Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Tiesneši: "Futbola tiesāšana ir profesionāls hobijs"

Tiesneši: "Futbola tiesāšana ir profesionāls hobijs"
Latvijas pludmales futbola tiesneši starptautiskās sacensībās

Jebkuras spēles sastāvdaļa ir tiesneši. Piedāvājam tiesnešu sagatavotu interviju ar pēdējo gadu labākajiem Latvijas Pludmales futbola tiesnešiem, abi FIFA kategorijas tiesneši ("FIFA Beach Soccer Referees"), Juriju Ivušinu un Eduardu Boriseviču, kuri šogad bija pārstāvēti lielākajos pludmales futbola turnīros: Eiropas kausa izcīņas spēles tiesāja Ivušins, bet Pasaules kausa kvalifikācijas spēles tiesāja Borisevičs.

Jurij, Eduard, kur un kad sākās Jūsu tiesāšanas karjeras?
Jurijs: Kopš agras bērnības mīlu futbolu, atceros vēl 1994. gadu, kad kopā ar tēti skatījāmies Pasaules kausa spēles. Neaizmirsīšu arī fināla spēli Brazīlija-Itālija - tas bija kaut kas! Mana tiesāšanas karjera sākas Rīgā, 2007.gadā, kad sāku tiesāt futzālu un pludmales futbolu. Laikam ejot, sapratu, ka vairāk sanāk un patīk tiesāt pludmales futbolu, un kopš 2011. gada kļuvu par FIFA tiesnesi.
Eduards: Sāku tiesāt 2002. gadā. Šobrīd tiesāju Latvijas augstākās pakāpes sacensības pludmales futbolā, telpu futbolā un futbolā. No 2008. gada esmu FIFA tiesnesis pludmales futbolā.

Tiesāšana ir Jūsu pamatdarbs, vai arī Jūs nodarbojaties vēl ar kaut ko?
Jurijs: Pēc universitātes pabeigšanas sāku strādāt banku sektorā, to arī turpinu līdz šim brīdim. Tiesāšana ir profesionālais hobijs, kuram veltu daudz laika un enerģijas. Tas ir hobijs, kas nes neaizmirstamas sajūtas, un tās emocijas paliks ar mani visu mūžu.
Eduards: Latvijā nav tādu tiesnešu, kas var pelnīt pietiekami, tikai tiesājot. Pats jau ilgus gadus vadu biedrību „Football Tournaments Association” jeb FTA, kad nodarbojas ar amatieru futbola turnīru organizēšanu, strādāju Rīgas Futbola federācijā un no šī gada esmu Latvijas Futbola federācijas valdes loceklis, telpu un pludmales futbola komitejas priekšsēdētājs.

Kādam jābūt tiesnesim laukumā?
Jurijs: Manuprāt, galvenais, lai tiesnesis būtu objektīvs, konsekvents savos lēmumos un jebkurā situācijā paliktu par cilvēku. Stingrībai arī jābūt, bet galvenais, lai tiesnesis laukumā nebūtu galvenā figūra.
Eduards: Objektīvam, komunikablam, līdzsvarotam, fiziski, psiholoģiski un teorētiski sagatavotam.

Ko, Jūsuprāt, vieglāk tiesāt - lielo futbolu, futzālu vai pludmales futbolu?
Jurijs: Manuprāt, vieglāk ir tiesāt to sporta veidu, kurš tev vairāk patīk, kuru tu labāk saproti. Visos sporta veidos ir savas nianses un katru sporta veidu augsta līmenī nav viegli tiesāt.
Eduards: Nav viegli tiesāt jebkuru futbola paveidu. Kādam vairāk patīk un padodas klasiskais futbols, citam – futzāls. Es personīgi tiesāju visus trīs, nejūtu nekādu diskomfortu, kaut gan daudz kas noteikumos ir atšķirīgs.

Ir stingri tiesneši un tie, kuri daudz atļauj komandām. Kāds ir Jūsu tiesāšanas stils?
Jurijs: Mans tiesāšanas stils ir atkarīgs no daudziem faktoriem. Nevaru teikt, ka tiesāju visas spēles pēc viena šablona. Spēles noteikumus zina visi, bet galvenais sekot līdzi spēlei, kontrolēt to, respektēt sevi un spēlētājus.
Eduards: Manuprāt, tiesnesim ir jābūt līdzsvarotam. Ir jājūt, kurā brīdī ir jāatļauj, piemēram, vairāk kontaktu, bet kurā ir jātiesā ļoti stingri, citādi spēle var nebeigties. Jo augstāks sacensību līmenis, jo mazāk tu piedod vai aizver acis vai ausis uz kaut ko.

Kur un kā Jūs paaugstināt savu kvalifikāciju?
Jurijs: Mums katru gadu pirms čempionāta notiek sagatavošanās kursi - gan teorētiski, gan arī praktiski, kuru laikā tiesnešiem vajag izpildīt visus FIFA normatīvus. Mēģinu pirms sezonas arī aizbraukt uz ārzemēm (kaimiņu valstīm), kur paaugstinu savu kvalifikāciju, tiesājot spēles ar citiem FIFA tiesnešiem. Skatos arī video materiālus. Darbs neapstājas – tas ilgst visu gadu. Daudz palīdz arī mana draudzene, kura man sniedz noderīgus padomus.
Eduards: Pirmais - pastāvīgi jāatkārto spēles noteikumi. Otrais - ir jāanalizē savs sniegums un jāuzlabo tas, izejot no savām un citu tiesnešu kļūdām. Trešais, ir fiziski jāgatavojas.

Kur un kad Jums bija starptautiska debija FIFA mačos?
Jurijs: Mana starptautiskā debija bija 2012. gadā Maskavā, kad tiesāju Eiropas kausa izcīņas spēles, savukārt pirmā spēle, kuru tiesāju ar Ukrainas tiesnesi, bija Spānija-Itālija.
Eduards: Man debija bija 2008. gadā Benidromā, Spānijā, kur notika Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs. 2008. gadā debitēju arī Pasaules kausa čempionātā Francijā, notiesājot trīs spēles, tajā skaitā pusfinālu starp Brazīliju un Portugāli vairāk nekā 10 000 skatītāju klātbūtnē. Kopumā manā aktīvā ir jau deviņi dažāda līmeņa starptautiskie turnīri.

Maz zināms par pludmales futbola turnīriem Latvijā.
Jurijs: Latvijā notiek Latvijas čempionāts pludmales futbolā un Latvijas kausa izcīņa kā arī Jūrmalas domes kauss (turniri.lv/domeskauss2012). Papildus var minēt, ka šogad pludmales futbola turnīri notika arī Ventspilī, Kuldīgā. Pamazām, bet pludmales futbols Latvijā attīstās.
Eduards: Pie mums regulāri notiek Latvijas čempionāts un kausa izcīņa (vairāk informācijas fta.lv/beach), kā arī reģionālie čempionāti Rīgā, Jūrmalā, Ventspilī, Liepājā, Kuldīgā, Valmierā (vairāk informācijas beachsoccer.lv). Kopā šajos turnīros piedalās ap 50 komandām un vairāk par 500 spēlētājiem. Ar katru gadu pludmales futbols mums paliek arvien populārāks un populārāks. Mums ir arī Latvijas izlase pludmales futbolā.

Vai Latvijā ir daudz pludmales futbola tiesnešu?
Jurijs: Diemžēl jāatzīst, ka Latvijā šobrīd nav tik daudz pludmales futbola tiesnešu kā piemēram telpu futbolā. Bet, neskatoties uz to, konkurence pastāv, ir daži ļoti labi tiesneši, kuri progresē, tādēļ pats ne uz brīdi nevaru atslābināties. Veselīga konkurence paaugstina kopējo tiesāšanas līmeni!
Eduards: Nav daudz. Tādu, kas labi izprot noteikumus un pielieto tos, ir nedaudz vairāk par 10. Taču katru gadu notiek darbs, lai piesaistītu jaunus tiesnešus pludmales futbolam. Un, ja kādam patiesi interesē tāds hobijs, droši var griezties pie manis, rakstot uz eduards.borisevics@fta.lv. Esmu atbildīgs par pludmales futbola tiesnešu sagatavošanu Latvijā.

Vai Jums ir sapnis tiesāšanā?
Jurijs: Jā, protams. Bet par to atklāti negribu tagad runāt. Kad tas piepildīsies, jūs par to uzzināsiet. Vienīgi varu pateikt, ka soli pa solim mēģināšu virzīties, lai sapņi kļūtu par realitāti.
Eduards: Šobrīd mans sapnis ir saņemt nozīmējumu un notiesāt 2013. gada Pasaules kausa finālu pludmales futbolā, kas notiks Tahiti salās. Ja tas izdosies, droši vien būs vēl cits sapnis telpu futbolā vai klasiskajā futbolā.

Tiesāšana ir grūts un atbildīgs darbs. Kas Jums palīdz grūtajos brīžos pirms un pēc spēlēm?
Jurijs: Jā, pareizi pateicāt, ka tiesāšana tas ir darbs…grūts darbs. Ticiet man, ne katrs cilvēks var kļūt par tiesnesi. Man grūtajos brīžos palīdz mana lielā ģimene. No viņiem gaidu objektīvu viedokli pirms spēles, gudru padomu pēc tās, savukārt kritiku mēģinu uzsvērt kā ļoti noderīgu padomu nākotnes spēlēm. Viņi man daudz palīdz un tieši pateicoties tādam atbalstam, šobrīd esmu tāds un nevis citāds. Un, tieši pateicoties viņiem, notiek mans progress, jo, kā saka, nav robežu pilnībai.
Eduards: Tie ir kolēģi un ģimene, kas atbalsta un palīdz. Protams, daudz kas ir atkarīgs no tevis paša, jo brīžiem neviena blakus nav un tev pašam ir jātiek no tās grūtas situācijas.

Paldies par interviju un novēlam Jums abiem veiksmi tiesāšanas karjerā!


, 2012-10-08 08:51, pirms 12 gadiem
Nez par ko tad viņiem medaļas?
Un tā pēdējā bilde vispār pēc PSRS ož!
, 2012-10-08 09:04, pirms 12 gadiem
visur saliek linkus, bet uz Domes kausu (http://turniri.lv/domeskauss2012) neieliek. es jau saprotu, turniri.lv Borisēvičam ir kā dadzis acī, jo traucē monopolu bīdīt
, 2012-10-08 13:28, pirms 12 gadiem
Atkal, Carloz, tev ir slikti... Tu kādreiz biji laimīgs?

Interesanti: vai turniri un tu pats kaut 1 linku uzlika uz fta.lv?!

Carloz, tu atkal izliecies, ka esi pats gudrākais, iemācies, lūdzu, pareizi, ka jāraksta mans uzvārds!!!
, 2012-10-08 14:05, pirms 12 gadiem
kkā tādu Ivušinu vispār pirmo reizi dzirdu... No kurienes tas tāds tiesnesis uzradies???
, 2012-10-09 02:02, pirms 12 gadiem
FTA rakstīja: Atkal, Carloz, tev ir slikti... Tu kādreiz biji laimīgs?

Interesanti: vai turniri un tu pats kaut 1 linku uzlika uz fta.lv?!

Carloz, tu atkal izliecies, ka esi pats gudrākais, iemācies, lūdzu, pareizi, ka jāraksta mans uzvārds!!!
man jau likās, ka šī intervija ir sagatavota FTA un Novickis tikai viņu nopublicēja.

Eduard, piedod, vienu garumzīmi nepareizi ieliku, gan jau pārdzīvosi.

Links uz FTA bija kaut vai tajā pašā Studentu kausā, kuru FTA atbalstīja un par kuru tu tādu traci sacēli un pārcēli uz FTA pēc tam, kad Ronalds jau man visu informāciju bija iedevis un tā bija jau ievadīta lapā. Citus turnīrus FTA neatbalsta, tāpēc neredzu vajadzību likt linkus uz FTA.
Lamins Korrea atzīmē vārtus. Foto: FK Metta

Virslīgas pirmā apļa noslēgumu ievadīs "Mettas" un "Audas" duelis

Šovakar sāksies Latvijas futbola Virslīgas pirmā apļa noslēdzošā kārta. Pulksten 18:00 laukumā dosies "Metta" un "Auda". Tiešraide kanālā TV4 un portālā Sportacentrs.com.
Arne Slots. Foto: IMAGO/Box to Box Pictures/Scanpix

"Feyenoord" treneris Slots apstiprina "Liverpool" interesi: "Notiek sarunas starp klubiem"

Anglijas Premjerlīgas klubu "Liverpool" pēc sezonas pametīs galvenais treneris Jirgens Klops, kurš amatā atradies kopš 2015. gada. Viņa pienākumus varētu pārņemt Arne Slots. Nīderlandes speciālists apstiprinājis, ka notiek sarunas starp klubiem un ka viņš būtu ieinteresēts Liverpūles amatā.
Fila Foudena svinības. Foto: Pro Sports Images/Imago Images/Scanpix
3

Mančestras "City" ātri izrēķinās ar Braitonu un tuvinās pirmajai vietai

Anglijas futbola Premjerlīgas pēdējā pārceltajā 29. kārtas spēlē Mančestras "City" izbraukumā sakāva (4:0) Braitonas komandu.