Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Brieža pretinieks Dortikoss - bokseris ar beisbola priekšzināšanām

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Brieža pretinieks Dortikoss - bokseris ar beisbola priekšzināšanām
Juniels Dortikoss. Foto: Worldboxingsuperseries.com

Pirms 26.septembrī gaidāmā Pasaules boksa Supersērijas fināla starp Mairi Briedi un kubieti Junielu Dortikosu, piedāvājam iepazīties ar latvieša pretinieka biogrāfiju, cīņu vēsturi, domas par Brieža cīņas stilu un kā sportistu vērtē boksa apskatnieki.

BIOGRĀFIJA:

Juniels Dortikoss dzimis Kubas galvaspilsētā Havanā, 1986.gada 11.martā. Sportists ir 34 gadus vecs un 191 cm garš. Pēc paša vārdiem nācis no pieticīgas un nabadzīgas ģimenes, kur tēvs un vectēvs smagi strādājuši, lai par visiem ģimenē būtu parūpēts. Bērnībā kubietis trenējās nevis boksā, bet gan beisbolā kopā ar savas valsts lielākajām zvaigznēm Jasielu Pungu un Aroldisu Čepmenu. Kādu dienu viņam piedāvāja iesaistīties boksā, kam sportists piekrita, jo patikusi sporta veida agresivitāte, un tagad ir Pasaules boksa Supersērijas finālā. Nosmejot intervijā Sportacentrs.com šī gada sākumā, atzinis, ka vajadzējis palikt beisbolā, jo būtu pelnījis desmitiem miljonus.

Boksa karjeru Dortikoss sāka kā amatieris Kubas čempionātā no 2005.-2007.gadam, ieņemot otro vietu, kamēr 2008.gadā viņš pusfinālā zaudēja savam tautietim, nākamajam olimpiskajam čempionam, Hulio Cēzaram La Krusam. Tieši 2008.gada Pekinas olimpiskās spēles kļuva par sava veida pagrieziena punktu Juniela karjerā. Lai arī Dortikoss tika uzskatīts par vienu no favorītiem, rokas savainojums liedza startēt prestižajās sacensībās. Tā kā Kubā par profesionālu bokseri kļūt nebija iespējams, īsi pēc olimpiādes Juniels Dortikoss pārcēlās uz dzīvi Miami. Pēc šī lēmuma sportistam pāris gadus bija liegts atgriezties dzimtenē, taču šobrīd liegums ir atcelts un kubietis var atkal apmeklēt savu dzimteni.

PROFESIONĀLĀ BOKSERA KARJERA:

2009.gadā Dortikoss sāka profesionāla boksa karjeru, ar šo sporta veidu pelnot iztiku sev un savai ģimenei. Līdz šim aizvadītajās 25 cīņās, uzvarējis 24, bet vienā piedzīvojis zaudējumu. Starp pirmajām desmit profesionālajām cīņām starp 2009.gada 14.augustu un 2010.gada 3decembri, tikai divās ringā sportists pabijis ilgāk par vienu raundu. Abas grūtākās cīņas izrādījās pret Dominikānas Republikas bokseri Hilario Guzmanu – savā pirmajā cīņā uzvarot ar tehnisko nokautu ceturtajā raundā, bet gadu vēlāk ar tehnisko nokautu pieveicot trešajā. No atlikušajām pirmajām desmit cīņām divas beidzās ar nokautu, bet atlikušās sešas ar tehnisko nokautu pirmajā raundā. Ne velti Dortikosu sauc par ‘’KO doktoru’’, jo no izcīnītām 24 uzvarām 25 cīņās, tieši 22 bijušas ar nokautu vai tehnisko nokautu un sportists apveltīts ar spēcīgu sitienu. Izcīnītajās uzvarās ringā pavadījis 95 raundus no maksimāli iespējamiem 180.

Savu pirmo titulu izcīnīja 2011.gada 18.novembrī, iegūstot WBA Latino jostu, kamēr lielākai boksa skatuvei sevi pieteica ar uzvaru pār francūzi Juri Kajembri Kalengu un saņemtu WBA (Pasaules boksa asociācija) čempiona jostu , ko pirms cīņas klasificēja kā pagaidu čempiona jostu. Kalenga tika pārspēts 10 raundā ar tehnisko nokautu. Plašāku uzmanību ieguva līdz ar Pasaules boksa Supersērijas turnīra izziņošanu. Pirmajā sezonā ceturtdaļfinālā otrajā raundā ar nokautu pieveikts krievs Dmitrijs Kudrjašovs, bet pusfinālā zaudēts Muratam Gasijevam, kas ir sportista vienīgais zaudējums līdzšinējā karjerā. Bez tā, ka vēlētos kādreiz cīkstēties pret Oleksandru Usiku, revanšs pret Gasijevu arī ir kubieša vēlamo darbu sarakstā. Šosezon ceturtdaļfinālā pārspēts Mateušs Masternaks, kam sekoja iespaidīgs nokauts pusfinālā pret Endrjū Tabiti, iegūstot IBF titulu, ko Dortikoss vai nu paturēs savā īpašumā vai zaudēs pēc Supersērijas fināla ar Briedi.

PUBLISKIE IZTEIKUMI UN EKSPERTU VĒRTĒJUMI:

Atšķirībā no Brieža, Dortikoss savos izteikumos ir krietni bravūrīgāks. Intervijā Sportacentrs.com šī gada sākumā kritiski vērtē arī latvieša cīņas stilu pēc uzvaras pār Glovacki: ‘’Vienkārši paskatieties pēdējo cīņu. Viņš bija tai trenējies kā UFC cīņai un atbilstošs ir iznākums. Manuprāt, tas bija apkaunojoši. Profesionālim tā nebūtu jāreaģē. Fani atnāca uz boksa šovu, bet saņēma UFC cīņu. Tā bija vilšanās.’’

Tikmēr pirms gaidāmās cīņas intervijā Supersērijas organizatoriem kubietis ir itin pārliecināts par savu pārspēku un došanos mājās ar trim tituliem: ‘’Visus trīs titulus, par kuriem šeit cīnāmies, vedīšu atpakaļ uz Miami. Savu uzvaru veltīšu Muhamedam Alī.’’ Tieši leģendārā boksera vārdā nosaukta Supersērijas fināla balva, bet bez tās sportisti cīnīsies arī par IBF un The Ring vakantajiem tituliem.

Tikmēr boksa apskatnieki pievērš uzmanību Dortikosa spēcīgajam sitienam, kas ‘’The Athletic’’ izveidotajā pirmajā desmitniekā ieņem ceturto vietu. ‘’Top Rank’’ pārstāvis Breds Gudmens raksturoja Dortikosu sekojoši: ‘’Viņš nav viens no tiem čaļiem, kuri iziet ringā un uzreiz tevi nosit. Viņš izkārto sev iespēju un tad trāpa sitienu, kuru pretinieks nemaz neredz. Tieši sitiens, kuru tu neredzi, ir ļoti svarīgs. Tieši tāpat bija ar Endrjū Tabiti Supersērijas pusfinālā – Tabiti nemaz neredzēja sitienu. Dortikoss viņam aizvēra acis ar džebu un pēc tam smagi izslēdza.’’
Lai arī tiekot runāts, ka Juniels Dortikoss uzvaras gadījumā varētu pāriet uz smagsvariem, viennozīmīgu atbildi sportists uz to vēl gada sākumā nesniedza, uzsverot, ka dosies pēc naudas un esot gatavs cīnīties ar jebkuru.

The Ring uzrunātie eksperti norāda, ka Dortikosam varētu būt spēcīgāks sitiens par Briedi, ir ātrāks, kas var radīt latviešu bokserim problēmas. Visi kā viens apgalvo, ka bīstamākais ir kubieša boksera sitiens, kas ir ļoti spēcīgs.

Skaties boksa cīņas tiešraidi starp Mairi Briedi un Junielu Dortikosu Go3!

SALĪDZINĀJUMS STARP MAIRI BRIEDI UN JUNIELU DORTIKOSU

Mairis BriedisJuniels Dortikoss
Vecums3534
Augums186191
Cīņas2725
Uzvaras KO26
Uzvaras TKO1615
Uzvaras UD72
Uzvaras RTD11
Zaudējumi11
Raundi140 (230)95 (180

Izmantotie resursi:
https://www.ringtv.com/610257-fight...

     [+] [-]

, 2020-09-25 13:03, pirms 4 gadiem
Noboksēs 12. raundus un tur briedis bez variantiem paņems. Galvenais neuzrauties pirmajos raundos uz KO.

     [+] [-]

, 2020-09-25 21:30, pirms 4 gadiem
Dortikosam sitiens ir ātrāks vai arī pats ir ātrāks par Briedi? neizskatās pēc ātrākā džeka

     [+] [-]

, 2020-09-25 22:04, pirms 4 gadiem
Piekrītu ekspertam, ja noboksēs visus 12, tad Briedis paņems, saistība ar Kalli - būs tas pats, kas pret Gevoru.

     [+] [-]

, 2020-09-26 00:29, pirms 4 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Noboksēs 12. raundus un tur briedis bez variantiem paņems. Galvenais neuzrauties pirmajos raundos uz KO.
Paskaidro lūdzu,ko briedīts paņems? Pretinieka daiktu mutē vienīgi! Esi skatījies rižās čolkas pēdējos mačus? Neko citu nespēj izdarīt,kā apskaut pretinieku! Rižiks dabūs bietē! Piemini manus vārdus!!!