Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:14, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Celmiņš

Vrubļevskis: "Viens ziedotājs mīl šos, otrs - citus sporta veidus"

Vrubļevskis: "Viens ziedotājs mīl šos, otrs - citus sporta veidus"
LOK prezidents Aldons Vrubļevskis
Foto: Gints Ivuškāns, f64

Pēdējā mēneša laikā sabiedrībā asu reakciju izsaukusī neizpratne par „Latvijas valsts mežu” finansējuma sadalījumu sportam. Pamatota vai uzpūsts burbulis, intervijā Diena.lv mēģinājis skaidrot Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis.

LOK prezidents paudis, ka viņaprāt no šī visa uzpūsts burbulis. „Es domāju, ka uzpūsts burbulis, izraujot vienu lietu no kopējā sporta finansēšanas konteksta. „Latvijas valsts mežu” finansējums 2009. un 2010. gadā bija stipri līdzīgs. Sporta finansēšana notiek no dažādiem kanāliem, ne tikai no „Latvijas valsts mežu” ziedojumiem. Sporta finansējums 2011. gadā nav tikai 2,4 miljoni latu, kurus ziedoja „Latvijas valsts meži”. Tas ir daudz lielāks gan summāri, gan satura ziņā,” paudis Vrubļevskis.

Vaicāts vai nebūtu pareizi, ka par visu ziedojumu sadalījumu atbildību uzņemtos LOK, Vrubļevskis atbild noraidoši. „Tas nav labākais variants - visu atbildību uzvelt vienai organizācijai. Saprātīgāk ir, ja naudas sadalē piedalās šī trīsvienība – „Latvijas valsts meži”, kas pelna naudu, Zemkopības ministrija, kas veic uzraudzību un dod atlaides, un visbeidzot LOK piedalās naudas sadalē. Nedomāju, ka labāk būtu tad, ja visu naudu samestu valsts budžeta katlā un viens ierēdnis to sadalītu. Vispār pastāv uzskats, ka privātais - tas ir slikti, bet valsts - tas ir labi un pareizi, taču bieži vien privātais lauciņu pārredz labāk nekā valsts ierēdnis, kuram kompetence bieži vien pieklibo,” uzskata LOK prezidents.

Tāpat Vrubļevskis ieviesis skaidrību, kāpēc atbalstāmo sporta veidu sarakstā neatrodam hokeju. „Mēs runājam par piešķirtajiem līdzekļiem 2011. gadā. Hokejam 2012. gadā būs jāpiedalās olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā, un tam arī būs nauda. Gatavojoties Vankūveras olimpiskajām spēlēm, hokejs saņēma 100 000 latu no olimpiskās solidaritātes programmas. Skaidrs, ka 2012. gadā no LOK budžeta nauda basketbolam netiks piešķirta, bet hokejam būs nauda, jo hokejistiem jāpiedalās kvalifikācijas turnīrā,” skaidro Vrubļevskis, vienlaikus atzīstot, ka nav skaidrs vai 2012. gadā „Latvijas Valsts meži” naudu sportam atvēlēs. „Kopš 2012. gada no „Latvijas valsts mežiem” LOK jaunatnes programmām izdalīs 20, augstu sasniegumu individuālajiem sporta veidiem - 20, sporta spēlēm - 50 un tautas sportam, paralimpiskajai komitejai un neolimpiskajiem sporta veidiem - 10 procentus. Tajā pašā laikā nav garantijas, ka ziedojums vispār būs. Valdībā jau ilgāku laiku runā par to, ka varētu liegt valsts uzņēmumiem ziedot kultūrai un sportam,” pauž LOK prezidents.

Tāpat viņš paudis, ka sabiedrības izpratne par basketbolam piešķirto lielo finansējumu nav īsti precīza. „Viens ziedotājs mīl šos, bet otrs atkal citus sporta veidus. Nevajag būt arī naiviem, domājot, ka ziedojumu piešķiršanā nav politiskās ietekmes. Par katru iztērēto latu visi atskaitās, mēs kā sabiedriskā labuma organizācija iesniedzam atskaites Valsts ieņēmumu dienestā, kas veic regulāras pārbaudes. Līdz šim pārkāpumi nav fiksēti. Galvenā problēma ir tā, ka citu apziņā basketbols ir saņēmis pārāk daudz,” izteicies Vrubļevskis, skaidrojot, ka LOK bijusi izvēles priekšā - ja iebilstu pret ziedojuma sadalījumu un atteiktos no tā, tad sitienus saņemtu no abām pusēm, jo nespētu realizēt sporta olimpiskās programmas.

Izmantotie resursi:
Diena.lv


, 2012-01-11 13:17, pirms 12 gadiem
Pavisam vienkāršu virsrakstu vajadzēja uzlikt
Kuriem ir sakari,tur arī nauda nokļūst,nevis ļoti mīl tāpēc dod
, 2012-01-11 13:28, pirms 12 gadiem
Tad lai tas ziedotājs pa taisno iet pie konkrētās sporta federācijas un sniedz naudu,nevis dod naudu LOKam un saka,lai viņi šai organizācijai iedod tik un tik.
, 2012-01-11 13:49, pirms 12 gadiem
pričom basketbols un LOK?!?! Vīriešu basketbolam tikt uz olimpiādi, tas ir tas pats, kas Latvijai sūtīt misiju uz mēnesi, papētīt vai nav ūdens.
, 2012-01-11 15:47, pirms 12 gadiem
motorolers2 rakstīja: pričom basketbols un LOK?!?! Vīriešu basketbolam tikt uz olimpiādi, tas ir tas pats, kas Latvijai sūtīt misiju uz mēnesi, papētīt vai nav ūdens.
Atbilde vienkārša,čomam čoms iedeva naudu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Uzvarētāji "Garmin" 6h Klāvs Stankēvics un Pēteris Grīviņš. Foto: Xevents.

Rogaininga seriāla "Pilsētas leģendas" 3. posmā Baložos līderi atkal tuvu punktu maksimumam

Kamēr Rīgas centrā ar pirmos sacensību dienu jau sācies lielā Rimi Ŗīgas maratona bums, tikmēr daudzi skriešanas un orientēšanās cienītāji izbaudīja apvidu un sacensību garšu “Pilsētas leģendas” rogaininga seriāla trešajam posmam “Baložu kūdras bānīša rogainingā”, ko rīkoja piedzīvojumu sacensību aģentūra “Xevents" sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību, kā arī Intervals.lv, Isostar, Garmin, Kokmuiža un “Magnesia” atbalstu un kur vadošā komanda garākajā “Garmin” 6h distancē atkal bija tuvu, bet tomēr nesasniedza maksimālo 200 punktu robežu.
Foto: Latvijas Bodibildinga, fitnesa un 
bodifitnesa federācija.

IFBB starptautiskajā turnīrā fitnesa sporta veidos "Rīgas Pērle" uzvaras četru valstu pārstāvēm

Rīgā notikušajā ikgadējā IFBB starptautiskajā kausā fitnesa sporta veidos “Rīgas Pērle 2024”, ko organizēja Latvijas Bodibildinga, fitnesa un bodifitnesa federācija, tās prezidentes Kristīnes Vederņikovas vadībā, uzvaras svinēja četru valstu pārstāves.
Skotijs Šeflers. Foto: AFP/Scanpix
3

Par uzbrukumu policistam uz īsu brīdi aiztur golfa ranga līderi Šefleru

Pirms PGA čempionāta turnīra otrās dienas policija aizturējusi ranga pirmo numuru Skotiju Šefleru. Viņš gan vēlāk atbrīvots. Viņš aizturēts par vairākiem pārkāpumiem, tostarp uzbrukumu policistam, brīdī, kad mēģinājis neievērot policistu kontrolēto satiksmi pie iebraukšanas ''Valhalla'' golfa klubā pēc tur notikušā satiksmes negadījuma.