Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Kādi ir Latvijas klubu iespējamie pretinieki Eirokausos?

Kādi ir Latvijas klubu iespējamie pretinieki Eirokausos?
Vadims Jančuks
Foto: M.Jankovskis, Sportacentrs.com

Strauji tuvojas vasara, un Latvijas futbolā tas nozīmē Eirokausu tuvumu. Kādi ir Latvijas klubu iespējamie pretinieki Eirokausos?

Visās Eiropas valstīs nacionālais čempionāts ir vai nu beidzies, vai arī strauji tuvojas izskaņai, tādējādi ir zināmi praktiski visi 2013./14. gada Eirokausu sezonas dalībnieki. Un līdz ar to varam jau tagad iemest aci mūsu komandu iespējamajos pretiniekos. Jābilst, ka Eirokausu pirmo kārtu (gan Čempionu līgas, gan Eiropas līgas) izloze notiks 24. jūnijā.

Čempionu līga

Latviju pārstāvēs čempione Daugavpils "Daugava", kas turnīru sāks ar kvalifikācijas turnīra 2. kārtu (1. kārtā piedalīsies tikai četras komandas - Fēru salu, Sanmarīno, Andoras un Armēnijas čempiones). Diemžēl "Daugava", kura Eirokausos līdz šim nav īpaši izcēlusies, 2. kārtā būs neizsētā komanda, kas jau sākumā sola potenciāli spēcīgāku pretinieku. Tiesa, liela loma tāpat būs izlozei - piemēram, pērn "Ventspils" bija izsētā, taču ar izlozi pagalam nepaveicās (Norvēģijas čempione "Molde", kaut gan visi pārējie varianti bija krietni labvēlīgāki - Luksemburgas, Igaunijas, Velsas, Islandes, Īrijas čempiones...).

Mazāk runu, vairāk faktu. Lūk, "Daugavas" iespējamās pretinieces (sakārtotas pēc UEFA ranga): Baltkrievijas BATE, Skotijas "Celtic", Rumānijas "Steaua", Čehijas čempione ("Viktoria" vai "Sparta"; pirms pēdējās kārtas līdere ir "Viktoria", kas viesos spēlēs ar pastarīti), Horvātijas "Dinamo", Serbijas "Partizan", Polijas "Legia", Moldovas "Sheriff", Slovēnijas "Maribor", Slovākijas "Slovan", Zviedrijas "Elfsborg", Izraēlas "Maccabi Tel Aviv", Norēģijas "Molde", Somijas HJK, Lietuvas "Ekranas", Azerbaidžānas "Neftchi" un Gruzijas "Dinamo".

Svarīgi atzīmēt, ka īsi pirms izlozes UEFA klubus sadala mazākās grupiņās pēc reģionālā principa. Šobrīd gan konkrēts sadalījums nav zināms un šis reģionālais princips gadu no gada mainās (mainās izsēto/neizsēto struktūra, arī komandu skaits). Tomēr, ja skatāmies uz pagājušo gadu, kad "Ventspils" bija izsētā, vēl mūsu čempiones pusē starp izsētajām (atgādinām - "Daugavai" tiks ielozēta izsētā komanda) bija Šveices, Austrijas, Zviedrijas, Somijas un Lietuvas čempiones. Varam pieņemt, ka starp sešām iespējamajām pretiniecēm, visticamāk, būs norvēģu "Molde" (vai atkal uz Latviju brauks Sulšērs?), zviedru "Elfsborg", somu HJK, lietuviešu "Ekranas" (šai komandā spēlē mūsu Igors Kozlovs). Atliek tikai minēt, vai tā patiešām būs un kuras varētu būt pārējās divas - varbūt baltkrievu BATE, varbūt poļu "Legia", varbūt kāda cita.

Eiropas līga

Kvalifikācijas turnīra 1. kārtā 4. un 11. jūlijā piedalīsies 76 komandas, būs 38 pāri un visi trīs Latvijas klubi sāks turnīru jau ar šo fāzi. Atšķirībā no "Daugavas" Eiropas līgā startējošās mūsu komandas sākumā būs izsētās. Visas. "Ventspils" vispār starp 76 komandām ir 6. augstākais reitings, Liepājai un "Skonto" reitings ir jūtami zemāks, tomēr arīdzan izsētas vienības statuss ir garantēts.

Visi mūsu klubi 1. kārtā cīnīsies ar neizsētajiem klubiem, kuru, kā jau teikts, kopumā būs veseli 38: "Glentoran" (Ziemeļīrija), "Metalurg Skopje" (Maķedonija), "Milsami Orhei" (Moldova), "Celje" (Slovēnija), "Torpedo" (Gruzija), "Teteks" (Maķedonija), "Irtysh" (Kazahstāna), "Jeunesse" (Luksemburga), "Crusaders" (Ziemeļīrija), "Santa Coloma" (Andora), "Chikhura" (Gruzija), "Žalgiris" (Lietuva), "Mariehamn" (Somija), "Mika" (Armēnija), IBV (Islande), "Čelik" (Melnkalne), "Hibernians" (Malta), "Sliema Wanderers" (Malta), "Tiraspol" (Moldova), "Drogheda" (Īrija), "Trans" (Igaunija), "Gandzasar" (Armēnija), "Kruoja" (Lietuva), "Astana" (Kazahstāna), "Laci" (Albānija), "Teuta" (Albānija), "Vikingur" (Fēru salas), Maķedonijas 2. vai 3. vieta, "Santa Coloma" (Andora), "Kukesi" (Albānija), IF (Fēru salas), "Prestatyn Town" (Velsa), "Airbus" (Velsa), "Bala Town" (Velsa), "La Fiorita" (Sanmarīno), "Libertas" (Sanmarīno).

Arīdzan Eiropas līgā darbosies reģionālais princips, tomēr šeit, ņemot vērā lielo komandu skaitu, nav tik viegli (un reāli...) sadalīt komandas tik loģiskās grupiņās kā Čempionu līgā. Ne velti, pagājušajā gadā, piemēram, "Liepājas metalurgs" spēkojās ar komandu no Sanmarīno. Precīzu mazo grupiņu sadalījumu UEFA paziņos īsi pirms izlozes, tomēr jebkurā gadījumā lielāka iespēja, ka spēlēsim pret Lietuvas, Igaunijas, Skandināvijas, Velsas, Īrijas komandām, nevis, piemēram, pret albāņiem, maltiešiem vai slovēņiem.


, 2013-05-30 19:18, pirms 11 gadiem
Tas reģionālais princips izlozē tads pastulbs liekas
, 2013-05-30 19:20, pirms 11 gadiem
Reģionālais princips reāli vairs nav forši. Zūd iespēja uzspēlēt pret dažādu reģionu komandām.

Bet vispār, nekad neaizmirst Skonto kāsienu pret Portdown
, 2013-05-30 19:51, pirms 11 gadiem
IZLOZE tomēr pēc reģionālā principa ir pastulba sistēma.
, 2013-05-30 19:56, pirms 11 gadiem
Naudas ziņā , gribētos , lai Daugavai pretī tiek ķelti , bet no otras puses kādus moldāviešus , lietuviešus..
, 2013-05-30 20:24, pirms 11 gadiem
jacer ka DD bus preti iespejami stiprakais pretinieks ,jo vismaz bus iespeja kko labu redzet daugavpili,jo nav nozimes ko dabus preti,tapat talak netiks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-05-30 21:37, pirms 11 gadiem
TIRASPOL( MOLDOVA) ? tas nav gliuks ? ka tas ir iepsejams? Tiraspole ir neatzitas Piednestras galvaspilseta,kops kuriem laikiem ta parstav savu niknako politisko ienaidnieci "agresoru" Moldovu? tas butu apmeram tas pats,ja kads Palestiniesu klubs parstavetu Izraeli
, 2013-05-30 21:48, pirms 11 gadiem
tad jau tik pat labi var ari ceret uz FK PYTALOVO piedalisanos Latvijas 4empionata
, 2013-05-30 21:50, pirms 11 gadiem
fans366 rakstīja: Nekas te nebūs. Potenciāli spēcīgākais Latvijas klubs Rīgas Daugava nepiedalās, pārējie - nevelk
Potenciāli spēcīgākais? Ja šie dabū pa kaklu pirmajā nopietnajā kausu spēlē,tad jau laikam pamatoti neredzam šos eirokausos!
Vari arī to iegaumēt : visi klubi eiropas līgā no LV ir izsētie(tātad EL šances 1 kārtā būs visiem),bet DR tāda nebūtu,un maz būtu cerības ar šiem leišu penšiem , lai pārvarētu kaut vienu savu pretinieku!
, 2013-05-30 21:56, pirms 11 gadiem
Zelta sietiņš rakstīja: Naudas ziņā , gribētos , lai Daugavai pretī tiek ķelti , bet no otras puses kādus moldāviešus , lietuviešus..
Moldei patīk LV klubi!
skonta,FKV,Jelgava šiem ir pretīm bijuši,tā kā varbūt uz D-pili šie brauks?
, 2013-05-30 22:18, pirms 11 gadiem
Kramik Tu pats saprati ko raksti? Tada Piednestra nav atzita neviena valsti un Tiraspol klubs spele Moldovas cempionata. Kadu valsti tad vinam japarstav?
, 2013-05-30 22:21, pirms 11 gadiem
Andris5 rakstīja: Moldei patīk LV klubi!
skonta,FKV,Jelgava šiem ir pretīm bijuši,tā kā varbūt uz D-pili šie brauks?
Ja kāds no ''lielajiem'' tiks Daugavai ,tad noteikti spēle nenotiks Daugavpilī..
, 2013-05-30 22:21, pirms 11 gadiem
Kā zināms, Piedņestras komandas patiešām spēlē Moldovas čempionātā un pārstāv Moldovu Eiropā (un Tiraspoles "Šerif" ir daudzkārtējs Moldovas čempions); nenoliedzami mazliet savdabīgi, taču šajā gadījumā futbola ģeogrāfija nesakrīt ar politisko.
, 2013-05-30 22:34, pirms 11 gadiem
>>Boston United
Nav tik vienkārši, ir arī citas tikpat neatzītas valstis (Dienvidosetija, Abhāzija, Kalnu Karabaha, pat Kosova), taču to komandas nav iedomājamas spēlējam bijušās metropoles čempionātos; ir gan, piemēram, par Suhumi vai Chinvali sauktas komandas patiešām spēlējušas Gruzijas čempionātā, taču šīs komandas reāli bāzējās Tbilisi vai tās tuvumā, saistība ar Suhumi resp. Chinvali bija tikai formāli propagandistiska. Pavisam citādi ir ar Tiraspoles (un Beļcu) komandām, tās patiešām regulāri šķērso pilnīgi reālo robežu starp Piedņestru un Moldovu.
, 2013-05-30 22:56, pirms 11 gadiem
tik tiesam,to ka Piednestra nav starptautiski atzita,nebut nenozime,ka vinia neeksiste un nefunkcione ka valsts robezas ir vairak neka realas, tikpak realas, ka pirms CCCP sabrukuma Lietuvas-Polijas robeza tapec sads futbola kazuss,kur geografija ar politiku neiet kopsoli, rada izbrinu,ta4u nekas nosodams tur nav,vismaz viena joma abas puses ir vienojusas,kas ir tikai pozitivi
, 2013-05-30 23:02, pirms 11 gadiem
kramiks rakstīja: TIRASPOL( MOLDOVA) ? tas nav gliuks ? ka tas ir iepsejams? Tiraspole ir neatzitas Piednestras galvaspilseta,kops kuriem laikiem ta parstav savu niknako politisko ienaidnieci "agresoru" Moldovu? tas butu apmeram tas pats,ja kads Palestiniesu klubs parstavetu Izraeli
Tu jēdz par ko Runā???
Piedņestru, Ziemeļīriju vai Kipru salīdzināsi ar Palestīnu vai varbūt drīz ar nez... Kašmiru vai pat ar kkādu Afganistānu? (jo Palestīna tālu neatpaliek)

Un par valsts statusu... jā... arī Abhāzija jau ir neitrāla, Bretaņa, Basku zeme utt., ne?
ko var murgot
, 2013-05-30 23:04, pirms 11 gadiem
kramiks rakstīja: TIRASPOL( MOLDOVA) ? tas nav gliuks ? ka tas ir iepsejams? Tiraspole ir neatzitas Piednestras galvaspilseta,kops kuriem laikiem ta parstav savu niknako politisko ienaidnieci "agresoru" Moldovu? tas butu apmeram tas pats,ja kads Palestiniesu klubs parstavetu Izraeli
Tad drīz kāds Rēzeknē kko uzspridzinās, Lindermans turpinās kampaņu un ko... BBC rakstīs ka Latgale ir cita valsts jau?
, 2013-05-30 23:07, pirms 11 gadiem
Un pasaki vienu tautasaimniecības nozari, vai ekonomikas sektoru, kur Piedņestra pastāv kā valsts... neatzīta valsts
Tiešām pasaki... jo es TOČNA zinu ka nav, tādēļ man būs interesanti, ja es kļūdos
, 2013-05-30 23:09, pirms 11 gadiem
kramiks rakstīja: TIRASPOL( MOLDOVA) ? tas nav gliuks ? ka tas ir iepsejams? Tiraspole ir neatzitas Piednestras galvaspilseta,kops kuriem laikiem ta parstav savu niknako politisko ienaidnieci "agresoru" Moldovu? tas butu apmeram tas pats,ja kads Palestiniesu klubs parstavetu Izraeli
Iedomājies to, ja Latgale būtu neatkarīga, jo krievi tur būtu pārņēmuši varu un letiņu valdība pārējā Latvijā ar viņiem naidotos un būtu robeža un viss...

Un tad iedomājies futbola sabiedrību, kur gan Latgalē, gan Rīgā valda tādi paši krievi, kuriem tādas Latvijas vai Latgales pašreizējais statuss ir pie vienas vietas un viss, ko viņi grib ir nonākt atpakaļ ''matuškas'' sastāvā.

Moldovas futbolā ir tas pats. Tāpēc arī nav nekādu problēmu kādai komei pārstāvēt Moldovu turnīrā
, 2013-05-30 23:09, pirms 11 gadiem
Es varu dabūt kādu Piedņestrā nevis Moldovā ražotu preci?
, 2013-05-30 23:13, pirms 11 gadiem
, 2013-05-30 23:13, pirms 11 gadiem
Jā kāds vēl nav attapies... pasaki skotam, ka viņš ir anglis... ja ne lodi ielaidīs starp acīm, tad mukt gan dabūsi.
Lab... ne tik tendenciozi...
pasaki skotam "ko tu ar tiem angļiem ērpējies, jūs tāpat esat viena valsts". Atkal tas pats... MŪC!!!!!!!!!
, 2013-05-30 23:15, pirms 11 gadiem
(un neņemsim vērā to, ka skotiem nākamgad suverenitātes referendums)
, 2013-05-30 23:17, pirms 11 gadiem
Zelta sietiņš rakstīja: Ja kāds no ''lielajiem'' tiks Daugavai ,tad noteikti spēle nenotiks Daugavpilī..
Tātad D-pils nedrīkst ,,lielos,, uzņemt?To nebiju iedomājies!
Bet es personīgi novēlu Ekranas pretīm,tos varētu un vajadzētu pārkost!
, 2013-05-30 23:22, pirms 11 gadiem
, 2013-05-30 23:25, pirms 11 gadiem
Un varat mani mīnusot par to ka saku patiesību ka no Piedņestras tur pat suverēnas valsts smakas nav

Un ja ANO Piedņestru pieņemtu kā ANO locekli... nu tad jāsāk pārrakstīt pašiem savi statūti
, 2013-05-30 23:25, pirms 11 gadiem
DaMarcus rakstīja: Es varu dabūt kādu Piedņestrā nevis Moldovā ražotu preci?
Мясной корпус - г.Тирасполь Зеленый рынок. -...
, 2013-05-30 23:33, pirms 11 gadiem
Sāksim varbūt vēl drīz runāt par to vai Ziemeļosetija, Ičkerija (Čečenija), Tatarstāna, Dagestāna, Kalmikija, Ingušija, Burjatija utt. ir vai nav Krievija?
Pareizā atbilde... pēc būtības jau nav arī
Bet pēc politiskās kartes un, kas galvenais, pēc ekonomikas... nu tur gan pat nav divu domu.

Tā ka... Kramik vari aizrīties ar savu Piedņestras neatkarību.
, 2013-05-30 23:35, pirms 11 gadiem
Nevajag jaukt tautas ar atsevišķiem reģioniem.
Paldies dievam pasaulē to visi saprot
Visi izņemot Kramiku un lielos mīnusotājus

(tikai lūdzu šim manam apgalvojumam nepiesieniet klāt Palestīnu )
, 2013-05-31 00:05, pirms 11 gadiem
fans366 rakstīja: Nekas te nebūs. Potenciāli spēcīgākais Latvijas klubs Rīgas Daugava nepiedalās, pārējie - nevelk
Nedaudz pasmadzeņošu par RD!
Par līderi šeit uzskata M.Savenas!Es to biju noliedzis,bet skatoties iepriekšejo maču pret mettu ,kur bija riktīgs bardaks DR spēlē(Savenas nespēlēja),tātad varbūt tiešām šis futbolists ir līderis?Bet es neko dižu nesaskatu no šī futbolista,cik sapratu no diskusijām arī intervijām sakarā ar RD ,savenas ar komandu ir izkritis no kazahstānas čempja premjerlīgas,tik tāpēc bija uz šejieni (DR) ieradies!Jeb neveiksmīga iepriekšējā sezona,un man šķiet ka šis nebija pat pamata vecis tai kazahu klubā!
Ja kļūdos palabojiet!Bet ja nekļūdos, tad par kādiem DR fenomenaliem panākumiem šeit sapņojiet?grebis,kačanovs iepriekš nespēlēja,TT divus gadus LM tikais eksistēja,no sakarīgas spēles ne smakas,Savenas nogāja uz grunti ar savu iepriekšejo klubu,vai tik Mihadjuks neizlaida 2012 gadā dēļ traumām lielu daļa čempja?Es šeit nesaskatu nekādu superklubu!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-05-31 00:23, pirms 11 gadiem
Andris5 rakstīja: Nedaudz pasmadzeņošu par RD!
Par līderi šeit uzskata M.Savenas!Es to biju noliedzis,bet skatoties iepriekšejo maču pret mettu ,kur bija riktīgs bardaks DR spēlē(Savenas nespēlēja),tātad varbūt tiešām šis futbolists ir līderis?Bet es neko dižu nesaskatu no šī futbolista,cik sapratu no diskusijām arī intervijām sakarā ar RD ,savenas ar komandu ir izkritis no kazahstānas čempja premjerlīgas,tik tāpēc bija uz šejieni (DR) ieradies!Jeb neveiksmīga iepriekšējā sezona,un man šķiet ka šis nebija pat pamata vecis tai kazahu klubā!
Ja kļūdos palabojiet!Bet ja nekļūdos, tad par kādiem DR fenomenaliem panākumiem šeit sapņojiet?grebis,kačanovs iepriekš nespēlēja,TT divus gadus LM tikais eksistēja,no sakarīgas spēles ne smakas,Savenas nogāja uz grunti ar savu iepriekšejo klubu,vai tik Mihadjuks neizlaida 2012 gadā dēļ traumām lielu daļa čempja?Es šeit nesaskatu nekādu superklubu!
tikai politiķus jāvērtē pēc pagātnes (ne)darbiem
, 2013-05-31 08:18, pirms 11 gadiem
Upenaajs rakstīja: tikai politiķus jāvērtē pēc pagātnes (ne)darbiem
Komandas spēle(DR) nepārliecina šosezon(un tā nav pagātne)!Komanda kura labākā gadījumā var ielekt trijniekā!
Pret Mettu,SPA tik mača beigās uzvaras izrāva,Pret LM sadarbība ar diriku panākuma atslēga!
, 2013-05-31 16:25, pirms 11 gadiem
Daugavai neapšaubāmi grūti ies, bet jācer, ka vismaz Eiropas līgā dabūsim vājākus pretiniekus, lai varam aizcīnīties pēc iespējas tālāk.
, 2013-05-31 19:02, pirms 11 gadiem
reikons rakstīja: Daugavai neapšaubāmi grūti ies, bet jācer, ka vismaz Eiropas līgā dabūsim vājākus pretiniekus, lai varam aizcīnīties pēc iespējas tālāk.
ne tikais pretinieku izloze dos iespēju ,bet ari pašiem jākapā pāri par savu maksimumu!Jo skonta ir pierādījis ka var zaudēt arī amatieriem un tad vēl ne spēcīgakā sastāvā spēlejošiem!Atvaļinājumā laikā bija arī kāds kas nelikās traucēts spēlēt pret kādu tur skontu !
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.