Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Liepa

UEFA nosauc "Euro2012" atlases cikla izcilniekus

UEFA nosauc "Euro2012" atlases cikla izcilniekus
Klāss-Jans Huntelārs
Foto: AP/Scanpix

Lai gan „Euro2012” kvalifikācijas turnīrs vēl nav noslēdzies un novembrī mūs gaida „play-off” cīņas, UEFA pavilkusi svītru grupu turnīram, atzīmējot izcilniekus un dažādus interesantus faktus.

Skaistākie vārti: Hamits Altintops (Turcija)
Pagājušā gada septembrī ar fantastisku raidījumu Astanā viesos pret Kazahstānu pie 1:0 izcēlās Hamits Altintops (beigās 3:0). Šis vārtu guvums (skatīt video) pērn deva viņam Puškāša balvu, proti, FIFA atzina šos vārtus par skaistākajiem 2010. gadā. Altintops: „Nav slikti mazliet tikt ierakstītam vēsturē šādā veidā. Tie varbūt nebija mani svarīgākie vārti, taču skaistākie noteikti.”

Mazie brīnumi: Melnkalne un Igaunija
Melnkalne ir jaunākā Eiropas izlase, pievienojoties Eiropas izlašu turnīriem vien 2007. gadā. Tas netraucēja jau „Euro2012” ciklā kvalificēties „play-off”, iesākot turnīru ar trim sausām uzvarām, tad 0:0 Vemblijā pret Angliju, bet pēc pāris mazāk veiksmīgiem mačiem pirmspēdējā kārtā savā laukumā izdevās no 0:2 izraut neizšķirtu 2:2 pret to pašu Angliju, nodrošinot 2. vietu. Interesanti, ka, neskatoties uz izcilo sniegumu, Melnkalne cikla gaitā pamanījās atlaist treneri Zlatko Krančaru, bet jaunajam trenerim Branko Brnovičam pirmā spēle pie melnkalniešu stūres bija tieši tas „play-off” nodrošinošais 2:2 pret Angliju. Pēc mača viņš neslēpa emocijas: „Esmu laimīgākais cilvēks uz šīs planētas.” Igaunija, gluži tāpat kā Melnkalne, bija otra zemāk izsētā komanda savā grupā un arī spēja paveikt brīnumu, izcīnot 2. vietu.

11: Nīderlande-Sanmarīno 11:0
Van Pērsijs iesita četrus vārtus, bet Nīderlande guva lielāko uzvaru savā vēsturē, šī gada 2. septembrī sagraujot Sanmarīno ar 11:0. Pirms tam oranžo rekords bija 9:0 pret Somiju (1912. gadā) un Norvēģiju (1972. gadā). Pēc 1. puslaika bija „tikai” 3:0, bet otrajās 45 minūtēs Marvijka komanda pievienoja vēl astoņus vārtus! Van Pērsijs: „Nezināju, ka tas ir rekords. Taču jā, esmu lepns par to.”

Pirmie vārti: Edmundsons (Fēru salas)
Pirmos vārtus „Euro2012” atlases ciklā iesita 19 gadus vecais Fēru salu izlases spēlētājs Edmundsons... Tallinā pret Igauniju. Igauņi gan neticamā kārtā toreiz glāba to maču, pēdējās pāris minūtēs gūstot divus vārtus (2:1). Fēru salu komanda acīmredzot juta tādu sarūgtinājumu, ka vēlāk atbildes cīņā mājās pārspēja 2. vietu ieguvušo Igauniju ar 2:0. Šī uzvara Fēru salām kvalifikācijas turnīros bija pirmā kopš 1995. gada, kad tika uzvarēta Sanmarīno.

Perfekti rādītāji: Vācija un Spānija
Vācija un Spānija uzvarēja absolūti visas savas spēles, attiecīgi desmit un astoņas. Līdz šim tas bija izdevies tikai trīs reizes – divreiz Francijai (ceļā uz 1992. un 2004. gada EČ finālturnīru) un Čehijai („Euro2000”).

Spānijas zelta puisēns: Vilja
Spāņi tuvu punktu zaudējumam bija mājas mačā pret Čehiju, kad vēl 65. minūtē saglabājās 0:1. Taču tad Vilja rezultātu izlīdzināja, apsteidzot līdz tam rezultatīvāko Spānijas izlases spēlētāju Raulu (44 vārti), bet vēl pēc pāris minūtēm Vilja no 11 metru atzīmes guva arī otros vārtus, vēlreiz pārspējot Čehu un ļaujot spāņiem uzvarēt ar 2:1. Savukārt pēdējā kvalifikācijas cikla mačā pret Skotiju (3:1) Vilja sasniedza jau 50 vārtu atzīmi.

Rezultatīvākais spēlētājs: Huntelārs
Nīderlandes izlases uzbrucējs guva 12 vārtus no Nīderlandes 37 un bīstami tuvu pietuvojās rekordam vienā ciklā gūto vārtu skaita ziņā – neskarts tomēr palicis Ziemeļīrijas izlases uzbrucējs Hīlijs, kuram „Euro2008” atlasē 13 vārti. Huntelāru uzskata par izcilu soda laukuma robežās, van Gāls reizi nosaucis viņu par labāko pasaulē tiešā vārtu tuvumā. Un diez vai pēc gadiem kāds atcerēsies, ka pieci no 12 vārtiem gūti pret Sanmarīno.

Uz vārtiem vērsts: Kīns (angliski vārdu spēle: Keane eye for goal: Keane)
31 gada vecumā spēlē pret Maķedoniju Kīns iesita divus vārtus, dodot Īrijai uzvaru ar 2:0, un tie bija Kīna 50. un 51. vārti izlasē – viņš kļuva par pirmo britu salās, kam izdevies sasniegt 50 vārtu robežu izlasē (piemēram, Anglijas visu laiku rezultatīvākais spēlētājs Čarltons apstājās pie atzīmes „49”...). Kīns: „Sākotnēji mans mērķis bija pārspēt Kvina rekordu (21 vārti), taču, kad pirmo reizi tiku Īrijas izlases sastāvā, pats Kvins [izlases treneris tobrīd] man sacīja, ka varu iesist 50, tā ka, iespējams, daļa nopelnu pienākas viņam.”

Astoņu vārtu trilleri
Minējām Nīderlandes 11:0 pret Sanmarīno, bet vēl veselās septiņās spēlēs tika gūti astoņi vārti:
Somija – Sanmarīno 8:0
Ungārija – Sanmarīno 8:0
Beļģija - Austrija 4:4
Vācija - Austrija 6:2
Nīderlande -Ungārija 5:3
Portugāle - Kipra 4:4
Portugāle - Islande 5:3

Vecākais spēlētājs: Deivids Vīrs (skots, kurš 40 gadu un 155 dienu vecumā spēlēja pret Spāniju)
Vecākais vārtu guvējs: Jari Litmanens (soms, kurš 39 gadu un 272 dienu vecumā iesita vārtus Sanmarīno)
Jaunākais spēlētājs: Romelu Lukaku (beļģis, kurš 17 gadu un 112 dienu vecumā spēlēja pret Vāciju)
Jaunākais vārtu guvējs: Vāclavs Kadlecs (čehs, kurš 18 gadu un 145 dienu vecumā iesita vārtus pret Lihtenšteinu)

Citāts. Lotārs Mateuss: „Ja mans dēls nejutīs līdzi komandai, kuru trenēju, es viņam vairs nedošu kabatas naudu.” Šādi Mateuss, tobrīd Bulgārijas izlases treneris, atbildēja uz jautājumu, kuru komandu bulgāru divcīņā ar šveiciešiem atbalstīs viņa dēls, ņemot vērā, ka mamma ir bijusī Mis Šveice Lolita Moreno.

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...


Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-10-14 11:44, pirms 13 gadiem
mister_negative_2 rakstīja: Kāpēc topā nevaru atrast verpakovski un Pļotkiperenu???
Tādēļ, ka viņi ar neko īpašu neizcēlās.
, 2011-10-15 05:43, pirms 13 gadiem
Bāc, Jari Litmanens vēl spēlēja izlasē un atzīmējās ar vārtiem? :O Nu, tā neko, kārtējo reizi raksta vēsturi, malacis!
Vadims Ļašenko. Foto: LFF
30

"Paliekam vecajās sliedēs": Ļašenko pārliecinoši pārvēlēts LFF prezidenta amatā

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatā arī uz nākamajiem četriem gadiem pārvēlēts Vadims Ļašenko, kurš kongresā notikušajā balsojumā ieguva 72 no 93 balsīm. Kandidatūru pieteikšanas procesā Ļašenko bija 85 paraksti, bet otrajam kandidātam – Maksimam Krivuņecam – 12.
Sergejs Barbarezs. Foto: vijesti.ba

Bijušais kapteinis Barbarezs kļūst par Bosnijas un Hercegovinas galveno treneri

LETA--AFP. Bijušais Bosnijas un Hercegovinas vīriešu futbola izlases kapteinis Sergejs Barbarezs piektdien kļuva par valstsvienības galveno treneri.
Vācijas treneris Juliāns Nāgelsmans. Foto: Reuters/Scanpix

Nāgelsmans turpinās vadīs Vācijas vīriešu futbola izlasi līdz 2026. gadam

LETA. Vācijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Juliāns Nāgelsmans pagarinājis vienošanos un turpinās vadīt valstsvienību līdz 2026.gada Pasaules kausa finālturnīram, piektdien pavēstīja Vācijas Futbola federācija (DFB).