Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Meivezeram šonakt atgriešanās cīņa pret Markesu

Jānis Pārums

Meivezeram šonakt atgriešanās cīņa pret Markesu
Floids Meivezers un Huans Manuels Markess
Foto: AFP

Svētdienas rītā plkst. 4:00 pēc Latvijas laika savu atgriešanās cīņu aizvadīs kādreizējais "pound for pound" boksa čempions amerikānis Floids Meivezers, izejot ringā pret pazīstamo meksikāni Huanu Manuelu Markesu.

Floids Meivezers (39-0, 25) pērnā gada jūnijā paziņoja par boksera karjeras beigām, tomēr pašā boksa sabiedrībā daudz bija tādu, kas pārliecināti sacīja, ka Meivezers agri vai vēlu atgriezīsies. Zinot amerikāņa mainīgos lēmumus, nebija pārsteigums, ka jau pēc nepilna gada oficiāli tika paziņots par 32 gadus vecā Floida atgriešanos, lai gan aktīvas runas par to, ka tas notiks bija jau sešus mēnešus pēc aiziešanas – šī gada janvārī.

Sākotnēji Meivezera – Markesa cīņa bija paredzēta 18. jūlijā, tomēr amerikānis guva savainojumu un cīņa tika pārcelta uz 20. septembri. Jāatgādina, ka ringā kādreizējais "pound for pound" čempions (labākais, neatkarīgi no svara kategorijas – aut.) Meivezers nav izgājis jau teju divus gadus - pēdējo cīņu viņš aizvadīja 2007. gada decembrī, kad desmitajā raundā ar tehnisko nokautu pieveica britu bokseri Rikiju Hatonu. Neskatoties uz to, tieši Floids, kas savulaik bijis čempions piecās dažādās svara kategorijās, tiek uzskatīts par cīņas favorītu.

36 gadus vecais Huans Manuels Markess (50-4-1, 37KO), līdzīgi kā Meivezers, aizvadījis panākumiem bagātu karjeru, tiesa, piedzīvojot arī četrus zaudējumus. Pēdējo no tiem Markess cieta pērn, kad ļoti sīvā cīņā (112:115, 115:112, 113:114) piekāpās pēc daudzu ekspertu domām šobrīd labākajam bokserim – filipīnietim Menijam Pakjao.

Interesants bija Markesa karjeras sākums – debitēt profesionāļos viņam vajadzēja jau 1990. gadā, taču muguras savainojuma dēļ debija notika trīs gadus vēlāk. Un izrādījās neveiksmīga – par sitienu pretiniekam ar galvu jau pirmajā raundā viņš tika diskvalificēts. Turpmākā karjera gan izvērtās krietni veiksmīgāka ar daudzām spožām uzvarām.

Tas nebūtu Meivezers, ja pirms cīņas neizceltos ar skaļiem izteikumiem, taču šajā gadījumā amerikānis mazāk runājis par savu oponentu, vairāk cēlis sevi saulītē: "Muhameds Ali bija sava laika izcilākais bokseris, taču daudzi ir aizmirsuši viņa zaudējumu Leonam Spinksam, kuram tā bija tikai astotā cīņa vai tamlīdzīgi. Mēs esam divi atšķirīgi cīnītāji no dažādām ērām, taču es nekad neesmu zaudējis un kā bokseris esmu sasniedzis vairāk".

Abu bokseru cīņa notiks Lasvegasā, turklāt tiks demonstrēta 170 kinoteātros ASV. Pagātnē vairākas boksa leģendas Muhameda Ali cīņas, ieskaitot cīņu pret Džo Freizeru 1971. gadā, tika rādītas teātros. Pēdējā lielā cīņa, kuru bija iespējams redzēt kinoteātros bija Reja Leonarda un Roberto Durana spēkošanās 1980. gadā.

Kā jau iepriekš minēts, par cīņas favorītu tiek uzskatīts Meivezers, kurš profesionāļos līdz šim nav zaudējis. Tāpat daļa boksa ekspertu paredz, ka cīņa neilgs visus 12 raundus un noslēgsies priekšlaicīgi. Kā būs patiesībā?

Kur skatīties?
Cīņa būs vērojama amerikāņu kanālā HBO. Par iespējām cīņu vērot internetā, skatīties šeit (linki uz translācijām būs pieejami nedaudz vēlāk).