Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Autors: Dark Eagle

Ko īsti pateica Rudņevs žurnālistiem par latviešu valodu?

Ko īsti pateica Rudņevs žurnālistiem par latviešu valodu?
Artjoms Rudņevs
Foto: WITTERS

Ko tad īsti atbildēja Artjoms Rudņevs uz žurnālistu jautājumu par viņa latviešu valodas (ne)lietošanu?

Šī tēma kļuva pēdējo dienu populārākā ziņa gandrīz visu Latvijas masu mēdiju portālos. Tomēr īsti saprast, ko teica Artjoms Rudņevs par latviešu valodu žurnālistiem varētu tikai, ja būtu pieejama tās intervijas video vai audio ieraksts. Un tieši tāds bija vakar izlikt portālā YouTube, kuru jūs varat noklausīties šeit.

Intervēja Artjomu trīs žurnālisti: Iļja Poļakovs (Diena), Ieva Alberte (Ir) un Ilvars Koscinkevičs (Sporta Avīze). Tā risinājās krievu valodā, tāpēc piedāvāju jums šīs intervijas tulkojumu:

Ilvars Koscinkevičs: "Kad?... Kāpēc?... Un kādēļ, principā, Daugavpilī sāki mācīties latviešu valodu?... Kopš kura laika, tā sakot?"

Artjoms Rudņevs: "Tas jautājums nav man, jā? Nezinu kāpēc sāku, laikam tāpēc, ka Latvijā dzīvojam. Tā kā valsts (teikts kā "nacionālā" - aut. piez.) valoda pie mums ir latviešu valoda. Nu, nezinu kāpēc... Es neesmu ne kāds pilsētas mērs, ne prezidents, lai liktu kādam kaut ko mācīt."

Ilvars Koscinkevičs: "Bet pats no bērnības jau zināji latviešu valodu?..."

Artjoms Rudņevs: "Kā saprast, zināju?"

Ilvars Koscinkevičs: "Mācījies..."

Artjoms Rudņevs: "Mācījos... mācītos (oriģinālā - учил бы). Nu es vāji to (valodu) zinu, tā saprast un lasīt es protu, bet izteiksmīgi runāt - nē."

Ieva Alberte: "Nevajadzīga, tu domā?"

Artjoms Rudņevs: "Es dom... Nu, nezinu, bet man it kā nav vajadzīga. Es ar korespondentiem varu krieviski runāt, tāpat poliski un angliski dotajā brīdī."

Nu lūk, tagad seciniet paši, ko īsti nozīmēja Artjoma vārdi.

Audiofragments no intervijas YouTube partālā


Slēpts komentārs: Reaktors2
, 2012-10-18 09:02, pirms 12 gadiem
Paldies, diezgan interesanti, apstiprināja aizdomas, ka sportacentrs.com un citi portāli ir melojuši lasītājiem, izvelkot no intervijas tikai to, ko gribēja izvilkt, nemaz nepieminot, ka Rudņevs gan runā, gan lasa latviski, bet pasniedzot informāciju tā, it kā viņš nezina un nemaz netaisītos mācīties.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 09:32, pirms 12 gadiem
Nu šeit var arī to visu noklausīties. Rudņevs par latviešu valodu - YouTube
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 10:09, pirms 12 gadiem
Iztulkoji neprecīzi.

Я счит... Ну,да, он... Не знаю - ну, мне не нужен как-бы. Я могу и с кореспондентами по-русcки поговорить.

Uz jautājumu, vai viņam tā nav vajadzīga, Rudņevs atbildēja apstiprinoši.

Tāpat viņš teica, ka Latvijā valsts valoda считается latviešu, bet te iztulkots - ka ir.
, 2012-10-18 10:25, pirms 12 gadiem
neattaisnoju to , ka neprot runāt, bet manuprāt tas viss ir uzpūsts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 10:55, pirms 12 gadiem
Kas uzpūsts?? Ja tulkot nemāki tad netulko..

Bet paldies Rudņevam, jo tgd skatos visi krievtautīgie futbaļisti runā latviski
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 11:51, pirms 12 gadiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 12:42, pirms 12 gadiem
žirga7 rakstīja: čalits ir iekritis beidzot ,valodas centrs vinju izdraziii....
no kura ozola tu nokriti? labi būs, ja VVC šajā lietā neiejauksies, citādi atkal visai valstij vajadzēs maksāt kompensācijas (kā Lembergam) par piesiešanos un cilvēka tiesību pārkāpšanu...

Rudņevam uz to ir pilnīgs pohs viņš jau aizbrauca uz Vāciju pelnīt naudu...
, 2012-10-18 13:17, pirms 12 gadiem
Rudņeva skandāls nonācis arī līdz vācu presei.
, 2012-10-18 13:32, pirms 12 gadiem
anjo rakstīja: Rudņeva skandāls nonācis arī līdz vācu presei.
vari linkus pievienot?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 14:01, pirms 12 gadiem
Dark Eagle rakstīja: vari linkus pievienot?
Daudzi portāli ielikuši vienu un to pašu preses relīzī.
Lette Rudnevs sorgt für Wirbel in Heimat -...

sport.de, de.eurosport.yahoo, fussball.com u.c. Piemin arī notikušo referendumu par krievu. val.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 15:11, pirms 12 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Nebrīnīšos, ja viņu no turienes izfurņīs [ātrāk kā no Latvijas izlases].
Tu kaut pats tici savā rakstītā?
, 2012-10-18 15:36, pirms 12 gadiem
Kādā sakarā šeit SC čakarējās klāt Rudņevam?
Ja koscinkevičs jautā krieviski Rudņevam,tad pret šo korespondentiņu jāvēršas,jāsoda!Jautājumi tikais latviski jāuzdod!
guņas līgā visas presenes tikais latviski jābūt,visi uzdotie jautājumi bez izņēmuma jāskan latviešu mēlē,ja treneris(piem. pahars un visi pārējie tamlīdzīgie),nepārvalda valsts valodu,obligāti nodrošināties ar tulka palīdzību.
SC taisa sižetus krievu valodā,un netulko,piedavām sižeta autoriņi gudri d*rš,par aizrādījumiem.
SC paskatās paši uz sevīm labāk!.........
Man pret Rudņevu nav nekādi pārmetumi,pašiem ir jādara viss ,lai tie kuri nepārvalda valsts valodu saskartos ar problēmām atrodoties šeit.
Fertovs diez pārvalda valsts valodu?...........
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2012-10-18 17:57, pirms 12 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Ja arī nepārvalda, viņš ar to neplātās visai valstij un nedeklarē, ka viņam nafig nav jāzin tā, jo spēj sarunāties citā valodā.
Rudņevam uzdeva jautājumu cilvēks(i) kurš(i) paši neciena valsts valodu!Uz šo uzdoto jautājumu bija arī jāatbild!Kur šeit plātīšanās?Tādu fertovu neviens par pilnu neņem,bet vajadzētu šo patramdīt!Tad redzētu kā šis atbildētu!
Piebildīšu!Tas kas sākotnēji uzdeva jautājumu,tas maita arī zināja atbildi,jeb nostādīja Rudņevu sarežģītā(bezizejas) situācijā, nebija grūti šiem maitām panākt sev vēlamo!
Pretīgi vienkārši!
------------
p.s. es jau no bērnības nekad ar krieviem Latvijā nerunāju krieviski(padomju laikos),neskatoties uz to ,ka skolas gados dzīvoju sabiedrībā kur bija 70% krievvalodīgo,labi sapratamies,es latviski, krievi krieviski(citi pat latviski ar manīm runāja),tagad brīvvalsts laikā kaut kādi šmurguļi (kuri uzdod jautājumus Rudņevam) atļaujas krievu valodā uzdot jautājumus,paši latvieši šeit ir pārkrievojušies!Kad tas beigsies?
, 2012-10-18 17:58, pirms 12 gadiem
Kā iet, Bērziņ? rakstīja: Ja arī nepārvalda, viņš ar to neplātās visai valstij un nedeklarē, ka viņam nafig nav jāzin tā, jo spēj sarunāties citā valodā.
To jau nevar zināt, kas no futbolistiem nāktu ārā (pēc šī visa diez vai). Viņus taču neviens neintervē Izlases treniņu intervijas "ko zini par pretinieku un kādā formā esi" neskaitās. Pēc kādiem 5 futbolistiem LV pieprasījums varbūt ir. Rudņevs pats nebāzās virsū, viņš vnk atbildēja uz jautājumu. Viņš spēlētu Virsligas klubā, nevienam viņa intervijas nebūtu vajadzīgas un mēs neuzzinātu par viņa nostāju.
, 2012-10-18 22:46, pirms 12 gadiem
Attieksme nav pareiza. Ar to pietiek, lai uztvertu to kā necieņu. Drāmu, protams, mālēt var, bet tāpat viņam neviens nepiespiedīs iemācīties valodu, ja viņš to nav vēlējies darīt līdz šim. Ļoti patika Gorkša patriotiskā vēstule, cerams, ka tā būs labs piemērs jaunajiem krievu tautības spēlētājiem, kas ienāks Latvijas izlasē, ka latviešu valodas zināšanas IR nepieciešamas, jo tā ir daļa no cieņas pret valsti.
, 2012-10-19 09:13, pirms 12 gadiem
reikons rakstīja: Attieksme nav pareiza. Ar to pietiek, lai uztvertu to kā necieņu. Drāmu, protams, mālēt var, bet tāpat viņam neviens nepiespiedīs iemācīties valodu, ja viņš to nav vēlējies darīt līdz šim. Ļoti patika Gorkša patriotiskā vēstule, cerams, ka tā būs labs piemērs jaunajiem krievu tautības spēlētājiem, kas ienāks Latvijas izlasē, ka latviešu valodas zināšanas IR nepieciešamas, jo tā ir daļa no cieņas pret valsti.
Rudņevs jau 4 gadus spelē ārzemēs,un vēl padsmit gadus vismaz tur spēlēs,tur viņam nav nepieciešama Valsts valodas zināšanas sarunas līmenī!
Paga... paga... es neesmu vēl ne reizi dzirdējis tavu kritiku sakarā ar pahara preses konferencēm(jeb izgājieniem,rupjībām svešā mēlē vadot spēles,kuram esošam kā trenerim Latvijā gan būtu jāparvalda valsts valodu saruna līmenī).
Šis bija taisīts triks?Tas lai petroviča vārdu šīs nedēļas laikā nepieminetu?Tavs šis koments to tikais apliecina!
Atiesksme nebija pareiza no korespondentu puses,kuri bija uzspļāvuši Valsts valodai.
, 2012-10-21 08:52, pirms 12 gadiem
Pēc šiem pakaidrojumiem neceļas roka rakstīt ļoti sliktus vārdus par Rudņevu. Protams, žurnālisti ir vilkuši ārā no viņa par valodas jautājumu, ko nu vien varējuši. Protams, Daugavpilī vide valsts valodas apguvei nav tā ideālākā, kā tas būtu kaut vai Gulbenē, ja Rudi spēlētu FB Gulbene (fantastika, bet kādu gadu viņam pie trenera, Koņeva kunga, derētu pilnveidoties- skat, kā Kamešs un daži citi uzplauka pēc prakses Gulbenē- tagad pat LV izlasē jau pirmajā spēlē smuku banku ieliek (Kamešs), kamēr Rudņevs vairāk kā 20 spēlēs tikai vienu kroplu goliņu iebakstījis) Vienīgi drusku brīnos, kā Rudņevs var sekmīgi studēt Daugavpils augstskolā, jo LV tak augstskolās mācības, tāpat kā vidusskolās, notiek latviski, ne tā? Bet, jau esmu rakstījis, izlases kontekstā ļoti nesmuki un, teikšu, šovinistiski uzvedas starkovs (jā, jā, ar mazo burtu, jo šis vārds varētu jau būt sugas vārds latviešu valodas nicinātājiem) Viņš māk latviešu valodu un var tajā runāt, bet, šķiet, principiāli to nedara saskarsmē ar 4. varu ( žurnālistiem) Es, kā futbola interesents, esmu spiests klausīties šo murgu, kaut krieviski saprotu un varu runāt ļoti labi, bet vienalga šajā gadījumā tas ir nepatīkami. Ko tad, piemēram, Rudņevs var mācīties no tāda starkova- tikai tādu pašu nihilistisku attieksmi pret latviešu valodu un neko citu!
, 2012-10-22 00:53, pirms 12 gadiem
ukačaka rakstīja: Pēc šiem pakaidrojumiem neceļas roka rakstīt ļoti sliktus vārdus par Rudņevu. Protams, žurnālisti ir vilkuši ārā no viņa par valodas jautājumu, ko nu vien varējuši. Protams, Daugavpilī vide valsts valodas apguvei nav tā ideālākā, kā tas būtu kaut vai Gulbenē, ja Rudi spēlētu FB Gulbene (fantastika, bet kādu gadu viņam pie trenera, Koņeva kunga, derētu pilnveidoties- skat, kā Kamešs un daži citi uzplauka pēc prakses Gulbenē- tagad pat LV izlasē jau pirmajā spēlē smuku banku ieliek (Kamešs), kamēr Rudņevs vairāk kā 20 spēlēs tikai vienu kroplu goliņu iebakstījis) Vienīgi drusku brīnos, kā Rudņevs var sekmīgi studēt Daugavpils augstskolā, jo LV tak augstskolās mācības, tāpat kā vidusskolās, notiek latviski, ne tā? Bet, jau esmu rakstījis, izlases kontekstā ļoti nesmuki un, teikšu, šovinistiski uzvedas starkovs (jā, jā, ar mazo burtu, jo šis vārds varētu jau būt sugas vārds latviešu valodas nicinātājiem) Viņš māk latviešu valodu un var tajā runāt, bet, šķiet, principiāli to nedara saskarsmē ar 4. varu ( žurnālistiem) Es, kā futbola interesents, esmu spiests klausīties šo murgu, kaut krieviski saprotu un varu runāt ļoti labi, bet vienalga šajā gadījumā tas ir nepatīkami. Ko tad, piemēram, Rudņevs var mācīties no tāda starkova- tikai tādu pašu nihilistisku attieksmi pret latviešu valodu un neko citu!
perfekti teikts!!!
, 2012-10-22 03:38, pirms 12 gadiem
Tas kraans no Sporta Avizes dzheku vienkarshi izprovoceejis. Un Rudnevam jaabuut gudraakam, triisreiz jaapsver, ko teikt un ko ne...
Lamins Korrea atzīmē vārtus. Foto: FK Metta

Virslīgas pirmā apļa noslēgumu ievadīs "Mettas" un "Audas" duelis

Šovakar sāksies Latvijas futbola Virslīgas pirmā apļa noslēdzošā kārta. Pulksten 18:00 laukumā dosies "Metta" un "Auda". Tiešraide kanālā TV4 un portālā Sportacentrs.com.
Arne Slots. Foto: IMAGO/Box to Box Pictures/Scanpix

"Feyenoord" treneris Slots apstiprina "Liverpool" interesi: "Notiek sarunas starp klubiem"

Anglijas Premjerlīgas klubu "Liverpool" pēc sezonas pametīs galvenais treneris Jirgens Klops, kurš amatā atradies kopš 2015. gada. Viņa pienākumus varētu pārņemt Arne Slots. Nīderlandes speciālists apstiprinājis, ka notiek sarunas starp klubiem un ka viņš būtu ieinteresēts Liverpūles amatā.
Fila Foudena svinības. Foto: Pro Sports Images/Imago Images/Scanpix
3

Mančestras "City" ātri izrēķinās ar Braitonu un tuvinās pirmajai vietai

Anglijas futbola Premjerlīgas pēdējā pārceltajā 29. kārtas spēlē Mančestras "City" izbraukumā sakāva (4:0) Braitonas komandu.