Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Supersērijas čempioni un viņu karjeru līkloči

Rolands Eliņš

Supersērijas čempioni un viņu karjeru līkloči
Mairis Briedis un Oleksandrs Usiks. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Pasaules boksa Supersērija vismaz tīri teorētiski piesaka sevi kā turnīru, kurā tiek noskaidrots vislabākais bokseris attiecīgajā svara kategorijā, boksa organizāciju konfliktus un atšķirīgās intereses atstājot malā. Praksē tas ne vienmēr ir izdevies, taču sestdien Minhenē tiks noskaidrots piektais Supersērijas čempions – Mairis Briedis vai Juniels Dortikoss. Ko sniedzis Supersērijas čempiona tituls iepriekšējiem čempioniem un kā viņu karjeras izvērsušās pēc tam, par to šajā materiālā.

Pirmā sezona

Oleksandrs Usiks

Ukrainas bokserim Oleksandram Usikam 2018. gads bija spožākais iespējamais. Viņš Rīgā pusfinālā izcili aizraujošā cīņā pārspēja Mairi Briedi, sagādājot Latvijas bokserim pirmo un līdz šim vienīgo zaudējumu profesionāļa karjerā. Bet pēc tam vasarā Usiks finālā dominējoši pārspēja Muratu Gasijevu, kļūstot par Supersērijas čempionu un reizē arī visu četru pasaules čempiona jostu īpašnieku. Tobrīd Usiks bija boksa pasaules virsotnē.

Arī turpinājums pēc Supersērijas Usikam izvērtās spožs, spilgti piesakot sevi Lielbritānijā, kur viņš nokautēja mājinieku favorītu Toniju Beljū un aizstāvēja visas četras čempiona jostas. Usiks 2018. gadā bija paveicis maksimumu un pirmā smagā svara kategorijā gluži vienkārši vairs nebija palicis neviens nepieveikts pretinieks, kurš varētu mest leģitīmu izaicinājumu Usikam, līdz ar to ilgi apspriestā pakāpšanās uz smagsvariem bija tikai laika jautājums.

Foto: Tass/Scanpix

Ārzemju boksa medijos Usika uzvaras pār Briedi, Gasijevu un Beljū joprojām tiek piesauktas pie viņa lielākajiem nopelniem. Taču Usika ceļš smagsvaros nav bijis gluds, un divus gadus pēc Supersērijas triumfa Usiks jaunus panākumus savā CV īsti nav ierakstījis. Traumu un nelabvēlīgu apstākļu sakritības dēļ debija smagsvaros aizkavējās par pusgadu, tad vēl cīņas priekšvakarā nācās mainīt pretinieku, un uzvara pār mazpazīstamo amerikāni Čazu Viferspūnu īpašu sajūsmu tomēr neizsauca.

Usiks un viņa komanda arī pēc tam daudz laika pavadīja aizkulišu cīņās, cenšoties izkārtot cīņu par smagsvaru čempiona titulu, un tīri teorētiski tas arī ir tuvu – Usiks ir WBO titula obligātais kandidāts un cīņa pret britu superzvaigzni Entoniju Džošua un līdz ar to nākošie honorāra miljoni ir tuvu. Taču praksē lielie boksa dūži nekādas dāvanas Usikam netaisās dāļāt un solījumi boksā ir tieši tas – tikai solījumi. Tagad pandēmijas dēļ Usikam izjuka maijā plānotā cīņa pret sīksto Dereku Čisoru, un neskaidrību atkal netrūkst. Usiks tiek aktīvi piesaukts boksa zvaigžņu Fjūrija un Džošua komentāros, un iespēja tikties ringā noteikti pastāv, taču vismaz pagaidām, vērā ņemot tikai faktus, Usikam smagsvaros lielas uzvaras vēl nav.

Tiesa, viņa pretiniekam Supersērijas finālā Muratam Gasijevam pārcelšanās uz smagsvariem bijusi vēl mazaktīvāka. Gasijevam pēc cīņas ar Usiku veica pleca operāciju, un viņš pēc atlabšanas tā arī vēl nav aizvadījis profesionālu cīņu.

Kalums Smits

Otrā vidējā svara kategorijā Supersērijā pirmās sezonas finālā sacentās divi britu bokseri – Kalums Smits un Džordžs Grouvss, taču viņi cīņu aizvadīja Saūda Arābijā, atmosfērā, ko nevar īsti salīdzināt ar Supersērijas Rīgā rīkotajiem pasākumiem. Smits uzvarēja ar nokautu, taču atšķirībā no Usika viņš nekļuva par neapstrīdētu divīzijas čempionu – viņš finālā ieguva tikai WBA un „The Ring” titulu. Taču atšķirībā no Usika Smitam Supersērija pavēra iespēju tikt pie titulcīņas, jo turnīru viņš sāka bez čempiona jostas.

Smits pēc tam 2019. gadā aizvadīja divas cīņas, aizstāvot WBA titulu un uzlabojot savu bilanci līdz 27-0. Taču novembra uzvara pār Džonu Raideru tika sagaidīta ar plašiem pārmetumiem par tiesnešu lēmumiem, un Smita akcijas nedaudz kritās. Šogad parādījās runas par Smita lielo algas dienu, proti, cīņu ar Meksikas boksa superzvaigzni Kanelo Alvaresu. Ārzemju mediji piesauca, ka Smits varētu saņemt honorāru piecu miljonu dolāru vērtībā, bet viss liecina, ka šī iespēja vismaz pagaidām nepiepildīsies. Tagad Lielbritānijā Smitu izaicinājis skandalozais WBO čempions Billijs Džo Sonderss, bet britu mediji prognozē, ka šo cīņu būs ļoti grūti sarīkot tā, lai abi čempioni saņemtu honorārus cerētajā līmenī.

Smits bija cerējis, ka viņam tiks dota iespēja iegūt vakanto WBC titulu, taču organizācija interesantā veidā izvēlējās titulcīņu nozīmēt starp Kanelo un Turcijas bokseri Avni Jildirimu.

Foto: World Boxing Superseries

Otrā sezona

Džošs Teilors

Skotu bokseris Džošs Teilors Supersērijā ieradās bez sava čempiona titula, taču ar uzvarām pusfinālā pār Ivanu Barančiku un finālā pret Redžisu Progreisu parūpējās par savu statusu kā WBA un IBF apvienotais čempions. Viņš līdz tam paspējis tikt nieka 16 profesionālo cīņu laikā. Supersērijas finālu Teilors aizvadīja oktobrī, taču pēc tam pandēmijas dēļ cīņu vairs nav aizvadījis.

Tas gan mainīsies šajā nedēļas nogalē, kad Teilors aizstāvēs savus titulus pret IBF obligāto kandidātu Apinunu Honsongu no Taizemes. Taču galvenais mērķis Teiloram ir pavisam cits – viņš aicinājis boksa federācijas mest savas ķildas un savas politiskās spēlītes pie malas un sarīkot īsto čempionu cīņu, proti, viņa tikšanos ar WBC un WBA titulu īpašnieku Hosē Ramiresu. Šāda cīņa nozīmētu, ka tiek apvienotas visas četras čempiona jostas, un šāda iespēja ir vēl jo ticamāka tādēļ, ka gan Teiloram, gan Ramirezam ir kopīgs promouters Boba Aruma personā.
Runājot par potenciālo Teilora un Ramireza cīņu, jānorāda gan, ka ārzemju mediji to piesauc kā divu federāciju čempionu tikšanos, nevis Supersērijas uzvarētāja un Muhameda Ali balvas ieguvēja tikšanās pret savu izaicinātāju.

Foto: Action Images via Reuters/Scanpix

Naoja Inoue

Japānis bokseris ar iesauku „Monstrs” ieradās Supersērijā kā WBA regulārās čempiona jostas īpašnieks visvieglākajā svarā, taču turnīra gaitā, aizvadot trīs dominējošas cīņas un pierādot sevi kā vienu no iespaidīgākajiem bokseriem visās svara kategorijās, ieguva WBA čempiona jostu un IBF titulu. Inoue ieguva plašu publicitāti ar ātrajiem nokautiem ceturtdaļfinālā un pusfinālā, kamēr finālā 2019. gada novembrī sarīkoja ļoti skatāmu cīņu pret veterānu Nonito Donairi. Šis Supersērijas fināls vēlāk tika atzīts par gada labāko cīņu izdevuma „The Ring” vērtējumā.

Pēc savu talantu iespaidīgās apliecināšanas Supersērijā Inoue pavisam drīz noslēdza iltermiņa līgumu ar „Top Rank”, gatavojoties savai debijai Ziemeļamerikā. Viss liecina, ka „Top Rank” rēķinās ar viņu kā nākamo gadu lielo boksa zvaigzni. Pavasarī plānotā debija gan izjuka pandēmijas dēļ, bet tagad viņa plānos ir ierēķināts 31. oktobris, kad slavenajā MGM arēnā Lasvegasā Inoue sacentīsies ar Džeisonu Moloniju no Austrālijas, kurš Supersērijā izstājās ceturtdaļfinālā.

Foto: World Boxing Superseries

Katram Supersērijas uzvarētājam turpmākais ceļš izvērties dažāds, taču ceļš uz augšu turpinās visiem. Vispārliecinošākās pozīcijas ar Supersērijas palīdzību ieņēma Usiks un Inoue, bet arī viņiem abiem tas kalpoja kā tramplīns centieniem lēkt vēl augstāk – Usikam ielauzties smagsvaru elitē un Inouem ielauzties bagātīgajā ASV tirgū. Viena kopīga iezīme gan novērojama visiem četriem – sporta un boksa lielie mediji pie viņu panākumiem piesauc iegūtos federāciju titulus, kamēr Muhameda Ali vārdā nosauktā balva regulāri tiek piemirsta. Supersērijas tituls pats par sevi vēl neveido prestižu, tas joprojām atkarīgs no tā, kādi bijuši pieveiktie pretinieki Supersērijā.

Var argumentēt, ka Briedim Supersērijas tituls bija svarīgāks nekā WBO tituls, kuru viņš izvēlējās neaizstāvēt iepriekšējā gada izskaņā, tā vietā pieturoties pie Supersērijas fināla. Taču precīzāks būtu arguments, ka Briedis izvēlējās visspēcīgāko pretinieku. Sarīkot kārotās cīņas, ieskaitot titula apvienošanas cīņas, ārpus Supersērijas pagaidām tā īsti nav izdevies nevienam no četriem līdzšinējiem čempioniem (protams, daudzus nesenos plānus iedragājusi pandēmija). Uzvarot Dortikosu, Briedim vairs nebūs jādomā par to, kā sarunāt cīņu ar pirmās smagās svara kategorijas visspēcīgāko bokseri. Par to būs jādomā visiem pārējiem.

Skaties boksa cīņas tiešraidi starp Mairi Briedi un Junielu Dortikosu Go3!