Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:296, Did:0, useCase: 3

Bokss bīstamāks par MMA

Jānis Eisaks
Jānis Eisaks

Bokss bīstamāks par MMA
Foto: osirisshoes.com

Amerikāņu zinātnieku grupa ir veikusi pētījumus, lai noskaidrotu cik liela ir traumatisma iespējamība MMA (mixed martial arts) un profesionālajā boksā. Viņi nonākuši pie interesanta atklājuma – bokss ir bīstamāks.

Izanalizējot 170 cīņas, kuras tika aizvadītas Nevadas štatā (ASV) laika posmā no 2001. – 2004. gadam, zinātnieki ieguva datus, pamatojoties uz kuriem tika izveidots tā saucamais „Traumu reitings MMA”. Iepriekš tāds pats reitings tika sastādīts pētot profesionālā boksa cīņas.

Kā jau varēja gaidīt, visvairāk gadījumos MMA cīņās tiek traumēta seja – 40,3%. Pēc sejas traumām seko rokas traumas – 13,5% un deguna traumas – 10,3%. Acu savainojumi 8,3% gadījumos.

Lai arī pirmajā momentā liekas, ka jauktajā cīņu sporta veidā traumatisms ir ļoti augsts, tādas ļoti nopietnas traumas kā smagi smadzeņu satricinājumi MMA ir divreiz retāk sastopami kā profesionālajā boksā. Kā arī MMA cīņu laikā nav reģistrēts neviens nāves gadījums.

Izmantotie resursi:
sadironman.seesaa.net
mixfight.ru

     [+] [-]

, 2009-04-16 14:17, pirms 15 gadiem
Šķiet tikai loģiski, ka bokss ir bīstamāks, jo tur bez ''klinčiem'' neviens nekādus satvērienus nelieto un primārais uzdevums ir noklapēt pretinieku līdz tas krīt, un daudzie sitieni galvas rajonā var novest pie ļoti nopietniem nervu bojājumiem.

  +2 [+] [-]

, 2009-04-16 17:01, pirms 15 gadiem
Sen jau šito teicu un visi man mīnusiņus lika.

  +2 [+] [-]

, 2009-04-20 21:34, pirms 15 gadiem
Boksā tu vai nu 12 raundu garumā pretiniekam iesit pa galvu vairāk reizes nekā viņš iesit tev, vai nu izlēdz pretinieku bezsamaņā. Skaidrs, ka galvas bojājumi boksā ir daudz lielāki.
Lauztās rokas sadziest, smadzeņu bojājumi nē.
Izbakstītas acis? MMA par acu aiztikšanu dod DQ.
Lauzta spranda? Nekad nav noticis/nenotiks.
Bokss ir bīstamāks - tāds ir fakts.

  +1 [+] [-]

, 2009-04-21 16:52, pirms 15 gadiem
Double P rakstīja: Un pietam, augstākminētajā tekstā teikts, ka pētījumi veikti no 2001. – 2004. gadam - teikšu tā, boksā nekas nav mainījies piecdesmit - pieaug tikai ātrums, nevis paņēmienu skaits... Bet MMA pēdējos gados piecos ir mainījies diezgan dramatiski - jauni noteikumi, jauni paņēmieni, jauni cīkstoņi, kuri gatavi noraut galvu viens otram. Ja MMA nebūtu normālu tiesnešu, tad traumas būtu tādas, ka viens faiters karjerā aizvadītu vienu cīņu...
Nee, peetiijums ir veikts nesen, tachu zinaatnieki analizeejushi ciinjas, kuras notikushas no 2001.-2004. gadam.