Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Štelmahers par soda metieniem: "Treniņos visi meta un trāpīja"

Štelmahers par soda metieniem: "Treniņos visi meta un trāpīja"
Roberts Štelmahers. Foto: Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Latvijas basketbola izlase pagājušās nedēļas beigās aizvadīja divas spēles 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ietvaros. Vispirms ar 77:66 tika pieveikta Grieķija, kam sekoja 73:79 pret mājinieci Bosniju un Hercegovinu. Valstsvienības galvenais treneris Roberts Štelmahers sarunā ar basket.lv redaktoru Gunti Keiselu atskatījās uz Sarajevas izbraukumu.

Zaudējumi pirmajās divās spēlēs bija jūtami sarežģījuši dzīvi, radot risku palikt bez ceļazīmes uz finālturnīru. Cik lielā mērā šī spriedze ietekmēja komandas noskaņojumu Sarajevas sabraukumā?
Ne sadzīvē, ne darba procesā par situāciju tabulā nerunājām. Visi tāpat zināja, kā esam nospēlējuši, tāpēc papildus motivējošas sarunas nebija vajadzīgas. Lieks spiediens arī nē. Tāpat jau pirms oficiālajām spēlēm stresa pietiek. Viens ar to tiek galā labāk, cits - sliktāk.

Katrā komandā svarīga nozīme ir lomu sadalījumam starp spēlētājiem. Kā šis process notiek situācijā, kad katrā sabraukumā sastāvs mainās un līdz pēdējam brīdim nav skaidrs, kuri spēlētāji šoreiz varēs palīdzēt?
Sarežģīti. Protams, visi grib un, ja reiz uzaicināti valstsvienībā, tātad arī var spēlēt un palīdzēt komandai. Bet vietu skaits gan laukumā, gan pieteikumā ir ierobežots, un trenera izvēli nosaka daudzi objektīvi un subjektīvi faktori. Tāpēc uz Sarajevu brauca 15 spēlētāji un paldies visiem, kuri atsaucās uzaicinājumam un darīja visu iespējamo, lai godam pārstāvētu savu valsti. Tāpat – paldies viņu klubiem. Saprotu, ka pēc šīm spēlēm visiem nav vienādas emocijas. Tāds ir basketbols. Visiem nevar būt vienāds spēles laiks, un neviens nav pasargāts no savainojumiem.

Vai ar dažiem treniņiem pietika, lai iegūtu pilnīgu skaidrību par spēlētāju aktuālo sportisko formu?
Informācijas nevar būt par daudz. Ar lielāko daļu spēlētāju esamu strādājis jau iepriekš, taču dažus šogad bija skāris vīruss, ietekmēja arī mikrotraumas. Treniņos enerģijas netrūka nevienam, tiesa, tajos nedarbojāmies pārāk agresīvi, tāpēc īstā aina parādījās tikai spēlēs.

Cik lielā mērā sastāva izvēli ietekmēja spēlētāju veselības stāvoklis?
Tikai īsi pirms izbraukšanas parādījās cerība, ka varēs palīdzēt Kaspars Bērziņš. Sarajevā treniņos viņa sajūtas mainījās no dienas uz dienu, tomēr pēdējā brīdī virsroku ņēma diskomforts, un nolēmām neriskēt. Artūrs Ausējs treniņā savainoja roku. Pārējie 13 bija gatavi spēlēt.

Ingus Jakovičs tika pieteikts spēlei ar Bosniju, tomēr laukumā nedevās. Kāpēc?
Jakovičs vislabāk darbojas otrajā pozīcijā, kurā efektīvi bija Aigars Šķēle un Rihards Lomažs.

Viņš spēlējis arī kā saspēles vadītājs…
Jā, bet, manuprāt, Kristers Zoriks un Mārcis Vītols, lai arī ne bez kļūdām, tika galā ar saspēles organizēšanu, un Jakovičs, kā jau teicu, ir mazliet cita stila spēlētājs. Zorika sniegums šosezon un arī šajās spēlēs man ir patīkams atklājums. Pārliecība, stabilitāte, loģiski lēmumi – īpašības, kas nepieciešamas labam saspēles vadītājam. Jā, šoreiz pietrūka metienu precizitātes, bet tā gadās arī visstabilākajiem snaiperiem, un absolūti lielākā daļa metienu bija pamatoti. Ņemot vērā mūsu īso sagatavošanās laiku, bija labi, ka varam izmantot klubā iespēlēto saikni Zoriks – Šķēle, kurā abi papildina viens otru.

Kā izdevās spēles plāns pret Grieķiju?
Gribējām spēlēt agresīvi, būt noteicēji laukumā, un tas lielā mērā izdevās. Labi darbojāmies ātrajās pārejās, bieži tikām pie brīviem metieniem. Protams, palīdzēja tas, ka labi trāpījām.

Īpaši Mārtiņš Laksa, kurš ne reizi garām neaizmeta arī pret Bosniju. Bet – otrajā mačā izmeta tikai trīs reizes…
Bosnieši bija redzējuši mūsu spēli un no Mārtiņa neatkāpās ne soli, tāpēc pret mazo sastāvu viņam neizdevās atbrīvoties no sedzējiem. Noteikti būtu vairāk iespēju ātrajās pārejās, taču šai ziņā šoreiz visu komandu bremzēja kļūdas. Savukārt pozicionālā spēlē varbūt pietrūka situācijas saasināšanas ar caurgājieniem un bumbas izmešanas, kas Laksam varētu dot iespējas uzbrukt biežāk. Ilgākā sagatavošanās posmā šādas sadarbības varētu noslīpēt labāk.

Kā komandas spēli ietekmēja Riharda Lomaža pievienošanās pēdējā brīdī?
Laukumā viņš bija ļoti agresīvs un daudzpusīgs, apdraudēdams grozu gan ar tālmetieniem, gan caurgājieniem. Ārpus laukuma – enerģijas iemiesojums, kurš grib uzvarēt un rauj līdzi citus. Reizēm pat jāpiebremzē, lai aktivitāte nenomāktu kvalitāti. Bet – ļoti vērtīgs spēlētājs.

No Bosnijas izlases tika gaidīts agresīvs spiediens, tomēr izskatījās, ka pretinieku aktivitāte pie mūsu groza nākusi kā pārsteigums.
Tas nebija pārsteigums, bet spēles laikā nelikās, ka zaudējums cīņā pie groziem ir tik smags, kā uzrādījās statistikā. Līdz 18 minūtei bija ļoti daudz situāciju, kad aizsardzībā atsitāmies, bet nespējām realizēt savas iespējas uzbrukumā. Rezultāts iestrēga, un pirmie to diemžēl izkustināja pretinieki. Centrs iemeta trīspunktnieku, sapelnījām sodus…Nav viena iemesla, kāpēc netikām pie atlēkušajām bumbām. Bija individuālas kļūdas, neatbloķējot savējos, bija kļūdas, ko izprovocēja pretinieku aktivitāte uzbrukumā, bija vienkārši neveiksmīga apstākļu sakritība. Protams, var atcerēties, ka līdzīgas problēmas bijušas arī citās spēlēs un aizrunāties par vispārēju sportiskās nekaunības trūkumu vai robiem sagatavotībā. Bet – pret grieķiem ar šīm problēmām taču tikām galā, lai arī viņiem netrūka jaudīgu cīnītāju.

Šai ziņā būtu bijis interesanti darbībā redzēt Jāni Bērziņu, kuram tieši cīņā par atlēkušajām bumbām enerģijas nekad nav trūcis.
Varbūt. Sagatavošanās laikā Jāni nepaguvām iespēlēt ceturtajā pozīcijā, viņa īsā iesaistīšanās mačā ar Grieķiju nebija veiksmīga un pret atlētiskajiem bosniešiem zem groza prasījās lielāki vīri. Klubā viņš spēlē trešajā pozīcijā, bet, lai censtos paātrināt spēli, bieži centāmies darboties ar trim izteiktiem ārējās līnijas spēlētājiem. Kaut ko ieguvām, kaut ko zaudējām.

Kāpēc neizdevās apturēt bosniešu līderi Atiču?
Neteikšu, ka pret viņu aizsargājāmies slikti. Nobremzējām, no spēles viņa metienu precizitāte bija tikai 6/14, taču devām pārāk daudz otro iespēju.

Vēl viena melna aile statistikā – soda metieni. Divās spēlēs 20/38. Ir racionāls izskaidrojums?
Jāmeklē psiholoģijā. Treniņos visi meta un trāpīja. Arī tā izpaužas spriedze.

Spriedze būs arī nākamajā sabraukumā, kur mačā ar Bulgāriju likme būs ļoti augsta. Kādā noskaņojumā šķīrāties?
Pozitīvā un apņēmīgā. Visi zina, ko izdarījām, visi zina, ka svarīgākais darbs vēl priekšā. Vēlreiz visiem paldies par līdzdalību, attieksmi un ieguldījumu. Droši vien visiem emocijas nebija vienādas, bet līdz nākamajam sabraukumam tās jānoliek malā. Jaunas spēles, jauni izaicinājumi. Arī jauna situācija ar sastāvu. Tagad galvenais, lai spēlētājiem būtu kārtībā veselība un pietiktu spēļu prakses. Lai uz februāra sabraukumu visi ierastos labā formā un noskaņojumā.

Latvijas izlasei februārī paredzētas spēles pret Bulgāriju un Grieķiju. Lai kvalificētos Eiropas čempionātam, derēs viens no trim scenārijiem: uzvara pret bulgāriem ar vismaz +6, uzvara pret bulgāriem ar jebkādu pārsvaru un uzvara pret grieķiem, uzvara pret bulgāriem un bulgāru zaudējums pret Bosniju.

Izmantotie resursi:
Roberts Štelmahers: “Ilgākā sagatavošanās posmā...


, 2020-12-01 18:02, pirms 3 gadiem
Apbrînojams paśkritikas trûkums . .
Snaiperim Laksam saspéles vadîtãjam Zorikam bija jãveido situãcija brîvam metienam, nevis paśam steigã tik mest. Varbùt no Zorika kãdreiz iznãks labsspélétãjs, bet vél śim lïmenim viñś nav gatavs! Un ja komanda zaudéti, buksé, vai tomér nav jãlaiź laukumã pieredzéjuśãki basketbolisti. Vîtols, diemźél, nav valsts izlases lîmeña spélétãjs.
, 2020-12-01 18:08, pirms 3 gadiem
Šitas tak ir pilnīgi nenormāls!
, 2020-12-01 18:46, pirms 3 gadiem
Var trenēt daudzus un dažādus spēles elementus, bet, ja nav atstrādāti pamati, tad uzvarēt grūti.

Atbloks. Turi, baksti, kod, sper, sit, bet noturi viņu sev aiz muguras! Spēlē uz fola robežās un pat tās, bet NOTURI. Un pretinieks sāks raustīties.

Mūsu garie spēles sākumā arī gāja pēc uzbrukuma bumbām, bet pretinieks viņus sagaidīja tik viesmīlīgi, ka 5 minūšu laikā mūsējiem pazuda jebkāda vēlme tur līst!
, 2020-12-01 18:49, pirms 3 gadiem
Štelmaher, ja Bērziņš ir 3numurs klubā, kā pats saki, tad kāda velna pēc viņu censties iespēlēt par 4 numuru, kur priekšā ir jau spēlētāji kas tur ikdienā spēlē ar atbilstošu augumu??? Tak pasakiet kāds viņam, ka viņš ir trešais numurs un laukumā visefektīvākais ir tajā pozīcijā.
Par Jahoviču tas pats stāsts, visu karjeru spēlējis arī kā 1 numurs, tagad vairs nevar spēlēt, jo priekšā tādi meistari Zoriks un Vītols ar ko vairs nespēj konkurēt.
Tiešām, jo vairāk klausos to Štelmaheru, jo lielākas aizdomas, ka viņš vispār nesaprot ko runā un dara. Šausmas.
, 2020-12-01 18:51, pirms 3 gadiem
Es tiešām gribētu aicināt atturēties no Zorika nolikšanas. Lasot pēcspēles komentārus likās, ka viņš viens pie visa vainīgs, lai arī nemaz TIK slikti nenospēlēja. Protams, pieredzes trūkums un kļūdas, bet trīņu izvēle nebija tik slikta un tos viņš māk samest, tik pret Bosniju galīgi nekrita.

Cita lieta, ka treneri aizstāvēt gan nu nemaz neceļas rokas. Jakoviča un Bērziņa PILNĪGA neizmantošana, Laksas potenciāla nerealizēšana, apšaubāma spēlētaju rotācija kā tāda utt.
, 2020-12-01 18:54, pirms 3 gadiem
Pavisam īsi- ja mums šobrīd potenciāli pirmo izlasi var salasīt tikai no NBA/Eirolīgas večiem, tad šī potenciāla realizēšanai būs vajadzīgs augstākā līmeņa terneris.

Pat ja ieklibosim Euro turnīrā, tas nemaina faktu, ka mums šāds treneris būs vajadzīgs arī nākotnē, lai "Zelta paaudze" nepazūd neko nesasniegusi...
, 2020-12-01 19:07, pirms 3 gadiem
Čavars - totāla izgāšanās
, 2020-12-01 19:21, pirms 3 gadiem
Roberta kungs, vai Jūs neko neko neapguvāt strādājot kopā ar Bagatski izlases sagatavošanas ciklos? Nu kāpēc pie Bagija visi snaiperi tika pie saviem brīvajiem metieniem, garie, Mejers un Meiers tika pie saviem pikenroliem, tiešām necik tā taktiskā māka necik nepielipa?
, 2020-12-01 19:24, pirms 3 gadiem
Nu es stabili zinu, pie Bagija mestu brīvos metienus gan Laksa, gan arī BērziņJāns tiktu laukumā un savus metienus izmestu. Ņemot vērā, ka mums praktiski visu laiku ir 4-5 spēlētāji, kuri spēj mest, nebūtu nekāda problēma izskraidīt, izkustināt izmētāt bumbu.
, 2020-12-01 19:30, pirms 3 gadiem
Boņa iznāciens pret Grieķiju bija neveiksmīgs Lol vins taču 1 minūti bija laukumā, īsti pat bumbai nepieskārās, neizmeta nevienu metienu un ne reizi nekļudījās. Kādu vēl vērtējumu šeit var dot?
, 2020-12-01 19:30, pirms 3 gadiem
jocker rakstīja: Es tiešām gribētu aicināt atturēties no Zorika nolikšanas. Lasot pēcspēles komentārus likās, ka viņš viens pie visa vainīgs, lai arī nemaz TIK slikti nenospēlēja. Protams, pieredzes trūkums un kļūdas, bet trīņu izvēle nebija tik slikta un tos viņš māk samest, tik pret Bosniju galīgi nekrita.

Cita lieta, ka treneri aizstāvēt gan nu nemaz neceļas rokas. Jakoviča un Bērziņa PILNĪGA neizmantošana, Laksas potenciāla nerealizēšana, apšaubāma spēlētaju rotācija kā tāda utt.
Nē, nu nolikt Zoriku ir lieki, viņš ir cerīgs džeks, labi skili, asa smadzene, labi redz, visu saprot. Šobrīd maz pieredzes. Spēlētājam vienmēr jāgrib palikt laukumā un spēlēt, ne jau spēlētājam jālūdzas treneris, lai nomaina
, 2020-12-01 19:32, pirms 3 gadiem
LJBLTreneris rakstīja: Boņa iznāciens pret Grieķiju bija neveiksmīgs Lol vins taču 1 minūti bija laukumā, īsti pat bumbai nepieskārās, neizmeta nevienu metienu un ne reizi nekļudījās. Kādu vēl vērtējumu šeit var dot?
Drošvien nepareizu kāju piecēlās no soliņa
, 2020-12-01 19:39, pirms 3 gadiem
LJBLTreneris rakstīja: Boņa iznāciens pret Grieķiju bija neveiksmīgs Lol vins taču 1 minūti bija laukumā, īsti pat bumbai nepieskārās, neizmeta nevienu metienu un ne reizi nekļudījās. Kādu vēl vērtējumu šeit var dot?
Par šo pašu iedomājos... nospēlēja 1min . Ja trenerim īsti nav ko teikt, tad lai labāk nesaka neko...nevis gvelž kaut kādu sviestu!
, 2020-12-01 19:43, pirms 3 gadiem
Vēl tikai trūka speciālistam pateikt,ka dotajā brīdī izspiedām maksimumu uz ko bijām spējīgi.....lai aiziet labāk noklausās Līvu hītu Daudz zābaki....
, 2020-12-01 19:46, pirms 3 gadiem
jocker rakstīja: Pavisam īsi- ja mums šobrīd potenciāli pirmo izlasi var salasīt tikai no NBA/Eirolīgas večiem, tad šī potenciāla realizēšanai būs vajadzīgs augstākā līmeņa terneris.

Pat ja ieklibosim Euro turnīrā, tas nemaina faktu, ka mums šāds treneris būs vajadzīgs arī nākotnē, lai "Zelta paaudze" nepazūd neko nesasniegusi...
Kā tu pirmo izlasi savāksi tikai no EL/NBA večiem? Kur tad paliek Meiers, piemēram?? Nekādi neredzu, kā pirmo izlasi var savākt tikai no EL/NBA večiem.
, 2020-12-01 19:48, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Drošvien nepareizu kāju piecēlās no soliņa
Kkāds stulbums, nudien. Pats piemin, ka JB savā klubā spēlē pa SF, tad kāpēc viņu mocīt kā PF?
, 2020-12-01 20:00, pirms 3 gadiem
GintsR15 rakstīja: Vēl tikai trūka speciālistam pateikt,ka dotajā brīdī izspiedām maksimumu uz ko bijām spējīgi.....lai aiziet labāk noklausās Līvu hītu Daudz zābaki....
Līviem ir "Zābaku dziesma",tas tā,lai zinātu. Šī dziesma jau nu galīgi nav kontekstā ar Robi.. Nu,bet katram jau sava saprašana.
, 2020-12-01 21:03, pirms 3 gadiem
Tiekam vai netiekam, bet pēc februāra loga Robim jāiet prom vai jāpaliek par asistentu.
, 2020-12-01 21:50, pirms 3 gadiem
Pēdējie trīs izlases treneri liek spēlēt apmēram tādu basīti, ko paši spēlēja kā spēlētāji. Bagijs pumpēja uzbrukumu, Vecais centās spiest ar aizsardzību un melno darbu, bet Robis, acīmredzot, liek uz ātrumu. Manuprāt, problēma ir tāda, ka prasītais temps ir par lielu un neiet kopā ar konkrēto spēlētāju meistarību. Iespējams, ka viss būtu izdevies, ja ātrumu nomestu par 10%. Lai uzstādījums ātrajā un pusātrajā, pirmkārt, būtu nevis aizskriet kaut ar pieri sienā, bet vienkārši nepakakāt bumbu.
, 2020-12-01 22:28, pirms 3 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Apbrînojams paśkritikas trûkums . .
Snaiperim Laksam saspéles vadîtãjam Zorikam bija jãveido situãcija brîvam metienam, nevis paśam steigã tik mest. Varbùt no Zorika kãdreiz iznãks labsspélétãjs, bet vél śim lïmenim viñś nav gatavs! Un ja komanda zaudéti, buksé, vai tomér nav jãlaiź laukumã pieredzéjuśãki basketbolisti. Vîtols, diemźél, nav valsts izlases lîmeña spélétãjs.
Īstam klaunam jābūt, lai Žoriku noliktu pēc šīm divām spēlem, viens no labākajiem sniegumiem sastāvā, bet šim ko pārmest steidz. Spēles stils patika un bija pareizais, tikai spēlētaju izvēle jokaina un tieši Boņa atstāšana malā. Visu spēli zaudē atlēkošajās un smagi (nezinu kādu spēli Robis skatijās, ja viņam nelikās, ka zaudē tik ļoti) un izvēle ir censties spēli padarīt ātrāku ar trīs izteiktiem ārējās līnijas čaļiem kā tu vari iekustināt spēli, ja pretinieks met kamēr iemet un kamēr tu ievadi bumbu spelē viņi jau ir nostājušies aizsardzība. Varbūt pietiek tomēr ar diviem aizsargiem laukumā, bet pārējos max garus, lai var tikt pie atlēkušās un varētu skriet ātrajos. Sajūta, ka Štelmahers nespēj speles laikā pieņemt lemumus un atkāpties no plāna, ko ir izdomājis.
, 2020-12-01 22:56, pirms 3 gadiem
loook ploik! rakstīja: Tiekam vai netiekam, bet pēc februāra loga Robim jāiet prom vai jāpaliek par asistentu.
Jā, un Vecvagaram jānāk atpakaļ, pietiek ākstīties.
, 2020-12-02 00:29, pirms 3 gadiem
RESTart rakstīja: Pēdējie trīs izlases treneri liek spēlēt apmēram tādu basīti, ko paši spēlēja kā spēlētāji. Bagijs pumpēja uzbrukumu, Vecais centās spiest ar aizsardzību un melno darbu, bet Robis, acīmredzot, liek uz ātrumu. Manuprāt, problēma ir tāda, ka prasītais temps ir par lielu un neiet kopā ar konkrēto spēlētāju meistarību. Iespējams, ka viss būtu izdevies, ja ātrumu nomestu par 10%. Lai uzstādījums ātrajā un pusātrajā, pirmkārt, būtu nevis aizskriet kaut ar pieri sienā, bet vienkārši nepakakāt bumbu.
Nu nē, noteikti par štelmHeru nevar teikt, ka viņš centās spēlēt ātru basketu. Nē, visu laiku bija statiski, pozicionālās, ar maksimālu pretestību. Kamēr viens spēlētājs driblē, tikmēr pašā labākajā gadījumā kustībā ir divi, bet pārējie statiski noskatās. Tā pie labiem brīviem metieniem tikt ir grūti. Snaiperis var nosegt mierīgi. Vēl biežāk bija aina, viens driblē, 4 skatās, tad vispār ir viegli nosegt. Kas arī piepildījās un noveda pie likumsakarīgi smagas spēles
, 2020-12-02 10:10, pirms 3 gadiem
Kad met sodiņus , tad lai būtu precīzi vajag paiet pāri soļus tuvāk.
, 2020-12-02 11:36, pirms 3 gadiem
Vienkārši kauns klausīties. Tur ir tik daudz bezsakara, ka nezinu pat ar ko sākt. Šeit jau kungi visu uzskaitīja. Visvairāk man patika izbrīns par atlēkošajām bumbām🤦‍♀️ nu nopietni? Visi lv skatītāji spēles gaitā redzēja, ka mēs vidēji atsitamies divreiz aizsardzībā, jo nesavacam grozu, bet Štelmis neesot spēles gaitā to pamanījis. Tas ir tāds sarkanais signāls šim trenerim. Kā tu to vari neredzet? Kam ir asistenti domati? Pēc puslaika jau skats bija katastrofāls, puslaika protokola štelmahers ieskatījās? Wtf kas tur notiek? Pilnīgs neprofesionālisms. Spēlēt ar 3 mazajiem visu spēli, ja mēs nemitīgi ierijam grozu un ir jāspēlē pozicionali? Kāda tur spēles paātrināšana, ja ar 3 mazajiem mēs nesavacam bumbas. Tas skats visu spēli ka galvas tiesu mazākie Šķēle un Ate sedz Atiču, bija vienkārši komiska. Jaa un Bērziņš tiešām ļoti neveiksmīgi aizvadīja spēli pret Grieķiju 🤦‍♀️1 minute 🤦‍♀️ un Jako labāks esot spēlējot 2.nr, varbūt arī, bet cik zinu Jako vienmēr izlase ir spēlējis kaa PG🤦‍♀️ var piesiet vienu lietu un teikt ka mēs piesienamies, bet te ir juura ar nesakarīgaam, neloģiskaam un nepieņemamaam lietām pateikts🤦‍♀️
, 2020-12-02 11:44, pirms 3 gadiem
Un es nesaprotu, kāpēc komandai nevajagot motivējošas runas jo visi redz tāpat saprotot? 🤦‍♀️ Tad jau ja mēs taa spriežam, tad prieksh kam komandai vajag treneri, vinji tāpat pashi saprot kas ir pikenroll, pik and pop un citas sadarbības, pashi zina kaa mest un driblet 🤦‍♀️ trenerim tieshi ir jāmāk atrast īstie iedvesmojošie vārdi lai komanda mestos ciinjaa max koncentrējušies, bet Štelmis domaa, ka hu i snjim, pashi tachu saprot🤦‍♀️ trenerim ir jābūt iedvesmotājam ne tikai personai kas saliek figūras laukumā🤢 + vēl skaidrs ir viens, ka Bulgārija spēlēs tieši tāpat kā Bosnjja un Grieķija 4.ceturtdaļā, agresīvu presingu, par saņemšanu un visi ies pēc bumbām. Nu jā Štelmahers komandu nebūs sagatavojis tam izšķirošajā spēlee nu tad.... Tad mēs paši zinām, ka nekur netiksim un atbildība būs 0!
, 2020-12-02 15:34, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Nu nē, noteikti par štelmHeru nevar teikt, ka viņš centās spēlēt ātru basketu. Nē, visu laiku bija statiski, pozicionālās, ar maksimālu pretestību. Kamēr viens spēlētājs driblē, tikmēr pašā labākajā gadījumā kustībā ir divi, bet pārējie statiski noskatās. Tā pie labiem brīviem metieniem tikt ir grūti. Snaiperis var nosegt mierīgi. Vēl biežāk bija aina, viens driblē, 4 skatās, tad vispār ir viegli nosegt. Kas arī piepildījās un noveda pie likumsakarīgi smagas spēles
Pilnīgi piekrītu attiecībā uz parastā tempa uzbrukumiem, kur pārsvarā viss balstījās uz caurgājieniem un vienkāršiem pikenroliem ar pāris piespēlēm, kas gāja cauri, jo Meiers šajā līmenī paklusām ir kļuvis par diezgan dominantu centru un tas ir jāizmanto. Tas nemaz nav slikti. Taču pie katra ātrā vai pusātrā uzbrukuma iespējas, man šķiet, visi pamanīja, ka notiek nenormāla nešanās uz priekšu. Ja jau pat Mareks brīžiem lidoja kā Bolts, tad acīmredzot, tas bija uzstādījums kā lauzt spēli un dabūt pārsvaru. Pirmajā puslaikā bija nogrieznis ar 5-6 uzbrukumiem īsā laikā pēc pārķertām bumbām vai bosniešu kļūdām, bet šķiet, ka neguvām no tā nevienu punktu. Tur arī viss beidzās. Un vēl, starp citu, LV basketbolistiem praktiski vienmēr ir baigās problēmas ar presingu. Nepatīk, ka viņus baksta un spiež stūrī. Interesanti, ka tāda pati problēma esot arī Briedim.
, 2020-12-02 16:22, pirms 3 gadiem
RESTart rakstīja: Pilnīgi piekrītu attiecībā uz parastā tempa uzbrukumiem, kur pārsvarā viss balstījās uz caurgājieniem un vienkāršiem pikenroliem ar pāris piespēlēm, kas gāja cauri, jo Meiers šajā līmenī paklusām ir kļuvis par diezgan dominantu centru un tas ir jāizmanto. Tas nemaz nav slikti. Taču pie katra ātrā vai pusātrā uzbrukuma iespējas, man šķiet, visi pamanīja, ka notiek nenormāla nešanās uz priekšu. Ja jau pat Mareks brīžiem lidoja kā Bolts, tad acīmredzot, tas bija uzstādījums kā lauzt spēli un dabūt pārsvaru. Pirmajā puslaikā bija nogrieznis ar 5-6 uzbrukumiem īsā laikā pēc pārķertām bumbām vai bosniešu kļūdām, bet šķiet, ka neguvām no tā nevienu punktu. Tur arī viss beidzās. Un vēl, starp citu, LV basketbolistiem praktiski vienmēr ir baigās problēmas ar presingu. Nepatīk, ka viņus baksta un spiež stūrī. Interesanti, ka tāda pati problēma esot arī Briedim.
Nekas jau latviešu bāliņiem nav paticis basis ar fizisku kontaktu, maz mums to spēlētāju, kuri to prot, patīk un arī labi sanāk. Tāpēc ir liela nozīme trenerim, kurš pietiekami labi saprot, ja neizdosies izcīnīt atlekušās, prasmīgi noskriet, tad jāspēj sekmīgi nospēlēt nākamo fāzi ar labu bumbas kustību. Es noteikti nepiekrītu tam, ka mūsējie skrēja par ātru, te atkal ir trenera izvēle un rokraksts. Vai Vītols vispār ir skrējēja tipa spēlētājs? Vai tomēr Jakovičs? Vai Zorikam jau ir pietiekami daudz pieredzes šādās saspringtās situācijās lai pieņemtu pareizu lēmumu? Pie pozicionālās spēles viņš prata dot labas piespēles, sanāca, iemest nesanāca, diezmžēl, pārejā komanda tajos brīžos bija pārāk statiska, līdz at to, viegli sedzama. Atkal trenera darbs. Mejeris pat pēc neliela nosēdiena, kur viņš saņēma divus smukus blokus, malacis, nesalūza, atkal devās uz grozu, bet tas bija tīrs Šķēles un Mejera dueta nopelns. Vienīgi Bagatskis līdz šim spējis līdz galam izprast mūsu spēlētāju trūkumus un plusus, maksimāli izslēdzot lieko un liekot uzsvaru uz to, to, ko mūsu spēlētāji prot labāk. Tas ir skriet, labi kustināt bumbu un mest. Komandā ar tendenci uz fizisku basi ir tikai Meiers, Ate un tagad arī Lomažs. Būtu komandā Strautiņš, varbūt arī viņš spētu būt noderīgs(ja vien dēļ neveiksmīga snieguma vai sejas izteiksmes nebūtu spiests noskatīties komandas zaudējumu no soliņa, kā mazbērzs...ha ha hā)
, 2020-12-02 16:28, pirms 3 gadiem
Runājot par Briedi, viņš ir diezgan universāli adaptīvs bokseris. Viņam bija pietiekami daudz spēka, ātruma, tehnikas un smadzeņu, lai varētu uzvarēt Usiku. Diemžēl, tas prasīja ļoti asu un netīru boksu, kuram tobrīd viņš nebija nobriedis, tas daļēji viņa arsenālā parādījās tikai pret Glovacki, un deva augļus. Pret Usiku viņš bija džentelmenis, kā tāds visu maču tīri boksēja, tā arī godpilni zaudēja. Ir ok. Mazliet no tā laikam arī mācījās
, 2020-12-02 16:31, pirms 3 gadiem
RESTart rakstīja: Pilnīgi piekrītu attiecībā uz parastā tempa uzbrukumiem, kur pārsvarā viss balstījās uz caurgājieniem un vienkāršiem pikenroliem ar pāris piespēlēm, kas gāja cauri, jo Meiers šajā līmenī paklusām ir kļuvis par diezgan dominantu centru un tas ir jāizmanto. Tas nemaz nav slikti. Taču pie katra ātrā vai pusātrā uzbrukuma iespējas, man šķiet, visi pamanīja, ka notiek nenormāla nešanās uz priekšu. Ja jau pat Mareks brīžiem lidoja kā Bolts, tad acīmredzot, tas bija uzstādījums kā lauzt spēli un dabūt pārsvaru. Pirmajā puslaikā bija nogrieznis ar 5-6 uzbrukumiem īsā laikā pēc pārķertām bumbām vai bosniešu kļūdām, bet šķiet, ka neguvām no tā nevienu punktu. Tur arī viss beidzās. Un vēl, starp citu, LV basketbolistiem praktiski vienmēr ir baigās problēmas ar presingu. Nepatīk, ka viņus baksta un spiež stūrī. Interesanti, ka tāda pati problēma esot arī Briedim.
Vēl viena nianse, pie tik greizas mača gaitas, kāpēc mūsējie turpināja spēlēt tik tīri? Tā bija draudzības spēle? Kur niknums? Mums tak bija Ate, Lomažs, tie nekad nav baidījušies būt asi
, 2020-12-02 17:08, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Nekas jau latviešu bāliņiem nav paticis basis ar fizisku kontaktu, maz mums to spēlētāju, kuri to prot, patīk un arī labi sanāk. Tāpēc ir liela nozīme trenerim, kurš pietiekami labi saprot, ja neizdosies izcīnīt atlekušās, prasmīgi noskriet, tad jāspēj sekmīgi nospēlēt nākamo fāzi ar labu bumbas kustību. Es noteikti nepiekrītu tam, ka mūsējie skrēja par ātru, te atkal ir trenera izvēle un rokraksts. Vai Vītols vispār ir skrējēja tipa spēlētājs? Vai tomēr Jakovičs? Vai Zorikam jau ir pietiekami daudz pieredzes šādās saspringtās situācijās lai pieņemtu pareizu lēmumu? Pie pozicionālās spēles viņš prata dot labas piespēles, sanāca, iemest nesanāca, diezmžēl, pārejā komanda tajos brīžos bija pārāk statiska, līdz at to, viegli sedzama. Atkal trenera darbs. Mejeris pat pēc neliela nosēdiena, kur viņš saņēma divus smukus blokus, malacis, nesalūza, atkal devās uz grozu, bet tas bija tīrs Šķēles un Mejera dueta nopelns. Vienīgi Bagatskis līdz šim spējis līdz galam izprast mūsu spēlētāju trūkumus un plusus, maksimāli izslēdzot lieko un liekot uzsvaru uz to, to, ko mūsu spēlētāji prot labāk. Tas ir skriet, labi kustināt bumbu un mest. Komandā ar tendenci uz fizisku basi ir tikai Meiers, Ate un tagad arī Lomažs. Būtu komandā Strautiņš, varbūt arī viņš spētu būt noderīgs(ja vien dēļ neveiksmīga snieguma vai sejas izteiksmes nebūtu spiests noskatīties komandas zaudējumu no soliņa, kā mazbērzs...ha ha hā)
Skaidrs, ka tas ir trenera(u) darbs. Kaut vai apsēsties visiem un to pašu presingu mēģināt atkost, citādi visa Eiropa jau zina, ka tas ir mūsu vājais punkts. Bet ar Bagiju nav līdz galam korekti salīdzināt, jo viņš nenokļuva tādā izdzīvo vai mirsti situācijā un viņam bija iespēja lēnām augt kopā ar izlasi, treniņnometnes, pārbaudes spēles, utt. Arī spēlētāji pārsvarā labākie bija pieejami. Jo, piemēram, var piekrist, ka latviešiem bumbas kustināšana ir nosacīti stiprā puse, taču vai tas iet cauri ar pilnīgi nesaspēlētu izlases otro vai pat trešo sastāvu? Tāpēc var lielā mērā saprast kādēļ Robis uzbrukumā izvēlējās spēlēt maksimāli vienkārši. Un es jau nesaku, ka spēlēt ātri bija kļūda. Vienkārši to tempu varēja turēt drusku lēnāku, iespējams tāpat būtu pieticis.
, 2020-12-02 17:51, pirms 3 gadiem
RESTart rakstīja: Skaidrs, ka tas ir trenera(u) darbs. Kaut vai apsēsties visiem un to pašu presingu mēģināt atkost, citādi visa Eiropa jau zina, ka tas ir mūsu vājais punkts. Bet ar Bagiju nav līdz galam korekti salīdzināt, jo viņš nenokļuva tādā izdzīvo vai mirsti situācijā un viņam bija iespēja lēnām augt kopā ar izlasi, treniņnometnes, pārbaudes spēles, utt. Arī spēlētāji pārsvarā labākie bija pieejami. Jo, piemēram, var piekrist, ka latviešiem bumbas kustināšana ir nosacīti stiprā puse, taču vai tas iet cauri ar pilnīgi nesaspēlētu izlases otro vai pat trešo sastāvu? Tāpēc var lielā mērā saprast kādēļ Robis uzbrukumā izvēlējās spēlēt maksimāli vienkārši. Un es jau nesaku, ka spēlēt ātri bija kļūda. Vienkārši to tempu varēja turēt drusku lēnāku, iespējams tāpat būtu pieticis.
Par augšanu ar spēlētājiem piekrītu, tas bija visai liels pluss. Bet, iesmests viņš tika izlasē, kur gandrīz visi labākie bija diskvalificēti un neviens cits to izlasi negribēja ņemt. Un ar tiem pieejamajiem, vairāk kā puse sastāva jaunajiem daudzsološajiem zaļajiem gurķiem, kuri uz to brīdi nekur neko nebija sasnieguši viņš arī būvēja izlasi, spēlējo to dīvaino basīti, par kuru visi citi pieredzējušie gudrie un vienkārši eksperti, visu laiku kritizēja, tikmēr komanda ikreiz spēlēja aizvien labāk un labāk, līdz visi ārzemju treneri un statistika visur atzīmēja, ka Latvijai ir komanda ar vienu no labākajiem uzbrukumiem. Lai gan tai pat laikā komandā joprojām praktiski nebija neviena spēlētāja, kurš individuāli būtu izteikts līderis savā klubā.
Tāpēc nevajag stāstīt par labākajiem pieejamajiem spēlētājiem, kuri Bagijam bija pieejami, kamēr Robertam tādu nav. Jo ikreiz, kad tika saukts sastāvs nākamajam izlases turnīram vai ciklam, visi no visam malām rakstīja kritiku par to, ka nav Valters, nav šķēle Armands, nav Kambala. Tie spēlētāji tobrīd ikviens skaitījās gan pieredzējusi gan augstākās klases špīleri.
, 2020-12-02 18:02, pirms 3 gadiem
RESTart rakstīja: Skaidrs, ka tas ir trenera(u) darbs. Kaut vai apsēsties visiem un to pašu presingu mēģināt atkost, citādi visa Eiropa jau zina, ka tas ir mūsu vājais punkts. Bet ar Bagiju nav līdz galam korekti salīdzināt, jo viņš nenokļuva tādā izdzīvo vai mirsti situācijā un viņam bija iespēja lēnām augt kopā ar izlasi, treniņnometnes, pārbaudes spēles, utt. Arī spēlētāji pārsvarā labākie bija pieejami. Jo, piemēram, var piekrist, ka latviešiem bumbas kustināšana ir nosacīti stiprā puse, taču vai tas iet cauri ar pilnīgi nesaspēlētu izlases otro vai pat trešo sastāvu? Tāpēc var lielā mērā saprast kādēļ Robis uzbrukumā izvēlējās spēlēt maksimāli vienkārši. Un es jau nesaku, ka spēlēt ātri bija kļūda. Vienkārši to tempu varēja turēt drusku lēnāku, iespējams tāpat būtu pieticis.
Tieši tāpēc Štelmahera izlases labākais pieejamais kodols būtu Šķēle, Jakovičs, Ate, Bonis, Bērzs, Mejers, Meiers, kuri ir gan gana labi, gan guvuši pieredzi ļoti daudzos svarīgos mačos izlases sastāvā. Un tad atkarībā no situācijas un vajadzības tiek iespēlēti Lomažs(kurš noteikti ir visgatavākais izlasei, tur līmeni, atbildību, spēj kapāt), tad Laksa, jo mums vienmēr vajg tos tīros kvalitatīvos metējus, Zoriks, jo nākamais vistuvākais jauno spēlētāju rindā(ja nav pieejams veselīgs Žagars ar pietiekamu spēļu praksi), tad varbūt vēl kāds.
, 2020-12-02 18:33, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Par augšanu ar spēlētājiem piekrītu, tas bija visai liels pluss. Bet, iesmests viņš tika izlasē, kur gandrīz visi labākie bija diskvalificēti un neviens cits to izlasi negribēja ņemt. Un ar tiem pieejamajiem, vairāk kā puse sastāva jaunajiem daudzsološajiem zaļajiem gurķiem, kuri uz to brīdi nekur neko nebija sasnieguši viņš arī būvēja izlasi, spēlējo to dīvaino basīti, par kuru visi citi pieredzējušie gudrie un vienkārši eksperti, visu laiku kritizēja, tikmēr komanda ikreiz spēlēja aizvien labāk un labāk, līdz visi ārzemju treneri un statistika visur atzīmēja, ka Latvijai ir komanda ar vienu no labākajiem uzbrukumiem. Lai gan tai pat laikā komandā joprojām praktiski nebija neviena spēlētāja, kurš individuāli būtu izteikts līderis savā klubā.
Tāpēc nevajag stāstīt par labākajiem pieejamajiem spēlētājiem, kuri Bagijam bija pieejami, kamēr Robertam tādu nav. Jo ikreiz, kad tika saukts sastāvs nākamajam izlases turnīram vai ciklam, visi no visam malām rakstīja kritiku par to, ka nav Valters, nav šķēle Armands, nav Kambala. Tie spēlētāji tobrīd ikviens skaitījās gan pieredzējusi gan augstākās klases špīleri.
Tur nav ko cilāt vecus salmus, visi atceramies kādā situācijā Bagijs kļuva par izlases treneri. Sakot, ka dabūja labākos spēlētājus, nedomāju tieši to brīdi, bet vēlāk. Piekritīsi taču, ka viņa pirmajām spēlēm, pat ne pirmajiem gadiem pie stūres nebija tādas likmes kā Vecajam un Robim. Neviens no viņa neko baigi neprasīja (drīzāk bija laimīgi, ka kāds vispār ir uzņēmies), turklāt par "zelta roku" viņu laikam ne velti iesauca, jo veiksme arī bija viņa pusē. Ja pareizi atceros tad uz pirmo EČ viņa vadībā toreiz tikām tikai dēļ paplašināšanās. Nu, aizbrauca ar jaunajiem, pakāsa, laikam visu ko varēja, toties kvalitāte nebija slikta un saprata, ka var spēlēt. Un aizgāja tā lieta.
, 2020-12-02 18:37, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Par augšanu ar spēlētājiem piekrītu, tas bija visai liels pluss. Bet, iesmests viņš tika izlasē, kur gandrīz visi labākie bija diskvalificēti un neviens cits to izlasi negribēja ņemt. Un ar tiem pieejamajiem, vairāk kā puse sastāva jaunajiem daudzsološajiem zaļajiem gurķiem, kuri uz to brīdi nekur neko nebija sasnieguši viņš arī būvēja izlasi, spēlējo to dīvaino basīti, par kuru visi citi pieredzējušie gudrie un vienkārši eksperti, visu laiku kritizēja, tikmēr komanda ikreiz spēlēja aizvien labāk un labāk, līdz visi ārzemju treneri un statistika visur atzīmēja, ka Latvijai ir komanda ar vienu no labākajiem uzbrukumiem. Lai gan tai pat laikā komandā joprojām praktiski nebija neviena spēlētāja, kurš individuāli būtu izteikts līderis savā klubā.
Tāpēc nevajag stāstīt par labākajiem pieejamajiem spēlētājiem, kuri Bagijam bija pieejami, kamēr Robertam tādu nav. Jo ikreiz, kad tika saukts sastāvs nākamajam izlases turnīram vai ciklam, visi no visam malām rakstīja kritiku par to, ka nav Valters, nav šķēle Armands, nav Kambala. Tie spēlētāji tobrīd ikviens skaitījās gan pieredzējusi gan augstākās klases špīleri.
Bet es, pasarg Dievs, nenoniecinu Bagija paveikto. Viņš ir un aizvien paliek mūslaiku veiksmīgākais un lielākos panākumus guvušais pašmāju treneris.
, 2020-12-02 19:29, pirms 3 gadiem
RESTart rakstīja: Bet es, pasarg Dievs, nenoniecinu Bagija paveikto. Viņš ir un aizvien paliek mūslaiku veiksmīgākais un lielākos panākumus guvušais pašmāju treneris.
Nu jā, man tas liekas nenoliedzami. Protams, viņam paveicās, materiāls lai arī bija zaļš, bet labs, Strēlnieks izauga par labu saspēlnieku, Dairis tobrīd bija svaigs,ass un enerģijas pilns, Mejers arī uzplauka, Meiers arī auga, Timma bija izteiktā augšupceļā, Freimanis brīžiem bija ļoti labs, klāt spēlētāji no vecā kodola ar pareizi attieksmi un pieredzi. Izdevās izveidot un pacelt komandu labā līmenī. Vinnēja jau no tā visi, jaunajiem jau palīdzēja iespēlēties un iekļūt nopietnā apritē. Bagijs pierādīja sevi kā labu speciālistu. Jo spējām cīnīties un vinnēt komandas, kur vārdi, tituli, līgas un individuālās prasmes bija augstākas par mūsējo spēlētāju sasniegto
Aleksandrs Petrovičs (vidū). Foto: SIPA/Scanpix
1

Petrovičs atgriežas Latvijas kvalifikācijā ielozētās Brazīlijas trenera amatā

Brazīlijas Basketbola federācija pavēstījusi par izmaiņām vīriešu basketbola izlases trenera amatā. Tajā atgriezies horvātu speciālists Aleksandrs Petrovičs, kurš tajā nomainījis līdzšinējo speciālistu Gustavo Konti. Brazīlija šajā vasarā Rīgā cīnīsies par vietu 2024. gada Parīzes olimpisko spēļu turnīrā.
Kevins Durents ar olimpisko zeltu. Foto: AP/Scanpix
40

Lebrons, Durents, Karijs, Embīds un citi – ASV uz Parīzi vedīs superzvaigžņu sastāvu

Olimpisko spēļu vīriešu basketbola turnīrā četras reizes pēc kārtas uzvarējusi ASV izlase, un šovasar Parīzē tā visdrīzāk spēlēs zvaigžņotā sastāvā – kā ziņo ESPN, jau izvēlēti vienpadsmit no divpadsmit spēlētājiem, vienu vietu vēl paturot brīvu.
Petijs Milzs. Foto: FIBA
6

Joprojām bez Simonsa, ar desmit NBA vīriem: Austrālija paziņo OS kandidātu loku

Austrālijas basketbola izlases galvenais treneris Braiens Gurdžians nosaucis 22 spēlētāju loku, no kuriem tiks izraudzīts divpadsmitnieks dalībai vasarā gaidāmajā Parīzes olimpisko spēļu basketbola turnīrā. Ierindā joprojām nav Bena Simonsa, bet ir desmit citi NBA spēlējoši basketbolisti.