Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Dopings no olām: WBC pieņem Benna izskaidrojumu pozitīvajam testam

Rolands Eliņš

Dopings no olām: WBC pieņem Benna izskaidrojumu pozitīvajam testam
Konors Benns. Foto: WBC

Britu bokseris Konors Benns ticis atjaunots Pasaules boksa padomes (WBC) oficiālajā rangā, jo WBC akceptējusi viņa komandas sniegto paskaidrojumu par to, kādēļ viņam iepriekšējā gadā bija pozitīvs dopinga tests. Kā norādījuši Benna pārstāvji, tas esot skaidrojams ar... pārāk daudz apēstām olām.

Konors Benns grasījās aizvadīt liela mēroga cīņu 2022. gada oktobrī pret Krisu Jūbenku, taču neilgi pirms tās parādījās informācija par viņam konstatētiem pozitīviem dopinga testiem. Par spīti tam, ka cīņas promouteri Edijs Hērns un Kalle Zauerlands tik un tā grasījās rīkot savu cīņu šovu, Britu Boksa padome (BBBoC) to nepieļāva, un WBC, kuras pārstāvošās antidopinga programmas Bennam tika konstatētas pozitīvas analīzes, izņēma viņu no saviem oficiāliem rangiem.

WBC tagad šo lēmumu mainījusi. Kā paziņoja viena no boksa vadošajām organizācijām, tā veikusi savu izmeklēšanu un uzklausījusi Benna pārstāvjus, nonākot pie secinājuma, ka "nav pārliecinošu pierādījumu par to, ka Benns ar nodomu lietojis klomifēnu".

Klomifēns ir medikaments, ko lieto sieviešu neauglības ārstēšanai. Taču klomifēnam piemīt arī testosteronu vairojošs efekts, attiecīgi tas darbojas kā sniegumu uzlabojošs medikaments un iekļauts WADA aizliegto vielu sarakstā.

Benna pozitīvais dopinga tests gan tika konstatēts VADA (Brīvprātīgajā antidopinga aģentūrā), kas sadarbojas ar WBC, uzturot tās antidopinga programmu. Benns savu vainu noliedza un sākotnēji medijiem norādīja, ka, visticamāk, bijusi kļūda VADA laboratorijā. WBA šo argumentu noraidījusi un savā paziņojumā uzsver, ka pēc iekšējās pārbaudes konstatēts, ka VADA testi veikti pilnībā korekti.

Taču WBC tāpat pamanījusies attaisnot Bennu un savā paziņojumā (par spīti pozitīvam dopinga testam, kura rezultāti netiek apstrīdēti) norāda, ka nav konstatēti pierādījumi, ka 26 gadus vecais bokseris būtu apzināti lietojis klomifēnu. WBC paziņojusi, ka "ir apliecinājumi par to, ka tolaik Benns uzturā ļoti daudz lietojis olas, kas ir saprātīgs izskaidrojums pozitīvajam testam".

Britu mediji rudenī ziņoja, ka Benna ēdienkartē dopinga testa veikšanas laikā bijušas 30-34 olas nedēļā. WADA pētījums par šo tēmu liecina, ka, ja vistu audzēšanā izmantots klomifēns, tad tas pēc olu izmantošanas uzturā var atstāt klomifēna pēdas arī cilvēka organismā, tiesa, nelielos daudzumos.

Savā paziņojumā WBC norāda, ka atjaunos Bennu sava rangā nākamajā izdevumā. Viņš savā karjerā uzvarējis 21 cīņā no 21 un šobrīd izlikts desmitajā "BoxRec" vieglākā svara pasaules rangā.

WBC labvēlīgais lēmums gan nenozīmē, ka Benns var gatavoties atgriezties ringā. Kā uzsver Britu Boksa padome, WBC lemj tikai par cīņu sankcionēšanu, nevis pārvalda boksa nozari, un BBBoC un WADA izmeklēšana par Benna dopinga lietu vēl nav noslēgusies. Lai Benns saņemtu boksera licenci Lielbritānijā, viņam nepieciešams arī pozitīvs BBBoC lēmums, tiesa, ārzemju medijos tiek piesaukts variants, ka viņš tikpat labi var mēģināt iegūt boksera licenci citā valstī un aizvadīt cīņas tajā.

Izmantotie resursi:
https://wbcboxing.com/en/wbc-ruling...
https://www.skysports.com/boxing/ne...

  -1 [+] [-]

, 2023-02-23 13:13, pirms gada
Tik smalki nepārzinu šīs lietas, bet, kā saprotu, dopinga lietās strādā princips - nezināšana atbrīvo no atbildības?

     [+] [-]

, 2023-02-23 17:47, pirms gada
😂 cirks