreiz šeit izcīnījāt uzvaru. Vai cerat šoreiz gūt līdzīgu rezultātu?;
Pātelainens: "Jā, atceros to vakaru ļoti skaidri. Mums tā bija ļoti sarežģīta spēle - tobrīd jau labi zinājām bīstamo Gruziju, ar kuru mājās bijām nospēlējuši 2:2. Pēc tam šeit izcīnījām 1:0 uzvaru. Šī nav viegla vieta, kur spēlēt. Neapšaubāmi. Jau minēju Gruzijas komandas spēku, bet arī atmosfēra šeit ir lieliska - Gruzijas līdzjutēji ir kaislīgi, viņi atbalsta savu izlasi no visas sirds. Tā ka šeit it grūti spēlēt. Taču kā allaž, arī mums ir plāns, spēlētāji to labi pārzina un atliek redzēt, cik labi viņi to izpildīs. Pēdējo reizi, kad biju šeit, plāns nostrādāja labi un, cerams, spēsim to atkārtot. Saprotam, ka tas būs grūti, bet klusībā ceram. Tomēr jāsaprot arī, ka runājam par divām pilnīgi dažādām komandām - Gruzijai kopš tā laika ir ievērojami mainījies sastāvs, kā arī izlasei tagad ir pieredzējušais treneris Vladimīrs Vaiss, kurš ir fantastisks taktiskā ziņā, kā to redzējām arī Kazahstānā. Saprotam Gruzijas spēku, taču atsevišķā dienā jebkurš var uzveikt jebkuru."

Pret Andoru jums bija pārsvars, taču neuzvarējāt un zaudējāt divus punktus. Kāds ir komandas emocionālais stāvoklis tagad, kad jāspēlē ar daudz bīstamāku pretinieku nekā Andora?
Pātelainens: "Pirmkārt, jāuzsver, ka šīs divas spēles būs pilnībā un totāli atšķirīgas. Gribētu izcelt Andoras komandas organizētību, uzslavēt tās centienus, mērķtiecību, mazinot mūsu vārtu gūšanas iespējas. Andorieši patiešām labi aizsargājās. Nebrīnīšos, ja Andora nebūs viegls pretinieks arī pārējām mūsu apakšgrupas komandām. Savā ziņā pat priecājos, ka rīt būs cita tipa spēle. Mums ir plāns, kā saspēlēties, kā uzbrukt un, cerams, spēsim sagādāt Gruzijai problēmas. Protams, apzināmies, ka Gruzija ir ļoti bīstama komanda un, iespējams, mums būs jāaizsargājas vairāk nekā pret Andoru. Zinām, kas jādara aizsardzībā, jāaizsargājas kā komandai. Un man ir skaidra ideja, kā uzbrukt."

Vai jūsu sastāvā ir savainotie?
Pātelainens: "Ceturtdienas spēle sagādājusi dažas raizes, ir viens vai divi spēlētāji zem jautājuma zīmes. Taču vairāk vai mazāk visi ir pieejami."

Rezultāts pret Andoru bija neapmierinošs un Latvijas līdzjutēji, kā arī mediji raidīja daudz kritikas. Kā šī situācija ietekmējusi komandu - vai nav savā ziņā depresijas un vai tā spēlē pret Gruziju nepārvērtīsies par agresiju?
Pātelainens: "To, kā spēlētāji ir reaģējuši pēc spēles pret Andoru, redzēsim rīt. Mūsu spēlētāji ir labi futbolisti un viņi var uzvarēt spēles. Viņi ir mērķtiecīgi, viņi ir cīnītāji, un esmu pārliecināts, ka [pozitīva] reakcija sekos. Jebkad, kad tu spēlē, tu neskaties pagātnē, bet skaties uz priekšu, gaidi nākamo spēli. Protams, es būtu gribējis, lai mēs sāktu ar uzvaru, bet tāds ir futbols - neizdarījām pietiekami, lai gūtu vārtus. Cerams, rīt izdosies."

Andri, jūs esat pieredzējušākais futbolists Latvijas izlasē un noteikti zināt, ka Gruzijai ir slikta savstarpējo spēļu vēsture - oficiālos mačos Gruzija nekad nav uzvarējusi Latviju [Gruzija un Latvija divreiz ir spēlējusi vienā grupā EČ atlases ciklā un katru reizi mūsējie izcīnīja pa uzvarai un neizšķirtam - aut.]. Vai cerat turpināt sēriju un ko sagaidāt no rītdienas mača?
Vaņins: "Protams, ceram sēriju turpināt. Skaidrs, ka rīt negribam zaudēt. Protams, kā jau treneris teica, Gruzijas komandā ir ļoti labi un gudri spēlētāji ar labu tehniku. Taču arī mēs šeit esam ieradušies pēc laba rezultāta, jo neveiksmīgi nospēlējām pret Andoru."

Sportacentrs.com jautājumi

Dažas reizes minējāt, ka Gruzijai ir fantastiska komanda, fantastiski spēlētāji. Tāpat saprotam, ka šis lielais stadions Tbilisi būs pilns vai gandrīz pilns. Kas jāpaveic treneriem, lai spēlētāji no šī pretinieka nebaidītos un būtu drosmīgi?
Pātelainens: "Pilnīgi noteikti - ja vēlamies sasniegt šeit rezultātu, spēlētājiem jābūt pārliecinātiem, jābūt drosmīgiem, jāspēj tikt galā ar atmosfēru, jāsaglabā vēsa galva un jāizpilda taktiskie uzdevumi. Es apzinos, ka mums nav izteikti pieredzējusi komanda un daži mūsu futbolisti varētu būt nedaudz pārsteigti par atmosfēru, mājinieku līdzjutējiem un viņu milzīgo atbalstu. Būs interesanti - nekad nevar zināt, kā spēlētāji tiks galā ar šādām situācijām. Protams, mēs ar spēlētājiem runāsim par iespējamo atmosfēru un varbūtību, ka stadions būs pārpildīts [kā Sportacentrs.com noskaidroja pēc preses konferences, stadions būs pilns, kas nozīmē aptuveni 55 tūkstošus līdzjutēju - aut.] un skaļš. Man ir grūti prognozēt, kā futbolisti tiks ar to galā. Labi spēlētāji šādā skaļā atmosfērā aizvada savu labāko spēli. Savukārt, ja spēlētājs nav mentāli spēcīgs, tad viņš pajūk un, saprotams, neaizvada savu labāko spēli. Mēs, protams, vēlamies, lai notiek pirmais variants."

Uzreiz pēc spēles pret Andoru jūs sacījāt, ka pamatsastāvā Gruzijā būs nozīmīgas izmaiņas, jo nebijāt apmierināts ar sniegumu. Vai šīs izmaiņas rītdienas spēlē lielākoties būs Andoras spēles dēļ vai tomēr tāpēc, ka spēle ar Gruziju būs pilnīgi citāda taktiskā ziņā - būs vairāk jāaizstāvas?
Pātelainens: "Abu iemeslu dēļ - gan iepriekšējā snieguma dēļ, gan tāpēc, ka tagad būs cits pretinieks un tā būs pilnīgi citāda spēle."

Andri, tu aizvadīji pirmo puslaiku tajā nelaimīgajā 0:5 spēlē šeit Gruzijā. Vai izdevies to spēli izmest no galvas un vai tici, ka rīt būs cita spēle un citas izredzes?
Vaņins: "Protams, ceru uz citu rezultātu. Un, protams, tāda spēle, 0:5, paliek atmiņā. Šī spēle bija neveiksmīga, bet mēs skatāmies uz priekšu un ceru, ka mēs rīt parādīsim totāli citu futbolu - arī salīdzinājumā ar maču pret Andoru. Kā jau teicu iepriekš, mēs šeit esam, lai gūtu rezultātu."


, 2018-09-08 23:41, pirms 6 gadiem
Rakstu neizlasīju, bet firsraksts izaicināja uzrakstīt - tas nozīmē, ka soms norāda, ka LV fani mājās nebija pietiekami atbalstoši? man 2 rindas priekšā bija andoriešu atbaltītāji, kuri pat bļāva Latvija, Latvija, laikam sava taisnība ir
, 2018-09-09 09:42, pirms 6 gadiem
naivais soms.. ja runa iet par labiem futbolistiem, a kur Tu rāvi, ka šajā izlasē tādu ir!!
, 2018-09-09 13:39, pirms 6 gadiem
Chelubejs rakstīja: naivais soms.. ja runa iet par labiem futbolistiem, a kur Tu rāvi, ka šajā izlasē tādu ir!!
A kur Tu rāvi, ka viņš runā par mūsu izlasi nevis Gruzijas?
Vadims Ļašenko. Foto: LFF
38

"Paliekam vecajās sliedēs": Ļašenko pārliecinoši pārvēlēts LFF prezidenta amatā

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatā arī uz nākamajiem četriem gadiem pārvēlēts Vadims Ļašenko, kurš kongresā notikušajā balsojumā ieguva 72 no 93 balsīm. Kandidatūru pieteikšanas procesā Ļašenko bija 85 paraksti, bet otrajam kandidātam – Maksimam Krivuņecam – 12.
Kirils Buravcevs. Foto: LFF
13

Buravcevs nomaina Gluščuku un turpmāk vadīs LFF Futbola akadēmiju

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galvenā trenera amatā iecelts pašmāju speciālists Kirils Buravcevs. Iepriekš kopš pērnā janvāra akadēmijas darbu pārraudzīja pašreizējais LFF sporta direktors Andrejs Gluščuks.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.