Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:440, Did:0, useCase: 3

LCF prezidents Urbančiks: "Izmaiņas pozitīvi ietekmēs cīņas attīstību"

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

LCF prezidents Urbančiks: "Izmaiņas pozitīvi ietekmēs cīņas attīstību"
Dzintars Urbančiks (pa labi) FILA ārkārtas kongresā
Foto: wrestrus.ru

Latvijas Cīņas federācijas (LCF) prezidents Dzintars Urbančiks pēc Starptautiskās cīņas federācijas (FILA) ārkārtas kongresa apmeklējuma dalījās iespaidos ar portālu Sportacentrs.com. Cīņas noteikumos tika veikta virkne izmaiņu, kas varētu pozitīvi ietekmēt šī sporta veida attīstību pasaulē. Prezidents cer, ka jaunā kārtība nāks par labu arī mūsu sportistiem.

"FILA kongress Maskavā pagāja ļoti pozitīvi. Galvenais, ka visa cīkstoņu sabiedrība bija vienota šajos grūtajos brīžos. FILA jaunais prezidents tika ievēlēts gandrīz vienbalsīgi," norāda Urbančiks. "SOK iepriekš mums parādīja dzelteno kartīti sakarā ar 2020. gada olimpiādi un teica, ka mums jānopelna savu vietu olimpiskajās spēlēs. No šīs bedres mēs vedīsim sevi ārā paši. Visa cīņa vēl priekšā, cīņas sports ir pats senākais olimpiskais sporta veids, ar vairāk kā 2000 gadu pieredzi, un mēs ar to lepojamies."

FILA kongresā tika apstiprināti jaunie noteikumi, kas ir viens no soļiem, lai saglabātu cīņas vietu olimpiskajā saimē. "Izmaiņas noteikumos tikai pozitīvi ietekmēs cīņas attīstību pasaulē," atzīst LCF prezidents Urbančiks. "Sāksim ar izlozi, kura iepriekš bija elelektroniska - likteni izlēma dators, bija lielas šaubas par godīgumu. Turpmāk pats sportists vilks lozi un redzēs savu numuru. Vēl ir jaunums sadalīt pa dažādām grupām iepriekšējā gada medaļniekus, lai pirmajā cīņā nesatiktos iepriekšējā gada finālisti, tas varētu būt pozitīvi. Patīkami, ka atgriežamies pie kopējā (kumulatīvā) rezultāta, neatkarīgi no periodiem. Turpmāk laika formāts būs divi periodi: 3+3 minūtes ar 30 sekunžu pārtraukumu. Iepriekšējos gados kopējam rezultātam nebija nozīmes. Galvenais uzdevums bija uzvarēt divos no trim periodiem. Varēja uzvarēt periodu ar 6:0, bet pārējos divus periodus zaudēt ar 0:1 un 0:1, līdz ar to cīņa zaudēta, neskatoties uz kopējo rezultātu 6:2. Daudzi skatītāji to nesaprata. Tagad periodi kļūs garāki - būs nepieciešama laba fiziskā sagatavotība un cerams, ka paņēmienu būs vairāk un cīņa kļūs vēl skatāmāka."

Jaunie noteikumi veicina aktīvāku cīņas stilu, lai skatītājiem būtu interesantāk. "Grieķu-romiešu cīņā nebūs obligātā partera, uz ko iepriekš daudzi gatavojās. Tagad parteri būs jaizcīna ar savu aktivitāti. Un pēc trijām pasivitātes piezīmēm cīņa būs beigusies. To, ka pēc pirmās iziešanas ārpus laukuma vairs nedos punktu, arī vērtēju pozitīvi - tas nav sumo, uz ko agrāk daudzi gatavojās. Par atkārtotu iziešanu ārpus laukuma dos punktu ar piezīmi. Vēl aktīvākajam cīkstonim dos iespēju izvēlēties - cīņa stāvus vai parterī. Tas ir ļoti labi, jācīnās aktīvi. Ar savu aktivitāti varēs nopelnīt punktu un pretiniekam parteri. Tīra tehniskā uzvara būs 7 punktu pārsvars grieķu-romiešu cīņā, bet brīvajā cīņā 10 punktu pārsvars, bet tas vēl nav izlemts galīgi," norāda prezidents.

Vairākas būtiskas lietas nav līdz galam skaidras, tās vēl jāprecizē. "Pagaidām nav saprotams par dalībnieku skaitu olimpiskajās spēlēs - uz 2020. gada olimpiādi grib samazināt līdz 16 dalībniekiem (katrā svara kategorijā), bet iepriekš bija 22 dalībnieki. Mums to būs grūti izpildīt, lai piedalītos olimpiskajām spēlēs," atzīst Urbančiks. "Tiek plānots izlīdzināt kategoriju skaitu visos trijos veidos - pa 6 kategorijām brīvajā cīņā, grieķu-romiešu cīņā un sieviešu cīņā (iepriekš tas bija 7+7+4). Protams, sieviešu cīņā vajag palielināt kategoriju skaitu olimpiskajās spēlēs - vai tas būtu jāpanāk, samazinot vīriešu kategoriju skaitu, to laiks rādīs!"

"Konkrētāk par noteikumiem varēsim spriest, kad FILA mums atsūtīs oficiāli apstiprinātos noteikumus. Ceru, ka mūsu sportistiem šie noteikumi nāks tikai par labu," saka LCF prezidents. "Saglabāsim cīņu kā olimpisko sporta veidu 2020. gada olimpiskajās spēlēs!"

---------------------

29. maijā Sanktpēterburgā notiks Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) sēde, kur no astoņiem sporta veidiem tiks izvēlēti tie, kas turpinās pretendēt uz vienu vietu 2020. gada olimpiskajās spēlēs. Pēc neoficiālas informācijas, galvenie pretendenti ir cīņa, karatē un skvošs. Galīgais lēmums tiks pieņemts SOK sesijā 2013. gada septembrī Buenosairesā.

  +2 [+] [-]

, 2013-05-28 17:51, pirms 11 gadiem
vajadzējā paprasītt par MMaskavas alus škirnēm %

  +3 [+] [-]

, 2013-05-28 17:57, pirms 11 gadiem
alus te rakstīja: vajadzējā paprasītt par MMaskavas alus škirnēm %
Bet tava gramatika jau ir grīļīga...

  +8 [+] [-]

, 2013-05-28 18:09, pirms 11 gadiem
efektīga dāma tajā bildē!

  +1 [+] [-]

, 2013-05-28 18:21, pirms 11 gadiem
Ja pareizi saprotu, 29. maijs būs ultrasvarīga diena cīņai...

  +5 [+] [-]

, 2013-05-28 18:28, pirms 11 gadiem
ritenis rakstīja: efektīga dāma tajā bildē!
Tā ir prezidenta sieva, ja nekļūdos...

Re, kur viņa ar Grigorjevu... ->> Grigorjeva prezentē Eiropas čempiones trofejas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2013-05-29 12:29, pirms 11 gadiem
točka rakstīja: Tā ir prezidenta sieva, ja nekļūdos...

Re, kur viņa ar Grigorjevu... ->> http://sportacentrs.com/cinas_sports/10042013-grigorjeva_prezente_eiropas_cempiones_tro?picture=17#p
Kļūda Tev var Dārgi maksāt!!!