Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Kurš vadīs U20 izlasi?

Kurš vadīs U20 izlasi?
Vai Artūrs Štālbergs būs Agra Galvanovska pēctecis U20 izlasē?
Foto: Mārtiņš Sīlis

U20 izlase vīru basketā ir otra prestižākā pēc Nacionālās valstsvienības un nu tā palikusi bez galvenā trenera, jo Agrim Galvanovskim jaunajā darba vietā ukraiņu klubā "Mykolaiv" darbs jāuzsāk jau jūnija otrajā pusē. Līdz ar to atklāts paliek jautājums – kurš pārņems U20 izlases vadības grožus?

Latvijas Basketbola Savienības (LBS) ģenerālsekretārs Edgars Šneps norāda, ka jauno treneri paredzēts izvēlēties jaunnedēļ: "Ceturtdien neizdevās rast risinājumu, bet ir sastādīts saraksts ar potenciālajiem kandidātiem, un nākamās nedēļas sākumā tiks pieņemts lēmums." Tikmēr, kā jau tas šādos brīžos notiek, apkārt virmo dažādas spekulācijas.

Liepājnieks Artūrs Štālbergs un LU galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis bija paredzēti kā Galvanovska palīgi darbā ar komandu šovasar. Abi ir gados jauni un maz pieredzējuši – Štālbergs bijis tikai palīgs lielajā basketbolā, tostarp pagājušā gada U20 čempionātā, un vadījis komandas jaunatnē un LBL2, savukārt Visocka-Rubeņa CV aprobežojas ar pāris gadiem jaunatnē un vienu, bet, kas svarīgi – veiksmīgu, sezonu LBL pirmajā divīzijā. Pieredze un arī zināšanas noteikti ir mazākas nekā citiem, bet šie vīri var likt pretī entuziasmu. Ņemot vērā U20 izlases aprises, kad vairāki potenciālie līderi nemaz nebūs pieejami, tas var spēlēt nozīmīgu lomu, lai aizrautu reālos spēlētājus sasniegt vairāk nekā tiek gaidīts un varbūt pat vairāk nekā reālais spēku samērs ar citu valstu komandām.

Viens no kandidātiem varētu būt "Turības" galvenais treneris Arnis Vecvagars, kurš labi pārzina 1992./93. gadā dzimušos puišus. Tiesa gan, paša dēls Kaspars un viens no potenciāli galvenajiem izlases spēkiem kandidēs uz vietu pieaugušo valstsvienībā. Noteikti nevar aizmirst Ziedoni Jansonu, kurš ar šī gadagājuma puišiem sasniedzis lielākos panākumus, 2010. gadā no Viļņas atvedot Eiropas bronzu. Un, tāpat kā toreiz ar U18 izlasi, arī šogad nāktos strādāt spiedīgos budžeta apstākļos, bet Jansonam/Dainim Bertānam tas ne brīdi netraucēja, vēl vairāk – tika izcīnīta medaļa. Jansonam gan šovasar jau paredzēts veikt pienākumus kadetu izlasē.

Roberts Štelmahers ir pieaugušo izlases treneru kolektīvā, bet tas neizslēgtu iespēju strādāt arī U20 izlasē. Jau pirms gada Galvanovskis veica pienākumus abās izlasēs un pēc U20 čempionāta ieteica Bagatskim divus spēlētājus, kuri vēlāk arī tika sastāvā uz Šauļiem - Mareku Mejeri un Mārtiņu Meieru. Ja ne Štelmahers, tad varbūt treneris, kurš ieņems Galvanovska vietu pieaugušo izlases treneru štābā.

Mārtiņš Zībarts pirms gada bija U19 izlases treneru štābā pasaules čempionātā. Varbūt Zībartam nav visu galvenajam trenerim nepieciešamo īpašību, bet, ņemot vērā, šī gadagājuma puišu rakstura īpašības, nevajadzētu rasties problēmām ar disciplīnas uzturēšanu komandā. Varbūt tieši Zībarts kompānijā ar Štālbergu vai/un Visocki-Rubeni var radīt labāko komandas ķīmiju – šādā kombinācijā būtu gan tas, kurš taktiski labi sagatavo, gan tas, kurš uztur disciplīnu, gan tas, kurš paceļ komandas garu.

"Izlases kodols ir no "Lauvām", tāpēc ieteicu Štālbergu - viņš ir bijis kopā ar šiem spēlētājiem visas sezonas garumā, viņš zina visus gatavošanās plānus, kas jau ir sastādīti, arī menedžeris komandai būs no Liepājas," sazvanīts Ukrainā, savu ieteikto atklāja Galvanovskis. "Jautājums – vai viņš pats vēlas."

Potenciālo treneru saraksts gan esot garāks, un, ļoti iespējams, kāds no šeit nosauktajiem nemaz netiek apsvērts. Galu galā nav jau tā, ka Latvijā trūktu treneru, kuri gribētu un/vai varētu vadīt U20 izlasi. Tāpēc ar interesi gaidīsim nākamo nedēļu, kad arī solīts paziņot jauno treneri, kas tikpat labi var būt kāds no šeit nenosauktajiem.

FIBA U20 Eiropas čempionāts 2012

Eiropas U20 čempionāts šovasar no 12. līdz 22. jūlijam norisināsies trīs Slovēnijas pilsētās – Kraņska Gorā, Domžalē un Ļubļanā. Latvija ielozēta C apakšgrupā, kur sacentīsies ar Gruzijas, Spānijas un Turcijas vienaudžiem.

2013. gada turnīra paplašināšanas dēļ neviena no šī gada čempionāta dalībniecēm neizkritīs uz B divīziju.


, 2012-06-08 15:18, pirms 12 gadiem
Ziedonis Jansons!
, 2012-06-08 15:30, pirms 12 gadiem
stalbergs jau butu galigs stulbums,praktiski bez pieredzes peksni u20 galvenais treneris.jansons butu labakais variants
, 2012-06-08 15:34, pirms 12 gadiem
Noteikti Vecvagars ,Jansons var bērnus un sievietes trennēt.
, 2012-06-08 17:29, pirms 12 gadiem
Lai tik ņem Štelmaheru- paņems dēliņu izlasē, lai pasilda beņķi un pasauli apskata, citādi, bez papucīša vārda, absolūta nulle!
, 2012-06-08 18:48, pirms 12 gadiem
Tikal par štālbergs kopā ar Visocki Vai štelmaheru.tie ir Latvijas nākotnes basketbola treneri kuri zina vairāk kā zonas aizsardzība.šnepam vajadzėtu arī paprasīt spēlētāju viedokli.manuprāt esam tikai par viniem,jo piemēram HELMANIS Vai Gailitis bez šiem treneriem būs tikai JAunupa un VEF Ielikteni.
, 2012-06-09 11:39, pirms 12 gadiem
W?
Marselinju Huertass un Rauls Netu. Foto: FIBA
3

Brazīlijas kandidāti OS kvalifikācijai: atgriežas Netu, ierindā Pasečņika cīņu biedrs

Brazīlijas basketbola izlase paziņojusi 16 kandidātu sarakstu, kuri gatavosies no 2. līdz 7. jūlijam Rīgā gaidāmajam Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram. Kandidātu lokā iekļauts aizvadītajā sezonā traumas dēļ nespēlējušais Rauls Netu, kā arī Anžeja Pasečņika komandas biedrs Vitors Benite.
Viktors Vembanjamā. Foto: FIBA
6

Dvīņu torņi Vembanjamā un Gobērs: OS saimniece Francija izvēlas kandidātus

Francijas vīriešu basketbola izlases galvenais treneris Vensāns Kollē pavēstījis 19 spēlētāju kandidātu sarakstu Parīzes olimpiskajām spēlēm.
Markuss Hovards. Foto: Baskonia

''Baskonia'' līderis Hovards olimpisko spēļu kvalifikācijā pārstāvēs Puertoriko

Starptautiskā basketbola federācija (FIBA) apstiprinājusi amerikāņu aizsarga Markusa Hovarda basketbola pilsonības maiņas pieprasījumu, tādējādi basketbolists vasarā varēs pārstāvēt Puertoriko valstsvienību olimpisko spēļu kvalifikācijā.