Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Jauna versija: lidmašīnai pirms traģēdijas beigusies degviela

Jauna versija: lidmašīnai pirms traģēdijas beigusies degviela
Futbolisti piemiņas pasākumā atceras bojā gājušos komandas biedrus
Foto: AP/Scanpix

Lidmašīnai, kurai nogāžoties aviokatastrofā gāja bojā 71 cilvēks, tostarp Brazīlijas spēcīgākās līgas kluba "Chapecoense" futbolisti, beigusies degviela, liecina saruna starp pilotu un gaisa vadības centru. Audio ieraksti nonākuši Kolumbijas, kuras kalnos notika traģēdija, mediju rīcībā.

Audio ierakstā, kas brīžiem ir haotisks, dzirdams, ka Lielbritānijā ražotās lidmašīnas pilots vairākas reizes pieprasa atļauju veikt avārijas nosēšanos, jo gaisa kuģi piemeklējušas elektriskas ķibeles un beigusies degviela. Dzirdams, kā lidaparātam tiek dotas norādes doties uz tuvāko lidostu, un pilots pirms sakaru zaudēšanas pavēstīja, ka atrodas 2,7 kilometru augstumā.

Fragmenti, kas nonākuši vairāku Kolumbijas mediju rīcībā, apstiprina izdzīvojušās stjuartes un netālu esošās citas lidmašīnas versiju par notikušo. Lai gan pēc ietriekšanās kalnos nav noticis sprādziens, kas varētu apstiprināt versiju par degvielas beigšanos, atbildīgās iestādes pašlaik nav nosaukušas vienu iemeslu, kas vainojams katastrofā, kurā bojā gāja 71 no 77 pasažieriem.

Paredzams, ka visa izmeklēšana risināsies vairākus mēnešus, un tās laikā tiks izpētīta 17 gadus vecās lidmašīnas, kuru pirms mēneša izmantoja Argentīnas futbola izlase, lidojumu vēsture un uzturēšana, saziņas ierīces un mērinstrumenti. Otrdien katastrofas vietā tika atrastas melnās kastes.

Alfrēdo Bokanegra, Kolumbijas Aviācijas aģentūras vadītājs, sacīja, ka pierādījumi liecina par problēmām ar elektrību, vienlaikus netiek izslēgta iespēja, ka patiešām beigusies degviela. Lidmašīnām nepieciešamas arī rezerves, lai vajadzības gadījumā varētu 30 līdz 45 minūšu laikā nosēsties citā lidostā.

Lidaparāts, pēc kura nogāšanās gāja bojā gandrīz visa Brazīlijas spēcīgākās līgas komanda "Chapecoense", kas devās uz Dienvidamerikas pēc spēka otrās līgas finālu, bez uzpildīšanās spējis veikt 2965 kilometrus. Atālums starp Santakrusu, no kurienes lidmašīna pacēlās, un Medeljinu, kur notika traģēdija, ir mazliet lielāks, turklāt uz borta atradās cilvēku skaits, kas ir ļoti tuvs maksimāli pieļaujamam.

"Ja versijas par degvielas beigšanos apstiprināsies, tas būs ļoti sāpīgi, jo norādīs uz nolaidību," teica Bokanegra. Tiesa, tiek pieļauta iespēja, ka degvielas tvertnē bijis caurums vai zudumu izraisījis kāds cits iemesls, tāpat pastāv variants, ka pilots izšķīries par atbrīvošanos no degvielas pirms sadursmes, lai nebūtu eksplozijas un palielinātu iespējas izdzīvot.

"Mums beidzās degviela. Lidmašīna vienkārši izslēdzās," pēc izglābšanas teica stjuarte Himena Sančesa. Incidenta izmeklētāji plāno tikšanos ar viņu klīnikā, kurā notiek ārstēšanās. Pēc tam, kad lidmašīna zaudēja ātrumu un augstumu, kritiens turpinājies trīs minūtes.

Kā jau minēts, pēc nogāšanās nav notikusi eksplozija, un tas ļāva izdzīvot sešiem no 77 cilvēkiem – četriem futbolistiem, stjuartei un žurnālistam. "Lidojums bija ieplānots tuvu maksimālajai robežai. Pat ja viss norisinās labi, nosēžoties nebūtu palicis pāri daudz degvielas. Nesaprotu, kā viņi varēja lidot bez uzpildīšanās, reizē izpildot noteikumus, kas paredz rezerves nepieciešamību ārkārtas situācijām," jautāja Džons Kokss, Floridā bāzētās "Safety Operating Systems" īpašnieks.

Izmantotie resursi:
Associated Press


, 2016-12-01 10:14, pirms 7 gadiem
kāds jau komentāros izteicās, ka attālums neatbilst bākas izmēra un kravas svara attiecībai... tas nu gan ir tik stulbi...
, 2016-12-01 10:17, pirms 7 gadiem
Tad jāskaidro, kurš par to ir atbildīgs.
Ja arī bākas izmērs neatbilst lidojuma attālumam, tad bij jāplāno , kur piezemēties un uzpildīties vai jālido ar citu lidmašīnu, kam bākas lielums ir atbilstošs. Tas viss kādam ir jāplāno un tas arī ir jāsauc pie atbildības.
, 2016-12-01 10:54, pirms 7 gadiem
VietējaisMurisDzīvelīgs rakstīja: Tad jāskaidro, kurš par to ir atbildīgs.
Ja arī bākas izmērs neatbilst lidojuma attālumam, tad bij jāplāno , kur piezemēties un uzpildīties vai jālido ar citu lidmašīnu, kam bākas lielums ir atbilstošs. Tas viss kādam ir jāplāno un tas arī ir jāsauc pie atbildības.
aviācijā viss ir stingri reglamentēts. šis ir kaut kāds brīnums vispār...
, 2016-12-01 11:17, pirms 7 gadiem
Nu te jau tikai viens vainīgais - pilots, kas čeklista ietvaros izrēķina, vai kopējais svars/degvielas daudzums atbilst vajadzīgajam konkrētai ļotenei.

Gan jau pat NET-Geo būs jauna sērija avio-katastrofai
, 2016-12-01 11:18, pirms 7 gadiem
.............. rakstīja: aviācijā viss ir stingri reglamentēts. šis ir kaut kāds brīnums vispār...
aviācijā vispār viss ir ar lielām rezervēm, nejau velti ik pa laikam lidmašīnas, veicot avārijas nosēšanos, labu laiku rinķo apkārt, lai degvielu nodedzinātu. Tur rezervēm jābūt tādām, lai, ja nevarētu nolaisties attiecīgajā lidostā, varētu aizlidot mierīgi uz citu. Varbūt DA tie attālumi starp lidostām ir citi un arī drošības prasības citas.
, 2016-12-01 11:31, pirms 7 gadiem
Tik pat labi varēja būt kaut kur noplūde no degvielas bākām.
Bija reiz gadījums, ka lidmašīnai uzpildoties, personāls ielietu degvielu uzskaiīja "paundos", bet piloti to uzskatīja par kilogramiem. Rezultātā pusceļā tukšas bākas gaisā.
, 2016-12-01 11:35, pirms 7 gadiem
Katrā lidojumā stjuartes nolasa par to - ka avārijas gadījumā jāvelk ārā izpletņi, kas atrodas zem krēsla, jāizsit logs un jālec ārā - bet nekur dabā tas nav redzēts ka avārijas brīdī tā darītu!
, 2016-12-01 11:45, pirms 7 gadiem
Jā, kāds jau vakar te bija ievietojis citātu no wikipēdijas. Es vēl oponēju viņam, jo Apollo.lv bija rakstīts, ka lidmašīna pa ceļam ir nolaidusies. Taču Flightradar 24 ir redzams, ka lidmašīna pēc pacelšanās Santakrusā vairs nekur nenolaidās līdz kritiena brīdim. Attiecīgi sanāk, ka lidmašīna ir nolidojusi maksimālo teorētisko attālumu, kas iespējams ar pilnām bākām, un tad degviela ir izbeigusies.
, 2016-12-01 11:58, pirms 7 gadiem
On Nov 30th 2016 the crew of Avianva Airbus A320-200 registration N411AV performing flight AV-9771 from Cartagena (Colombia) to Medellin reported they were arriving at Medellin at about the same time the VivaColombia Airbus A320 diverted to Medellin with priority due to a suspected fuel leak and the LAMIA aircraft arrived at Medellin. They (Avianca) and the LAMIA were sent into holds while the VivaColombia received priority to land in Medellin.

Aviokatastrofās iemesls visbiežāk ir nevis viena konkrēta lieta, bet faktoru sakritība. Ja augstāk rakstītais ir taisnība, tad viss būtu varējis normāli beigties, ja nebūtu sagadīšanās, ka tajā pat laikā citai lidmašīnai bije degvielas noplūde, kuras dēļ avarējušajai nācās papildus riņķot un tērēt degvielu. Lai vieglas smiltis.
, 2016-12-01 13:01, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: Katrā lidojumā stjuartes nolasa par to - ka avārijas gadījumā jāvelk ārā izpletņi, kas atrodas zem krēsla, jāizsit logs un jālec ārā - bet nekur dabā tas nav redzēts ka avārijas brīdī tā darītu!
Kko stulbāku nebiju lasījis. Var redzēt cik daudz tu rubī Angļu valodu vai arī vnk kurls esi ,ka nedzirdi kā pareizi izmantot glābšanas vesti nevis parašūtu!
, 2016-12-01 14:15, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: Katrā lidojumā stjuartes nolasa par to - ka avārijas gadījumā jāvelk ārā izpletņi, kas atrodas zem krēsla, jāizsit logs un jālec ārā - bet nekur dabā tas nav redzēts ka avārijas brīdī tā darītu!
par to, ka jāsit logs, pirmā dzirdēšana. parasti jau liek sakrustot rokas, uzvilkt maskas, pieliekt galvas, piesprādzēties utml...
, 2016-12-01 16:04, pirms 7 gadiem
oxa rakstīja: Katrā lidojumā stjuartes nolasa par to - ka avārijas gadījumā jāvelk ārā izpletņi, kas atrodas zem krēsla, jāizsit logs un jālec ārā - bet nekur dabā tas nav redzēts ka avārijas brīdī tā darītu!
Lidmašīnas logus nevar tā vienkārši izsist tu idiot Kā var kko tik stulbu uzraksīt?
, 2016-12-01 16:43, pirms 7 gadiem
starp citu Ronaldinijo un Rikelme spēlēs Chapecoense klubā pa velti līdz sezonas beigām
, 2016-12-01 17:09, pirms 7 gadiem
comon88 rakstīja: starp citu Ronaldinijo un Rikelme spēlēs Chapecoense klubā pa velti līdz sezonas beigām
Tas ir kārtējais feiks. Fani sociālajos tīklos uztaisījuši kampaņu, lai lūgtu Ronaldinju pievienoties, tas arī viss (pagaidām).
, 2016-12-01 17:36, pirms 7 gadiem
Kādam vajadzētu uz pāris gadiem iesēsties cietumā, ja tas apstiprināsies.... Lai citiem būtu stimuls nepārkāpt noteikumus par degvielu !
, 2016-12-01 18:32, pirms 7 gadiem
PAGALE rakstīja: Kādam vajadzētu uz pāris gadiem iesēsties cietumā, ja tas apstiprināsies.... Lai citiem būtu stimuls nepārkāpt noteikumus par degvielu !
Kam tad? Pilotam, kurš jau ir aizsaulē?
Viktors Ģekerešs. Foto: Manuel Fernando Araujo/EPA/Scanpix

Zviedrijas ungārs Ģekerešs minūtes laikā iesit divus un izglābj "Sporting" punktu

Vienā no Portugāles futbola meistarsacīkšu lielklubu dueļiem līdervienība Lisabonas "Sporting" izbraukumā galotnē neilgā laikā iedzina divu vārtu starpību, spēkojoties 2:2 pret "Porto".
"Vitesse" pret PSV. Foto: imago/Pro Shots/Scanpix
3

Saikne ar Abramoviču maksā "Vitesse" 18 punktus un pirmo izlidošanu 35 gadu laikā

Nīderlandes Karaliskās futbola asociācijas (KNVB) neatkarīga licencēšanas komiteja pieņēmusi lēmumu atņemt 18 punktus Eredivisie pastarītei Arnemas "Vitesse", kas tādējādi garantējusi augstākās līgas pamešanu.
Lionels Mesi. Foto: Reuters/Scanpix
2

Vārtsargam rupja kļūda, Mesi atgriešanās neglābj no izstāšanās no CONCACAF Čempionu kausa

CONCACAF Čempionu kausā, ko agrāk dēvēja par Čempionu līgu, noskaidroti visi pusfinālisti. Šonakt atbildes spēlēs uzvarēja Meksikas klubi "Pachuca" un "Monterrey", sasniedzot nākamo kārtu.