Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

Latvijas džudisti SELL spēlēs

Ritvars Raits
Ritvars Raits

Latvijas džudisti SELL spēlēs
Foto: Andris Pimenovs

Tartu SELL studentu spēļu džudo sacensībās piedalījās 83 džudisti no piecu valstu četrpadsmit universitātēm. Cīņā par godalgotām vietām, pie tam sekmīgi, iesaistījās arī Latvijas studējošie šī sporta veida pārstāvji.

Neparasti karstais laiks ļoti patika vietējiem kraukļiem un kovārņiem, kuri ganījās akreditācijas zaļajā zonā, nepievērsdami uzmanību skaistām, vingrām meitenēm un atlētiskiem puišiem, kuri steidzās iegūt akreditācijas kartes, lai vietējo volontieru pavadībā iekārtotos mītnes vietās, uzzinātu sporta zāļu un stadionu izvietojumu un rītdienas sacensību norises gaitu.

Pretēji kovārņu vienaldzībai neparasts uztraukums un sajūsma valdīja vietējo sīkaļu - asins sūcēju odu un knišļu aprindās. Neierastos dažādu valstu – Francijas, Somijas, Igaunijas, Lietuvas un Latvijas asins kokteiļus vēl ilgi atcerēsies nakts dzīru dalībnieki. Tāpat šo karstumu, cīņas ar odiem un citu valstu atlētiem atcerēsies arī džudisti.

Džudo sacensības risinājās Tartu jaunajā sporta kompleksā, kurā atradās arī specializētā džudo zāle. Tā vēl nesen skaitījās viena no labākajām Baltijas valstīs. Nu jau vairākus gadus šo zāli ir pabīdījušas otrā pozīcijā Latvijā uzceltās un iekārtotās džudo zāles, kuras atrodas V.Žeļonija džudo skolā un Latvijas Olimpiskajā centrā. Par to tapšanu jāsaka paldies Vsevolodam Zeļonijam, viņa sponsoriem un izcilajam džudistam no Krievijas Vladimiram Šestakovam.

Sacensības iesākās precīzi noteiktajā laikā un labā organizatoriskā līmenī. Par to parūpējās sacensību organizētājs, Igaunijā un aiz tās robežām pazīstamais džudo vecākais treneris Āvo Pihela un viņa profesionālā komanda.

Speciālistu uzmanību piesaistīja pirmais un otrais tatami, uz kuriem bija jācīnās turnīra spēcīgākajiem džudistiem no Latvijas - smagsvaram Jevgeņijam Borodavko, kurš pārstāvēja Latvijas Robežsargu koledžu, un vieglā svara džudistiem Andrejam Mageram no Sporta akadēmijas un Latvijas Universitātes studentam Maksimam Morozovam.

Jevgeņijs Borodavko ar "tīriem" metieniem uzveica divus lietuviešu džudistus un finālā sastapās ar spēcīgo Marius Labalaukis, kuru arī uzveica ar metienu, kuru tiesneši novērtēja ar "Ippon" (augstākais vērtējums - 10:0).

Andrejs un Maksims, pirmajās divās kārtās pārliecinoši uzveicot savus pretiniekus un sastapās finālā. Šī cīņa izvērtās par sevišķi dramatisku un turēja spriedzē gan skatītājus, gan pašus atlētus. Cīņas pirmajā pusē Maksims realizēja divus rezultatīvus metienus, kurus tiesneši novērtēja ar vidēju (juko – 5 balles) un augstu (vazaari – 7 balles) atzīmi. Taču divkārtējais Latvijas čempions Andrejs Magers pēdējā minūtē realizēja divus ar vazaari novērtētus metienus un izcīnīja uzvaru ar rezultātu 10:0.

Neoficiālajā valstu vērtējumā, ja ieskaita džudistus, kuri deva punktus par pirmo līdz septītais vietai, Latvijas džudisti ierindojās otrajā vietā. Nācās piekāpties Lietuvas džudistu pārspēkam. Trešo vietu ieguva spēļu saimnieki. Ceturtajā un piektajā vietā attiecīgi palika Francijas džudisti ar divām septītajām vietām un Somijas džudists, kurš neizcīnīja nevienu uzvaru. Savu artavu Latvijas džudistu augstajā sasniegumā deva arī Nikolajs Fonarjovs no Sporta akadēmijas ar izcīnīto bronzu. Ar iegūto 5. vietu Valērijs Melihovs (RTU), Arturs Burmeisters (RTU), Mārtiņš Jurjevics (LU) un 7. vietu Niks Lemeševskis (LSPA), Ņikita Cigankovs (LSPA) un Arturs Jaundžeikars (LU).

Četrpadsmit augstskolu konkurencē no Latvijas augstskolām vislabāko rezultātu uzrādīja Latvijas Universiādes čempioni - Sporta Akadēmijas džudisti, kuri ieguva dalītu 4. – 5. vietu. Trīs godalgotās vietas attiecīgi izcīnīja Tartu Universitāte, Mikolas Romeris universitāte un Viļņas Gedimina tehniskā universitāte.

Šos notikumus nofiksēja un fotogrāfijās iemūžināja LSPA docents Andris Pimenovs

     [+] [-]

, 2010-05-31 20:25, pirms 14 gadiem
uz bildes ir džudistu atbalstītāji - Sporta akadēmijas Basketbola izlase ar vecāko treneri Rimbenieku